23 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Bilantul Ministerului Public - Kovesi vrea prelungirea retinerii la 72 de ore si propria politie judiciara. In 2010 au fost arestate cu 25% mai multe persoane decat in 2009!

Scris de: | pdf | print

7 March 2011 16:24
Vizualizari: 5822

Procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi a gasit prilejul, la bilantul Ministerului Public pe anul 2010 care a avut loc luni, 7 martie 2011, sa-si sustina pledoaria vis-a-vis de necesitatea prelungirii perioadei de retinere de la 24, la 48 sau 72 ore, iar averile persoanelor condamnate, pe care acestia nu le pot justitica, sa fie confiscate. Kovesi a anuntat ca numarul inculpatilor trimisi in judecata pentru evaziune fiscala a crescut cu 125% in 2010.

 

Pe de alta parte, chiar luni, inainte de prezentarea bilantului in fata presedintelui Romaniei Traian Basescu, Kovesi a trimis la Ministerele Justitiei si Administratiei si Internelor o propunere legislativa privitoare la formarea propriei politii judiciare (propunerea o puteti citi la finalul articolului). Procurorul general al Romaniei a spus ca, in acest sens, exista trei variante: preluarea administrativa a Politiei Judiciare de catre Ministerul Public, detasarea politistilor in cadrul Parchetelor sau cresterea atributiilor privind cariera profesionala a politistilor in competenta Ministerului Public. Procurorul general al Romaniei a subliniat si faptul ca, dupa 10 ani in care numarul inculpatilor trimisi in judecata a scazut constant, 2010 a fost al doilea an consecutiv in care s-a reusit inversarea acestei tendinte, numarul inculpatilor ajungand la 57.000, cu 15% mai mult decat in 2009. De asemenea, numarul persoanelor arestate preventiv a fost de 8.659, cu 25% mai mult decat in 2009.

Volumul de activitate la Parchete a continuat sa creasca, numarul de dosare depasind pentru prima data in istorie cifra de 1,5 milioane, a adaugat Codruta Kovesi. "Este un volum de activitate de sase ori mai mare decat acum 20 de ani si dublu fata de acum cinci ani, desi numarul de procurori a ramas constant. In continuare, avem 500 de posturi de procurori vacante, iar jumatate dintre procurorii de la parchetele de pe langa judecatorii au o vechime mai mica de trei ani", a spus Codruta Kovesi. Seful Ministerul Public a dat si cateva exemple de parchete din tara unde se lucreaza cu un singur procuror. "Imaginati-va un parchet cum este cel de la Strehaia, unde un singur procuror trebuie sa solutioneze toate dosarele penale intocmite de 11 unitati de politie, trebuie sa participe in toate sedintele de judecata si trebuie sa indeplineasca toate atributiile administrative ale parchetului. In acelasi conditii a lucrat si singurul procuror de la Parchetul de pe langa Judecatoria Calafat - care a avut de solutionat 2.700 de dosare, cel de la Nasaud - care a avut 2.300 de dosare sau cel de la Liesti - care a avut 1.700".

Conform datelor statistice, numarul inculpatilor achitati in instanta a scazut la doar 1,3% din totalul celor trimisi in judecata, mult sub media occidentala, unde se ajunge si la 25%.

In bilantul prezentat de procurorul general se mai arata ca pentru contrabanda si evaziune fiscala s-au sechestrat bunuri in valoare de peste 300 de milioane de euro. "Dupa 10 ani in care numarul inculpatilor trimisi in judecata a scazut, e al doilea an in care reusim sa inversam tendinta, avand peste 57.000 de cazuri, cu 15% mai mult decat in 2009, iar numarul celor trimisi in arest preventiv a fost cu peste 25% mai mare decat in 2009", a mai spus procurorul general. Numarul de dosare rezolvate anul trecut a depasit pentru prima oara in istoria Romaniei 1,5 milioane de cauze, un numar dublu fata de acum cinci ani, in conditiile in care numarul de procurori care se ocupa de rezolvarea acestor cauze a ramas constant.

La bilantul Ministerului Public a participat ministrul Justitiei, Catalin Predoiu; directorul SRI, George Maior; vicepresedintele ICCJ, Rodica Aida Popa; presedintele CSM, Horatius Dumbrava; seful Politiei Romane, chestorul Liviu Popa; procurorul-sef al DIICOT, Codrut Olaru; procurorul-sef DNA, Daniel Morar; procurorul-sef al Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica din Parchetul General, Marius Iacob, precum si alti magistrati din toata tara.

* Cititi aici propunerile MP privitoare la formarea propriei politii judiciare!

Comentarii

# maxu08 date 7 March 2011 16:48 +2

a se vedea comunicatele PICCJ in care se lauda ca trimit in judecata ptr evaziune fiscala (nevarsarea la buget a contributiilor retinute la sursa) cu prejudiciu de 4.000 ron, 2.000 ron, etc etc. statistici comuniste facute de parchetari comunisti.

# Terente date 7 March 2011 22:13 +3

Au ajuns penibili conducatorii astia ai parchetului. Nu stiu sa facaaltceva decat sa linga picioarele oamenilor politici. Se mai si lauda ca a crescut numarul arestatilor. Sa se laude cu scaderea infractionalitatii, cu preventia care are succes, nuca vine Basescu care le da ordine si ei se bucura ca si-au luat zaharelul.

# Ralf date 7 March 2011 19:29 +8

Tanti Kovesica a venit foarte bine aranjata. Bravo stilistului ei...

# ioan duscas date 7 March 2011 20:36 +4

n-ai ce-i face frate !!, trebuie recunoscut ca ie fata frumoasa cumatra pop !!!

# gopo date 7 March 2011 21:30 +8

e frumoasa rau, daca-i vezi picioarele te apuca damblalele. nu-ti mai revii in veci. :lol:

# pompiliu bota date 7 March 2011 19:52 -2

Pentru reţinere de 48 de ore, CEDO a condamnat Italia în cazul Brincat şi Malta în cazul Aquilina. De unde să le ştie tulburătoarea de Kovesi? Ea nu ştie vorbi: cuvântul ,,repondent" există doar în capul ei, nu şi în limba română!

# pompiliu bota date 8 March 2011 03:43 +1

Predoiu, ministrul ginerică, dixit: ,,Urez succes procurorilor în lupta cu avocaţii, pe care trebuie să îi învingă!" (SIC!) De unde să ştie acest nul de drept că procurorul a jurat să apere şi drepturile acuzaţilor? Când apar probe de nevinovăţie, procurorul cere achitarea! (art. 316 c.p.p.)

# cedo date 8 March 2011 07:32 +3

retinerea pe 72 ore (politie, procuror) o au majoritatea statelor europene. Numai un habarnist rupt de realitate poate sustine ca in 24 de ore poti efectua toate actele de procedura necesare arestarii ulterioare a unui lot de 10-50 de persoane. Asa ca se ajunge in prezent ca in aceste cauze criminali periculosi sa fie arestati in lipsa pentru ca le expira retinerea in 24 ore si pleaca acasa linistiti. Nu cred ca CEDO apara drepturile numai ale infractorilor. Achitari de 1,3% = procurori fricosi, legislatie interpretabila si lipsa unei practici judiciare unificate si previzibile atat pentru procurori cat si pentru avocati si parti.

# doru date 8 March 2011 07:47 +2

sa fie 72 ore dar sa fie vizata de un judecator de instructie si va fi chiar foarte bine, dar d-na procuror nu doreste acest lucru. Ea doreste ca tov procuror sau procuroare sa te retina 72 ore "ca asa vrea muschii ei". Si cu asta seria abuzurilor procurorilor ia avant.

# pompiliu bota date 8 March 2011 13:32 -4

Termenul ,,de îndată" al Convenţiei trebuie respectat! Art. 5 par. 3: ,,Orice persoană arestată sau deţinută ... trebuie adusă de îndată înaintea unui judecător." CEDO nu precizează întinderea acestui termen, dar dacă a condamnat reţineri pt. 48 de ore(cazurile Brincat, Aquilina) înseamnă că 48 de ore nu corespunde termenului ,,de îndată" (promptly, tout de suite).

# a date 8 March 2011 13:32 0

domnu bota apreciem activitatea dumneavoastra dar lasati-ne dracului cu ineptiile astea...

# pompiliu bota date 8 March 2011 14:51 -2

Pentru aceste ,,inepţii" CEDO a condamnat azi Romania pentru înc. dreptului la viaţă - art. 2 din Convenţie (cazul LĂPUŞAN ) şi dreptul la liberă asociere - art. 11 din Convenţie (cazul Colegiului consilierilor juridici ARGEŞ).

# doru date 8 March 2011 14:51 0

"arestată sau deţinută" ... nu si retinuta, ca altfel, inseamna ca politia nu mai poate interveni in nici un fel... vezi dex: ÎNDÁTĂ adv. Imediat, numaidecât, acum; acuși, acușica. sa fie insotit fiecare politist de cate un judecator.... nu merge. retinuta, e altceva si oriunde in lumea asta exista institutia retinerii independenta de arestare. 

# pompiliu bota date 8 March 2011 16:15 -1

Dragă doru, art. 5 par. 3.: ,,Orice persoană arestată sau deţinută, în condiţiile prevăzute de paragraful 1 lit. c)..." Art. 5 par. 1 lit. c) :,,...dacă a fost arestat sau reţinut în vederea aducerii sale în faţa autorităţii judiciare competente..."

# doru date 8 March 2011 21:20 0

Conventia in discutie permite chiar mai multe, respectiv persoana sa fie DEJA ARESTATA:"...dacă a fost arestat" deci un judecatoe doar verifica legalitatea masurii deja luate. Si mai sunt " ceva " prvbleme la conventia in cauza, dar cert este ca e deja cam veche si depasita raportat la realitati, dar asta e deja alta discutie.

# pompiliu bota date 8 March 2011 21:44 0

Şi Legea 3/48 care a desfiinţat barourile e veche, dar în vigoare. Dragă Doru, ţine minte vorba mea: ,,Legea şi moda nu se discută!"

# pompiliu bota date 8 March 2011 22:01 0

Şi Legea 3/48 care a desfiinţat barourile e veche, dar în vigoare. Dragă Doru, ţine minte vorba mea: ,,Legea şi moda nu se discută!"

# Ponei date 8 March 2011 22:26 0

Unele procuroare sefe au si aplicat ac si au luat politisti sefi acasa si si au abandonat fam si copii

# ALEX date 13 March 2011 00:21 0

PAI NORMAL CA AU ARESTAT MAI MULTE PERSOANE.A FOST USOR ,AU GASIT ACEI JUDECATORI CARE AU EXECUTAT ORDINELE DATE.RUSINE LORVEDETI DE EXEMPLU DECLARATIILE MARTORILOR IN CAZUL CELOR DOI JUDECATORI CRAIOVENI ARESTATI DE 1 AN SI VA VETI MINUNA.NIMENI NU-I ACUZA,NICI CHIAR DENUNTATORII SI CU TOATE ASTEA STAU ARESTATI.DA BINE LA RAPORT SI PANA LA URMA ORDINUL ESTE ORDIN.

# nic date 13 March 2011 09:09 -1

eu zic sa prelungeasca durata retinerii cam cit tine un mandat, adica vreo 4 ani, ca sa stim o treaba .

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.07.2024 – Alt candidat la revenirea in magistratura picat la psihologic

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva