SICA, MARTELAT DIN TOATE PARTILE – Asociatia Nationala a Magistratilor Pensionari din Romania il face de comanda pe Ludovic Orban dupa ce premierul si-a permis sa le ordone judecatorilor cum sa solutioneze un dosar: „Am avut de infruntat convulsiile legislative ale anilor '90, ale anilor preaderarii si postaderarii, precum si conditiile vitrege in care ne-am desfasurat activitatea, celelalte doua puteri, legislativa si executiva, manifestand deseori adversitate fata de puterea judecatoreasca”
Prim-ministrul Ludovic Orban mai incaseaza o smetie pentru iresponsabila iesire prin care a avut tupeul de a le da ordine judecatorilor in legatura cu felul in care ar fi trebuit sa solutioneze un dosar.
Este vorba despre cauza in care Curtea de Apel Bucuresti a suspendat hotararea de Guvern emisae de catre ministrul Finantelor Publice, Florin Citu, prin care MFP isi desfiinta Directia Juridica, inlocuind-o cu alte doua directii: Directia Juridic si Reglementare si Directia Contencios. Manevra lui Citu a venit exact in contextul in care parintii lui Citu se judeca cu mai multe institutii ale statului, miza dosarului fiind retrocedarea unui teren de 11 hectare din Voineasa. Ei bine, HG 380/2020 a fost atacata la CAB, in contencios, de catre directorul general al Directiei Juridice din MFP, Ciprian Badea, judecatoarea Corina Podaru, de la Sectia a VIII-a contencios administrativ si fiscal a Curtii de Apel Bucuresti, suspendand executarea respectivei HG (click aici pentru a citi).
Amintin ca la 24 iunie 2020, premierul cunoscut sub porecla Sica Mandolina a avut tupeul de a-i indemna pe judecatori „sa judece cu mai multa atentie” aceasta cauza. Aberanta declaratie a lui Orban a fost taxata de catre Asociatia Magistratilor din Romania (AMR), Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR) si Asociatia Judecatorilor pentru Apararea Drepturilor Omului (AJADO), care i-au cerut Sectiei pentru judecatori din Consiliul Superior al Magistraturii sa apere independenta puterii judecatoresti fata de afirmatiile premierului (click aici pentru a citi).
De data aceasta, demersul AMR, UNJR si AJADO este secondat de catre Asociatia Nationala a Magistratilor Pensionari din Romania – condusa de fosta procuroare Katalin-Barbara Kibedi (foto). Mai precis, ANMPR reclama faptul ca de nenumarate ori in postdecembrism puterea politica – fie ea executiva sau legislativa – a incercat sa imixtioneze in activitatea instantelor si a parchetelor.
Redam comunicatul ANMPR:
„Asociatia Nationala a Magistratilor Pensionari din Romania se alatura asociatiilor profesionale semnatare ale solicitarilor adresate Consiliului Superior al Magistraturii privind apararea independentei puterii judecatoresti, apreciind ca eforturile depuse de-a lungul anilor in care membrii acestei asociatii au profesat ca judecatori sau procurori, nu ar trebui irosite.
Am avut de infruntat, pe de o parte, convulsiile legislative ale anilor '90, ale anilor preaderarii, dar si postaderarii, iar pe de alta parte si conditiile vitrege in care ne-am desfasurat activitatea, celelalte doua puteri, legislativa si executiva, manifestand, deseori, adversitate fata de puterea judecatoreasca.
Solidaritatea pe care am manifestat-o in demersurile noastre a determinat celelalte doua puteri sa realizeze corecturile necesare solicitate si sustinute, esecuri fiind inregistrate doar cand viziunea comuna a avut de suferit din pricina infruntarilor orgolioase care ne-au impiedicat sa mai vedem padurea de copaci!
Acutizarea adversitatii manifestate de puterea legislativa si executiva in ultima perioada presupune demonstrarea de catre judecatorii si procurorii de azi ca pot redeveni solidari, preluand si continuand ceea ce s-a dovedit de valoare si eficient in ultimele trei decenii, nu doar pentru magistrati, ci si pentru beneficiarii actului de justitie, evitand repetarea a ceea ce s-a dovedit un neajuns!
Fie ca data aleasa pentru acest demers, 1 iulie (Ziua Justitiei), sa fie de bun augur!
Mentionam ca prezenta se refera la solicitarile AMR, UNJR si AJADO privind declaratiile Sefului Executivului la adresa completului de contencios administrativ care a dispus suspendarea unui act administrativ atacat.
Intrucat achiesam la continutul si motivele solicitarilor, nu le reiteram in acest material, rugand sa se dispuna conexarea prezentei la solicitarile anterior inregistrate”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# mitica 3 July 2020 16:24 +5
# VIKY 4 July 2020 07:35 +2
# VIKY 4 July 2020 15:08 +3