23 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Colegiul de Conducere al ICCJ scuza absenta din sedintele de judecata a Victoriei Barsan, sefa Sectiei de contencios-administrativ

Scris de: | pdf | print

30 January 2011 09:15
Vizualizari: 5329

Lumeajustitiei.ro a publicat, recent, un material privind numarul de sedinte in care a intrat fiecare presedinte de sectie de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, precum si numarul de dosare pe care acestia le-au solutionat. Recordul negativ a fost atins de presedintele Sectiei de Contencios Administrativ si Fiscal, judecatorul Victoria Barsan (foto) care a solutionat 270 de dosare, in perioada 2007-2010, la completul de 3 judecatori si 156 de cauze la completul de 9 judecatori, in aceeasi perioada, fata de fostul presedinte al Sectiei Civile, Florin Costiniu, care solutionase peste 3000 de cauze, numai la completul de 3 judecatori.

 

Ulterior publicarii acestor informatii, Colegiul de Conducere al instantei supreme a remis Lumeajustitiei.ro o completare la aceste date, care contine, de fapt, o incercare de a justifica motivul pentru care judecatorul Victoria Barsan nu a intrat in sedinte de judecata intr-un numar apropiat macar de cel al colegilor sai. Analizata cu atentie, activitatea descrisa de Colegiul de Conducere ca fiind a judecatorului Victoria Barsan reprezinta numai o parte din atributiile prevazute in regulamentul instantei supreme pentru un sef de sectie. Mai mult, activitatea detaliata a magistratului Barsan trebuie sa fie, conform regulamentului ICCJ, activitatea oricarui sef de sectie de la Inalta Curte. Cu diferenta ca restul sefilor de sectii s-au limitat la a spune ca isi indeplinesc atributiile prevazute in lege. In plus, acestia au avut semnificativ mai multe sedinte de judecata decat sefa sectiei de Contencios Administrativ si Fiscal.

Sefa Sectiei de Contencios, singurul care si-a detaliat atributiile

Presedintii Sectiei Comerciale, Civile si Penale de la instanta suprema s-au multumit sa spuna ca isi indeplinesc atributiile in conformitate cu legea si regulamentul, precum si cu planul de management al ICCJ.

Singurul magistrat care si-a transmis detaliat activitatea a fost sefa Sectiei de contencios-administrativ, Victoria Barsan.

In vitutea bunelor relatii pe care le avem cu Inalta Curte, Lumeajustitiei.ro publica precizarile magistratului Barsan, insusite de Colegiul de Conducere, nu insa fara a releva contradictii intre CV-ul acesteia si activitatea detaliata. Conform precizarilor ICCJ, judecatorul Victoria Barsan, in calitate de presedinte al Sectiei Contencio-administrativ s-a ocupat, din 2007 pana in 2010, in special, de: organizarea activitatii la nivelul Sectiei, realizarea scopului final al actului de justitie, adica unificarea practicii judiciare in materia contenciosului administrativ si fiscal (n.n-unificarea practicii judiciare la nivelul acestei instante s-a concretizat mai ales in acordarea de grade profesionale fara examen, procurorilor DNA si DIICOT), publicarea de culegeri de jurisprudenta in materia contenciosului administrativ si fiscal, intocmirea, alaturi de doi magistrati asistenti sefi, a 14 lucrari de jurisprudenta, participarea la toate sedintele de unificare a practicii judiciare organizate de CSM, realizarea unei proceduri in baza careia sectia de specialitate din ICCJ a intocmit punctele de vedere cu privire la recursurile in interesul legii. Trebuie insa mentionat ca majoritatea lucrurilor expuse de Colegiul de Conducere al ICCJ ca fiind facute de judecatorul Barsan sunt prevazute in atributiile legale a unui sef de sectie.

Activitatea judecatorului Barsan nu „bate” cu CV-ul

In precizarile transmise Lumeajustitiei.ro, Colegiul de Conducere al instantei supreme a aratat ca magistratul Victoria Barsan a pregatit si condus, in perioada 2007-2010, 36 de sedinte ale plenului judecatorilor sectiei, in vederea discutarii situatiilor de practica neunitara, in vederea adoptarii de solutii de unificare a practicii sau solutii de principiu, sedinte in cadrul carora au fost adoptate 122 de solutii de principiu si de unificare a practicii judiciare. In CV-ul magistratului, se precizeaza insa, ca, din 2005 pana in 2009, judecatorul a „instituit uzanta de a organiza lunar” sedinte de acest tip, iar in octombrie 2009 fusesera deja organizate 30 de sedinte. Desi uzanta era ca acestea sa fie organizate lunar, din octombrie 2009 si pana la sfarsitul anului 2010, judecatorul a mai organizat numai 6 sedinte. Mai mult, in precizarile transmise de ICCJ se prevedea faptul ca presedintele Sectiei de contencios a organizat 3 intalniri la nivel national (31 martie 2006, 16-18 martie 2007, 7-9 noiembrie 2008) dedicate unificarii practicii judiciare. In CV-ul magistratului nu apare ca fiind organizata prima intalnire.

Victoria Barsan nu a fost desemnata sa intre in Completul de 9 judecatori

Cu privire la intrarea in sedintele de judecata a sefei de sectie Victoria Barsan, Colegiul de Conducere ne-a transmis ca magistratul nu a fost desemnat sa faca parte din Completul de 9 judecatori. „Intrucat, incepand cu data de 2 aprilie 2007, conducerea Inaltei Curti de Casatie si Justitie nu a mai dispus planificarea presedintelui Sectiei de contencios administrativ si fiscal in sedinte ale Completului de 9 judecatori (din motive necunoscute presedintelui Sectiei de contencios administrativ si fiscal), este de la sine inteles de ce persoana respectiva nu figureaza cu un numar corespunzator de participare la sedintele acestei formatiuni de judecata”.

In plus, Colegiul de Conducere a gasit si o explicatie pentru care judecatorul nu a intrat prea des nici in completul de 3 judecatori: la nivelul sectiei de contencios erau 24 de judecatori si cu presedintele 25, fiind repartizati in complete de cate 3 judecatori, deci un judecator (n.n.-presedintele) ramanea fara posibilitatea de a face complet. Ultimul argument are insa o solutie in regulamentul ICCJ. Astfel, la articolul 32, alineatul 2, se mentioneaza: „Daca numarul de judecatori necesar formarii completului de judecata nu poate fi asigurat, acesta se constituie cu judecatori de la celelalte sectii, desemnati de presedintele sau vicepresedintele« ICCJ.

Din informatiile noastre, Sectia de Contencios Administrativ si Fiscal a solicitat doar in ultimul an completarea numarul de judecatori cu magistrati de la alte sectii.

* Cititi aici precizarile Inaltei Curti privitoare la activitatile din ultimii ani ale sefilor de sectii!

 

Comentarii

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.07.2024 – Alt candidat la revenirea in magistratura picat la psihologic

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva