23 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Cum s-a dat liber la ascultarea jurnalistilor pe Legea sigurantei nationale

Scris de: Adina ANGHELESCU-STANCU | pdf | print

26 July 2010 09:40
Vizualizari: 3164

Modul in care mass media a ajuns sa fie introdusa in planul CSAT, in Strategia de Aparare a Tarii, conteaza, dar nu atat de mult ca motivatia care a stat la baza acestei ”operatiuni” a partidului de guvernamant. Adevaratul motiv il constituie - dupa cum ne-au dezvaluit surse din cercul politicienilor aflati in sfera Puterii – posibilitatea oferita Serviciului Roman de Informatii si DNA–ului de a asculta pe termen lung telefoanele jurnalistilor de la posturile de televiziune sau ziarele care, prin articolele critice si anchetele realizate, au facut ca imaginea si credibilitatea Guvernului sa scada dramatic in ultimul timp.

Aceasta ascultare poate fi facuta, de aceasta data, pe Legea Sigurantei Nationale si ar putea avea o durata mult mai mare decat cea care poate fi data cu acordul instantei, in diverse cauze cu iz penal. Conform Legii 51/91, interceptarea telefoanelor se va putea face, cu prelungire, pe o perioada de cel putin un an. Astfel, SRI si presedintele CSAT va fi la curent cu discutiile pe care unii jurnalisti le au, aproape zilnic, cu sefii lor, sau – mai important pentru Putere – cu persoane (cunostinte) de la care vin informatii din diversele institutii ale statului despre neregulile existente in sanul clientelei politice. Acesta ar fi, de fapt, motivul care a stat la baza introducerii in Strategia de Aparare pe anul 2010 a urmatorului paragraf la capitolul ”Vulnerabilitati” : ”Fenomenul campaniilor de masa la comanda cu scopul de a denigra institutii ale statului prin raspandirea de informatii false despre activitatea acestora. Presiunile exercitate de trusturi de presa asupra deciziei politice in vederea obtinerii de avantaje de natura economica sau in relatia cu institutii ale statului”.

 

Fireste, multi se vor intreba cum ar putea SRI sa asculte telefoanele ziaristilor fara aprobare de la instanta. Specialistii arata ca, in realitate, sunt mai multe posibilitati. Prima este aceea de a exista o autorizatie de interceptare pentru telefonul unei persoane (afacerist, politician etc) iar colateral, telefonul jurnalistului care l-a contactat o data sau de mai multe ori poate fi ascultat in continuare. Expertii avertizeaza ca si jurnalistilor li se poate gasi nod in papura atata timp cat Directia Nationala Anticoruptie lucreaza deja pe ”cutuma” redarilor din care extrag tot felul de propozitii pe care le pot eticheta drept ”codificari” in conversatie pentru te miri ce infractiuni (n.a.- am mentionat si DNA, pentru ca au Birou Tehnic si aparatura pe masura). Pe de alta parte, presedintele Basescu va stii cine sunt ”tradatorii” din ministere si din PDL si, chiar daca nu-i va acuza pe fata, acestia vor fi eliminati fara nici un scrupul, mergand probabil pe premise ca scopul scuza mijloacele. Inclusiv cele de interceptare.

Romanii si-au castigat libertatea cu greu si au edificat un sistem democratic caracterizat prin drepturi si libertati individuale, pluralism politic, alegeri libere si corecte, libertate de exprimare, proprietate privata aparata si garantata, separatia puterilor in stat” (Traian Basescu - Cuvant inainte din Stategia Nationala de Aparare a Romaniei – 2010)

Comentarii

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 23.07.2024 – Judecatoarea la care a picat gruparea Coldea

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva