19 November 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

psdolt psdolt

AMR SUSTINE DECLARATIA DE INDEPENDENTA A JUDECATORILOR – Presedinta AMR judecatoarea Andreea Ciuca: “Demersul conducatorilor tribunalelor vine sa reafirme necesitatea respectarii garantiilor unei justitii independente... Problemele specifice judecatorilor sau procurorilor nu trebuie sa formeze obiectul hotararilor Plenului CSM... O alta abordare ar insemna sa se atribuie procurorilor putere de decizie in chestiunea drepturilor, obligatiilor si carierei judecatorilor”

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

30 May 2017 14:01
Vizualizari: 4701

Asociatia Magistratilor din Romania, prin presedintele interimar, judecatoarea dr. Andreea Ciuca (foto) sustine Rezolutia de la Constanta, adoptata de presedintii si vicepresedintii tribunalelor, dar si de judecatoarele CSM Gabriela Baltag si Evelina Oprina, prin care cer ca procurorii din CSM sa nu mai decida cariera judecatorilor si sa nu isi mai exprime pozitia cu privire la organizarea si functionarea instantelor judecatoresti.


Intr-un comunicat de presa remis Lumeajustitiei.ro, judecatoarea Andreea Ciuca precizeaza ca punerea in aplicare, din punct de vedere legislativ, a Rezolutiei de la Constanta ar reprezenta “asezerea in fagasul normal, constitutional si european a statutului judecatorului, cu respectarea atributelor fundamentale ale inamovibilitatii, independentei, impartialitatii”.

Presedinta AMR judecatoarea Andreea Ciuca pune in vedere un aspect extrem de important, respectiv situatia actuala in care pentru cariera unui judecator se poate pronunta, in Plenul CSM, un procuror caruia nu ii sunt recunoscute si garantate, prin Constitutie, “caracterele esentiale ale independentei si inamovibilitatii”. Continuarea acestei situatii ar reprezenta ca procurorilor din CSM sa li se atribuie putere de decizie “in chestiunea drepturilor, obligatiilor si carierei judecatorilor”, „cu efectul incalcarii dispozitiilor constitutionale si ale actelor europene la care Romania este parte”.

Se mai evidentiaza totodata in comunicatul AMR de sustinere a Rezolutiei adoptate de presedintii si vicepresedintii tribunalelor ca Asociatia Magistratilor din Romania a sustinut aceasta idee, „in mod clar, punctual,” chiar si in cadrul propunerilor si observatiilor facute cu privire la Legile Justitiei. In concret, in propunerile pe care le-a transmis catre CSM, AMR a aratat ca este „justa si fundamentata constitutional analizarea, de catre fiecare Sectie a CSM, a cererilor privind cariera si drepturile judecatorilor, respectiv ale procurorilor”.

Iata comunicatul de presa al Asociatiei Magistratilor din Romania, remis Lumeajustitiei.ro in data de 30 mai 2017:

Asociatia Magistratilor din Romania (AMR) sustine, in mod expres, Rezolutia adoptata la data de 29 mai 2017, in cadrul „Intalnirii profesionale periodice a reprezentantilor Consiliului Superior al Magistraturii, Ministerului Justitiei, Institutului National al Magistraturii, Scolii Nationale de Grefieri si a reprezentantilor tribunalelor”.

AMR apreciaza, in mod deosebit, demersul conducatorilor tribunalelor – presedinti si vicepresedinti – prezenti la intalnire intrucat vine sa reafirme, intr-o maniera clara si ferma, fundamentata pe principiile constitutionale, necesitatea respectarii garantiilor unei justitii independente. Astfel cum AMR a subliniat, in repetate randuri, independenta puterii judecatoresti nu este un scop in sine, nu este un privilegiu de care beneficiaza judecatorii, cu titlu individual si personal, dar se justifica prin necesitatea de a le permite sa isi indeplineasca misiunea.

Consiliul Consultativ al Judecatorilor Europeni a reafirmat, in anul 2014, independenta judecatorilor ca fiind o conditie prealabila apararii statului de drept şi garantarii fundamentale a unui proces echitabil, aceasta independenta putand fi, insa, compromisa de diferiti factori care risca sa aiba un impact negativ asupra administrarii justitiei, inclusiv de elemente nesatisfacatoare legate de organizarea sistemului judiciar.

Problema importanta a separarii atributiilor Consiliului Superior al Magistraturii, pe Sectii, referitor la cariera judecatorilor, respectiv a procurorilor si la organizarea instantelor judecatoresti, respectiv a parchetelor nu este una noua, dar, in mod regretabil, pana la momentul Rezolutiei din 29 mai 2017, nu a fost sustinuta public decat de (unele dintre) asociatiile profesionale ale judecatorilor. Aceasta distinctie ce se impune a fi facuta cu privire la hotararile prin care Consiliul Superior al Magistraturii solutioneaza aspecte esentiale vizand cariera si drepturile judecatorilor nu face decat sa aseze in fagasul normal, constitutional si european, statutul judecatorului, cu respectarea atributelor fundamentale ale inamovibilitatii, independentei, impartialitatii.

Asociatia Magistratilor din Romania a sustinut, in mod clar, punctual, chiar si in cadrul propunerilor/observatiilor facute cu privire la Legile Justitiei, pe care le-a transmis Consiliului Superior al Magistraturii, ca este justa si fundamentata constitutional analizarea, de catre fiecare Sectie a CSM, a cererilor privind cariera si drepturile judecatorilor, respectiv ale procurorilor. AMR a subliniat ca problemele specifice judecatorilor sau procurorilor nu trebuie sa formeze obiectul hotararilor Plenului CSM, cu atat mai mult cu cat, in aceste situatii, se pune problema drepturilor si carierei judecatorilor care este necesar sa fie analizate si solutionate de judecatori, acestia fiind cei ce au, legalmente, atributele esentiale ale inamovibilitatii si independentei, consacrate de art. 124 alin. 3 şi art. 125 alin. 1 din Constitutie. In acest cadru stabilit de Legea fundamentala, orice act sau orice procedura ce priveste cariera ori statutul judecatorilor nu poate proveni decat de la o persoana careia ii sunt recunoscute si garantate, prin Constitutie, in exercitarea atributiilor sale, caracterele esentiale ale independentei si inamovibilitatii, si nu de la o persoana careia nu ii este garantat constitutional acest statut. O alta abordare ar insemna sa se atribuie procurorilor putere de decizie in chestiunea drepturilor, obligatiilor si carierei judecatorilor, fara ca ei insisi (procurorii) sa aiba atributele inamovibilitatii si independentei, cu efectul incalcarii dispozitiilor constitutionale si ale actelor europene la care Romania este parte.

Asociatia Magistratilor din Romania,

prin presedintele interimar,

jud. dr. Andreea Ciuca”

*Cititi aici integral comunicatul AMR remis Lumeajustitiei.ro

Comentarii

# Ultimul Charlot date 30 May 2017 14:45 0

Asociatia magistratilor sustine pe mgistratii corupti si slugarnici care au facut drepti si au executat ordinele procurorilor. Cred ca au fost sentinte care erau redactate deja de procurori, judecatorii doar e semnau. E corect ca se doreste sa se revina la un asa zis normal, dar noi ne astaptam ca toti acei judecatori care au stat pres la procurori sa ne lase si sa plece rapid din magistratura. Sa se faca avocai, la traditionli.

# Pif date 30 May 2017 15:12 +2

Inteleg ca judecatorii s-au cam saturat sa fie bagati in cazanul comun al magistratilor impreuna cu procurorii. Era chiar cazul ca puterea judecatoreasca sa se trezeasca pt. a stabili clar granita de demarcatie dintre un judecator si un procuror in acelasi pat, fara ca animalutul de companie,avocatelul in plus, sa le afecteze distructiv idila artificiala judecator/procuror. Procurorul nu are ce cauta in acelasi pat (sau la acelasi nivel in instanta de judecata) cu judecatorii. Dupa '89 s-ar fi impus ca puterea judecatorasca sa devina total independenta si profesionsista, absolut deloc influentibila de procurori, securisti / sereisti si politicieni. https://scontent.fomr1-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/15380371_913045762162951_5485289823692377369_n.png?oh=ff36bfcbe0a3f996942de186f00c1008&oe=59E4CD63

# DODI date 30 May 2017 22:40 +2

Două legi clare lipsesc în România: definirea magistraților doar ca judecători și legea răspunderii materiale a magistraților și procurorilor. Ar fi cazul ca după 25 de ani procurorul (= avocatul statului) să fie așezat pe picior de egalizate cu avocații inculpaților.Doar așa balanța justiției va fie corectă. În prezent ea trage la cântar înspre ”organele” statului. Și nu e bine. Parlamentul ar trebuie nu doar să audă ci să ia atitudine.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 18.11.2024 – Imagini cu prabusirea de la TMB (Galerie foto-video)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva