25 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

CSM LUPTA PENTRU PENSIILE MAGISTRATILOR – Scrisoare deschisa pentru factorii decizionali. CSM avertizeaza asupra efectelor dezastruoase pe care le-ar avea o lege neconstitutionala: "Va determina cresterea considerabila a numarului judecatorilor si procurorilor care vor solicita eliberarea din functie prin pensionare, pana la momentul intrarii in vigoare a noii legi... Ar conduce la un veritabil blocaj in activitatea judiciara... Reglementarea pensiei de serviciu nu reprezinta un privilegiu"

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

5 April 2023 16:15
Vizualizari: 6474

Consiliul Superior al Magistraturii ia pozitie fata de proiectul neconstitutional de impozitare a pensiilor judecatorilor si procurorilor cu 15% pe partea de necontributivitate, adoptat deja in Senat, care urmeaza sa fie dezbatut saptamana viitoare si in Plenul Camerei Deputatilor, for decizional. Printr-o scrisoare deschisa adresata factorilor de decizie, referitoare la proiectul de Lege privind modificarea si completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu, Consiliului Superior al Magistraturii face apel la dialog institututional pentru ca proiectul, astfel cum va fi adoptat, sa respecte principiul fundamental al independentei justitiei si sa asigure predictibilitatea legii. In caz contrar, puncteaza Consiliul Superior al Magistraturii condus de judecatorul Daniel Gradinaru (foto), sistemul judiciar poate fi destabilizat in ansamblul sau, iar dreptul cetateanului de acces la justitie restrictionat.


 

Caci, semnaleaza CSM in scrisoarea publica de miercuri, 5 aprilie 2023, in cazul in care proiectul de lege va fi adoptat in forma actuala, in sistemul judiciar se va inregistra o "cresterea considerabila a numarului judecatorilor si procurorilor care vor solicita eliberarea din functie prin pensionare, pana la momentul intrarii in vigoare a noii legi".

Or, un asemenea exod ar genera "un veritabil blocaj in activitatea judiciara", ale carui efecte vor fi catastrofale pentru instantele si parchetele din Romania, cat si pentru justitabili, "actul de justitie devenind iluzoriu".


In acest sens, se aduce in prim-plan necesitate respectarii statutului magistratului care prevede acordarea unei remuneratii si pensii de serviciu "adecvate", "tocmai ca o componenta a independentei justitiei”, cu respectarea normelor constitutionale, dar si a principiilor adoptate la cel de-al VII-lea Congres al Natiunilor Unite si confirmate de Adunarea Generala a Organizatiei Natiunilor Unite prin Rezolutiile nr. 40/32 din 29 noiembrie 1985 si nr. 40/146 din 13 decembrie 1985, precum si a Recomandarii CM/Rec (2010)12 cu privire la judecatori adoptata la 17 noiembrie 2010 de Comitetul Ministrilor al Consiliului Europei.


In aceast ultim document indicat de CSM in scrisoarea publica se vorbeste despre necesitatea ca remunerarea judecatorilor sa fie facuta „pe masura rolului si responsabilitatilor lor, si sa aiba un nivel suficient pentru a-i face imuni la orice presiune menita sa influenteze deciziile”.


Totodata, CSM a facut vorbire si despre multiplele Decizii CCR care au statuat ca independenta justitiei include si securitatea financiara a judecatorilor si procurorilor, fiind necesara totodata si asigurarea unor garantii sociale, precum pensia de serviciu.


Atentie, modificarile pe care Parlamentul vrea sa le aduca pensiilor magistratilor sunt motivate de necesitatea indeplinirii unor cerinte pentru accesarea unui nou jalon din PNRR. Or, cum poate accepta Parlamentul aceste cerinte, in conditiile in care Constitutia precum si Rezolutiile si tratatele la care Romania este parte prevad tocmai ocrotirea acestora drepturi ale magistratilor?


Redam in continuare scrisoarea deschisa a Consiliului Superior al Magistraturii:

"Scrisoare deschisa a Consiliului Superior al Magistraturii referitoare la proiectul de Lege privind modificarea si completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu

In contextul demersului legislativ referitor la modificarea si completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu, aflat in prezent pe rolul Camerei Deputatilor, in calitate de Camera decizionala, Consiliul Superior al Magistraturii subliniaza necesitatea unui dialog interinstitutional real, astfel incat o interventie normativa in acest domeniu sa fie realizata cu respectarea standardelor constitutionale vizand principiul fundamental al independentei justitiei si a cerintelor firesti de predictibilitate a legii, evitand astfel destabilizarea sistemului judiciar in ansamblul sau si afectarea grava a dreptului cetateanului de acces la justitie.

Independenta justitiei trebuie sa reprezinte dezideratul intregii societati, iar nu doar al magistratilor, pentru ca acest element fundamental al oricarui stat de drept este esential in garantarea drepturilor si libertatilor cetatenilor.

In acelasi timp, statutul magistratului impune acordarea unei remuneratii adecvate si a pensiei de serviciu, tocmai ca o componenta a independentei justitiei, garantie a statului de drept, prevazut de art. 1 alin. (3) din Constitutia Romaniei.

In considerarea importantei rolului magistratilor in apararea statului de drept, aceste aspecte au fost consacrate, in mod constant, atat in documentele internationale de referinta, cat si in jurisprudenta Curtii Constitutionale a Romaniei.

Astfel, „Principiile fundamentale privind independenta magistraturii”, adoptate de cel de-al VII-lea Congres al Natiunilor Unite pentru prevenirea crimei si tratamentul delincventilor (Milano, 26 august – 6 septembrie 1985) si confirmate de Adunarea Generala a Organizatiei Natiunilor Unite prin Rezolutiile nr. 40/32 din 29 noiembrie 1985 si nr. 40/146 din 13 decembrie 1985, prevad in mod expres, prin art. 11, ca „durata mandatului judecatorilor, independenta acestora, siguranta lor, remuneratia corespunzatoare, conditiile de munca, pensiile si varsta de pensionare sunt in mod adecvat garantate prin lege”.

De asemenea, in mod asemanator, Recomandarea CM/Rec (2010)12 cu privire la judecatori: independenta eficienta si responsabilitatile, adoptata la 17 noiembrie 2010 de Comitetul Ministrilor al Consiliului Europei, a statuat ca „Remunerarea judecatorilor trebuie sa fie pe masura rolului si responsabilitatilor lor, si sa aiba un nivel suficient pentru a-i face imuni la orice presiune menita sa influenteze deciziile”, subliniata fiind importanta independentei judecatorilor in scopul intaririi preeminentei dreptului in statele democratice.

Totodata, art. 6.4 din Carta Europeana privind statutul judecatorilor prevede ca magistratii au dreptul la „plata unei pensii al carei nivel trebuie sa fie cat mai apropiat posibil de acela al ultimei remuneratii primite pentru activitatea jurisdictionala”.

In acelasi sens, instanta de contencios constitutional a stabilit fara echivoc ca independenta justitiei, ca garantie constitutionala, include securitatea financiara a magistratilor, care presupune si asigurarea unor garantii sociale, precum pensia de serviciu (Decizia nr. 20/2000, Decizia nr. 433/2013, Decizia nr. 501/2015, Decizia nr. 45/2018, Decizia nr. 574/2018, Decizia nr. 153/2020, Decizia nr. 900/2020).

Pensia de serviciu a fost instituita pentru a incuraja stabilitatea in serviciu si formarea unei cariere in magistratura, in acest scop fiind reglementate o pensie cat mai apropiata de indemnizatia avuta in timpul activitatii, cat si conditii specifice de pensionare.

Reglementarea pensiei de serviciu pentru magistrati nu reprezinta un privilegiu, ci este justificata in mod obiectiv prin prisma specificului activitatii judecatorilor si procurorilor, care impune acestora cele mai stricte obligatii si interdictii, precum si responsabilitati si riscuri sporite care nu se regasesc la alte categorii profesionale, constituind asadar o compensatie partiala a inconvenientelor ce rezulta din rigoarea statutului special al acestora.

Prin prisma acestor considerente, Consiliul Superior al Magistraturii reitereaza necesitatea ca demersul legislativ care vizeaza modificarea drepturilor de pensie ale judecatorilor si procurorilor sa fie in concordanta cu aceste principii consacrate de instanta de contencios constitutional.

Prin urmare, mentinerea modului de calcul al pensiei de serviciu, respectiv 80% din indemnizatia de incadrare bruta lunara si sporurile avute in perioada de activitate, cu corectivul limitarii cuantumului net al pensiei astfel incat, indiferent de evolutiile politicii fiscale a statului, aceasta sa nu depaseasca valoarea neta a unei indemnizatii in plata, raspunde exigentelor statuate atat de jurisprudenta obligatorie a Curtii Constitutionale, cat si de documentele internationale relevante.

In acelasi timp, cerinta de predictibilitate care trebuie sa caracterizeze orice sistem normativ, impusa de jurisprudenta constanta a instantei de contencios constitutional si a Curtii Europene a Drepturilor Omului, reclama ca reglementarea in materia pensiilor de serviciu sa raspunda in continuare asteptarilor legitime ale destinatarilor ei, ce isi desfasoara activitatea in sistemul judiciar in conditiile unui cadru normativ care, de mai bine de 25 de ani, recunoaste acest drept.

Prin prisma acestor considerente, trebuie mentinute conditiile de pensionare, atat din perspectiva modului de calcul, cat si din cea a stagiului minim obligatoriu (20 ani), cu atat mai mult cu cat cerinta de vechime este una consistenta, care completata cu stabilirea unei vechimi minime obligatorii doar in functia de judecator sau procuror va conduce inerent la retragerea din activitate la o varsta rezonabila.

Totodata, in adoptarea reglementarilor in acest domeniu trebuie evitata instituirea oricarei discriminari viitoare intre beneficiarii pensiei de serviciu, doar in acest fel adoptarea legii putand contribui la asigurarea stabilitatii in magistratura. In caz contrar, proiectul de lege va determina cresterea considerabila a numarului judecatorilor si procurorilor care vor solicita eliberarea din functie prin pensionare, pana la momentul intrarii in vigoare a noii legi.

Este evidenta situatia dificila cu care s-ar confrunta instantele si parchetele in ipoteza pensionarii imediate a unui numar mare de magistrati. O astfel de perspectiva ar conduce la un veritabil blocaj in activitatea judiciara, cu consecinte care vor greva pentru multi ani instantele judecatoresti si parchetele de pe langa acestea si, astfel, vor afecta grav dreptul cetateanului la un proces echitabil, inclusiv in componenta referitoare la accesul la instanta, actul de justitie devenind iluzoriu.

In acest context, Consiliul Superior al Magistraturii asigura toti judecatorii si procurorii de implicarea sa permanenta pentru apararea statutului acestora si a independentei justitiei, in scopul garantarii drepturilor si libertatilor cetateanului si asigurarii ordinii de drept.

Totodata, Consiliul subliniaza necesitatea participarii reprezentantilor autoritatii judecatoresti la dezbaterile din procedura parlamentara pentru adoptarea actului normativ in discutie, in acord cu principiul cooperarii loiale intre autoritatile statului".

Comentarii

# Lorenzo de Medici date 5 April 2023 17:07 +3

Nimeni nu pune la îndoială necesitatea unei indemnizații corespunzătoare pentru magistrați aflați în activitate, tocmai pentru a le securiza statutul. Problema o reprezintă pensia acordată după încetarea calității de magistrat, unde argumentul statutului nu se mai susține. Și, nici pensia de serviciu, în sine, nu e problema, până la urmă, ci modul ei de calcul, care determină un nivel net al acesteia, mai mare decât indemnizația primită ca magistrat activ. Or, pe de o parte, nimic nu a justificat/nu justifică o asemenea stare de lucruri. Nu are nicio logică să încasezi mai mult când nu mai ai statut, decât atunci când îl aveai. Pe de altă parte, până când nu va fi stabilit un echilibru echitabil între performanță/răspundere și recompensă, societatea/justițiabili, care plătește/plătesc indemnizațiile/pensiile magistraților, cu greu va/vor fi convinsă/convinși că acuala stare de fapt/drept este cea corectă.

# Orinoco date 5 April 2023 18:37 +4

Vorbe dulci si frumoase!Dar nu cumva sa faceti ca antologicul jude de la Iccj Adrian Bordea(singurul care a fost vicepresedinte CSM,cu presedinte procuror)care intii a spus ca juzii nu trebuie sa protesteze ca CSM este garantul independentei lor,iar la final a recunoscut ca CSM si ICCJ si au luat salariile marite si ca pentru restul nu s a putut face nimic de catreCSM!

# Grefier date 5 April 2023 18:53 +6

Mergeti linistiti la pensie, nu va faceti griji ca se blocheaza sistemul sau ca"actul de justitie devene iluzoriu". Este deja !

# Lol date 5 April 2023 18:59 +7

Daca vrem echilibru intre performanta si recompensa,de ce sa incepem cu taieri? Nu mai bine incepem sa luam masuri legate de volum de munca,conditii de munca si apoi cerem performanta? La ce volum de munca au jydecatorii credeti ca mai au timp de altceva?Au timp sa se documenteze,sa citeasca cand ii dai sute de dosare? Daca tai pensia,ori ii dai salariu de mizerie,obtii performanta?

# Vlad date 5 April 2023 21:28 -1

Eu cred ca CSM-ul are o pozitie corecta...Ar mai fi o propunere,aceea ca ca magistratii sa poata avea activitatile permise celorlalti actori sociali..Adica,sa poata sa-si asigure singuri batranetile,sa aiba si ei niste societati,firme etc..Evident,doar cei care doresc..Sa nu impovareze societatea dupa pensionare..Sa ramana bani suficienti pt constructia de crese,spitale,scoli...Asa auzim mereu..ca de-aia nu sunt bani,ca trebuie platiti pensionarii fosti magistrati...E o parere...( ca tot isi dau multi cu parerea..).

# Lorenzo de Medici date 5 April 2023 22:58 -3

#lol mai lasă sofismele și nu mai încurca merele cu perele, că s-ar putea sa te îneci cu ele de atâta râs.

# maya date 6 April 2023 12:02 +3

trebuia sa li se spuna la judecatori de la inceput ,de ma ințrare in magistratura ca nu au nici un fel de restrictii ,pot face cabinete de consultanta etc si atunci vin sa intreb eu va mai convenea sa va judece un astfel de judecator? In toate tarile judecatorii au si pensii si salarii altfel deca ceilalti cititi si vedeti.Dar va propun sa mergeti in mgistratura ca sunt locuri suficiente si in armata si in oolotie si in servicii ca vad ca de ei nu vorbiti si atunci sa va vad.Dar va veni si vremea cand procurorii ,desi putini la numar vor intra si in politicienii corupti si acesti vor da cu subsemnatul, cum au facut averile pentru ca politicienii muncesc 2 ore pe saptamani, merg in vacante luxoase, copii invata in alte tari, din ce bni domnilor?Va doresc dupa suflet

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 24.04.2024 – Gulutanu s-a mai captusit cu o acuzatie. Doua refuzuri la noua SIIJ

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva