psdolt
25 November 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

psdolt psdolt psd

CLASARE PENTRU TITUS CORLATEAN – Exclusiv: DNA a inchis dosarul fostului ministru de Externe la trei ani dupa ce a cerut urmarirea penala pentru abuz in serviciu si exercitarea impiedicarii drepturilor electorale, pe motiv ca l-ar fi favorizat pe Ponta, care culmea a pierdut alegerile in fata lui Iohannis. Parchetul a invocat Decizia CCR din cazul OUG 13: “O optiune de politica legislativa nu poate fi analizata de organele judiciare, din perspectiva unei eventuale activitati infractionale”

Scris de: Bogdan GALCA | pdf | print

26 November 2018 11:07
Vizualizari: 10435

Curg pe banda rulanta clasarile in dosarele inventate de DNA fara sa existe probe sau fapte penale. Ultimul caz de acest gen este cel al fostului ministru de Externe Titus Corlatean (foto). Acuzat in 2016 de abuz in serviciu si impiedicarea exercitarii drepturilor electorale pe motiv ca ar fi organizat discretionar sectiile de votare din strainatate la alegerile din 2014, astfel ca s-ar fi obtinut un folos necuvenit pentru Victor Ponta, colegul sau de partid si contracandidatul lui Klaus Iohannis, Titus Corlatean a primit clasare dupa mai bine de doi ani.


In 15 noiembrie 2018, DNA a dispus solutia de clasare in temeiul art. 16 alin. 1 lit. b) teza I din Codul de procedura penala - “fapta nu este prevazuta de legea penala”. DNA a invocat atat Decizia CCR 68/2017, care a stabilit ca ancheta declansata de parchetul anticoruptie impotriva Guvernului privind adoptarea OUG 13/2017 este abuziva, si ca procurorii nu pot cerceta legalitatea si oportunitatea unui act normativ, dar si faptul ca Senatul a refuzat sa dea aviz pentru urmarirea penala a fostului ministru de Externe.

Unde e favorizarea lui Ponta?

In 16 mai 2016, parchetul anticoruptie anunta cu surle si trambite ca a cerut Senatului aviz pentru urmarirea penala a lui Titus Corlatean pentru abuz in si serviciu, cu obtinere de foloase necuvenite pentru altul, si impiedicarea exercitarii drepturilor electorale in legatura cu organizarea alegerilor din 2014. Fostul ministru de Externe era acuzat public ca ar fi limitat accesul la sectiile de votare din strainatate, si ca asta ar fi avut drept consecinta cresterea procentajului total de voturi favorabile obtinute de Victor Ponta, “in conditiile in care comportamentul electoral al cetatenilor romani din strainatate, in mare parte, era defavorabil candidatului respectiv”.

Senatul a respins insa urmarirea penala a lui Corlatean. Si bine a facut, caci in caz contrar este posibil ca inceperea urmaririi penale sa-l fi scos pe Titus Corlatean din politica, pentru ca doi ani mai tarziu dosarul sa fie clasat. Insa nu avizul negativ dat de Senat a constituit motivul principal al clasarii. DNA motiveaza in primul rand solutia data facand referire la Decizia CCR 68/2017 februarie 2017: “Una dintre cauzele care a generat aceasta situatie a fost reprezentata de cadrul legal deficitar in baza caruia s-a desfasurat procesul electoral. Un numar insemnat de sesizari au solicitat efectuarea de cercetari sub acest aspect si in ceea ce priveste omisiunea autoritatilor de a adopta acele masuri legislative care sa faciliteze exercitarea drepturilor electorale. Conform Deciziei nr. 68 din 27 februarie 2017 a Curtii Constitutionale, o optiune de politica legislativa, care in cauza ar fi putut avea ca efect imbunatatirea situatiei exercitarii dreptului la vot si limitarea impiedicarii exercitarii acestuia, nu poate fi analizata de organele judiciare, din perspectiva unei eventuale activitati infractionale, aceasta indiferent care ar fi efectele urmarite si produse prin adoptarea ori neadoptarea unor acte normative”. Astfel, procurorii recunosc ca stiau inca din 2017, dupa pronuntarea deciziei CCR, faptul ca Titus Corlatean nu a savarsit vreo fapta penala, insa au tinut dosarul la sertar mai bine de un an pana sa dea solutia clasarii.

In final, trebuie precizat ca in urma turului doi al alegerilor prezidentiale din 2014, in care au ramas in cursa Victor Ponta si Klaus Iohannis, acesta din urma a iesit ca prin magie presedinte, ministru de Externe fiind acelasi Titus Corlatean. Deci, unde a fost favorizare lui Ponta?

Iata cum a motivat DNA solutia de clasare:

“La data de 15 noiembrie 2018, procurorii anticoruptie au dispus solutia clasarii, conform art. 16 alin 1, lit. b, teza intai ('fapta nu este prevazuta de legea penala ...') si e, teza finala ('lipseste ... o alta conditie prevazuta de lege, necesara pentru punerea in miscare a actiunii penale') din Codul de Procedura Penala.
Raportat la situatia descrisa mai sus, din probele administrate in cursul urmaririi penale a rezultat faptul ca exercitarea dreptului la vot al cetatenilor romani aflati in strainatate ar fi fost in mod serios ingreunata, si in anumite cazuri chiar impiedicata, numeroase persoane fiind puse astfel in fata imposibilitatii de a-si exercita drepturile electorale.
Una dintre cauzele care a generat aceasta situatie a fost reprezentata de cadrul legal deficitar in baza caruia s-a desfasurat procesul electoral. Un numar insemnat de sesizari au solicitat efectuarea de cercetari sub acest aspect si in ceea ce priveste omisiunea autoritatilor de a adopta acele masuri legislative care sa faciliteze exercitarea drepturilor electorale.

Conform Deciziei nr. 68 din 27 februarie 2017 a Curtii Constitutionale, o optiune de politica legislativa, care in cauza ar fi putut avea ca efect imbunatatirea situatiei exercitarii dreptului la vot si limitarea impiedicarii exercitarii acestuia, nu poate fi analizata de organele judiciare, din perspectiva unei eventuale activitati infractionale, aceasta indiferent care ar fi efectele urmarite si produse prin adoptarea ori neadoptarea unor acte normative.
In ceea ce priveste absentarea in ziua votului a unor membri ai comisiilor electorale, desemnati din partea anumitor partide politice, o atare fapta a fost apreciata de legiuitor ca fiind de natura contraventionala (Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Presedintelui Romaniei, la art. 55, lit. u prevede ca este contraventie 'incalcarea de catre membrii birourilor electorale a obligatiei de a participa la activitatea acestor birouri').
Un alt aspect care a condus la ingradirea dreptului la vot al cetatenilor romani aflati in strainatate ar fi constituit-o modalitatea in care Ministerul Afacerilor Externe a organizat procesul electoral, in primul rand prin stabilirea unui numar insuficient de sectii de votare, contrar propunerilor facute de misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei in strainatate, si in al doilea rand prin modalitatea de dispunere a acestora, cu ignorarea datelor existente, referitoare la zonele in care se aflau cei mai multi cetateni romani, si a participarii acestora la procesele electorale anterioare.
La data de 21 iunie 2016, prin hotararea nr. 88/2016, plenul Senatului a respins solicitarea DNA de incepere a urmaririi penale in legatura cu o persoana, inalt demnitar, membru al Guvernului care avea si calitatea de senator, fata de care ar fi existat aspecte din care ar fi rezultat suspiciunea rezonabila ca ar fi comis faptele mentionate mai sus.
In aceste conditii s-a constatat ca lipseste o conditie ceruta de lege, necesara pentru punerea in miscare a actiunii penale, fapt care impiedica si dispunerea efectuarii in continuare a urmaririi penale, imprejurare care impune, clasarea cauzei”.

Comentarii

# UNUL DIN LUMEA CEA MARE date 26 November 2018 13:05 +9

DRAGNEA ESTE DE VINA!!!!!!bai muc cel mic ,alias maruntica ,hai sa te auz diseara PE IREALITATEA SECURISTA

# DODI date 26 November 2018 14:47 +2

Procurorii din DNA până să învețe cum se aplică corect DREPTUL calcă cu STÂNGUL pe partea STÂNGĂ a eșichierului politic. ratații profesional. fripturiștii și aventurierii politci se înghesuie pe dreapta și aplaudă, rugându-se în sinea lor să nu treacă DNA pe sensul opus de... mers.

# Charlie date 26 November 2018 13:38 +6

"luju", faci o CONFUZIE IMENSA si impardonabila, la fel ca DNA! Corlatean l-a favorizat pe Natzimann, nu pe Ponta si, nu pt. ca l-ar fi tradat pe Ponta. Fara operatiunea de ingreunare a votarii in strainatate SECURITATEA NU AR FI PUTUT INSCENA FRAUDAREA ALEGERILOR!!! Diaspora a votat Ponta si nu Natzimann, inventia politica a lui Basescu, pentru ca USL a reparat ceea ce a distrus Mongolul, iar "diasporenii" si-au luat lumea in cap din cauza acestei hahalere securiste...Oare mitingul inscenat al l"Diasporei" din 10 august nu trebuia sa va lamureasca - romanii de afara nu voteaza "dreapta" securista...Ati uitat cum Ioha le cerea diasporenilor sa-si convinga rudele DIN TARA sa-l voteze? DOVADA CONIVENTEI CU SECURITATEA..

# Florin date 26 November 2018 13:54 +8

Au cheltuit banii de pomana! Ar trrbui sa plateasca toti conducatorii statului mafiot acesti bani cheltuiti pentru dosare false ,la comanda statului mafiot! Taica Lazar,Kovesi,Maior ,Coldea,Macovei,,Livia Stanciu ,Tarcea ,Basescu,Morar,Horodniceanu,Johannis, ,cand vor plati pentru toate aceste ilegalitati pe care le-au sustinut si comandat???????

# Gilu date 26 November 2018 15:34 0

" LUATI BRICIUL. DIN. LABELE ORANGUTANILOR. ! " Le crime de la rue Morgue " de E. A. Poe .

# PSD+ALDE , mei adormitilor : date 26 November 2018 19:57 0

vorbeste lumea in targ ca adoptarati legile justitiei ; pai ce dracu` zice ele acolo despre anchete facute aiurea ? Sau nu zice nimic ? Pai atunci chiar sunteti prosti . Ar trebui prevazut acolo macar un shpritsz intre picioare la procurorul care demareaza un dosar nul . Deci v-ati rahatzit pe voi sa promovati niste ;legi incomplete , ca voi

# avocat traditional date 26 November 2018 20:45 +2

Pe Corlatean l-au cercetat dar situatia cu votul din Franta ,cand un cetatean vota in 3 secunde,este ea cercetata?Baconschi si Basescu sunt ,in continuare,bine merci.Nici macar Lazar nu face ceva?Se pare ca nu,fiind ,vorba unora,omul sistemului.

# ?????? date 26 November 2018 22:20 0

Considerați că este evident faptul că ,,politicienii nu primesc mandat de la alegători pentru a legifera în scopul propriei lor ascensiuni la putere", așa cum probabil sublinia și domnul Corlățean în unele intervenții publice ?

# Pintea date 26 November 2018 22:50 +3

Dar ”miile de romani” care au votat intr-o ora la Paris si in alte tari ale diasporei, ca telegrama fulger, despre asta nu va face nimeni nici o ancheta? Cu trucajele astea au castigat mandate 2 sinistri: Basescu si jOHANNIS. Asta asa, ca sa nu mai voteze si anul viitor.

# un mizantrop date 27 November 2018 15:33 0

In 2009, in primul tur la Paris, era mare aglomeratie de romani, d-astia expati, care l-au votat, masiv pe Crin Antonescu, vorbeam intre noi, ne cunoasteam opiniile, am aflat, apoi ca l-am votat pe Basescu; in turul 2, n-am mai apucat sa-l votam pe Basescu, ambasada scutindu-ne de efort, odata ce ne "stia" optiunile, aia a fost ultima incercare de a vota, atunci au aparut haitele de "diasporezi", care faceau galagie (o mana de indivizi, totusi), cu steaguri si incidente cu Politia; lumea a plecat si ei au rezolvat "birocratic". Asa s-a intamplat si in 2014, nu stie nimeni ce ar fi votat romanii, n-au apucat, agitatia era a acelorasi, se vorbea de "adusi cu autocarele de Udrea", care-si cedase competenta catre alesul securistilor de aici si de acolo...Nicio taina...

# un mizantrop date 27 November 2018 15:24 +2

Un dosar de cercetare a implicarii (ca sa nu zic aproprierii) alegerilor din "afara". Nu stiu ce face Ministerul de Externe si cat se implica el, dar, SIE, SRI si SPP sunt pana peste urechi in falsificarea votului "diaspora" si acreditarea ideii ca romanii sunt lesinati sa voteze cu alesii securistilor....Bine, mie tot mi se pare aberant sa voteze romanii "plecati", eu votez la referendum, pentru chestiuni de viitor amanetat, dar, parlamentare si prezidentiale, daca voiam, stateam acasa, nu incercam sa impun eu pe unul pe care sa nu fiu obligat sa-l suport...Nici securismul n-ar fi fost atat de jegos, daca nu era dublat de ipocrizia genetica...

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.11.2024 – ICCJ a lamurit cum ramane cu Sosoaca (Document)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva