23 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Avocatii din cazul Asezamantului Ghika Voievod incearca sa repare gafa judecatoarei Otilia Bombos, de la TMB, care a sfidat practica unitara stabilita de Inalta Curte si s-a transformat in procuror, trimitand oameni in judecata (Exceptia de nelegalitate a actului de sesizare)

Scris de: L.J. | pdf | print

11 December 2011 12:05
Vizualizari: 6186

 

Pe numele judecatoarei Ana Otilia Bombos, de la Tribunalul Bucuresti, s-a format un dosar penal si se fac verificari la nivelul Inspectiei Judiciare a CSM, in urma plangerilor adresate Ministerului Justitiei, CSM si altor foruri de catre o serie de persoane trimise in judecata de aceasta, cu incalcarea dispozitiilor obligatorii ale Inaltei Curti, stabilite in cadrul unui recurs in interesul legii. Judecatoarea Ana Otilia Bombos este acuzata de savarsirea infractiunii de abuz in serviciu, constand in acea ca a nesocotit dispozitiile obligatorii pentru instante din Decizia XLVIII din 4 iunie 2007 a ICCJ, care a statuat ca in situatiile in care parchetele au pronuntat solutii de NUP, instantele sesizate cu plangeri impotriva actelor procurorului (in baza art. 278/1 C.p.p.) nu pot pronunta solutia de retinere a cauzei spre judecare prevazuta de art. 278/1 alin. 8, lit c) C.p.p.


Cazul Bombos a ajuns la CEDO

La data de 12.10.2011, in Dosarul nr. 25696/3/2011 al TMB - Sectia a II-a penala, judecatoarea Bombos a admis o plangere impotriva unei rezolutii de NUP date de DNA si a pronutat urmatoarea solutie: “In temeiul dispozitiilor art. 278/1, alin 8, lit c) C.p.p. Admite plangerea formulata de petentul Ghika Grigore impotriva rezolutiei nr. 91/P/2006 din data de 24.01.2011, mentinuta prin rezolutia nr. 65/II-2/2011 din data de 14.03.2011 ale PICCJ – DNA. Desfiinteaza rezolutiile atacate si retine cauza spre rejudecare in complet legal constituit. Cheltuielile judiciare raman in sarcina statului. DEFINITIVA” - incheierea judecatoarei o puteti citi la finalul articolului.

Ca urmare a acestei decizii care a incalcat vadit legea, in prezent numeroase persoane, printre care un fost prefect, functionari ai Primariei Capitalei, oameni de afaceri si mai ales epitropul Asezamantului Ghika Voievod, Simone Helene Ralleti, mostenitoare a principesei Eufrosina Ghika, au fost practic trimisi in judecata de judecatoarea Bombos, fiind nevoiti sa se prezinte in calitate de inculpati, viitorul termen fiind stabilit la 14.12.2011 la aceeasi Sectie a II-a penala a TMB. Faptul e cu atat mai grav cu cat unii dintre inculpatii facuti peste noapte nu au fost vreodata chemati la parchet sa dea vreo declaratie.

Acest caz este unic in Romania dupa ce Inalta Curte a emis Decizia XLVIII din 4 iunie 2007, si demonstreaza ca desi in unele privinte, in Justitia romana s-a stabilit o practica unitara, obligatorie pentru toate instantele, apar in continuare judecatori dispusi sa o incalce. Acest caz a fost deja sesizat si la CEDO de la Strasbourg, sub aspectul incalcarii dreptului la un proces echitabil. Practic, asistam la un caz in care, in lipsa celor mai elementare proceduri de ancheta, un judecator s-a transformat in procuror si a dispus trimiterea in judecata. Iar practica unitara, atata cat exista, nu conteaza!

Exceptia de nelegalitate a actului de sesizare a instantei

Cum se mai poate repara imensa gafa comisa? Avocatii numeroaselor parti din acest dosar (a carui miza o constituie in fapt batalia pentru cele 22 de hectare de teren ale Asezamantului Ghika Voievod) au pregatit deja o exceptie privind neregularitatea actului de sesizare. In esenta se arata:Potrivit dispozitiilor art. 300 Cod procedura penala instanta este datoare sa verifice, din oficiu, la prima zi de infatisare regularitatea actului de sesizare. In cauza, actul de sesizare al instantei este incheierea prin care judecatorul in mod nelegal a desfiintat rezolutia (ordonanta) parchetului DNA prin care s-a dispus neinceperea urmaririi penale. Prin aceasta incheiere, judecatorul practic a redeschis urmarirea penala, lucru total nelegal si inadmisibil si care excede cadrului procesual penal. Instanta de judecata nu este organ de urmarire penala si nu se poate substitui parchetului, procurorul fiind singurul care poate dispune trimiterea in judecata, aceasta optiune fiind atributul exclusiv al procurorului. Pe cale de consecinta, urmeaza sa constatati ca sunteti nelegal sesizati si in conformitate cu Decizia XLVIII din 4 iunie 2007 a ICCJ potrivit careia in situatiile in care parchetele pronunta solutii de NUP, instantele sesizate cu plangeri impotriva actelor procurorului nu pot pronunta solutii de retinere a cauzei spre judecata, sa admiteti exceptia de nelegalitate de sesizarii”.

Pentru cei interesati de aceasta speta, puteti citi la finalul articolului exceptia maestrului Dumitru Radescu (foto) din Baroul Bucuresti, aparator al epitropului Asezamantului Ghika Voievod, Simone Helene Ralleti.

* Cititi aici Decizia XLVIII din 4 iunie 2007 a ICCJ, obligatorie pentru instante

* Cititi aici Incheierea judecatoarei Otilia Bombos, care s-a transformat in procuror

* Cititi aici concluziile scrise ale avocatului Dumitru Radescu, referitoare si la exceptia de nelegalitate a actului de sesizare

Comentarii

# Avocat date 11 December 2011 15:16 +3

Pai ati mai scris asta o data, acum vreo 3 sau 4 saptamani.

# Avocat 2 date 11 December 2011 17:13 +3

si n-a luat nimeni nicio masura. ai dreptate. Cum ti-ar sta dle avocat sa fi chemat cu toata familia ta pe o Incheiere ca a lui Bombosica? Ce indignat ai mai fi! Pe unde nu reclamai!

# oroare date 11 December 2011 15:23 +3

Priviti si va minunati cum sub ochii nostri se incearca sa fie mazilit un judecator corect si bine pregatit profesional. Incheierea din 12.10.2011 pronuntata in dosarul nr. 25696 /3/ 2011 este un monument de profesionalism si corectitudine.In considerentele ei judecatorul Otilia Bombos a explicat si pe intelesul ultimului nerod de ce a luat asemenea masura.Ce nu a vrut sa spuna Otilia Bombos(dar cu siguranta stia) este si urmatorul aspect.Ce te faci cand judecatorul infirma ordonanta de NUP SI TRIMITE CAUZA LA PROCUROR PENTRU inceperea urmariri penale,iar procurorul se sterge undeva cu acea hotarare si tot NUP ii da.Si asta de cateva ori,timp in care dosarul se plinba de la instanta la parchet .Vreti exemple cand chiar ICCJ a patit acelasi lucru ?Pentru anumiti procurori hotararile irevocabile sunt zero barat.Otilia Bombos,in considerente a mai spus ceva dar va-ti facut ca ploua.(este un drept al ei care nu poate fi atacat de nimeni)decat de prosti.Inapoi si recititi considerentele.

# Sica date 11 December 2011 17:11 -4

cu considerentele tale sa te stergi undeva, Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie era obligatorie. Acu ai dreptate ca judecatoarea va fi mazilita, da pe limba ei va pieri. Ce interese a avut dneaei aici sa faca magiunul asta de prune? Asta nu ne spui avocatelule de casa...

# Pentru Sicuta date 11 December 2011 19:42 +1

Aici am vrut sa ajung.Alte decizii ale ICCJ(irevocabile)nu sunt obligatorii ? Discutia pe fond din comentariu era tocmai acest lucru.Sau dupa parerea ta numai anumite decizii ale ICCJ (IREVOCABILE sunt obligatorii iar altele nu .Cand instanta ICCJ consemneaza in dispozitivul hotararii ca procurorul sa inceapa urmarirea penala in dosarul care tocmai ia fost returnat iar acesta nu vrea si nu se conformeaza dispozitiilor obligatorii dand tot NUP,instanta ce sa faca ? nepunand la socoteala ca acest lucru se intampla de cateva ori.Cu parere de rau pentru tine pot sa garantez ca judecatoarea nu va fi mazilita.Daca ai vreun raspuns strict la intrebarea pe care tocmai ti-am adresato si cu argumente legale,te astept cu placere.

# Andrei date 11 December 2011 22:51 0

Vezi ca nu ai ajuns unde trebuie!!!! Ai dreptate daca procurorul da din NUP in NUP in NUP, ce sa faca biata judecatoare? Face ea legea cum doreste si ce rost are sa o aplice cand o poate incalca, poate maine decide si un RIL eventual, ca doar cine e ICCJ sau CSM niste litere, ea e judecatoare!! Doamna judecator este un Robbin Hood al Romaniei, daca este atat de convisa sa aplice legea pe care ea o face, NU??? E foarte bine cum gandesti, tine-o tot asa..............si te vedem la stiri!!! :lol: :lol:

# ioan duscas date 12 December 2011 09:22 -1

CARE VA SA ZICA DACA JUDECATORUL TRECE PESTE INTERESUL PERSONAL AL PROCURORULUI REZULTA CA JUDECATORUL INCALCA LEGEA !! LEGEA SPUNE CA IMPOTRIVA REZOLUTIEI PROCURORULUI IN ANUMITE CAUZE TE POTI ADRESA INSTANTEI DE JUDECATA !!! AR TREBUI SA RENUNTAM LA JUDECATORI SI SA JUDECE DIRECT PROCURORII ( CA ORICUM NUMARUL BANDITILOR DINTRE ACESTIA NU TRECE DE 75 % SI NUMARUL CELOR CE RESPIRA LA COMANDA POLITICA NU TRECE DE 95 % ) CA ORICUM CU CRIZA ASTA AR FI O MANEVRA BUNA !! EU PERSONAL AM AVUT O CHESTIUNE IN CARE NISTE LUCRATORI AI ARHIVELOR NATIONALE AU COMIS (CONFORM LEGII) O CLARA ACTIUNE DE ABUZ IN SERVICIU FAPT PENTRU CARE CONFORM LEGII M-AM ADRESAT ATENTULUI SERVICIU DGA AL MINISTERULUI DE INTERNE DAR AICI AM FOST SFATUIT CU TOATA DRAGOSTEA , CA DACA SUNT RAU , SA MA DUC SA II DAU PE RESPECTIVII IN JUDECATA , DESI LEGEA PREVEDE CLAR ACEASTA INFRACTIUNE CAT SI COMPETENTA DE SOLUTIONARE CA FIIND A DGA !!!!! IAR EU FIIND RAU M-AM DUS LA PARCHET DE UNDE PLANGEREA MEA DUPA O LUNGA PERI

# maria date 12 December 2011 16:04 +1

Este constitutional ca o decizie judecatoreasca, fie si a ICCJ, sa modifice o lege organica asa cum este Codul de procedura penala? In timp ce se tot dau si publicitatii acte si fapte grave de coruptie de la toate nivelurile parchetelor si ale instantelor, oare este "admisibil" ca acestea sa-si exercite atributii ale Parlamentului care este "singura autoritate legiuitoare a tarii" ?

# Ravas ptr.Andrei date 12 December 2011 16:15 0

Si tu gresesti,intentionat sau din nestiinta ca si Sica Daca nu cunosti dispozitiile legale in amanuntul lor,atunci de ce postezi ? Numai asa la garagata sau ai tu niste obiective .Cat despre dorinta de a ma observa pe mine la stiri nu ar fi exclus deoarece am fost invitat de atatea ori. In limita spatiului si a bunului simt o sa incerc sa te luminez.Nici un judecator nu incalca legea atunci cand din actele si probele din dosar constata ca sunt indicii suficente ca s-au savarsit fapte penale iar el retine cauza spre judecare,cu atat mai mult cu cat procurorul in baza acelorasi dovezi indubitabile nu vrea sa dispuna inceperea urmaririi penale .Asta pe scurt,cum se face acest lucru mai citeste si tu. Totodata te sfatuiesc sa citesti cu atentie si decizia XLVIII din 04.06.2007 a ICCJ.Si inca ceva ,poate ai ceva ura personala pe judecatori si atunci esti de inteles numai ca nu ai gasit sietul care ti se potriveste.

# Andrei date 12 December 2011 21:16 0

Doamna draga, cum ai spus si tu "Cand din actele si probele din dosar", Probele se administreaza numai pe parcursul urmaririi penale, daca aceasta nu este nu exista PROBE, exista Acte Premergatoare dar nu Probe, cu atat mai mult te rog sa aflii ce este Judecata, in caz ca nu aflii este o Etapa a Procesului penal iar daca procurorul a dat NUP, NU EXISTA PROCES PENAL, eu te cred ca vrei sa contrazici ICCJ-ul dar aceasta a fost rationamentul RIL-ului in care INTERZICE JUZILOR sa retina cauza in caz de NUP!!! Sa recapitulam, nu exista probe exista acte premergatoare si nu exista invinuit sau cu atat mai mult INCULPAT, astfel pe cine tragi tu la raspundere???? Si in legatura cu afirmatia potrivit careia "procurorul in baza acelorasi dovezi indubitabile nu vrea sa dispuna inceperea urmaririi penale" aceasta nu este problema JUDECATORULUI!!! Daca vroia sa trimita oamenii in judecata trebuia sa se faca Procuror!!! Regret ca port aceasta discutie, pe acest forum si pe aceast subiect!!! O zi buna!!

# unul date 12 December 2011 20:33 0

Ana Otilia Bombos, in speta, de fata a mai facut la viata ei grave greseli cum ar fi accea ca unui coleg in sala i-a replicat cand a invocat o decizie data In recursul interesului legii ca citez" este probelema si opinia colegilor mei de la ICCJ" deci este la latitudinea dansei daca va tine cont de acest aspect.de asta ce mai spuneti?

# maria date 12 December 2011 22:46 0

Domnilor, dar daca esti parte vatamata, dai apoi la politie declaratii, depui inscrisuri oficiale si alte dovezi certe, fotografii etc., si apoi la audiere la parchet (daca te cheama la vreo audiere... ), mai le duci iar inscrisuri oficiale ca dovezi, si nu vor la ti le primeasca? Si daca totusi insisti iar daca tot nu vor, si le trimiti apoi REC prin posta, dar ele tot nu apar in Dosar? Ce te mai faci daca nu vor sa audieze nici martori, ori ii audiaza pe unii mincinosi de meserie (ca tot procurorii sunt cei care ar trebui sa-i trimita in judecata pentru marturie mincinoasa, dar nu o fac...)? Daca nu vor sa ii audieze pe cei care au fost la fata locului ce sunt dovediti cu fotografii si inregistrari video autentice? Pai cand pe buna dreptate te superi ca au dat NUP la infractori, si ajungi la instanta si gasesti Dosarul gol... fara probele depuse de tine, fara alte cercetari ... ci numai cu cate o rezolutie nelegala si neadevarata, prin care sunt favorizati infractorii, atunci cine sa iti mai faca dreptate? De ce sunt instante penale, civile si de alte specializari? Rolul instantelor penale care mai este? Cum pot sa fie subordonate poate intereselor celor care au dat NUP? Cum se mai respecta prevederile Constitutiei unui stat de drept, si ale CEDO privind accesul la un tribunal? Doar ca sa creasca numarul de dosare?

# Pentru Andrei din 12.12.2011/ora 21.16 date 19 December 2011 15:22 0

Scuze nu am lecturat materialul tau decat acum.Am remarcat sfaturile tale ironice dar eu nu am sa-ti raspund cu aceiasi moneda deoarece cei fara stiinta de carte trebuie ajutati, bineinteles daca nu sunt prea orgoloisi.Dupa cum cred ca iti aduci aminte numai dispozitivul unei hotarari judecatoresti are valore de lege.Dispozitivul deciziei nr.XLVIII(48) din 04.06.2007 mentioneaza foarte clar ca " in cazul plangerii formulate impotriva rezolutiei ordonantei si dispozitiei DIN RECHIZITORIU prin care s-a dispus neanceperea urmaririi penale sau clasarea,instanta investita nu poate pronunta solutia prev. de art.278 indice 1 alin.8 lit c din cpp. In concluzie este vorba de acele acte procesuale luate de procuror numai prin RECHIZITORIU.Cred ca mai ti minte ca procurorul poate prin rechizitoriu sa dispuna si nup.Celelalte rezolutii sau ordonante de nup emise de procuror in afara rechizitoriului nu intra in sfera deciziei mentionate mai sus.

# STIINTA DE CARTE date 19 December 2011 16:19 0

Daca te referi la cei fara stiinta de carte, te rog sa ai in vedere urmatoarele: se scrie corect ACEEASI moneda, nu ACEIASI moneda, se scrie corect NEINCEPEREA iar nu NEANCEPEREA, se scrie corect MAI TII minte, iar nu mai TI minte. Asa ca.....NO COMMENT.

# Niels date 7 January 2012 21:27 0

Razvane, Nu spui nimic de investitorii (rechinii) imobiliari care au cumparat drepturile litigioase asupra domeniului Ghika de la impostoarea Raletti, desi prin testament al domnitorului Ghika, domeniul este INALIENABIL!!! Eu stiu de ce ai omis asta. Restul cititorilor pot intelege si ei foarte usor....

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.07.2024 – Alt candidat la revenirea in magistratura picat la psihologic

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva