2 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

ASOCIATIILE MAGISTRATILOR CER DEZBATERE PE PENSII – AMR, AJADO, APR si ANMPR ii solicita presedintelui Camerei Deputatilor Marcel Ciolacu o intrevedere pe tema pensiilor pentru judecatori si procurori: „In numai 3 luni (noiembrie 2022 – ianuarie 2023), au depus cereri de pensionare 335 de magistrati. Numarul lor este egal cu numarul judecatorilor din 9 curti de apel la un loc sau cu numarul procurorilor din tot atatea PCA-uri la un loc... Nu pensiile magistratilor greveaza bugetul statului”

Scris de: V.B. | pdf | print

10 April 2023 14:19
Vizualizari: 5901

Presedintele PSD si al Camerei Deputatilor, Marcel Ciolacu, este chemat la o dezbatere in legatura cu pensiile pentru judecatori si procurori. Solicitarea i-a fost lansata luni, 3 aprilie 2023, de catre patru asociatii de traditie ale magistratilor, care, de asemenea, cer sa fie prezente la dezbaterile din Camera Deputatilor, forul decizional in legatura cu proiectul de lege L4/2023.



Este vorba despre Asociatia Magistratilor din Romania (AMR), Asociatia Judecatorilor pentru Apararea Drepturilor Omului (AJADO), Asociatia Procurorilor din Romania (APR) si Asociatia Nationala a Magistratilor Pensionari din Romania (ANMPR), conduse de judecatoarele Andreea Ciuca si Florica Roman, respectiv procuroarele Elena Iordache si Katalin Kibedi (foto de la stanga la dreapta).

Dezvaluirea a fost facuta luni, 10 aprilie 2023, de catre jurnalista Sorina Matei pe propriul site, Presacurata.ro.

Cele patru ONG-uri ii atrag atentia lui Ciolacu asupra faptului ca amenintarile politicienilor privind taierea pensiilor de magistrati au provocat un val de pensionari. Astfel, numai in perioada noiembrie 2022 – ianuarie 2023 (deci in decurs de doar trei luni), au iesit la pensie 335 de judecatori si de procurori. Un asemenea numar inseamna totalul de judecatori de la nivelul a noua curti de apel (sau de procurori din tot atatea PCA-uri). Iar acest lucru va duce la scaderea calitatii actului de justitie, puncteaza asociatiile.

In acelasi context, AMR, AJADO, APR si ANMPR amintesc ca pensiile judecatorilor si procurorilor sunt pensii de serviciu, nu pensii speciale (asa cum a stabilit insasi Curtea Constitutionala a Romaniei). Totodata, asociatiile prezinta o statistica din care reiese ca nu pensiile magistratilor sunt problema, beneficiarii acestor venituri fiind mult mai putin numerosi decat beneficiarii de pensii de serviciu din randurile militarilor.


Redam scrisoarea ANMR-AJADO-APR-ANMPR catre Marcel Ciolacu:


Va solicitam sa ne acordati sa ne acordati o intrevedere in urmatoarele zile, la data si ora pe care le veti, stabili – intalnire la care va participa un grup restrans de judecatori si procurori din partea subscriselor asociatii profesionale pentru a ne prezenta argumentele punctual motivate, cu privire la Proiectul Legii privind modificarea si completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu (L 4/2023), adoptat in Senat, in data de 29 martie 2023

De asemenea, va solicitam sa ne acordati posibilitatea de a participa la lucrarile Camerei Deputatilor – for legislativ decizional – vizand dezbaterea proiectului de lege, in scopul de a ne putea sustine argumentele prezentate in Memorial detaliat si obiectiv fundamentat pe care vi am transmis la 12.01.2023. In acest sens, va rugam sa ne aduceti la cunostinta data la care vor avea loc dezbaterile in Camera Deputatilor si informatiile necesare pentru a putea participa cite un reprezentant din partea asociatiilor noastre profesionale.

Solicitarile noastre au in vedere importanta acestui proiect de lege pentru statutul judecatorilor si procurorilor, pentru organizarea instantelor si, in consecinta, pentru calitatea actului de justitie – mai cu seama prin raportare la realitatea concreta din sistemul judiciar. Astfel, in numai trei luni (noiembrie 2022 – ianuarie 2023), au depus cereri de eliberare din functie, prin pensionare, 335 de magistrati.

Cu alte cuvinte, prin raportare la datele publicate de CSM vizand resursele umane la data de 1 februarie 2023, numarul magistratilor care au formulat cereri de pensionare in perioada noiembrie 2022-ianuarie 2023 este egal cu numarul judecatorilor din 9 curti de apel la un loc sau cu numarul procurorilor din tot atatea parchete de pe langa curtile de apel la un loc (de exemplu, Curtea de Apel Alba-Iulia, Curtea de Apel Bacau, Curtea de Apel Brasov, Curtea de Apel Constanta, Curtea de Apel Galati, Curtea de Apel lasi, Curtea de Apel Oradea, Curtea de Apel Pitesti, Curtea de Apel Targu-Mures sau Parchetele de pe langa aceste curti de apel).

Lipsa vadita si acuta a resurselor umane determinata de aceasta stare de lucruri va avea implicatii negative majore asupra organizarii activitatii instantelor si parchetelor, asupra celeritatii si calitatii actului de justitie, al carui destinatar este cetateanul.

Mentionam ca in Expunerea de motive la Proiectul Legii (14/2023) se face trimitere la Jalonul 215 din Planul National de Redresare si Rezilienta (PNNR), potrivit caruia 'pana la sfarsitul trimestrului IV 2022 trebuie intreprinse demersurile necesare pentru intrarea in vigoare a cadrului legislativ pentru reducerea cheltuielilor cu pensiile speciale'. Subliniem, pe de o parte, ca PNNR exista atat in perioada dezbaterilor parlamentare asupra Legilor Justitiei, cat si la datele votului asupra proiectului de lege, in Camera Deputatilor si in Senat Pe de alta parte, in acord cu jurisprudenta Curtii Constitutionale, 'pensiile de serviciu ale judecatorilor si procurorilor nu pot fi tratate ca pensii speciale'. De asemenea, referitor la impactul economic, se constata o falsa problema pusa prin Expunerea de motive, lasand sa se inteleaga ca 'prin restructurarea pensiilor de serviciu ale judecatorilor si procurorilor se vor reduce semnificativ cheltuielile cu pensiile speciale'. Conform datelor publicate in presa, in iulie 2019 erau 3.814 pensionari judecatori si procurori, iar in luna ianuarie 2023 numarul acestora era de 4.468.

Asadar, nu pensiile de serviciu ale judecatorilor si procurorilor sunt pensiile care greveaza in masura covarsitoare bugetul statului. Aceasta realitate este confirmata si de seria de cifre enumerate in considerentele Deciziei nr. 900/2020 a Curtii Constitutionale. Astfel, numarul beneficiarilor de venituri din pensii de serviciu si indemnizatii pentru limita de varsta prevazute de legi speciale era de 9.527 (in care se includ si magistratiii pensionari), in timp ce numarul beneficiarilor de venituri din pensii militare era de 198.559.

In conditiile in care Cartea Constitutionala a relevat existenta unui numar de 198.559 beneficiari de pensii militare, la nivelul anilor 2019-2020, prin comparatie cu un numar de numai 3.814 magistrati beneficiari de pensii de serviciu, adica doar 1,92%, motivul reducerli cheltuielilor cu 'pensiile speciale', aratat in Expunerea de motive, nu va fi nicidecum atins prin modificarea, in defavoarea judecatorilor si procurorilor, a conditiilor de pensionare si a cuantumului pensiei de serviciu.


* Cititi aici intreaga dezvaluire a jurnalistei Sorina Matei

Comentarii

# santinela date 10 April 2023 15:24 +2

Pai parca cel mai slab Ministru al Justitiei din toate timpurile (dupa ala de la USR) a spus ca el s-a consultat cu magistratii si vedem ca nici vorba ! Fix asa cum a aparut PNRR-ul,adica niste nenorociti useristi cu Orban si Catu au adus Romania in starea asta.

# Florian Coldea date 10 April 2023 15:26 -2

Oare sa nu ajunga minim 10 000 lei pensie pt un fost judecator sau procuror care Este echivalentul a 2000 euro ??? Sunt unii care au chiar 40 000 lei pensie adica 8000 euro lunar pt CA a fost judecator de judecatorie la cucuietii din deal si toata cariera de 25 ani a judecat contestare amenzi sau ceva furturi de gaini si rate !!! Nu ati solicitat intalniri cu ministrii in legatura cu cei care Ies la pensie cu 2000 lei adica 400 euro ??? Chiar nu se Mai satura asa zisii magistrati care la 3 luni de la pensionare ii vedem avocati sau notari ...si cu pensie si cu alte venituri extra .....

# Cris date 10 April 2023 15:37 -4

Si 1 singur pensionar daca este in România cu o astfel de pensie nesmtita, batjocoritoare fata de restul pensionarilor romani si todata ilegala, ar constitui o grava problema! Ma intreb si nu reusesc sa gasesc un raspuns, oare cum se simte un astfel de pensionar care primeste lunar din bugetul de stat sute de milioane de lei cu titlu de pensie, in timp ce conationalii lor se zbat pentru a supravietui cu 1mie-2mii lei dupa 35-45ani de ani de munca si contributivitate???!!! Nu mai punem la socoteala si faptul ca sunt pensionari tineri 50ani... Cum se simte oare? Cum poate folosi acei bani?? Nu are remuscari pt faptul ca accepta asa ceva? Dar se pare ca nu are. Trebuie ca toti sa fie egali in fata legii, toate pensiile sa fie calculate dupa aceleasi legi si criterii !

# Cris Cris date 10 April 2023 23:16 +8

Stimată domnișoară Cris, față de discursul dvs pătimaș, dar neînchegat, e evident că nu cunoașteți ce presupune statutul unui magistrat. Nu înțelegeți că acest statut este intimamente legat, printre altele, și de componenta aceasta financiară care, totodată, este una dintre garanțiile independenței unui magistrat. Principiul egalității pe care-l arborați dumneavoastră nu se aplică așa cum vreți dvs s-o faceți. Statutul magistratului este unul aparte, ce reunește deopotrivă o independență decizională aflată sub stindardul unei uriașe responsabilități, o autoritate consfințită pe cale constituțională și o serie de interdicții și incompatibilități. Vedeți, restricțiile pe care le implică profesia și pe care dvs, în mod sigur, nu sunteți nevoită să le suportați de-a lungul vieții trebuie să-și afle o contrapondere tocmai în garantarea unui statut bine conturat, iar nu privilegiat. Debarasați-vă de a duce discuția în derizoriu, mizând pe argumente pasionale, carevasăzică mai puțin raționale

# Retardanis date 11 April 2023 07:23 -4

Pensia trebuie sa fie un venit care sa acopere traiul unei persoane. Nu trebuie sa fie instrument de imbogatire. Au pensionarii judecatori si procurori nevoi mai mari decat pensionarii doctori, ingineri sau cofetari? Au mai multe guri de hranit, au mai multe picioare de incaltat, au nevoie de temperaturi mai mari pentru incalzire? Daca va mai amintiti, asa se ajunsese si cu indemnizatia pentru crestera copilului si s-a rezolvat simplu: pe baza contributivitatii dar nu mai mult de x lei. Asa trebuie rezolvata si problema pensiilor. De ce s-a ajuns la aceasta situatie? Raspuns: a se vedea 'Ferma animalelor' a lui Orwell, rolul cainilor, care o duceau mai bine dacat ceilalti.

# Vasile Banceanu date 11 April 2023 10:07 -7

Chiar o pensie de magistrat de 50.000 de lei adica de 10.101 euro , este foarte modesta , ce vorbim ??? Nimeni nu este mai presus de lege , doar magistratii din 1997 prin Legea 142 isi fac salariile si pensiile cum vor muschii lor.

# Obiectiv date 11 April 2023 14:57 -4

"Începutul înțelepciunii este frica de Dumnezeu". Atâta timp cât magistrații se considera deasupra celorlalte categorii sociale cu aceleași nevoi materiale, nu vor accepta niciodată o analiza obiectiva cu privire la subiectul pensiilor speciale! Cine împarte, parte_si face"!

# Prearetardanis date 11 April 2023 15:34 +6

Vad ca foarte multi le calculeaza magistratilor cheltuielile si cam cati bani ar trebui sa le ajunga. Medicii pot sa-si deschida cabinete private inca de la inceputul carierei, inginerii mai pot face si altceva pentru a-si completa veniturile. Magistratii nu pot face asta, Mai mult, nici ferma animalelor nu au citat-o bine, pentru ca porcii o duceau mai bine, nu cainii.

# DINU date 14 April 2023 08:39 0

Serios?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 30.04.2024 – Judecatoare trimisa la control psihiatric

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva