5 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

PRAPADITI-VA DE RAS – Iata cum incearca sa ne convinga presedintele Comisiei parlamentare de control al SRI, Georgian Pop, ca Serviciul nu este supradimensionat: „In structura altor servicii secrete din UE nu exista posta militara. La noi face parte din SRI. Foarte multi oameni care trebuie sa acopere teritoriul tarii, care nu sunt agenti care culeg informatii sau fac operatiuni, nu sunt James Bond”. In realitate, Romania ocupa locul II in clasamentul tarilor NATO privind numarul de agenti

Scris de: George TARATA | pdf | print

27 May 2016 14:24
Vizualizari: 11880

Este in plina desfasurare campania de albire a Serviciului Roman de Informatii, implicat in tot mai multe scandaluri si cu o imagine tot mai proasta. Un Serviciu scapat total de sub controlul civil, de sub controlul Parlamentului, Serviciu care in ultimii ani s-a comportat ca o veritabila „politie politica”, prin care au fost eliminati adeversarii ostili regimului, care s-a ocupat cu dosare politice si fel de fel de gainarii, dar care nu a fost interesat de adevaratele probleme, asa cum este cazul Hexi Pharma, un atentat la sanatatea romanilor, care insa nu a fost considerat de SRI ca fiind unul de siguranta nationala.

Astfel, in plin scandal Hexi Pharma, deputatul PSD Georgian Pop (foto stanga), presedintele Comisiei parlamentare de control al SRI – o comisie despre care se spune ca de fapt nu ea controleaza SRI, ci invers – a oferit un interviu site-ului ziare.com, in care a explicat ca „SRI functioneaza foarte corect” si ca „nu exista posibilitatea tehnica de interceptare ilegala a unui telefon”.


In cadrul resepctivului interviu, Georgian Pop a mai dat un raspuns care ne-a atras atentia. Si anume cel prin care a incercat sa ne convinga de faptul ca SRI-ul condus de Eduard Hellvig si generalul Florian Coldea (foto dreapta) nu este unui supradimensionat in comparatie cu serviciile secrete din alte tari. Iar in sustinerea afirmatiilor sale, Georgian Pop a oferit cateva argumente care nu pot sa faca altceva decat sa starneasca rasul. Concret, el a explicat ca, spre deosebire de alte servicii din UE, SRI are posta militara, deci angajati care duc corespondenta in tara, dar care nu culeg informatii si „nu sunt James Bond”. Acelasi Georgian Pop ne-a explicat ca in multe tari structurile de lupta antitero sunt separate de serviciu, iar la noi brigada antitero face parte din SRI. Nu in ultimul rand, deputatul a invocat si faptul ca SRI are structuri medicale proprii, dar ca personalul nu are nimic de-a face cu activitatea de informatii.

Concluzia lui Georgian Pop? SRI nu este supradimensionat. Misiune indeplinita!

Iata raspunsul deputatului Georgian Pop:

Reporter: Si serviciul secret are alta dimensiune in Belgia. SRI este unul dintre cele mai mari din Europa. Ca are prea multi angajati este, de altfel, un repros si o suspiciune la adresa SRI.

Georgian Pop: Cine spune ca sunt prea multi sau prea putini trebuie sa se raporteze la chestiuni clare. Nu putem compara merele cu perele. Sa va dau cateva exemple.

In structura altor servicii secrete din UE nu exista posta militara. La noi face parte din SRI. Asta inseamna ca foarte multi oameni care trebuie sa acopere tot teritoriul tarii, care nu sunt agenti care culeg informatii sau fac operatiuni, nu sunt James Bond, pur si simplu pazesc corespondenta, duc in siguranta niste plicuri din punctul A in punctul B si raspunsul inapoi.

Al doilea exemplu, in multe tari structurile si brigazile de lupta antitero sunt separate de serviciu. La noi sunt in interiorul SRI si brigada antitero este una dintre cele mai mari unitati militare din tara. Inclusiv paza aeroporturilor se face de catre ei. Dar nici ei nu sunt ofiteri de informatii.

Al treilea exemplu sunt structurile proprii medicale, cu personal medical care nu are nimic de a face cu activitatea de informatii. Daca dam la o parte toate aceste structuri suntem in media UE si in media NATO. Nu e nicio exagereare, nicio supraponderare”.

O alta statistica: in Romania, la suta de mii de locuitori sunt 60 de agenti ai SRI, in timp ce FBI are doar 11,3 agenti raportat la aceeasi populatie

Haideti sa vedem acum o alta realitate, total diferita de cea pe care incearca sa o acrediteze Georgian Pop. Serviciul Roman de Informatii detine un buget colosal si un numar de agenti mai mare decat state membre NATO precum Germania, Franta, Italia sau Polonia. Potrivit unei analize realizate in 2014 de site-ul riscograma.ro, intr-un clasament al primelor cele mai mari zece tari membre NATO, Romania ocupa locul II in ce priveste numarul de agenti, fiind depasita doar de Biroul Federal de Investigatii (FBI) din Statele Unite ale Americii.

Pentru cei 20 milioane locuitori pe care Romania ii are, SRI are prevazut in schema personalului un numar de 12.000 agenti. In comparatie, FBI are 35.344 agenti la un numar de 314 milioane locuitori. Dintr-un top 10 al tarilor membre NATO, din care fac parte SUA, Germania, Turcia, Franta, Marea Britanie, Italia, Spania, Polonia, Canada si Romania, tara noastra desi are numarul cel mai mic de locuitori din statele mai sus amintite, insumeaza un numar total de agenti aproape egal cu cel din Germania, Franta, Marea Britanie si Spania, care au circa 13.000 agenti la un loc.

Practic, in Romania, la suta de mii de locuitori sunt 60 de agenti ai SRI, in timp ce FBI are doar 11,3 agenti raportat la aceeasi populatie. Pe locul doi, ca numar de agenti/100.000 locuitori, se afla Polonia, care are 13 ofiteri/100.000 locuitori, iar ultimul clasat este Italia cu 2,7 agenti/100.000 persoane.

*Cititi aici statistica privind numarul de agenti ai SRI, raportat la serviciile altor tari

Comentarii

# mulder, agentul mulder date 27 May 2016 13:49 +19

iarasi .... asta?! la astia de la sri inteleg ca le-a desfintat departamentul de relatii cu publicul si l-au angajat pe ....? Nu ii apara p-alu codlea nimeni din interrior ca "acoperitu" asta! Saracutul baiat! Cred ca nici o testarea psihologica completa nu trece. Mai mult! Sper ca lumea sa inteleaga si sa nu il uite: LA VOTUL DIN TOAMNA, NU VOTATI ....! Aveti exemple garla!  

# unul din lumea cea mare date 27 May 2016 16:00 +6

ptr mulder// prietene !!!sint in campanie!!! si ca sa ramina scris iti spun CA MAI EXISTA UN DRUM SPRE ACCIDENTUL  LUI HEXY FARA CAMERE,CACI AMINDOI STIM CA LOCUIESTE COLDEA IN ZONA!!!! STIAM DE ASTA DAR NU ESRAM SIGUR AZI AM VERIFICAT!!!!!!!!! DECI CE SE INTIMPLA?????

# Constantin date 27 May 2016 14:02 +8

Putem dormi linistiti, are cine sa ne pazeasca :lol:

# mulder, agentul mulder date 27 May 2016 14:21 +9

:D mai e ceva foarte tare la articolul asta: pinochio si gepeto. Ma intreb unde o fi greierasul ala mic, din aclasi desen animat. Nu de alta, dar jimmy era ....."constiinta" lui pinochio.... 8) ;-) . Nea Georgica, ma nene! Dar tu faci control sau publicitate :-* ?! asta asa.........intre fosti colegi.....si ca sa nu uit: in tarile alea NATO, seviciile mai au angajati in functii de comanda securisti?.....uppsss! Na! Ca nu ai mandat....sa ne raspunzi.....

# r date 27 May 2016 15:01 +1

nu sunt multi 12.000 de agenti SRI la 20 mil.locuitori daca ma gandesc ca la penitenciare sunt 11.500 de angajati la 36.000 de detinuti. Ei ce ziceti?

# DODI date 27 May 2016 15:16 +15

La un repetent precum coldea nu se putea potrivi un altul mai bun decât acest pop, figură tristă, cu obsesia verificării zilnice, în cartea de identitate, a numelui de familie și a adresei. Un parlamentar caricatură la care coldea ar trebui să meargă mai des pentru a învăța scuze și răspunsuri la întrebări care nu s-au pus. Este adevărat că doar la care care au fost puse nu are răspunsuri. În rest totul este în regulă din punctul de vedere al acestui absolvent de clasă ZERO.

# steluita date 27 May 2016 16:32 +16

Johannis apara SRI la fel de ridicol si necredibil precum pampersul lui Coldea pe nume Georgian Pop

# Ciolannis are o folie pt. agenti date 27 May 2016 20:10 +7

Ridicol + necredibil da' cu convingere INTIMA ca are dreptate. Dupa ce tranti cu mucii in fasole -Ciolannis: „Da, eu cred că face parte din activitatea serviciilor şi nu cred că este vreo problemă. Eu, personal, consider că în servicii avem profesionişti foarte buni, dar nu cred că trebuie noi să le spunem cum să îşi facă treaba” - o'ntoarse: ”Întrebarea a fost dacă e bine să existe ofițeri acoperiți în presă, politică și alte domenii. Am zis că e normal, nu că e bine. E interzis prin lege. Nu fac afirmații care contravin legislației. Nu cred că cineva mă bănuiește de instigare. Eu mă refeream că e normal să fie ofițeri acoperiți, fără a specifica domeniul. Poate nu am dat suficientă atenție acelei părți din întrebare.”

# ockiu date 27 May 2016 15:30 +10

prosteala de 2 lei ... 

# steluta date 27 May 2016 15:59 +10

SRI a infiltrat ilegal Parlamentul Romaniei , necosntitutional devenind o supraputere peste puterile statului recunoscute democratic prin Constitutie . Clasa politica este timorata de SRI prin intermediul dosarelor politice , santajului magistratilor cu dubla comanda precum Kovesi , Stanciu , Camelia Bogdan ...infiltrati de servicii in mandatul lui Basescu pentru a trada Romania intereselor meschine ale grupurilor de interese si ambasadei SUA dornica sa ne mutileze democratia firava . Johannis ca si Basescu continua aceasta tradare de tara prin care "campul tactic" protejeaza jaful strainilor si distruge capitalul si democratia romaneasca

# G. Pop să fie schimbat de la şefia Comisiei SRI date 27 May 2016 17:45 +14

iar în locul lui să fie pus dl senator Valer Marian. Ajunge cîtă figuraţie ... penibilă ... a făcut acest ... :-|

# sam date 27 May 2016 19:53 +15

acest Georgica Pop este pe zi ce trece mai penibil...un acoperit care nu are simtul ridicolului...acest "presedinte" de comisie de control al SRI,bate pas de defilare cand se-ntalneste cu Coldea!...acest domn trebuie trimis la plimbare,functia asta e o palarie prea mare pentru capsorul lui...

# ARGUS date 27 May 2016 23:07 +14

Seful asta de comisie ne crede prosti,chiar pe toti?raspunsurile lui la intrebarilegazetarilor sunt povesti de adormit copiii.Adic a 1.Ia scadeti numarul de oameni de la posta militara,serviciile medicale,trupele antitero (care au si ele serviciu de informatii/contrainformatii) si vedeti ce rezaulta.Tot o cifra mare.2.Zicea dl.Pop ca este imposibil tehnic ca SRI sa faca interceptari fara mandat.Adica daca nu introduci numarul mandatului ,sistemul se blocheaza.Asta inseamna ca judecatorul,dupa ce emite mandatul,comunica on line la SRI.Dar,sistemul IT al instantelor nu are un astfel de program.3.Zice dl.Pop ca raspunsurile SRI privind acoperitii nmu pot fi verificate,iar daca,dupa ani,se dovedesc a fi mincinoase,cel vinovat va raspunde.Asta cand?dupa intfervenirea prescriptiei si dupa ce porcaria acoperitilor a avut efect?Bine au zis postacii de mai sus ca Pop asta este ce este.

# gogu date 28 May 2016 08:59 +6

dom profesor, ajung 5000 da"buni si inca 2500 non combat!restul sunt nepoti,veri etc...

# capac date 28 May 2016 21:06 +4

Câți ani de pârnaie ar luat gabi pop într-o țară normală pentru infracțiunea de a ocupa un post într-o comisie parlamentară din postura de slugă a SRI? Cum e posibil ca un naiv penibil de teapa lui, fără nicio realizare în viață, să controleze SRI?

# El Condor date 29 May 2016 09:47 +1

Era clar ca limina zilei , ca , conflictul MOSSAD - KOVESHI n-o sa ramana fara urmari, mai ales ca cei dintai cauta de multa vreme sa discrediteze / DESFIINTEZE serviciile care ASIGURA SECURITATEA ROMANIEI . Sa vedem daca "conducatorii din Romani****** VOR DA DOVADA DE "INTELEPCIUNEA" IMPUSA si le vor mangaia oole .

# Pilat date 29 May 2016 12:17 +1

Bai Georgica , bai flacau , tu esti pus acolo ca sa nu deranjezi , nu ca sa controlezi ; zii mersi ca-ti iei banisoru si nu-ti mai da cu parerea ca bati campii , sau poate te crezi de vre-o importanta ! Vax albina! Mai bine ne-ai zice ce-i cu mecla aia , de om bolnav, a precocelui gheneral.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 4.03.2024 – Postul lui Buda, scos la concurs

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva