14 December 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

APARE GREFIERUL JUDICIAR – Judecatorul Andrei Bancila, adjunctul Scolii Nationale de Grefieri, prezinta principalele modificari din Statutul grefierilor: “Noul Statut introduce functiile de grefier de sedinta (in cadrul instantelor) si de grefier principal (in cadrul parchetelor)… Se infiinteaza functia de grefier judiciar, plasata intre grefierul de sedinta si judecator, cu atributii asemanatoare celor ale magistratului asistent… Introducerea testarii psihologice”

Scris de: L.J. | pdf | print

28 July 2024 11:04
Vizualizari: 6935

Sunt schimbari semnificative pentru grefieri odata cu intrarea in vigoare a Legii nr. 11/2024 privind statutul grefierilor si al altor categorii de personal care ocupa functii de specialitate in cadrul instantelor judecatoresti, al parchetelor de pe langa acestea si al Institutului National de Expertize Criminalistice.


 

Un scurt rezumat al celor mai importante modificari a fost facut de directorul adjunct al Scolii Nationale de Grefieri (SNG), judecatorul Andrei-Dorin Bancila (foto), in editorialul publicat in ultimul numar al Revistei Scripta Manent a Scolii Nationale de Grefieri.

Astfel, printre noutatile aduse de Legea 11/2024 se numara aparitia functiilor de grefier de sedinta, care va functiona in cadrul instantelor, si grefier principal, care isi va desfasura activitatea in parchete. Totodata, este infiintata functia de grefier judiciar, acesta urmand sa activeze doar in instante, o functie asemanatoare magistratului asistent de la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Pe de alta parte, este introdusa testarea psihologica la concursurile pentru admiterea in profesia de grefier.

 

Iata editorialul judecatorului Andrei Bancila, adjunctul SNG:

 

 

“1. O prima si cea mai importanta modificare este cea referitoare la reasezarea functiilor specifice profesiei de grefier. Astfel, noul Statut introduce functiile de grefier de sedinta (in cadrul instantelor) si de grefier principal (in cadrul parchetelor), care vor reprezenta cel mai important contingent numeric in arhitectura profesiei.

De asemenea, se infiinteaza functia de grefier judiciar, specifica doar instantelor, dar care poate fi accesata si de grefierii principali. Daca functiile de grefier de sedinta si de grefier principal reprezinta recunoasteri exprese a ceea ce exista, oricum, din punct de vedere functional in instante si parchete, functia de grefier judiciar este cu totul inedita, plasata intre grefierul de sedinta si judecator, cu atributii asemanatoare celor ale magistratului asistent din cadrul instantei supreme.

In legatura cu aceeasi functie nou infiintata, nu putem sa nu remarcam ca, aproape concomitent cu noul Statut al grefierilor, a fost promulgat si Statutul asistentului judecatorului, prin Legea nr. 393/2023, ceea ce face ca in anumite categorii de instante (curti de apel, tribunale si tribunale specializate) sa functioneze atat grefieri judiciari, cat si asistenti ai judecatorului, nascandu-se intrebarea legitima daca aceste doua categorii de profesionisti ce isi propun, ambele, sa furnizeze un sprijin caracterizat judecatorului, pot coexista.

Analizand atributiile ambelor functii stabilite in statutele proprii, raspunsul la aceasta intrebare nu poate fi altul decat unul pozitiv. Chiar daca, intr-o mica masura, atributiile se suprapun, cele mai multe dintre atributiile grefierului judiciar sunt specifice doar lui, ramanand ca, odata cu elaborarea noului Regulament de ordine interioara al instantelor judecatoresti, sa se detalieze mai bine atributiile grefierului judiciar si sa se creioneze, astfel, modul concret de conlucrare dintre acesti doi profesionisti care au, pana la urma, aceeasi menire institutionala.

In fine, tot cu privire la reorganizarea functiilor din alcatuirea profesiei de grefier, subliniem ca noul Statut unifica functiile de grefier registrator, grefier arhivar, grefier documentarist si grefier statistician sub aceeasi categorie, anume aceea de grefier.

 

2. Modificari ample aduce noul Statut si cu privire la modalitatea de recrutare si promovare a grefierilor, care, dupa cum vom arata mai jos, sunt de o capitala insemnatate pentru Scoala Nationala de Grefieri.

Astfel, admiterea la Scoala Nationala de Grefieri, urmata de formarea initiala pentru o durata de 6 luni, va deveni singura modalitate de accedere in profesie a grefierilor de sedinta si a grefierilor principali, cele mai importante, din punct de vedere cantitativ. Este eliminata, asadar, modalitatea admiterii directe, prin concurs organizat la nivelul instantelor si parchetelor de nivel superior.

Aceasta modificare reprezinta, pana la urma, o recunoastere a calitatii formarii initiale furnizate de Scoala, tradusa printr-o foarte buna pregatire a absolventilor, care au fost fara prea mari eforturi asimilati in instante si parchete. Provocarea pe care o va aduce aceasta exclusivitate de recrutare va fi, fara indoiala, aceea de a satisface in mod prompt nevoile de personal ale instantelor si parchetelor.

O alta noutate este legata de recrutarea grefierilor judiciari, care este, de asemenea, data in sarcina exclusiva a Scolii Nationale de Grefieri, recrutare urmata de o formare la inceput de cariera pentru o durata de 3 luni.

 

3. O alta modificare cu un impact insemnat asupra calitatii pregatirii profesionale a grefierilor, dar si asupra activitatii Scolii Nationale de Grefieri, este ridicarea standardului de participare obligatorie la sesiunile de formare continua.

Astfel, daca Legea nr. 567/2004 impunea fiecarui grefier sa participe cel putin o data la 5 ani la o actiune de formare continua furnizata de Scoala Nationala de Grefieri, Legea nr. 11/2024 impune obligatia de participare cel putin o data la 3 ani.

Daca tinem cont ca, in prezent, schemele de personal ale instantelor si pachetelor cuprind aproximativ 9.800 de posturi de grefier si ca aceste scheme ar putea fi marite cu pana la 10%, pentru acoperirea necesarului nou infiintatei functii de grefier judiciar, rezulta ca ridicarea standardului de formare continua obligatorie se va traduce, in cifre, prin aceea ca Scoala Nationala de Grefieri va fi obligata sa furnizeze, in fiecare an, actiuni de formare pentru peste 3.500 de grefieri, in loc de aproximativ 1.900 de grefieri, ca in prezent.

Aceasta ridicare a standardului de formare continua este, fara discutie, o modificare de salutat adusa de noua lege, urmarind sa creasca nivelul de pregatire profesionala a grefierilor si, prin aceasta, calitatea actului de justitie, dar, in acelasi timp, reprezinta o provocare importanta pentru Soala Nationala de Grefieri.

Un alt plus in materia formarii continue este si cel al posibilitatii organizarii unor sesiuni comune de formare intre grefieri si specialistii IT din instante, care isi vor dovedi, fara indoiala, valoarea, dat fiind ca, in ultimii ani, avantul pe care l-a luat utilizarea sistemelor informatice in instante si parchete este deosebit de insemnat.

 

4. Un progres remarcabil al noului Statut al grefierilor il reprezinta recunoasterea la nivel de lege a misiunii Scolii Nationale de Grefieri de a asigura si formarea formatorilor, misiune mult ingreunata sub imperiul vechii legi, care nu continea prevederi similare.

Aceasta modificare legislativa va trebui sa fie folosita pentru a dezvolta formarea formatorilor, un aspect deosebit de important pentru a prezerva si chiar a creste calitatea formarii initiale si continue a grefierilor.

 

5. O alta modificare foarte importanta pentru cariera grefierilor o reprezinta centralizarea concursurilor de promovare, atat in functii de executie, cat si in functii de conducere, care urmeaza a fi organizate exclusiv prin Scoala Nationala de Grefieri.

Daca in ceea ce priveste concursurile de promovare in functii de executie optiunea legiuitorului are la baza ratiuni de regularizare si unificare, in ceea ce priveste promovarea in functii de conducere centralizarea suntem de parere ca este, oarecum, anacronica, fiind necorelata cu paradigma pe care, odata cu adoptarea, in anul 2022, a noului Statut al judecatorilor si procurorilor, acelasi legiuitor a ales sa o stabileasca.

Cu alte cuvinte, este mai greu de conciliat, pe de o parte, optiunea legiuitorului de a da in sarcina conducatorilor de instante si parchete prerogativa propunerii esalonului doi de conducere (alcatuit din vicepresedinti, presedinti de sectii, procurori generali adjuncti, prim-procurori adjuncti si procurori sefi de sectii si de alte compartimente), cu, pe de alta parte, optiunea de a nu da acelorasi conducatori prerogativa de a propune esalonul trei de conducere (alcatuit de prim-grefieri, grefieri-sefi, grefieri-sefi sectii si asa mai departe).

Aceasta alegere a legiuitorului reprezinta una dintre cele mai mari provocari, atat la adresa functionarii instantelor fara sincope, cat si la adresa capacitatii institutionale a Scolii Nationale de Grefieri, care se vede, astfel, pusa in situatia de a organiza concursuri pentru care, in trecut, nu a avut nicio atributie.

6. Introducerea testarii psihologice la concursurile de admitere in profesia de grefier este, de asemenea, o noutate care trebuie salutata, fiind de natura a creste nivelul calitativ al procedurilor de recrutare.

Acest filtru a fost de mai multa vreme cerut de reprezentantii profesiei, dar nu numai, dat fiind ca activitatea grefierilor este una deosebit de solicitanta.

El vine, insa, la pachet cu necesitatea elaborarii unor metodologii de testare psihologica, la care Scoala, cu sprijinul indispensabil al psihologilor din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, lucreaza in aceasta perioada. 

Fara a avea pretentia unei recenzii exhaustive a modificarilor aduse profesiei de grefier, incheiem editorialul nostru exprimandu-ne increderea ca noul Statut va contribui la o mai buna valorizare a activitatii grefierilor si a celorlalte categorii de personal de specialitate din cadrul instantelor si parchetelor, chiar daca pentru atingerea acestui deziderat mai sunt inca necesare cateva acte normative (o noua lege a salarizarii, spre exemplu), precum si cateva „reglaje fine”.

Comentarii

# nae din dealul feleacului date 28 July 2024 11:46 +118

Ale naibi cite gaselnite/goanje va mai trece prin cap!Nu mai complicati lucruri,ingeniozitatea o reprezinta lucrurile simple.Da nu mai bine te-ai ocupa tu,ca tot esti judecator,sa corectezi coduri si legi ce au fost elaborate de catre neaveniti,nepriceputi si cenzurate de catre interesati ori idioti.A,vrei sa iesi in evidenta,da ,asta e smenul?Majoritatea dintre voi absolventi(sic!)de drept va credeti niste Dumnezei si nimeni nu va ajunge pe la nas,ca de, considerati ca voi si numai voi stiti gasi adevarul.Ce sa-i faci e mare gradina Domnului si plina de...ce vrei tu!

# Soarta MJ sta in Grefieri de Calitate. Restul e rezolvat. date 28 July 2024 15:22 -23

Intreg sistemul de justite bazat pe minciuni administrative este de fapt problema. Avem doua clase privilegiate de supercetateni: lucratorii la secret si magistratii. Astia lucreaza in tamdem tactic si mulg demnitarii statului si aparelatele functionale ale acestora. De indata ce un lucrator la secret sau un magistrat prefera strainii in fata ptoptiilor cetateni acela este de fapt un cancer social. Sigur ca in aceste situatii grefierii sunt de fapt "reala problema" ca asa tii prostimea in frau. Mai trebuie infiintate gruparile de grefieri de desant greu ( posesori de arcane si cerbicie fata cu contribuabilii) si grefierii vindecatori de gunoaie sociale cunoscute drept judtitiabili ( ii vor vindeca impildandu-i juridic pa cum de altfel si merita).

# maxtor date 28 July 2024 20:47 -3

"cu atributii asemanatoare celor ale magistratului asistent" -nu ne e rushine nici cu m.assistentu ala, putem garanta ca judecatoarei supreme(!!!) nu i-a picat bine lucrarea assistentului :)

# santinela date 29 July 2024 06:46 +14

Deci "grefierul judiciar este plasat intre grefierul de sedinta si judecator cu atributii asemanatoare celui de magistrat asistent de la instanta suprema " ?? Deci, la o adica, si grefierul poate fi considerat, un magistrat (mai mic),asta pentru bani evident ! Prima data "trantim" o lege,apoi vedem ce "atributii" vom stabili functiei nou create ? Este de noaptea mintii ce pot vota berbecii de parlamentari si ce le poate fata mintea ministrilor de resort-Guvernului mai bine spus-care vin cu asfel de propuneri.Cat despre "incantarea" judelui, sef la Scoala de grefieri,numai cuvinte de lauda pentru tartacuta sa "ucraineana" !

# Pai,daca Gheorghiu digitalizează date 29 July 2024 15:19 0

justiția,scăzând costurile,profitu' trebe sa se duca undeva,nu? Că doar nu îl returnează la bujet. Pregătitori de dosare,grefieri judiciari,... Adică pulonea grefierrasca va munci și un 40%,cu atribuții de damo tactic,vor lua bani,pe citit vedetele,deschis plexuri galbene,... Etc. .

# X date 30 July 2024 00:18 0

MJ nu are grefieri. Instanțele și parchetele au grefieri .Cu această "minunată "inițiativă , în parchete cred că bieții grefieri au să ajungă să le șteargă și pantofii procurorilor iar ei vor sta la terasa din colț , aproape de PICCJ. Au obosit sărmanii procurori. Să aibă grijă să nu bea apă rece că nu se știe ce pot păți de la atâta muncă asiduă, curg apele pe ei. Imi este scârbă. Apropo , ce mai face oare cea mai luminată minte a PG , în persoana Gabrielei Scutea ? Altă piesă de muzeu.

# pile date 30 July 2024 10:02 -1

Dacă au atribuții asemănătoare cu „magistrații” asistenți înseamnă că o să fie angajați asemănător. Adică complet nepregătiți, pe pile și relații. Familiile de juriști sunt tot mai numeroase. Nu mai au loc pentru toți nepoții în Barou. Și titlul ăsta de „grefier judiciar”. Adică ceilalți grefieri nu sunt judiciari? Sunt grefieri extrajudiciari? Asta cred că a fost ideea avocatei peneliste Alina de la guvern. Logica nu e punctul ei tare. Ea e mai mult cu pilele și relațiile.

# Y către X date 30 July 2024 10:19 0

Face bine,ceea ce dorește tuturor oamenilor de bine. Apropos,vazut-ai vreun om de bine căruia Gabi S. sa ii fi făcut dosar? Camy d

# X date 30 July 2024 15:43 0

Câte dosare a făcut nu știu , dar a făcut, nicio grijă. Știu în schimb pe câți colegi i_a umilit chiar dacă erau mai în vârstă și aveau mai multă experiență decât ea. O infatuată și o persoană lipsită de educație . O ființă rea care nu suporta nici copii nici păsările cerului. Vai de ea ! In răutatea ei înțeleg că este bine. Mă bucur.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 13.12.2024 – Surpriza judecatorului ICCJ Andrei Claudiu Rus

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva