psdolt
25 November 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

psdolt psdolt psd

ALEGERI BAROUL BUCURESTI - Avocatul Remus Borza, candidat pentru demnitatea de consilier: „Baroul are nevoie de un manager!”

Scris de: L.J. | pdf | print

3 May 2011 15:07
Vizualizari: 10296

Mai sunt trei saptamani pana la alegerile Baroului Bucuresti – cel mai mare barou din tara. Unul dintre candidatii pentru demnitatea de consilier al Baroului Bucuresti este si cunoscutul avocat Remus Borza (foto) fondatorul societatii de avocati „Borza & Asociatii”. Nascut la 12.01.1973 in localitatea Copalnic-Manastur, judetul Maramures, Remus Borza a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Bucuresti in 1995. In 1996 si-a luat definitivatul, iar in 2002 a infiintat societatea de avocati „Borza si Asociatii”. Din 2005 a devebit si membru al Uniunii Nationale a Practicienilor in Reorganizare si Lichidare Judiciara, fiind practician in insolventa. Remus Borza a acordat un interviu pentru revista Florianei Jucan – „Q Magazine” (www.qmagazine.ro) pe care il publicam integral in continuare.


Coordonati societatea de avocati care va poarta numele, dar si alte doua, Euro Insol si Assistance Insolv, specializate in servicii de insolventa si reorganizare judiciara. Ce va determina sa va asumati si responsabilitati in conducerea administrativa a Baroului Bucuresti?

Sunt avocat din anul 1995. Fac parte din cea mai buna promotie de absolventi pe care a dat-o Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Bucuresti in ultimii 20 de ani. Toti colegii mei din promotia 1995 si-au construit o cariera solida in avocatura, magistratura, si nu numai. Voi da doar cateva exemple, fara pretentia de a fi exhaustiv: Gabriel Zbarcea, Monica Bena, Dragos Vilau, Mugur Filipescu, Daniel Stefanica si, cu voia dvs., Mircea Andrei - senator PD-L, Dan sova - senator PSD, Victor Ponta - presedinte PSD. Toti acesti colegi au dat dovada de multa creativitate, originalitate si inovatie in a aduce o profesie golita de continut, in peste 50 ani de comunism, in actualitate, in a o adapta la noile nevoi, realitati si dinamici sociale, economice si politice. Datorita lor avem astazi in Romania o piata a serviciilor juridice matura si competitiva in raport cu marile case de avocatura straine prezente in Romania. Ei au inclinat definitiv balanta dintre avocatura clasica si cea moderna.

Daca intre 1990 si 1995 ponderea veniturilor era generata de avocatii de bara (litigantii), dupa 1995 au castigat teren avocatii de consultanta regasiti in marile firme de avocatura.

Asa este, insa tranzitia sau reforma profesiei nu a fost una deplina. Din punct de vedere financiar, incontestabil a fost un succes. Daca in 1990 piata avocaturii insemna unul-doua milioane de dolari, in 2010, ea reprezinta peste 400 de milioane de euro. Din punct de vedere al organizarii interne, al perceptiei publice si al legitimarii ca profesie-pilon a unei societati democratice, mai avem multe de facut.

Dupa unii, avocatura are o conotatie usor peiorativa, nu de putine ori avocatul este perceput ca un tip veros, interesat doar de castig.

Totusi, nicio societate moderna nu poate functiona fara avocati. Avocatura inseamna ceva mai mult decat avocatii care te scapa sau te baga la puscarie, care iti partajeaza casa sau iti iau copiii, care iti castiga sau iti pierd milionul de euro sau de lei. Vorbim aici despre o abordare personala a avocaturii. Dar avocatura mai inseamna si altceva, mult mai important: inseamna o stare de spirit, inseamna o elita, inseamna o clasa conducatoare. inca din antichitatea greaca stau marturie cele doua lucrari ale lui Platon si Aristotel, respectiv Republica si Politica, unde rolul guvernarii cetatii revenea elitelor. Or, cei care cunosc legea sunt primii chemati sa guverneze o societate democratica. Aceasta dimensiune sociala a avocaturii trebuie sa prevaleze.

N-as uita, totusi, ca tot grecii, de la Solon incoace, au omologat democratia, adica puterea poporului!

Intr-o tara cu o instabilitate legislativa alarmanta, avocatii, ca practicieni ai dreptului, au menirea de a da legi trainice, care sa asigure stabilitatea si progresul tarii, bunastarea si protectia cetatenilor sai. Urmand exemplul inaintasilor nostri Tache Ionescu, Nicolae Titulescu, Dem I. Dobrescu, care au fost nu doar mari avocati, ci si mari oameni de stat, parintii fondatori ai Romaniei moderne, trebuie, ca si noi avocatii de azi, sa ne asumam un rol social mai determinant.

Totusi, legile sunt date de legislativ, nu de avocati. Puteti fi, uneori, consultati, insa eu am observat ca punctele dvs. de vedere nu sunt luate in considerare nici macar atunci cand vine vorba despre un principiu de baza care ar decongestiona, practic, activitatea judecatoreasca si ar face din Romania un stat avansat. Ma refer la practica unitara despre care ne vorbea si Mona Pivniceru, intr-un interviu din numarul trecut.

Peste o treime dintre parlamentari sunt juristi. Deci ei pot influenta direct si nemijlocit procesul legislativ. Ideal ar fi ca jumatate, cel putin, dintre parlamentari sa aiba studii juridice. In acest fel, avocatul ar putea sa se manifeste ca un modelator si moderator social. Aceasta este adevarata sa vocatie, fara a o ignora pe cea de garant al respectarii legii, de aparator al cetateanului impotriva abuzurilor statului, integrator si factor de echilibru si de nonintruziune intre cele trei puteri ale statului: legislativa, executiva si judecatoreasca. In ceea ce priveste inexistenta in Romania a unei practici judiciare unitare, institutia chemata sa uniformizeze interpretarea si aplicarea legii este Inalta Curte de Casatie si Justitie, care ar trebui sa nu mai judece cauzele de fond, ci sa dea decizii de indrumare in ceea ce priveste uniformizarea practicii judiciare.

Poate avocatura sa-si potenteze dimensiunea de profesiune de utilitate publica?

Chiar este de dorit s-o faca! Lipsa de transparenta si comunicare cu societatea civila, proasta relationare cu celelalte institutii chemate sa infaptuiasca actul de justitie sau sa legifereze, cum ar fi Ministerul Justitiei, CSM, Parchetul General, Parlamentul, au marginalizat si anatemizat avocatura. Derapajele infractionale ale catorva colegi, nesanctionate la nivelul Baroului sau al Uniunii, au amplificat acest deficit de imagine. inversunarea unor colegi de a se agata de o demnitate la nivelul Baroului sau al Uniunii, de peste 20 de ani, fara sa confirme niciodata, au aruncat si mai mult in derizoriu profesia si, mai ales, organele sale de reprezentare. Sigur, avem de-a face cu o vina colectiva, pe care trebuie sa ne-o asumam. Absenteismul, lipsa de implicare si de interes a majoritatii avocatilor din Baroul Bucuresti pentru alegeri si candidati au facut posibile candidaturi validate ulterior in demnitati mai mult decat anoste, lipsite de consistenta si valoare. De aceea, fac apel in special la marile societati de avocati sa fie mai responsabile in procesul electiv, sa dea votul doar acelor candidati care au confirmat in plan profesional si au demonstrat veritabile aptitudini manageriale. Pentru ca, in fond, la asta se rezuma mandatul Consiliului si al Baroului: la management.

Din cauza lipsei acestei aptitudini s-a devalorizat patrimoniul Baroului si al Uniunii?

Absolut. Eram una dintre cele mai capitalizate profesii. In conturile Uniunii, in 1990, erau cateva zeci de milioane de lei, pe care le-a mancat inflatia. In loc sa invatam din greselile istoriei, le repetam. si azi lichiditatile Baroului si ale Casei de Asigurari a Avocatilor sunt tinute in depozite cu dobanda care de-abia acopera inflatia, in loc sa fie investite in produse financiare moderne si sigure, care sa ofere randamente maxime. Din cauza acestei incapabilitati manageriale, Baroul Bucuresti isi are si azi sediul intr-o cladire improprie, care sta sa cada. Din cauza actului managerial necalificat, avem un aparat administrativ supradimensionat si ostil celui care il finanteaza, avocatului. Pentru a sustine aceasta armata de functionari, pentru a masca ineficienta actului managerial, in fiecare an, Consiliul Baroului si al Casei de Asigurari mareste taxele percepute avocatilor, adica taxa pe venituri, pe intrare si definitivare in profesie, pentru deschiderea de cabinete sau societati etc. Pentru ca avem conducatori care au o problema de legitimitate si reprezentativitate, suntem azi profesia cea mai fiscalizata, fiind anul trecut la un pas de a plati si contributii pentru somaj, in totala contradictie cu statutul de profesie liberala a avocaturii si cu incompatibilitatea intre calitatea de avocat si cea de salariat.

Din moment ce va bucurati de notorietate si mizati pe increderea colegilor de breasla, de ce nu ati candidat la emnitatea de decan?

Era o oportunitate sa-mi maximizez sansele pentru un mandat de consilier. Pe o astfel de strategie au mers si cativa colegi, care nu au confirmat ca si consilieri, dar spera sa demonstreze ca decani. Revenind la intrebarea dvs., nu am candidat la decanat pentru ca inca mai am simtul ratiunii si al decentei. si pentru ca e greu sa te ridici la importanta istorica a acestei institutii emblematice pentru natiunea romana. Baroul Bucuresti s-a infiintat in 1831, iar in decembrie 1864, domnitorul Alexandru Ioan Cuza a promulgat prima lege a avocaturii. Si mai ales pentru ca orice demnitate inseamna asumarea unor noi responsabilitati si obligatii. Pentru mine, o functie nu inseamna onoruri si privilegii, ci multa munca si devotament. Credeti ca eu nu as vrea sa ajung acasa la sase-sapte seara, sa am o familie si, in primul rand, un copil? Din pacate, de prea multi ani, viata mea personala a fost lasata in plan secundar, acordand timp si energie unor proiecte de interes public. Sunt un om dedicat si loial profesiei mele, pe care o indeplinesc cu onestitate si buna-credinta.

Ce asteptari aveti de la noul Consiliu?

Sa se manifeste ca o echipa. Sa puna mai presus de efemerele si iluzoriile interese si orgolii personale profesia si pe cei care o slujesc. Orice reforma se face cu trei oameni: un vizionar, un ideolog si un strateg. Sper ca, din inflatia de candidati, adunarea electiva a Baroului Bucuresti sa-i identifice pe cei trei care sa dea o noua fata avocaturii, in acord cu noile realitati si dinamici ale secolului 21.

Demers foarte greu, daca nu chiar imposibil. Noi, ca natiune, avem o problema: suntem o tara de individualisti, solitari si introvertiti. Ne lipsesc spiritul de echipa si coeziunea de grup.

Aveti dreptate! De aceea la sporturile de echipa luam bataie pe linie. Pentru ca noi avem tot timpul de demonstrat, de aratat cat de buni, de destepti, de smecheri si de talentati suntem ca indivizi. Cand vom intelege ca actul managerial, actul de conducere in sine, este unul colectiv, si nu individual, rezultat al unor compromisuri rezonabile si interese comune, atunci vom progresa. Pana atunci, vom ramane cei mai viteji si mai drepti dintre traci!

http://www.qmagazine.ro/articole/8326/remus-borza-baroul-are-nevoie-de-un-manager.html

 

 

Comentarii

# avocat date 3 May 2011 18:09 0

ok . trebuie manager , da ce treaba ai tu cu asta ? :-* :D

# jan date 3 May 2011 19:07 +4

ca sa va mulga bineeeeeeeeeeeeeeeeeeee...

# Pe mine m-ati convins date 3 May 2011 20:29 0

Am sa va dau votul meu pentru ca va cunosc dar mai ales pentru ca vreau sa vina oameni noi in acest barou. M-am saturat de secretomania si mercantilismul din acest barou. totul e pe bani, nu e destul ca te arde statul la buzunar, te arde chiar baroul din care faci parte si daca nu ai de unde una doua esti suspendat. Sa militati pentru o taxa modica in barou nu pentru sumele foarte mari pe timp de criza care se practica in prezent. Multi dintre noi abia reusim sa ne achitam darile

# avocatB date 3 May 2011 21:24 +2

Interesant interviu..se vorbeste mult despre filozofi si politicieni, dar despre patricieni si plebei nimic :-x .Altul care o da in barci cu anul 1831 :-* .Majoritatea avocatilor se plang ca nu sunt legi bune in tarisoara noastra, dar culmea foarte multi avocati sunt in parlamentul romaniei, in frunte cu tony grebla & sova :lol: , cel cu ministerul avocatilor.Stai linistit, sunt multe derapaje in baroul "traditional" si ghici din ce motive:foame de bani :lol: , asa se poate traduce.Fiscalizati sunteti datorita conducerii iubite, UNBR, nu din cauza statului.In ceea ce priveste accederea la functii politice, adica elita societatii sunt avocati????, stai linistit, un intelectual, sta cuminte in banca lui si profeseaza cu "inima si mintea", pentru progresul societatii, nu se gandeste cum sa modifice o lege/i in interesul anumitor profesi liberale sau nu.Daca vei intreba/consulta 10 avocati, intr-o speta, vei avea 11 raspunsuri. :lol:

# kkjkl date 4 May 2011 13:31 +1

intotdeauna au existat prosti si destepti. cei destepti fac bani si prostii cotizeaza.culmea e ca prostilor le convine situatia de sclavi . :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D

# ramona date 4 May 2011 21:54 0

esti un smecher remus vorbesc si fraierii astia care nu stiu nimic si mai  sunt si avocati dar cred ca avocati la vaci si boi  ;-) :P ;-)

# vlad date 6 May 2011 15:45 +1

nu ai ce cauta in functia de decan u vrei doar sa mulgi ceva de akolo vezi-ti de treaba ta la avocatura ca poate acolo te pricepi mai bine si de un manager de ce este nevoie e echipa de fotbal mai bine joacate cu lopatelele tale nu mai fura de la altii alte jucarii !!!

# mihai date 6 May 2011 15:47 0

si eu sunt de aceiasi parere cu vlad nu ai ce cauta in functia de decan si zic ca nu ai sanse nu sunt rau da sigur ai vr-un scop de ai ales functia aceasta !!!

# Calin Dragu date 14 May 2011 12:26 +1

Buna initiativa aveti? Informati membrii avocati despre cei care candideaza. DAR, VAD ca aveti privilegiati. Ce-i reprosez administr. acestui site? Tocmai asta. Uite aici un candidat foarte bun. Multi il cunosc. EU il recomand desi sunt doar un client. http://www.cabinetavocatcristianalingadea.com.Votati pentru demnitatile de: decan (pozitia 4 in BULETINUL E VOT) si consilier (pozitia 33 IN BULETINUL DE VOT), al BAROULUI Bucuresti - Av. CRISTIAN ALIN GADEA - http://www.youtube.com/watch?v=u5RYl-KCTFU.Motto-ul campaniei candidatului Cristian-Alin Gadea la demnitatea de Decan al Baroului Bucuresti: intelepciune, forta, frumusete, adevar, dreptate, lumina spirituala.  Vezi aici interviul lui de pe avocatnet, identic cu platforma lui electorala.Veniti la vot cat mai multi si astfel voturile la cel de-al 2-lea tur de scrutin nu vor mai putea fi  "aranjate"!http://www.avocatnet.ro/index.html/articles?id=24449. INTERESE: APOLITIC.NU-i mai alegeti pe cei din vechea conducere care au nerusin

# LARISSA date 31 May 2011 14:04 +1

Din invide, ca nu puteti sa fiti ca EL,va-ti apucat de balacarit RUSINE SA VA FIE,EU LAS VOTA IN-TOATA ZIUA,E UN OM DE MARE CARACTER.BRAVO REMUS.

# aurelia date 8 July 2011 21:12 0

eu am avut "placerea "sa-l vad si sa vorbesc cu acest domn.Am multi prieteni de care se spune ca sunt masoni,sigur sunt oameni de mare valoare si de caracter.Spun asta deoarece nu au recunoscut niciodata acest fapt si nici nu au facut abuzuri profitand si strigand in gura mare ca sunt masoni.D-L AV. Borza Remus a fost numit administrator judiciar la SC UZTEL SA si a inceput prin a concedia oamenii dupa criterii stabilite dupa bunul plac.Au fost colege carora le-a spus ca sunt batrane si urate fara dinti,iar altora care culmea ironiei munceau in comparatie cu alti le-a spus ca trebuie sa elimine pe cineva si ele nu sunt agreate de directoare POPESCU ILEANA,Domnisoara nu este mason si nu face parte dintr-o secta satanica este in persoana satana,nu are inima este o fiinta extrem de rea si inumana.Se pot lua referinte.Dar ce este pacat aici este faptul ca acest domn Borza Remusnu a venit sa faca dreptate ,a facut gesturi urate ,a vorbit urat si a jignit ,pe mine chiar m-a amenintat daca incerc sa contest decizia de conceriere.Dragi concetateni devenim din ce in ce mai rai si nu maiavem frica de dumnezeu.Dumnezeu sa te ierte pentru toate greselile pe care le faci domnule avocat,cand vei pleca nu vei putea lua multe,atunci vom fi egali.

# Av. Ion BOBU date 21 October 2011 14:56 0

Daca nu ati auzit de Borza, va instiintez ca s-a autointitulat un "geniu" fiind cel ce cotizeaza din greu pe la Barou si nu numai... Cica e "mason" si stim ca sunt mai multe feluri de masoni prin tara, oricum el e de la tara, iar acest individ face parte din raufamatii vremii, "spagari", corupti, traficanti de tot si de toate in lumea mafiei, speculei si traficului de influienta. Cat despre profesionalismul sau, cam lasa de dorit... Feriti-va de Borza, ca dracu de tamaie! :cry:

# ramona date 6 November 2011 18:16 0

nesimtit ce esti cine a auzit si de tine mai ion bobu nu iti este rusine sa vb asa remus poate ai nevoie de tamaie cand mori nu o risipi

# RELUCU COSMIN TRIPE date 21 April 2012 12:03 +1

SALUT VARULE,AM VAZUT CA AI AJUNS OM MARE,MA BUCUR PTR. TINE,DAR DE UNCHIU' STII CA E GRAV BOLNAV?ARE PROBLEME MARI CU INIMA,E INTR-O SITUATZIE CRITICA!M-AS BUCURA DACA L-AI VIZITA,CHIAR DACA A FOST EL CUM A FOST...E TATAL TAU.MULTZUMESC.UN SALUT CALDUROS SI SINCER.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.11.2024 – ICCJ a lamurit cum ramane cu Sosoaca (Document)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva