APELUL CCIR - Reorganizarea admnistrativa a Romaniei ar trebui sa devina o axa prioritara pentru guvernanti: "Camera de Comert si Industrie a Romaniei, cea mai puternica organizatie de promovare a mediului de afaceri si principalul mediator dintre decidentul politic si antreprenorii romani, face un apel catre autoritatile Statului Roman cu privire la problema lipsei banilor de la bugetul de stat”
Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR), cea mai puternica organizatie de promovare a mediului de afaceri si principalul mediator dintre decidentul politic si antreprenorii romani, face un apel catre autoritatile Statului Roman cu privire la problema lipsei banilor de la bugetul de stat.
CCIR isi exprima ingrijorarea fata de situatia bugetara prezentata de catre Ministerul de Finante, context in care Romania risca sa piarda cele mai imporante avantaje pe care le are: predictibilitatea si fiscalitatea redusa.
In acest context, CCIR reitereaza nevoia urgenta de reorganizare administrativa a Romaniei, prin reducerea numarului de judete de la 42 la 15, redefinirea notiunii de comuna ca localitate cu cel putin 5000 de locuitori, precum si redefinirea notiunii de oras ca localitate cu cel putin 10.000 de locuitori. Totodata, toate institutiile publice deconcentrate trebuie sa fie regrupate sub aceasta noua forma administrativa.
Situatia actuala
In imprejurarile actuale, Romania nu mai este o destinatie atractiva pentru investitorii straini din punctul de vedere al fortei de munca calificate si din cauza retrocedarilor facute haotic. Astfel, Romania s-ar putea afla in imposibilitatea de a oferi terenuri pentru deschiderea unor linii de productie, mai ales in contextul in care multe afaceri si-au inceput relocarea din Asia. Singura atractivitate pe termen mediu si lung a Romaniei poate ramane fiscalitatea redusa sustinuta de predictibilitate.
In acesta conjunctura complicata, CCIR considera ca exista riscul ca prin adoptarea unor masuri eronate in ceea ce priveste acoperirea gaurilor bugetare, mediul de afaceri sa devina, daca nu un tap ispasitor, atunci cel putin o victima colaterala.
Acestui demers al Camerei Nationale, absolut necesar al reorganizarii teritoriale urgente a Romaniei, s-au alaturat mai multe organizatii patronale si asociatii, precum: Patronatul Roman din Industria de Morarit, Panificatie si Produse Fainoase (ROMPAN), Federatia Patronala din Industria Materialelor de Constructii din Romania (PATROMAT), Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism din Romania (ANAT), Federatia Operatorilor Romani de Transport (FORT), Organizatia Nationala Interprofesionala Vitivinicola (ONIV) si Asociatia Brokerilor din Romania.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii