13 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

ONORARIILE DIN OFICIU, INDEXATE CU INFLATIA – Uniunea Nationala a Barourilor din Romania anunta semnarea noului Protocol tripartit UNBR-MJ-PICCJ: „Delegatia UNBR care a participat la cele cinci runde de negocieri a reusit includerea in noul Protocol a indexarii anuale cu rata inflatiei a onorariilor pentru asistenta judiciara si a onorariului provizoriu pentru situatia in care asistenta judiciara acordata in faza urmaririi penale depaseste perioada de 60 de zile” (Protocolul)

Scris de: V.B. | pdf | print

9 February 2024 14:47
Vizualizari: 3002

Uniunea Nationala a Barourilor din Romania – condusa de avocatul Traian Briciu (foto centru) – a anuntat joi, 8 februarie 2024, semnarea noului Protocol tripartit privind onorariile din oficiu, alaturi de ministra Justitiei Alina Gorghiu (foto stanga) si de Procurorul General Alex Florenta (foto dreapta).



Delegatia UNBR care a participat la negocieri a obtinut includerea in noua intelegere a prevederii ca onorariile vor fi indexate anual cu rata inflatiei.

Noul protocol va intra in vigoare la 15 februarie 2024.


Iata comunicatul UNBR:


A fost semnat noul Protocol tripartit privind onorariile avocatiale din oficiu


Ministrul Justitiei, Procurorul General si Presedintele Uniunii Nationale a Barourilor din Romania au semnat Protocolul privind stabilirea onorariilor cuvenite avocatilor pentru furnizarea serviciilor de asistenta juridica in materie penala, pentru prestarea, in cadrul sistemului de ajutor public judiciar, a serviciilor de asistenta judiciara si/sau reprezentare ori de asistenta extrajudiciara, precum si pentru asigurarea serviciilor de asistenta judiciara privind accesul international la justitie in materie civila si cooperarea judiciara internationala in materie penala.

In ultimele patru luni, s-au purtat negocieri asupra actualizarii Protocolului din 2022 prin raportare la modificarile din Legea nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat, precum si la stabilirea cuantumului onorariilor in acord cu evolutiile economico-financiare si cu noile categorii de cereri care fac obiectul Protocolului.

La prima intalnire tripartita, care a a avut loc in 1 noiembrie 2023, UNBR a prezentat modificarile aduse prin Proiectul de lege privind modificarea si completarea Legii nr. 51/1995, conform caruia, pentru asistenta acordata, avocatul desemnat are dreptul la decontarea cheltuielilor de transport daca activitatea de asistenta judiciara se desfasoara intr-o alta localitate decat localitatea de domiciliu sau localitatea in care isi are sediul profesional. In sedinta din decembrie 2023, Consiliul UNBR a adoptat Hotararea nr. 30 din 16 decembrie 2023 privind decontarea cheltuielilor de transport.

In plus, delegatia UNBR care a participat la cele cinci runde de negocieri a reusit includerea in noul Protocol a indexarii anuale cu rata inflatiei a onorariilor pentru asistenta judiciara si a onorariului provizoriu pentru situatia in care asistenta judiciara acordata in faza urmaririi penale depaseste perioada de 60 de zile.

Protocolul urmeaza sa intre in vigoare la 15 februarie 2024”.

 

* Cititi aici noul Protocol UNBR-MJ-PICCJ

Comentarii

# Mircea date 9 February 2024 15:50 -1

Domnilor avocați, justitiabilii va roagă sa faceți ceva și pentru ei, referitor la acordarea termenelor de judecata. Multumim.

# Dr.Botomei Vasile date 10 February 2024 05:27 0

Botomei Vasile,doctor in drept, autor al cercetării științifice în evoluția profesiei de avocat, recomanda scoaterea avocaturii din oficiu din subordinea barourilor și a UNBR,prin înființarea institutiei Avocatului Public aflata in subordinea Parlamentului. la fel ca Institutia Avocatul Poporului .

# Sa mai facem un protocol ca nu era destule. Un piscotzel. date 10 February 2024 06:26 +1

Cand plata "apararii" e la mana acuzarii este clar ca avem un stat de drept functional. Este si normal ca avocatul din oficiu sa manifeste loialitate fata de agajatorul platitor. Mult noroc justitiabililor aparati cu bani dati la ordinul Ministerului Public.

# santinela date 10 February 2024 14:38 -1

Dar vad ca "onorabilii" avocati nici gand sa discute despre "onorariile" dea dreptul scandaloase pe care le practica.Tac ca aia-n cucuruz . Au ajuns sa ceara 200 de lei pentru trei randuri redactate( ex.o notificare) inainte de actiunea in instanta ! Le trebuie indexare ca nu cumva sa piarda 0,5 bani.

# maxtor date 11 February 2024 09:13 +1

propunem si spor de "secret profesional".....

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 12.06.2024 – Solomon o vrea pe “Veverita” la PICCJ

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva