ANDREEA COSMA N-A AVUT O JUDECATA DREAPTA – Judecatoarele ICCJ Rodica Aida Popa, Oana Burnel si Simona Cirnaru au trimis la CA Ploiesti, pentru rejudecare, dosarul in care DNA Ploiesti a paradit-o pe fosta deputata Andreea Cosma pentru o pretinsa complicitate la abuz in serviciu. ICCJ a invocat din oficiu incalcarea dreptului la un proces echitabil, intrucat judecatoarea fondului nu s-a pronuntat pe toate probele cerute in aparare. CA Ploiesti daduse incetare de proces pe prescriptie (Minuta)
Fosta deputata Andreea Cosma (foto 1) nu a avut parte de o judecata dreapta la Curtea de pel Ploiesti, in dosarul in care paraditorii de la DNA Ploiesti au trimis-o in judecata pentru un pretins abuz in serviciu. Cauza, in care Curtea de Apel Ploiesti dispusese incetarea procesului penal pe motiv de prescriptie, va fi rejudecata de Curtea de Apel Ploiesti.
Decizia a fost luata joi, 4 aprilie 2024, de judecatoarele Rodica Aida Popa, Oana Burnel si Simona Cirnaru de la Inalta Curte. Acestea au desfiintat in integralitate sentinta Curtii de Apel Ploiesti si au dispus rejudecarea cauzei, tot de catre Curtea de Apel Ploiesti.
Solutia a fost pronuntata dupa ce la ultimul termen din proces, in 22 februarie 2024, judecatoarele Popa, Burnel si Cirnaru au pus in discutie din oficiu restituirea cauzei la CA Ploiesti. Motivul invocat de cele trei judecatoare ICCJ a fost faptul ca judecatoarea fondului – Eugenia Voineag de la Curtea de Apel Ploiesti (fara vreo legatura cu seful DNA Marius Voineag) – nu s-ar fi pronuntat pe toate probele solicitate in aparare. Mai exact, judecatoarea Voineag nu ar fi administrat probele propuse de catre avocata Ingrid Mocanu (foto 2, aparatoarea Andreei Cosma) in sustinerea ideii ca procesul trebuie sa continue dincolo de constatarea prescriptiei, astfel incat instanta sa analizeze daca se impune achitarea fostei deputate. Or, acest fapt ar putea afecta dreptul la un proces echitabil protejat de art. 6 CEDO, a afirmat judecatoarea ICCJ Aida Popa in sala de judecata, la ultimul termen (click aici pentru a citi).
Iata minuta deciziei ICCJ nr.120 din 4 aprilie 2024 (dosar 1221/1/2023):
“Admite apelurile declarate de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Directia Nationala Anticoruptie, Serviciul Teritorial Ploiesti, de apelanta parte civila S.C. Plopeni Industrial parc S.A. si de apelantii intimati inculpati Anghel Florin Serghei, Cornea Danut Marcel si Cosma Andreea Oana impotriva sentintei penale nr. 33 din 5 aprilie 2023 pronuntata de Curtea de Apel Ploiesti, Sectia Penala si pentru Cauze cu Minori si de Familie. Desfiinteaza in integralitate sentinta apelata si dispune rejudecarea cauzei de catre aceeasi instanta, Curtea de Apel Ploiesti.
Cheltuielile judiciare avansate de stat raman in sarcina acestuia. Onorariile cuvenite aparatorilor desemnati din oficiu pana la prezentarea aparatorilor alesi pentru apelantii intimati inculpati Cornea Danut Marcel si Cosma Andreea Oana, in cuantum de cate 240 lei, respectiv onorariul cuvenit aparatorului desemnat din oficiu pentru apelantul intimat inculpat Anghel Florin Serghei, in cuantum de 942 lei, raman in sarcina statului. Definitiva. Pronuntata in sedinta publica, astazi, 04 aprilie 2024”.
Istoria unui dosar vechi de zece ani, cu fapte prescrise si special
Andreea Cosma a fost trimisa in judecata in decembrie 2015, printr-un rechizitoriu intocmit de procurorul Alfred Savu de la DNA Ploiesti si confirmat de la seful DNA Ploiesti de la acea data, Lucian Onea (vezi facsimil), pentru o pretinsa fapta de complicitate la abuz in serviciu, fapta pentru care intre timp a intervenit si prescriptia speciala, in conditiile in care DNA sustine ca ar fi fost comisa inn 2008. O pretinsa fapta constand in aceea ca, atentie, Andreea Cosma nu a impus, in calitate de notar, partilor care urmau sa incheie un contract de vanzare-cumparare pretul la care sa se efectueze tranzactia.
Initial, in 2 decembrie 2018, judecatorii ICCJ Horia-Valentin Selaru si Francisca-Maria Vasile au condamnat-o pe Andreea Cosma la 4 ani de inchisoare cu executare, magistratul Daniel Gradinaru facand opinie separata pentru achitare.
In apel, la 16 iunie 2020, magistratii supremi Ana-Hermina Iancu, Eleni-Cristina Marcu, Ilie-Iulian Dragomir si Constantin Epure au dispus rejudecarea dosarului, pe motiv ca sentinta fusese pronuntata de catre un complet nespecializat in judecarea cauzelor de coruptie. In schimb, judecatoarea Maricela Cobzariu a facut opinie separata, optand pentru sesizarea CJUE.
In al doilea ciclu procesual, la 5 aprilie 2023, judecatoarea Eugenia Voineag de la Curtea de Apel Ploiesti a dispus incetarea procesului in baza art. 16 alin. lit. f teza a II-a din Codul de procedura penala: „a intervenit prescriptia” (click aici pentru a citi).
Tot in al doilea ciclu procesual, in apel, in data de 26 octombrie 2023, judecatoarele Aida Popa, Oana Burnel si Simona Cirnaru au hotarat suspendarea procesului, asteptand ca CJUE sa spuna daca instantele romanesti au sau nu voie sa lase neaplicate deciziile Curtii Constitutionale cu privire la prescriptie. Totusi, Andreea Cosma a atacat cu recurs incheierea de suspendare, iar la 4 decembrie 2023 magistratii supremi Eleni-Cristina Marcu, Gheorghe-Valentin Chitidean, Ana-Hermina Iancu, Luminita Cristiu-Ninu si Constantin Epure au desfiintat incheierea completului Popa-Burnel-Cirnaru, dispunand continuarea judecatii (click aici pentru a citi).
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# DODI 4 April 2024 20:01 -4
# Raymond Reddington 5 April 2024 01:55 0