24 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

VIN UNGURII SA CUMPERE DE LA NOI – Masurile PSD ii atrag pe maghiari la cumparaturi in Romania. Tara noastra a ajuns din urma Ungaria si Portugalia in privinta PIB-ului pe cap de locuitor exprimat in paritatea puterii de cumparare. Acest lucru se poate observa printr-un fenomen aparut in ultimele luni: turismul pentru cumparaturi din Ungaria in Romania

Scris de: L.J. | pdf | print

23 April 2024 12:59
Vizualizari: 2033

Masurile PSD de la guvernare au facut ca Romania sa ajunga din urma Ungaria si Portugalia in ceea ce priveste produsul intern brut pe cap de locuitor exprimat in paritatea puterii de cumparare.Iar acest lucru se poate observa printr-un fenomen aparut in ultimele luni: turismul pentru cumparaturi din Ungaria in Romania, sustine Partidul Social Democrat – condus de premierul Marcel Ciolacu (foto) intr-un comunicat emis marti, 23 aprilie 2024.


Iata comunicatul PSD:


Masurile PSD ajung sa-i atraga pe maghiari la cumparaturi in Romania

Datele Eurostat arata ca Romania a ajuns din urma Ungaria si Portugalia in privinta PIB-ului pe cap de locuitor exprimat in paritatea puterii de cumparare, iar acest lucru se poate observa si printr-un fenomen aparut in ultimele luni: turismul pentru cumparaturi din Ungaria in Romania.

Dupa ce masurile populiste ale Guvernului Viktor Orban s-au dovedit a fi un esec, tot mai multi cetateni maghiari, in speciali cei care locuiesc aproape de granita cu Romania, prefera sa isi faca cumparaturile in supermarketurile din tara noastra. Acestia cauta preturi mai mici in special la alimentele de baza unde, in Romania, la propunerea PSD, a fost plafonat adaosul comercial, iar preturile sunt si cu 20% mai mici fata de perioadele anterioare.

Analizand evolutia economica pe termen lung, se constata ca Romania a facut progrese semnificative: a plecat de la un PIB pe cap de locuitor sub 40% din media UE la aderarea la UE in 2007 si a ajuns pana la 73% la sfarsitul anului 2021. Astfel tara noastra a reusit sa reduca decalajul fata de alte tari europene in ceea ce priveste PIB-ul pe cap de locuitor.

Conform celor mai recente date Eurostat, Romania a ajuns din urma Portugalia si Ungaria in privinta produsului intern brut (PIB) pe cap de locuitor exprimat in paritatea puterii de cumparare (PPC), adica suma de bani necesara pentru a cumpara produse sau servicii similare, comparabile in diferite tari. In plus, evolutia acestui indicator arata faptul ca in Romania PIB-ul pe cap de locuitor a avut o crestere mult mai dinamica fata de Portugalia sau Ungaria.

Comparand cele doua tari, observam ca Romania a depasit Ungaria in ceea ce priveste PIB-ul pe cap de locuitor exprimat in PPC, avand un procent mai mare in raport cu media UE. Acest lucru sugereaza ca puterea de cumparare a populatiei din Romania este relativ mai mare decat cea din Ungaria, avand in vedere valoarea mai mare a PIB-ului pe cap de locuitor exprimat in PPC.


Romania, masuri sustenabile pentru plafonarea preturilor


Ungaria a avut ce mai mare inflatie din UE anul trecut, ajungand la alimente la aproximativ 50%, iar masurile gasite si promovate de Guvernul de la Budapesta au avut efect negative. Una dintre ele a fost plafonarea preturilor la unele alimente, cum ar fi cele ale zaharului, uleiului de floarea-soarelui, laptelui, pieptului de pui sau pulpa de porc, insa in cantitati limitate. Aceasta masura a dus la lipsa alimentelor din supermarket, iar Viktor Orban a fost nevoit sa renunte la aceasta masura la mijlocul anului trecut.

In paralele, in Guvernul de la Bucuresti, PSD a propus o plafonare a adaosului comercial la maximum 20% pe tot lantul, ceea ce a dus intr-adevar la o scadere a preturilor de la raft cu aproximativ 20%. Lista alimentelor de baza pentru care era introdusa aceasta plafonare a adaosului a fost adaptata, in functie de nevoile si necesitatile romanilor. Dupa o perioada-pilot, recent, Parlamentul a decis sa prelungeasca aceasta masura pana la finalul anului.

Potrivit celor de la globalproductprices.com, preturi mai mici in Romania decat in Ungaria gasim la orez, sare, ulei, carne, legume sau miere. De asemenea, si pretul la combustibil este mai mic in tara noastra fata de tara vecina. Un litru de motorina se vinde la noi cu 1,5 euro in timp ce in Ungaria este de aproximativ 1,65 euro/litru.

Comentarii

# nae din dealul feleacului date 24 April 2024 17:26 0

Si apoi plafonarea preturilor la unele produse alimentare vinturata de covrigarul vinzator, l-a obligat pe patronul magazinului sa transfere pierderea prin plafonare marind pretul altor produse din butic.Stati pe c..rul vostru ca nu vin ungurii sa cumpere din RO!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 23.06.2024 – Prinsa in scandalul Coldea, Kovesi si-a reactivat propagandistii

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva