22 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

CSM FACE POLITICA PE FATA – Consiliul a parat-o la Parlamentul European pe Maria Grapini, dupa ce aceasta a acuzat ca “Dosarul Telepatia” a fost o vendeta politico-judiciara. Moda parei la politicienii din strainatate constituie o actiune cu caracter politic evident, care ne poate aduce deservicii de imagine ca stat. CSM nu are in competente dreptul de a reclama alte puteri ale statului

Scris de: George TARATA | pdf | print

15 January 2015 14:26
Vizualizari: 3760

Consiliul Superior al Magistraturii, condus in 2015 de judecatorul Marius Tudose (foto) si procurorul Bogdan Gabor, face din ce in ce mai mult politica pe fata. Plenul CSM a aprobat raportul Inspectiai Judiciare si a decis in sedinta de joi, 15 ianuarie 2015, ca europarlamentara Maria Grapini a subminat autoritatea judecatoreasca si a adus atingere independentei Justitiei, atunci cand a acuzat in Parlamentul European ca “Dosarul Telepatia” a fost o razbunare politica. Mai mult, CSM a hotarat trimiterea la Parlamentul European a hotararii prin care s-a constatat ca Grapini a incalcat independenta Justitiei.

Problema este ca demersul CSM - venit dupa ce Inspectia Judiciara a fost sesizata in acest caz de conducerea Consiliului si sefa DNA Codruta Kovesi - nu reprezinta altceva decat o actiune cu profund caracter politic. O actiune de pe urma careia va avea de suferit chiar Romania, in conditiile in care membrii CSM au ales sa se duca cu para la politicieni din strainatate. Ca sa nu mai vorbim despre faptul ca CSM nu are in competente dreptul de a reclama alte puteri ale statului.


CSM: “S-a produs culpabilizarea, in spatiul public, a intregului corp al magistratilor”

Revenind la Maria Grapini, membrii CSM au ajuns la concluzia ca aceasta, prin afirmatiile facute, a produs o culpabilizare a intregului corp al magistratilor, consecintele fiind scaderea increderii cetatenilor in Justitie. De asemenea, potrivit CSM, autoritatea judecatoreasca a fost subminata, atunci cand Grapini a sustinut ca justitia este influentata politic:

In sedinta din data de 15 ianuarie 2015, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a admis ca intemeiata cererea de aparare a independentei sistemului judiciar, formulata de conducerea Consiliului din oficiu, dar si la sesizarea procurorului sef al Directiei Nationale Anticoruptie, constatand ca afirmatiile doamnei Maria Grapini, europarlamentar, referitoare la dosarul denumit „ICA”, facute cu ocazia interventiei din sesiunea plenara a Parlamentului European de la Strasbourg in noiembrie 2014, preluate ulterior de mass media, sunt de natura sa aduca atingere independentei sistemului judiciar in ansamblul sau.

De asemenea, Plenul Consiliului a decis transmiterea hotararii adoptate Parlamentului European de la Strasbourg.

Prin prezentarea denaturata a circumstantelor cauzei si a sustinerii existentei unui proces politic in sesiunea plenara a Parlamentului European, s-a produs culpabilizarea, in spatiul public, a intregului corp al magistratilor, cu incalcarea principiului separatiei si echilibrului puterilor in stat, cu consecinta scaderii increderii cetatenilor in sistemul judiciar si, implicit, a scaderii prestigiului judecatorilor si procurorilor si a afectarii independentei acestora. Sustinerile europarlamentarului Maria Grapini in sensul ca justitia este influentata de factorul politic submineaza autoritatea judecatoreasca si aduce atingere independentei sistemului judiciar, cu atat mai mult cu cat afirmatiile au fost facute de catre un demnitar care reprezinta statul roman in cadrul unei institutii europene la cel mai inalt nivel.

Prin afirmatiile sale, doamna Maria Grapini a depasit limitele admisibile ale discursului politic si ale libertatii de exprimare, asa cum sunt protejate de dispozitiile art.10 din Conventia europeana pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale.

Reamintim ca potrivit art. 1 si 30 din Legea nr.317/2004, Consiliul Superior al Magistraturii este garantul independentei justitiei si are obligatia de a se sesiza si din oficiu pentru a apara judecatorii si procurorii impotriva oricarui act care le-ar putea afecta independenta sau impartialitatea ori ar crea suspiciuni cu privire la acestea”.

Noul sef CSM, judecatorul Marius Tudose, vrea sa educe politicienii

Judecatorul Marius Tudose, proaspatul presedinte al CSM, a explicat ca decizia Consiliului de a trimite hotararea la Parlamentul European are ca scop stoparea altor astfel de declaratii. De asemenea, Marius Tudose a precizat ca CSM incearca sa educe politicienii romani:

In urma dezbaterilor, Plenul, cu unanimitate de voturi, a considerat ca s-a adus atingere independenței sistemului judiciar, și nu numai, chiar a autoritatii judecatoresti in general. Cu aceasta ocazie, Plenul a gasit necesar sa se sesizeze Parlamentul European cu o informare, sa fie adusa la cunostinta, in asa fel incat astfel de declaratii in Parlamentul European sa nu mai aiba loc. Cred ca tine si de noi, CSM, sa incercam educarea politicienilor pe aceasta cale”.

La randul sau, judecatorul Horatius Dumbrava spera ca hotararea CSM sa fie pusa in discutie la nivelul Parlamentului European. Mai mult, in opinia lui Dumbrava, poate ar fi bine ca hotararea CSM sa fie citita in Parlamentul European:

Daca se ajunge la concluzia si se va vota in favoarea faptului ca s-a incalcat independenta justitiei, pe langa acel comunicat de presa, care rezolva sau nu rezolva, sa trimitem Parlamentul European, in atentia presedintelui, hotararea CSM prin care noi vom decide, cu rugamintea, cat se poate de politicoasa, sa fie o discute fie la nivelul comisiilor sau reprezentantilor politici ai Parlamentului European, sau chiar sa citeasca parte din aceasta hotarare in Parlamentul European ca sa existe un contrabalans la declarația facuta de europarlamentarul Maria Grapini”.

Macovei e mai cu mot

Pe de alta parte, nu putem sa nu observam modul discretionar in care actioneaza Consiliul Superior al Magistraturii. In cazul Mariei Grapini, CSM a decis sa trimita hotararea adoptata la Parlamentul European, desi, spre exemplu, in cazul Monicai Macovei pozitia Consiliului nu a fost una similara. In 11 decembrie 2014, Plenul CSM a stabilit ca fosta ministresa Monica Macovei a subminat increderea publica in impartialitatea si independenta magistratilor si ca a afectat independenta Justitiei atunci cand l-a acuzat pe Procurorul General al Romaniei, Tiberiu Nitu, si pe sotia acestuia, procuroarea Silvia Nitu, ca au pus presiune pe procurorii de la Parchetul Curtii de Apel Ploiesti, pentru a fi ridicat sechestrul de la compania Lukoil.

Iata ce a spus Monica Macovei:

Primul ministru Ponta, cu ajutorul Procurorului General al Romaniei, Tiberiu Nitu, si al sotiei acestuia, procuror la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Ploiesti, au pus presiune pe procurori pentru ridicarea partiala a sechestrului la rafinaria Petrotel Ploiesti

Sotia sa (a Procurorului General) a facut presiune pe procurori pentru a ridica sechestrul la Lukoil. Ea e sefa acelor procurori care lucreaza la caz”.

CSM a decis ca Macovei a afectat independenta Justitiei si atat. Nici macar nu a fost vorba de trimiterea hotararii la Parlamentul European, chiar daca Monica Macovei este la randul ei europarlamentar. Probabil ca membrii CSM inca nu au curaj sa o deranjeze prea tare pe fosta ministresa.

*Cititi aici comunicatul CSM

Comentarii

# lulu pidosnicu date 15 January 2015 16:03 +7

Cum să o deranjeze CSM pe tov-a Macovei? E o recunoaștere tacită că mulți din CSM își datorează cariera sinistrei ex-ministrese care îl consola creștinește pe cel procuror ce nu dorea să demisioneze cu: „Oamenii mai și mor.”.

# A.I date 21 January 2015 12:53 0

CSM SI MINISTERUL JUSTITIEI SUNT DOUA ENTITATI A CAROR EXISTENTA ESTE TOTAL INUTILA,IAR BANII CHELTUITI CU PERSONALUL,CARE NU SUNT PUTINI,SUNT PIERDUTI LA FEL

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.07.2024 – Procurorul care vrea sa infunde AUR nu se lasa

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva