7 January 2025

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

ALARMA – Judecatorii vor putea fi anchetati pentru solutiile care nu convin DNA. Startul a fost dat prin punerea sub invinuire a judecatoarelor care au anulat condamnarea lui Dinel Staicu. In 2011, Marius Iacob sustinea ca “magistratii nu pot avea calitatea de subiecti activi ai unei infractiuni exclusiv pe considerentul ca au adoptat o solutie”. DNA incalca recomandarea europeana potrivit careia “deciziile judecatorilor nu pot face obiectul vreunei reanalizari, in afara procedurilor de atac”

Scris de: George TARATA | pdf | print

16 February 2014 11:55
Vizualizari: 8239

Precedent extrem de periculos pentru Justitia din Romania. Procurorii DNA au pus sub urmarire penala trei judecatoare pentru o hotarare pe care acestea au dat-o. Este vorba despre judecatoarele Veronica Cirstoiu, Dumitrita Piciarca si Liliana Badescu de la Curtea de Apel Bucuresti, acuzate de abuz in serviciu si favorizarea infractorului intrucat au anulat condamnarea de 7 ani de inchisoare primita de afaceristul Dinel Staicu in dosarul privind fraudarea Bancii Internationale a Relegiilor, intr-un dosar deschis initial in 2012 la cererea expresa a lui Daniel Morar, inchis de procuroarea Florentina Mirica cu scoatere de sub urmarire penala si redeschis in februarie 2014.


Practic, avem de-a face cu un dosar care vizeaza exclusiv o solutie data de cele trei judecatoare – asupra vinovatiei carora nu ne pronuntam, aspect care va fi stabilit de instanta in cazul in care ele vor fi trimise in judecata – ceea ce inseamna ca din acest moment, orice alt judecator care a nemultumit DNA prin sentinta sau decizia sa poate ajunge sa fie urmarit penal. Interesant este insa ca, asa cum vom vedea, insusi actualul adjunct al DNA, Marius Iacob (foto), explica in 2011, ca magistratii nu pot “avea calitatea de subiecti activi ai unei infractiuni exclusiv pe considerentul ca au adoptat o solutie sau alta”. Atunci insa era vorba despre un procuror al DNA si nu despre un judecator. De asemenea, asa cum se va putea observa in continuare, DNA incalca prin acest dosar chiar si o recomandare din 2010 a Comitetului ministrilor din cadrul Consiliului Europei.

Judecatoarele Cirstoiu, Piciarca si Badescu de la CAB urmarite penal din cauza unei decizii date

DNA a anuntat joi, 13 februarie 2014, declansarea urmaririi penale impotriva judecatoarelor Veronica Cirstoiu, aflata in arest deja in cazul unei presupuse spagi primite de la Dinel Staicu, Liliana Badescu si Dumitrita Piciarca. Cele trei sunt acuzate de abuz in serviciu si favorizarea infractorului, pe motiv ca si-au indeplinit in mod defectuos atributiile de serviciu si l-au favorizat pe Staicu, in momentul in care, in 2012, au dispus anularea pedepsei de 7 ani inchisoare primita de afacerist in dosarul privind fraudarea BIR: “Efectuarea urmaririi penale dispuse fata de cele trei suspecte are in vedere existenta unor date si probe din care rezulta indicii rezonabile potrivit carora, in calitate de judecatoare la Curtea de Apel Bucuresti, cele trei si-au indeplinit in mod defectuos atributiile de serviciu, cu prilejul emiterii deciziei penale nr. 381/22.02.2012. Decizia viza admiterea contestatiei in anulare depuse de NUTU (fost STAICU) Dinel fata de o hotarare prin care, anterior, un alt complet al aceleiasi instante il condamnase definitiv la pedeapsa inchisorii pe o durata de 7 ani. Ca urmare a admiterii contestatiei in anulare, Nutu (fost Staicu) Dinel a obtinut un avantaj patrimonial, constand in desfiintarea obligatiilor civile, in cuantum de 18.839.684,5 lei, catre BANCA INTERNATIONALA A RELIGIILOR, (prin lichidator judiciar R.V.A. INSOLVENCY SPECIALISTS S.P.R.L.), cu caracter definitiv, cu consecinta vatamarii intereselor legale ale partii civile. Efectele aceleiasi hotarari judecatoresti s-au constituit intr-un ajutor efectiv dat condamnatului NUTU (fost STAICU) Dinel, caruia i s-a anulat obligatia de a executa pedeapsa definitiva din dosarul penal nr. 14165/4/2006, in care acesta fusese condamnat pentru complicitate la infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, in forma continuata”.

Asadar, ancheta DNA vizeaza exclusiv o solutie data de trei judecatoare, procurorii nefacand trimitere, asa cum reiese din comunicatul DNA, la vreun folos primit de acestea in schimbul deciziei favorabile lui Dinel Staicu. Practic, judecatoarele Cirstoiu, Piciarca si Badescu au fost puse sub invinuire din cauza hotararii pe care au luat-o in respectivul dosar.

Marius Iacob: “Pentru a se verifica daca intr-o cauza s-a savarsit sau nu vreo fapta penala, trebuie avuta in vedere imprejurarea ca magistratii nu pot avea calitatea de subiecti activi ai unei infractiuni exclusiv pe considerentul ca au adoptat o solutie sau alta”

Atunci cand vine vorba de judecatori, acestia pot fi trasi la raspundere de DNA si se pot alege cu dosare penale din cauza solutiilor date, asa cum am vazut. Nu la fel stau lucrurile insa in ceea ce-i priveste pe procurori. In aprilie 2011, procurorul Marius Iacob, pe atunci seful Sectiei de urmarire penala si criminalistica din PIICJ in prezent adjunct al Laurei Codruta Kovesi, explica faptul ca magistratii nu pot sa aiba calitate de subiecti activi ai unei infractiuni exclusiv pe considerentul ca au adoptat o solutie sau alta. Aceasta fraza se regaseste in rezolutia din 5 aprilie 2011, prin care Marius Iacob a respins o plangere formulata impotriva procurorului Gheorghe Bocsan de unul dintre politistii de frontiera hartuiti ani de zile de DNA pentru o spaga de 700 de dolari si achitati in final de Inalta Curte, definitiv. Iata ce scria Marius Iacob negru pe alb: „Pentru a se verifica daca intr-o cauza s-a savarsit sau nu vreo fapta penala, trebuie avuta in vedere imprejurarea ca magistratii nu pot avea calitatea de subiecti activi ai unei infractiuni exclusiv pe considerentul ca au adoptat o solutie sau alta”.

Deci, lucrurile sunt cat se poate de limpezi. Niciun magistrat nu poate fi “subiect activ al unei infractiuni” doar pentru ca a adoptat o solutie sau alta. A spus-o Marius Iacob. Iata insa ca lucrurile nu stau asa decat in cazul procurorilor DNA. Atunci cand vine vorba despre judecatori care au nemultumit DNA print deciziile adoptate, se poate.

Iar judecatoarele Cirstoiu, Piciarca si Badescu chiar au suparat DNA, la cel mai inalt varf. Ne amintim ca dosarul impotriva celor trei a fost deschis in 2012 la cererea sefului de atunci al DNA, Daniel Morar, care s-a plans public de decizia judecatoarelor prin care a fost anulata condamnarea lui Dinel Staicu: “Pe noi, pe procurori, acea solutie ne-a socat, pentru ca din toate analizele noastre nu exista un caz care sa justifice o asemenea solutie, adica anularea unei condamnari definitive. S-a deschis o ancheta disciplinara la CSM, si o ancheta penala la DNA”. Dupa cum se stie, CSM a stabilit ca cele trei judecatoare nu au comis vreo abatere disciplinara si nu si-au exercitat functia cu rea credinta, iar DNA a inchis dosarul printr-o rezolutie a procuroarei Florentina Mirica de scoatere de sub urmarire penala. La aproape doi ani de la acel moment, cauza a fost redeschisa brusc de procurori, acestia punandu-le sub invinuire pe cele trei judecatoare pentru decizia data.

Recomandarea Comitetului ministrilor: “Deciziile judecatorilor nu pot face obiectul vreunei reanalizari, in afara procedurilor de atac sau de redeschidere a cauzei, asa cum sunt ele prevazute de lege”

Pe de alta parte, trebui sa spunem ca prin anchetarea unor judecatori pentru o decizie data la un moment dat care nu a fost pe placul DNA, procurorii ignora chiar si o recomandare a Comitetului ministrilor din anul 2010. Este vorba despre recomandarea nr. 12 din 17 noiembrie 2010 a Comitetului ministrilor catre statele membre cu privire la judecatori: independenta, eficienta si responsabilitatile.

Articolul 16 din respectiva recomandare prevede cat se poate de clar caDeciziile judecatorilor nu pot face obiectul vreunei reanalizari, in afara procedurilor de atac sau de redeschidere a cauzei, asa cum sunt ele prevazute de lege”.

In aceste conditii, este cat se poate de clar ca avem de-a face cu un precedent alarmant. Oricand in viitor un judecator va putea fi anchetat de procurori pentru sentinta sau hotararea adoptata. Si asa vom ajunge sa-i dam dreptate judecatorului care l-a condamnat chiar pe politistul caruia Marius Iacob ii scria ca magistratii nu pot fi subiecti activi ai unei infractiuni pentru o solutie data. Este vorba despre Dumitru Mirancea de la Curtea de Apel Bucuresti care a spus public faptul caRomania este condusa de DNA”.

*Cititi aici rezolutia procurorului Marius Iacob prin care acesta explica faptul ca magistratii nu pot fi anchetati pentru o solutie data

Comentarii

# tepelus date 16 February 2014 13:19 +3

semnati si po******rizati petitia,,ww.petitieonline.com/raspunderea_materiala_pentru_magistrati_contra_votul_nostru#form

# sigur ca da : categoric e absurd .... date 16 February 2014 19:39 +2

;-) auzi numa ..... sa raspunda cumva juzii, dar se poate ????! uite ca uneori se poate, stie dna de ce ......

# asa e date 16 February 2014 13:27 +2

E bine ca ati preluat din concluziile lui Bota. Decizia celor 3 judecatoare este deosebita. Ele au citat cauza Sergueï Zolotoukhine vs Rusia cu privire la autoritatea de lucru judecat pentru fapte similare, nu identice: CEDO a decis cu valoare de principiu că ,,art. 4 din Protocolul nr. 7 trebuie înţeles în sensul că el interzice urmărirea ori judecarea unei persoane pentru o a doua „infracţiune”, în măsura în care aceasta are la origine fapte identice sau fapte care sunt, în substanţă, aceleaşi.”

# BERCEA MONDIAL; ,, e manevra lu frații miei..............,, date 17 February 2014 12:18 0

Este sau nu ,,CIOACĂ,, autorul infracțiunii pentru care este condamnat  la 21 ani închisoare ??????????//      Adică să înțelegem să a fost forțată condamnarea acestuia pentru a da bine ,, FORMIDABILULUI COLECTIV ,, de ofițeri de poliție și procurorri care au lucrat cu drag în această cauză ????

# Salvamar date 16 February 2014 13:27 +1

Pai unde mai e inamovibilitatea judecatorilor?

# Dan date 16 February 2014 19:51 +5

Nu are nicio legătură cu inamovibilitatea. Nu înțelegeți noțiunea.

# Corneliu Barsan date 16 February 2014 13:31 0

Filele 1964-1866 din lucrarea CEDO, Corneliu Bârsan, ,,Convenţia Europeană a Drepturilor Omului”, ediţia 2: ,,Interpretarea principiului în discuţie trebuie să fie favorabilă autorului actelor comise ceea ce semnifică împrejurarea că odată ce el a fost scos de sub urmărire penală, să nu mai aibă temerea că va fi din nou pus sub urmărire penală pentru aceleaşi fapte.”

# unul din lumea cea mare date 16 February 2014 20:14 +5

doamne!!!!!!! asta/i sanatos la cap si procuror?ce stol de bufnite are!!!!iti lipseste si carpeta cu rapirea din serai pe perete.hal de procuror,colectie cu napirci nu ai???(cuvint de codgear alternate extention)

# o pensionara date 16 February 2014 21:30 +4

pai sti de ce are colectie bufnita fiind simbolul intelepciunii in antichiate,are impresia ca cu cat va avea mai multe cu atat va deveni mai destept si ma intelept........nici o speranta dottore.........

# unul din lumea cea mare date 16 February 2014 23:10 +2

pentru o pensionara//da bufnita ca traieste si vreo 400 de ani dar asta are cucuvele!!!!!!!

# Hipster date 16 February 2014 15:42 +7

Nu gasesc nicio problema! Prin inamovibilitatea judecatorilor nu s-a dorit imunitatea, daca comiti infractiuni, esti bun de tras la raspundere! Nu dezinformati! DNA nu ancheteaza pe niciun judecator ca a dat o solutie sau alta! Ancheteaza judecatorii care au luat BANI ca sa dea o solutie sau alta!:) fapta nu este cea de a pronunta o anumita solutie ci este aceea de a primi bani pentru indeplinirea acelui demers... Nimeni nu poate fi urmarit si judecat de doua ori pentru aceeasi fapta, dar Curtea EDO a zis clar ca textul nu se opune redeschiderii urmaririi penale!;) 

# dankh date 16 February 2014 16:19 +4

numai un prost ar putea sa puna botul la vrajeala adta de articol....judecatoarele au aplicat gresit legea cu stiinta....pt a lua bani.banca nu a mai fost despagubita....deci i a cauzat o vatamare.avem abuz in serviciu clar...

# Valeriu Mangu date 16 February 2014 16:24 +1

Articolul “Procedura revizuirii Constitutiei trebuie reinventata!” pe: http://ascunzisuri-constitutionale.eu

# obiectiva date 17 February 2014 08:01 -1

ce de jucarii are dl porcuror marius iacob !!!!!!!!!!! inca e la varsta cand se joaca cu papusile ??? de aceea NU a gasit-o pe elodia.....

# obiectiva date 17 February 2014 08:03 0

ii plac BUFNITELE......se inchina la ele.....si--a facut un altar..tipic ILLUMINATI....i-or fi placand si extraterestrii ?????? .BUFNITELE NU SUNT CEEA CE PAR A FI....(twin peaks).

# Speta va fi transata in instanta date 17 February 2014 09:33 +1

unde sper ca lucrurile vor fi puse la punct de completele de judecata ce le vor judeca pe cele 3 judecatoare. Sper ca solutia sa fie de respingere a posibilitatii de incriminare a unui jude exclusiv pentru solutia data intr-un dosar. Cred ca acest lucru este necesar pentru a fi salvgardata stabilitatea sistemului judiciar romanesc. Care este mult mai importanta decit o speta - fie ea si cu prejudiciu material imens - in care DNA a fost invinsa.

# silvia date 17 February 2014 11:03 0

LUJU prezinta stirea ca si cand orice judecator poate fi tras la raspundere penala pentru orice hotarare. Se omite faptul ca, in acest caz, este vorba despre o MITA ENORMA luata de judecatori pentru anularea unei pedepse de 7 ani inchisoare, cu incalcarea autoritatii de lucru judecat. Dincolo de fapta de coruptie in sine exista si o a doua infractiune. Ce a zis CSM la acheta disciplinara nu are autoritate de lucru judecat.

# Dodo date 17 February 2014 14:15 -1

care mita? nu exista nicio dovada. Altfel cum s-ar fi dat scoatere de catre DNA anterior. N-ai prea inteles articolul

# dankh date 17 February 2014 16:50 -2

[quote name=\"Dodo\"]care mita? nu exista nicio dovada. Altfel cum s-ar fi dat scoatere de catre DNA anterior. N-ai prea inteles articolul[/quote]una din ele e deja jydecata pt luare de mita in dosar...se pare ca tu nu stii cine e veronica

# Vigilanti date 17 February 2014 13:32 +1

Are acelaşi ecou, magistraţilor, judecătorilor, cum are petiţia judecătoarei care demască ilegalităţile din CSM, cele cu privire la Dănileţ şi Ghica. Se anchetează cumva, Dumbravă, se anchetează, sunt sub anchetă cei doi judecători? Aveţi o problemă majoră, CSM-ule, judecătorilor, iar, fiindcă noua Constituţie nu va mai fi, veţi avea şi mai multe. Este republica procurorilor, cei care vă scot de pe funcţii printr-o simplă începere de urmărire penală. Nu v-aţi făcut lecţiile cu privire la acest articol, iar acoperiţii vă dau în gât pe capete. N-aveţi decât să SUFERIŢI, că nu ştiţi să vă solidarizaţi, nici să contracaraţi aceste abuzuri ale \" statului de drept\". Rău\' fundamental abia începe şi se va perpetua până veţi fi \" liberi\" definitiv. Vezi cazu\' celor două judecătoare anchetate pt. deciziile lor, votu\' lor. Asta vă aşteaptă!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 3.01.2025 – Corbu si Barba au bagat la cap

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva