27 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

ZIUA MONDIALA A METROLOGIEI – RENAR: "In acest an, tema aleasa este 'Masurarile sustin sistemul alimentar global'. Importanta masurarilor la producerea si distributia alimentelor este mai actuala ca oricand... La sfarsitul anului 2022, populatia globala a ajuns la 8 miliarde. In Romania, exista, totusi, unele autoritati si organizatii care nu vor sa aiba o colaborare institutionala cu RENAR si incalca sau nu respecta unele prevederi ale Regulamentului 765/2018"

Scris de: L.J. | pdf | print

19 May 2023 16:01
Vizualizari: 2673

Pe 20 mai 2023 este Ziua Mondiala a Metrologiei! O sarbatoare anuala celebrata inca din 20 mai 1875, cand a avut loc semnarea Conventiei Metrului, primul tratat diplomatic international. Cu acest prilej, Organismul National de Acreditare RENAR condus de Fanel Iacobescu, anunta printr-un comunicat de presa dat publicitatii vineri, 19 mai 2023, ca va marca aceasta zi, asa cum a facut-o in fiecare an, fiind singurul organism din Romania care este recunoscut international in domeniul masuratorilor si acreditarilor.


 

Conform anuntului RENAR, in acest an, tema selectata de organizatiile mondiale Biroul International de Masuri si Greutati (BIPM) si Organizatia Mondiala de Metrologie Legala (OIML) este "Masurarile sustin sistemul alimentar global", aceasta fiind aleasa din cauza provocarilor tot mai mari date de schimbarile climatice si de distributia globala a alimentelor, in conditiile in care populatia Terra a ajuns la 8 miliarde de locuitori.


In acest context, RENAR evidentiaza ca va sarbatori aceasta zi, desi "in Romania, exista, totusi, unele autoritati si organizatii care nu vor sa aiba o colaborare institutionala", consecintele, adaugam noi, fiind acelea ca orice masuratoare, mecanism, aparat, analiza, operatiune efectuate in lipsa unor acreditari emise de RENAR pot fi contestate si refuzate in instante, precum si autoritati si organizatii care "incalca sau nu respecta prevederile Regulamentului 765/2018 al Parlamentului si Consiliului Uniunii Europene", desi acestea, adaugam noi, obliga institutiile Statului sa obtina documentele de recunoastere si acreditare din partea RENAR, daca vor sa functioneze in conformitate cu normele europene.


Chiar si in aceste conditii in care RENAR se lupta sa isi castige dreptul legal recunoscut international in domeniul masurarilor inclusiv pentru masurarile care sustin sistemul alimentar, garanteaza la ceas de sarbatoare asigurarea si respectarea in continuare a cerintelor standardelor din Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, directivelor, regulamentelor.


Redam in continuare comunicatul RENAR:

"COMUNICAT

ZIUA MONDIALA A METROLOGIEI

20 MAI 2023


In fiecare an, la 20 Mai, in peste 80 de tari este sarbatorita Ziua Mondiala a Metrologiei.

Prin hotararea Conferintei Generale de Masuri si Greutati s-a stabilit data acestei sarbatori ca o expresie a recunoasterii importantei semnarii la 20 Mai 1875, Conventiei Metrului, primul tratat diplomatic international.

In acest an, tema aleasa de cele doua organizatii mondiale, BIPM si OIML, este:

Masurarile sustin sistemul alimentar global

Importanta masurarilor la producerea si distributia alimentelor este mai actuala ca oricand, in conditiile in care la sfarsitul anului 2022, populatia globala a ajuns la 8 miliarde.

In Romania, exista, totusi, unele autoritati si organizatii care:

-nu vor sa aiba o colaborare institutionala cu Organismul National de Acreditare (RENAR);

-incalca sau nu respecta unele prevederi ale Regulamentului 765/2018 al Parlamentului si Consiliului Uniunii Europene.

Cu toate acestea, RENAR are un numar suficient de specialisti in domeniul masurarilor si asigura respectarea cerintelor standardelor din Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, directivelor, regulamentelor, inclusiv pentru masurarile care sustin sistemul alimentar.

Aceasta sarbatoare imi ofera prilejul de a Va transmite cele mai bune urari tuturor celor care activati in sfera masurarilor efectuate in evaluarea conformitatii,


La Multi Ani!


Prof. univ. dr. ing. Dr. h. c

Fanel IACOBESCU

Presedinte al Societatii Romane de Masurari - SRM

Membru al Consiliului General al Confederatiei Internationale a Masurarilor - IMEKO

Presedinte al Organismului National de Acreditare - RENAR

Presedinte Cluster International AGROFOOD - CIAFComentarii

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 27.05.2024 – Dosar cu procurori DNA si judecatori, trimis la PICCJ

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva