psdolt
27 November 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

psdolt psdolt psd

DENUNT IMPOTRIVA STATULUI PARALEL (II) – Dragos Savulescu, dezvaluire zdrobitoare. Romania a cerut Greciei sa-l aresteze si sa-l extradeze, mintind ca Savulescu nu executase nimic din condamnare. El obtinuse deja recunoasterea condamnarii in Italia: „Autoritatile romane au refuzat sa accepte sentinta de recunoastere din alt stat european. N-aveau dreptul. Au mintit autoritatile elene... Procurorul grec a intrebat daca s-a-nceput executarea pedepsei in Italia. Raspunsul a fost ca nu” (Video)

Scris de: V.B. | pdf | print

13 October 2021 22:38
Vizualizari: 5206

Continua sa apara dovezi despre dimensiunea deliranta pe care a capatat-o cultul catuselor din Romania. Ne referim la apetenta autoritatilor de a aresta persoane cu notorietate cu orice pret, chiar si incalcand legea – legea europeana, in cazul de fata.



De data aceasta, vorbim despre omul de afaceri Dragos Savulescu (foto), care a facut dezvaluiri de mare impact in interviul acordat jurnalistilor Dan Andronic si Mirel Curea de la Evenimentul Zilei. Daca data trecuta v-am aratat cum afaceristul acuza Binomul SRI-DNA de presiuni pentru condamnarea lui, acum veti vedea felul in care, potrivit aceluiasi Savulescu, autoritatile romane pur si simplu le-au mintit pe cele grecesti, doar ca sa poata obtine extradarea lui Dragos Savulescu dupa condamnarea primita de la „Completul negru” al ICCJ in dosarul retrocedarilor de plaje (click aici pentru a citi).

Pe scurt, ideea este in felul urmator: Savulescu se afla in strainatate inca dinainte de condamnarea de la fond (primita de la Curtea de Apel Bucuresti). Cand a aflat despre condamnarea definitiva, s-a predat in Italia, la Napoli, unde a obtinut din partea instantei recunoasterea condamnarii de 5 ani si jumatate primite in Romania. Totusi, datorita unui context legislativ italian favorabil, i-au fost gratiati trei ani, iar cei doi ani si jumatate ramasi ii poate executa in diverse forme alternative: arest la domiciliu, munca in folosul comunitatii etc. La momentul interviului, instanta italiana se pronuntase definitiv doar pe recunoasterea condamnarii si gratierea celor trei ani, nu si pe stabilirea pedepsei alternative. Pana atunci, Dragos Savulescu s-a aflat in libertate, motiv pentru care a putut calatori in diverse tari, inclusiv in Grecia.

Ei bine, in Grecia a fost filat (cel mai probabil, de catre autoritatile romane), retinut de politia elena si tinut doua zile in arest pana cand s-a clarificat situatia.

Problema este ca procuratura greaca a cerut lamuriri de la Curtea de Apel Bucuresti cu privire la situatia judiciara a lui Dragos Savulescu, insa CAB, desi stia despre echivalarea pedepsei dispusa de catre instanta italiana, a preferat sa nege acest lucru, cerandu-le in schimb grecilor extradarea omului de afaceri. Rezolvarea insa a venit cand afaceristul le-a aratat autoritatilor elene documentele din Italia, ce atestau echivalarea pedepsei.

Situatia este cu atat mai grava, cu cat, spune Savulescu, autoritatile romane au incalcat doua decizii-cadru ale Consiliului European privind procedurile de extradare si de recunoastere internationala a condamnarilor.


Redam explicatiile lui Dragos Savulescu (vezi video):


Dan Andronic: Faptele erau comise in 2002. In mod normal, pentru multe a curs termenul de prescriere. Au existat alte acuzatii mai grave care s-au prescris in ceea ce va priveste si pentru care nu mai puteati fi condamnat?

Mirel Curea: Ati scapat de vreo fapta?

Dragos Savulescu: Nu. Doar pentru acest contract de care v-am povestit, am fost acuzat de vreo 9 infractiuni: fals, uz de fals, asociere, abuz in serviciu, instigare, complicitate... O nebunie, un pomelnic de acuzatii. Noua acuzatii pentru un act care de fapt era la baza civil.

Dan Andronic: Ati fost achitat pentru ele sau s-au prescris?

Dragos Savulescu: Celelalte s-au prescris, dar erau mult mai blande. De exemplu, pentru fals. In schimb, am fost condamnat pentru complicitate la abuz in serviciu fara niciun fel de proba (insist: zero probe) pentru faptul ca o asemenea acuzatie nu se prescria si este foarte usor sa fie interpretata.

Mirel Curea: Da – poate intra orice acolo.

Dragos Savulescu: Practica europeana (mi-au explicat si mie avocatii) este schimbata mult in Europa comparativ cu Romania. Acolo se merge mult pe specificitatea acestui tip de infractiune. In doua vorbe: trebuie sa stii exact in ce consta infractiunea. La noi, este interpretabila si, pe cale de consecinta, s-a si putut...

Dan Andronic: Da, dar exista o decizie a Curtii Constitutionale care a mai rezolvat din aceste aspecte. A mai taiat din unghiuri.

Dragos Savulescu: In Europa, in schimb, sub forma de care am fost eu acuzat este dezincriminata (n.r. fapta de abuz in serviciu) in multe state, inclusiv in Italia.

Mirel Curea: Sa revenim: v-ati dus la puscarie.

Dan Andronic: V-au arestat. Ce v-au facut? Au pus in aplicare mandatul de arestare.

Dragos Savulescu: Da.

Dan Andronic: Si v-au dus intr-o celula cu ceilalti infractori. Sau v-au dat o camera a dumneavoastra? Ca la 500 si ceva de milioane, deja va permiteati sa luati si mancare de afara...

Dragos Savulescu: Eu am avut un pic de extrasistola, un pic de palpitatii in momentul ala.

Dan Andronic: Emotia.

Dragos Savulescu: Si am avut norocul ca sa fiu intr-o unitate spitaliceasca cu alte trei persoane. Nici macar n-am stat in inchisoare. Si m-au pus in libertate imediat.

Dan Andronic: V-au pus in libertate de ce? Totusi, erau 500 de milioane [de euro].

Dragos Savulescu: Nu. Au inteles ca nu sunt 500 de milioane. Politistii intelesera ca sunt 500 de milioane. Judecatorii au citit exact documentul, ce am avut eu de spus, au inteles – cred eu – ca a fost un pic exagerata condamnarea. N-au comentat, dar i-am vazut. E atat de socanta aceasta condamnare si aceasta motivare, si toti avocatii si toti oamenii care au studii juridice importanta pot sa vada.

M-au pus in libertate pana la momentul analizarii cererii mele de recunoastere a sentintei, conform legislatiei europene. (...)

Recunoasterea unei sentinte judecatoresti (exact ceea ce s-a intamplat in cazul meu) presupune o alta sentinta judecatoreasca, emisa de catre un alt stat (nu de statul emitent – in cazul meu: Romania), pe considerentul ca persoana respectiva locuieste, are o rezidenta reala, si nu formala, in acel stat. Exista doua decizii-cadru europene care reglementeaza foarte in detaliu aceste formalitati: 584/2002 si 909/2008. In baza acestor decizii, fiecare stat si-a elaborat legislatia proprie. Si Romania cred ca a facut treaba asta. In Italia, practic, am cerut aceasta recunoastere. Recunoasterea presupune faptul ca sentinta romaneasca devine o sentinta italiana. Practic, statul italian si-o insuseste. Recunoaste judecata instantei din Romania, neavand competenta de a rejudeca fapta sau sa comenteze ce au decis judecatorii romani. (...) Numai ca odata ce a devenit recunoscuta aceasta sentinta in baza unei alte sentinte, se executa conform legii statului italian. Care poate fi diferita de executarea in statul roman. In acest sens, am avut norocul datorita faptului ca infractiunea de care am fost condamnat a fost comisa in 2002 – deci acum 19 ani; aveam 28 de ani. (...)

Am avut noroc pentru ca fapta era din 2002 si, conform legii italiene, ulterior recunoasterii sentintei, s-a aplicat legea italiana si am putut beneficia de un decret de gratiere din 2006 care spunea ca pentru orice fel de fapta comisa pana in 2006 (sigur: exceptand faptele cu violenta), se gratiaza trei ani din pedeapsa. Asta a fost un noroc. Deci din acesti 5 ani si jumatate am ramas cu 2 ani si jumatate din cauza acestei legi aplicabile in cazul meu. Iar avocatii mei au cerut ulterior (dupa ce sentinta a devenit definitiva) aplicarea acestei prevederi. Deci nu a fost aplicata de la inceput.

Dan Andronic: Si atunci ce condamnare v-a dat statul italian?

Dragos Savulescu: Condamnarea pe care mi-a dat-o statul italian a fost de 5 ani si jumatate. Numai ca ulterior, fiind pe legea italiana, am cerut beneficiu in baza legii italiene si am ramas cu doi ani si jumatate. Din acesti 2 ani si jumatate, conform legii italiene, exista si alte beneficii – in sensul ca exista posibilitatea masurilor alternative la inchisoare. In Italia, pana in 3 sau 4 ani, in anumite conditii, se poate cere un fel de munca in folosul comunitatii, arest la domiciliu...

Dan Andronic: Si la ce v-au trimis?

Dragos Savulescu: Nu stiu inca, pentru ca sunt in asteptare. Am depus cererea pentru acest beneficiu la Tribunalul din Napoli si astept sa se pronunte pe forma de executare a pedepsei. Executarea in sine a pedepsei mele a inceput imediat dupa ce s-a aplicat decretul de gratiere si imediat dupa ce s-a aprobat de principiu aceasta cerere.

Mirel Curea: Deci daca se scurg doi ani jumate de la momentul ala, dumneavoastra nu mai aveti de executat nimic, sub nicio forma? Nici munca in folosul comunitatii, nici domiciliu?

Dragos Savulescu: Eu in acest moment astept termen la tribunal, pentru a decide care este acea masura alternativa.

Dan Andronic: De ce dureaza asa mult?

Dragos Savulescu: Pentru ca in Italia sunt mari probleme: sunt foarte multi condamnati. Au prioritate la judecarea acestor cereri cei care sunt in penitenciar si de abia dupa aceea sunt cei in libertate, cum e cazul meu.

Dan Andronic: Ati avut un calcul, o informatie ca urmeaza sa se termine mai rau la Inalta Curte, in asa fel incat v-ati pregatit toate aceste santuri de aparare? Adica v-ati ales o tara mult mai prietenoasa decat Romania. A existat un calcul din partea dumneavoastra?

Dragos Savulescu: N-avea cum sa existe un calcul din partea mea, pe considerentul ca eu eram in Italia cu mult inainte ca dosarul sa ajunga la Inalta Curte. Deci discutam de 2017. Eu fusesem condamnat cu suspendare de catre curtea de apel, eu locuiam deja in Italia si eram foarte suparat de faptul ca am fost condamnat cu suspendare si n-am fost achitat. Bineinteles ca iti creeaza niste neplaceri: iti afecteaza imaginea, iti afecteaza viata cu totul...

Dan Andronic: Aveti card de credt?

Dragos Savulescu: Da.

Dan Andronic: Deci nu s-a intamplat sa va refuze banca.

Dragos Savulescu: Ba s-a intamplat sa ma refuze; numai ca din fericire sunt foarte multe banci in lumea asta. Majoritatea au refuzat, dar nu toti refuza, pentru ca sunt si banci care inteleg in profunzime problema.

Dan Andronic: Pe noi ne-a atras in cazul dumneavoastra (...) povestea din Grecia, pentru ca acolo a fost o batalie, o arestare spectaculoasa. Chiar parea usor prostesc gestul dumneavoastra (...), nesabuidt, de a pleca dintr-un loc unde erati... (...) Nu aveam toate elementele. Lucrurile sunau asa: Dragos Savulescu, milionar, care are un camin linistit in Italia, un mediu prietenos, decide sa mearga la Mykonos, intrand in bratele politiei grecesti si in atentia autoritatilor romane, prin publicarea unui filmulet pe Instagram, pe care il descopera cine putea altcineva decat Alex Costache de la G4media cu 24 de ore inainte. Si eu m-am intrebat: Savulescu asta n-a vazut ca aia au vazut? Nu s-a gandit ca vin sa-l ia? (...)

Dragos Savulescu: Eu am o intrebare retorica: domnul Alex Costache sau cine a descoperit acest filmulet nu a descoperit filmuletele facute si cu cateva zile inainte facute prin Elvetia si prin Franta, in care aveam si locatia? Am fost plecat si in alte tari. (...) Am fost foarte calculat. In general, nu sunt o persoana necalculata. Imi pare rau ca foarte multi s-au uitat la noi ca la niste idioti, dar nu e cazul. (...)

Eu stiam foarte bine care este situatia mea juridica. Nu se punea problema sa ies din Italia vreo clipa daca nu aveam garantiile totale din partea avocatilor ca situatia este clara. (...) Conform legii (si legea este foarte clara), odata ce executarea in cazul meu a inceput in Italia (si a inceput, conform Codului penal italian), Romania a pierdut complet dreptul de a urmari executarea condamnarii primite in Romania. In acest sens, am facut prin avocati toate demersurile pentru actualizarea sistemelor in care inregistrat mandatul – si anume: Interpol si sistemul Schengen. Institutiile din Italia au facut aceasta actualizare. Am avut document scris negru pe alb asupra faptului ca au fost actualizate aceste sisteme, emis de catre autoritatile italiene si de catre institutiile insele. Adica Interpolul mi-a dat hartie asupra faptelor – Interpol care a dispus masuri provizionale in cazul meu, care inseamna ca odata ce au fost informati asupra a ceea ce s-a intamplat in Italia si asupra faptului ca a inceput executarea in Italia, Interpolul a blocat accesul statelor-membre la dosarul meu, pentru ca Romania nu a facut ce trebuia sa faca – si anume: sa retraga mandatul.

Mirel Curea: Autoritatile romane au stiut?

Dragos Savulescu: Bineinteles. Autoritatile romane au fost informate de foarte mult timp asupra situatiei juridice din Italia. Cel mai concret, inca din iulie anul asta, autoritatile romane au fost informate oficial de catre Ministerul Justitiei italian asupra faptului ca executarea pedepsei a inceput. (...)

Am si documente care au fost depuse la dosarul cauzei mele din Grecia si unde judecatorii de la Curtea de Apel Bucuresti au depus o comunicare intre Ministerul de Justitie din Romania si Curtea de Apel, in care se vede faptul ca au luat la cunostinta oficial.

Mirel Curea: Deci si curtea de apel, si Ministerul Justitiei au fost informate ca...?

Dragos Savulescu: Exista probe ca au fost informate oficial ca executarea e inceputa in Italia. Mai mult decat atat: imediat dupa arestarea din Grecia, in mod scris si direct, Ministerul de Justitie italian a cerut direct Ministerului de Justitie [roman] si Curtii de Apel Bucuresti revocarea mandatului de arestare. Nu stiu care au fost raspunsul, dar l-au cerut. Conform legii europene (care este foarte clara), Romania trebuia sa faca acest lucru. Nefacand acest lucru, din aceasta perspectiva cred ca s-a comis un abuz de catre autoritatile romane si acest abuz a dus la arestarea mea.

Pe langa toate hartii obtinute, am vrut sa verific concret care este situatia. Inainte sa ies din inchisoare, am fost cu avocatul meu de mana la granita italiano-elvetiana (sotia mea fiind cetatean elvetian) si am spus: 'Vrem sa mergem acasa la sotia mea, elvetiana la Zurich. Ma arestati? Eu sunt pe teritoriu italian. (...) Avem documentele de aici, dar va rugam sa verificati si dumneavoastra daca lucrurile acestea au fost implementate in sistem.

Oamenii au fost foarte draguti, pentru ca sotia mea era cetatean elvetian. Ne-au invitat (...), au facut verificari trei ore – cu Berna, cu Interpol, au verificat in toate sistemele, in Schengen si au spus: 'In Elvetia si in sistemul Schengen, nu va va aresta nimeni niciodata. Stim de problema dumneavoastra, este updatata. Puteti sa intrati – n-avem niciun fel de problema. Si am intrat, dus- intors... O saptamana n-am avut niciun fel de problema.

Ulterior, am fost in Franta. (...) Avocatii mi-au spus ca nu este niciun fel de problema. In Franta, am fost la o casa acolo. Sotia mea chiar a postat de la casa respectiva si a dat si locatia. Am avut si o petrecere acolo, pentru ca era perioada Festivalului de la Cannes si sunt in industria filmului inca. (...) Sotia mea a postat de acolo numele casei etc. fara niciun fel de problema timp de doua saptamani. Doua saptamani am stat la Cannes.

Dan Andronic: Si nu v-a batut nimeni la usa.

Dragos Savulescu: Nimeni. Si sotia nu numai ca a postat; a scris si numele vilei. (...) Ulterior, dupa Franta, am fost si in Grecia. Am zburat cu avionul, oficial, de la Milano. Mi-am dat buletinul. (...)

Dan Andronic: Dar este adevarat ca arestarea dumneavoastra s-a produs in urma unei alarme, unde era alt infractor la masa aia si au venit sa-l ia pe el si v-ar fi descoperit impreuna?

Dragos Savulescu: Asta este o alta poveste nascocita de presa nu stiu de unde. Este o prostie. Nu stiu cine era acela. Am auzit si eu ca era un criminal mare – atat de mare, ca nu stim cine era. Eu n-am vazut sa fi arestat pe nimeni. (...)

Eram la masa, in Mykonos, intr-un restaurant. Presa romana spune: 'intr-un restaurant foarte frecventat de persoane interlope'. (...) Nu eram la masa cu niciun interlop, ci cu patru persoane de sex feminin si un domn, prieten de-al meu. Nici nu stiu la cine se refera, ce interlop...

Dan Andronic: Si au venit politistii direct la dumneavoastra.

Dragos Savulescu: A venit la mine, a pus un pic mana pe mine: 'Sunteti domnul Savulescu?' 'Da'. 'Suntem de la Politie – va rog sa ne urmati'. OK. Am inteles imediat despre ce este vorba.

Mirel Curea: Aveau mandat?

Dragos Savulescu: Nu mi-au spus nimic. I-am intrebat: 'Pentru ce?' 'Trebuie sa mergeti cu noi'. N-am vrut sa fac niciun fel de scandal.

Dan Andronic: S-au legitimat? Erau in uniforme?

Dragos Savulescu: Nu. Erau in civil. Sotia mea le-a cerut legitimatiile, le-au aratat... Dupa ce ne-am ridicat de la masa, ne-am uitat in spate: erau 30-40 de persoane, motociclete, masini – era o intreaga operatiune. Au vrut sa ma incatuseze. 'Pana aici! Pentru ce? Merg de bunavoie. Mergem frumos, sa vedem despre ce este vorba'. N-au pus nimic, ne-am urcat in masina, sotia mea a facut acel filmulet interesant... Sotia mea a venit si culmea este ca i-au arestat practic pe toti de la masa. Aveam si doi bodyguarzi si stateau un pic in spate.

Dan Andronic: Sa nu va atace interlopii.

Dragos Savulescu: Da, sa nu ma atace interlopii si mai ales stiind faptul ca exista o tensiune intre mine si autoritatile romane, din considerente legale.

Si au fost arestati toti. Una dintre persoanele care erau cu noi la masa e fosta sotie a cantaretului Eros Ramazzotti (n.r. Marica Pellegrinelli). Daca afla presa italiana, era un scandal-monstru. Pe toti i-au luat si i-au dus la Politie. Pe sotia mea n-au vrut s-o ia, pur si simplu, pentru ca au aflat probabil ca ar trebui sa aiba de a face cu ambasada americana.

Dan Andronic: E cetatean elvetian sau cetatean american? Ca nu mai inteleg.

Dragos Savulescu: Ea are mai multe cetatenii. Si in momentul ala ar fi trebuit sa aiba de a face cu mai multe ambasade si nu cred ca era prea simplu...

Mirel Curea: Deci grecii astia sunt un fel de militieni romani, totusi?

Dragos Savulescu: Ei au fost foarte civilizati. Numai ca in momentul in care am ajuns la Politie, in Mykonos, i-am intrebat: 'Bine-bine, dar pentru ce ma arestati?' Si au spus: 'Nu stim'. 'Cum adica nu stiti?' 'Am inteles ca e un mandat de arestare'. 'Care mandat de arestare? Ce numar?' 'Nu stim'. 'Deci nu aveti mandat de arestare'. 'Nu avem, dar stati aici, ca o sa vina mandatul de arestare'. M-au rugat sa-i urmez la Politie, am stat acolo... Intre timp, ne-am imprietenit, stateam de vorba. (...) Eram prieteni la un moment dat, dar cu rezerva tensiunii momentului. Le-am aratat documentele pe care le aveam in italiana de la Interpol... Aveam totul pe telefon, pe email. Erau documente in limba italiana si in limba engleza. Nu erau in greaca. (...) Nu eram pregatiti cu un dosar tradus in limba greaca. Le-am aratat si au spus: 'Stati putin, ca o sa primim mandatul'. Au primit mandatul prin fax din Romania.

Dan Andronic: In momentul in care v-a retinut Politia, spuneti ca nu aveau mandat, nu aveau nimic. Si atunci cine i-a trimis sa va retina?

Dragos Savulescu: I-am intrebat, bineinteles, de unde pana unde si au spus ca sefii de la Atena... Au primit ordin de la Atena sa fiu arestat.

Mirel Curea: Seful politiei elene?

Dragos Savulescu: N-am aflat. Eu nu stiu exact cine. De la Atena, de la superiorii lor au primit ordin sa fiu arestat.

Dan Andronic: A fost un ordin verbal?

Dragos Savulescu: Da – categoric.

Dan Andronic: Stiau deja unde sunteti. De unde stiau?

Dragos Savulescu: Doua persoane din grupul nostru... Ne plimbam prin centru. (...) Una dintre persoane a vazut ca era cineva care facea semn altcuiva: 'El e'. Sunt foarte sigur ca era filaj din Romania care arata politiei grecesti cine sunt eu.

Dan Andronic: Eu nu stiu de ce nu v-au luat atunci.

Dragos Savulescu: Erau pe urmele mele. De ce sa nu ma ia atunci? In mod evident...

Dan Andronic: A durat mult pana [la retinere]?

Dragos Savulescu: Nu. Intr-o jumatate de ora. In aceeasi zi. Nu eram in oras. Am intrebat aceasta persoana de ce nu mi-a spus. Zice: 'Am crezut ca va cunoasteti'. Ca sunt multi care ma cunosc pe mine, mai ales pe sotia mea. Multi vin sa faca poze cu ea, sunt si foarte multi albanezi – toti o cunosc. Sotia mea este sotia persoana publica in Albania si in Elvetia, pentru ca este fosta Miss Univers Albania. (...)

Dan Andronic: Revenim la moment. V-au dus la politie, ati inceput sa stati de vorba cu ei si a venit mandatul de arestare pe fax.

Dragos Savulescu: Avocatii mi-au explicat ca in mod normal, procedura presupune ca atunci cand exista un mandat de arestare valid, sa se descarce din sistemul Schengen in limba engleza. Numai ca nu exista asa ceva. Sunt doua sisteme: Interpol si Schengen SIS II. Amandoua erau updatate. Mandatul nu exista in niciun fel de sistem. Dar ce au facut domnii din Romania? Au spus: 'Nu; este mandat si vi-l trimitem noi acum'. Si l-au trimis pe fax, intr-o forma primitiva. Pe fax, pentru ca nu era in sistem. E adevarat insa ca mai exista un sistem...

Dan Andronic: E acelasi mandat care era in sistem candva?

Dragos Savulescu: Candva. Cel care a fost emis in februarie 2019 (n.r. dupa condamnarea definitiva dispusa de ICCJ).

Dan Andronic: Si despre care Ministerul de Interne stia ca a fost blocat.

Dragos Savulescu: Nu ca a fost blocat. Stia ca s-a inceput executarea, avand obligatia legala ca din acel moment sa-l retraga si sa anunte sistemul Schengen si Interpolul ca nu mai solicita arestarea mea...

Dan Andronic: Ca nu mai sunteti preocuparea statului roman, ci a statului italian.

Dragos Savulescu: Exact – asta este tot. Numai ca Romania nu a facut asa ceva. Si sigur: sunt si presiuni de presa... Eu am devenit o oaie neagra, un trofeu... Oamenii n-au inteles ca problema mea este inchisa. Cat de tare si-ar fi dorit sa ma aresteze, sa ma duca in Romania, nu se mai poate, pentru ca, din punct de vedere legal, problema este inchisa. (...)

Autoritatile romane au refuzat sa accepte, sa recunoasca sentinta de recunoastere dintr-un alt stat european – care e o chestiune care contravine legislatiei europene –, desi erau in cunostinta de cauza si nu aveau acest drept din punct de vedere legal, au fortat practic... Au mintit autoritatile elene. Si am aici o adresa trimisa de catre Curtea de Apel Bucuresti direct procurorului din Syros, de pe langa Curtea de Apel a Marii Egee. (...) Autoritatile grecesti au zis: 'Oamenii astia spun ca s-a intamplat treaba asta in Italia. Ce spuneti dumneavoastra?' Documentul [Curtii de Apel Bucuresti] spune: 'Referitor la solicitarea dumneavoastra privind persoana condamnata Savulescu Emil Dragos, va aducem la cunostinta pe aceasta cale ca domnul Savulescu Emil Dragos nu a inceput executarea pedepsei aplicate pe teritoriul Romaniei'.

Dan Andronic: Se poate intelege ca nu a inceput executarea pedepsei in Romania.

Dragos Savulescu: Nu. Procurorul grec a intrebat in mod clar daca s-a inceput executarea pedepsei in Italia. Si raspunsul a fost: nu a inceput executarea pedepsei aplicate pe teritoriul Romaniei. A continuat [Curtea de Apel Bucuresti]: 'Mentionam ca fata de solutia pronuntata de autoritatile judiciare italiene, in cauza privindu-l pe Savulescu Emil Dragos autoritatile romane nu si-au dat acordul cu privire la preluarea executarii si schimbarea modalitatii de executare'. (...)

Am aici motivarea Curtii de Apel din Syros atunci cand s-a refuzat mandatul de arestare, care spune foarte clar faptul ca autoritatile romane nu trebuia sa fie solicitate de catre autoritatile italiene atunci cand autoritatile italiene au decis inceperea executarii pedepsei.

Mirel Curea: Altfel spus: romanii nu au nicio cadere sa recunoasca.

Dragos Savulescu: Cu alte cuvinte: conform legii si conform opiniei judecatorilor greci, autoritatile romane nu puteau invoca neinceperea executarii mele in Italia, pe lege, prin considerentul ca ei nu si-au dat acordul. Pentru ca nu era nevoie de niciun fel de acord. Si asta spun autoritatile grecesti.

Dan Andronic: Deci dumneavoastra ii acuzati pe cei de la Curtea de Apel [Bucuresti] ca au mintit autoritatile din Grecia.

Dragos Savulescu: Din pacate, asta spune aceasta adresa. Este un fapt, nu este o inventie. Este o adresa oficiala trimisa, prin care spun ca judecatorii greci au aplicat legea europeana si au respins, evident, cererea Romaniei privind extradarea. (...)

Dan Andronic: V-au luat politistii, a venit prin fax mandatul de la Bucuresti si ce s-a intamplat dup-aia? Un procuror a decis arestarea dumneavoastra?

Dragos Savulescu: Din cauza ca era foarte tarziu (miezul noptii, duminica spre luni) cand am ajuns la Politia din Mykonos, nu am avut documente traduse, n-am avut avocat si a trebuit sa stam pana dimineata. N-am dormit deloc – a trebuit sa stau acolo pe un scaun.

Dan Andronic: Pentru extradare era nevoie de decizia unui judecator?

Dragos Savulescu: Categoric.

Dan Andronic: Deci nu se putea intampla cum i s-a intamplat lui [Nicolae] Popa in Indonezia sau lui Mazare in Madagascar.

Dragos Savulescu: In niciun caz! Poti aparea in fata judecatorului si judecatorul te poate intreba: 'Sunteti de acord sa va trimitem in Romania?' Si daca esti de acord, atunci te trimit. Dar bineinteles ca nu eram de acord, din moment ce eu am o situatie clarificata si evidenta in Italia. Bineinteles ca am spus: 'nu' si ulterior au venit toate dovezile din Italia, de la toate institutiile italiene (Ministerul de Interne, Curtea de Apel din Napoli, Procuratura Generala) si de la Eurojust privind faptul ca executarea pedepsei conform sentintei recunoscute in Italia a inceput pe teritoriul italian si, ca si consecinta, statul roman a pierdut absolut orice fel de drept privind urmarirea executarii mandatului emis in Romania.

Mirel Curea: Dar cu toate astea, a trebuit sa apareti in fata unui judecator.

Dragos Savulescu: Da, pentru ca formalitatile de arest s-au produs in momentul ala si se incepuse o procedura. Procurorul nu mai putea ca in momentul ala, din cauza ca eu n-am avut la mine toate documentele...

Dan Andronic: Si care era acuzatia? In baza a ce v-au arestat?

Dragos Savulescu: Nu era acuzatie. Pe baza faxului. E vorba de autoritatile unui stat care spun oficial: 'Nu, n-a inceput executarea – arestati-l si trimiteti-l in Romania!' In conditiile in care eu le spuneam ca am documente. Oamenii au spus: 'Stai putin, ca poate sunt documente fabricate. Stai sa vina si oficial, traduse de autoritatile italiene, ca sa vedem'. Pentru ca avem autoritea romaneasca, care spune: 'Nu a inceput executarea, mandatul este valid, aduceti-l in Romania!' Si s-a dovedit, cu documente care au venit din Italia traduse si de la Eurojust, ca executarea a inceput. Deci ca ce au spus autoritatile romane este fals. Daca ma intrebati pe mine, asta e abuz in serviciu, nu ala de care am fost eu acuzat. Asta se numeste abuz in serviciu. Si asta imi spun avocatii, n-o spun eu. Asta este motivul pentru care am fost in acest scandal care mi-a afectat imaginea si imi afecteaza viata. Motiv pentru care ma pot indrepta si ma voi indrepta impotriva autoritatilor romane pentru acest abuz. Este un abuz grosolan. Este un fals. (...)

Am fost retinut doua zile in arestul din Syros, pana cand au venit toate documentele traduse din Italia si de la Eurojust si pana cand procurorul a vazut negru pe alb ca ce spun autoritatile romane este fals. (...) Cand a vazut procurorul, m-a pus in libertate. (...) Dar se incepusera formalitatile de extradare si trebuia sa apar in fata judecatorului. (...) Am stat doua zile in arest, in celula. Si asta este un abuz grosolan, pentru ca este o minciuna, dovedita de hartiile care au venit din Italia.

 


Comentarii

# MN date 14 October 2021 09:31 +15

Felicitari si tot respectul meu. Inca odata a demonstrat ca este baiat destept si a facut diferenta dintre prevatirea luii a procurorului DNA sia judecatorului care la condamnat. Referitor la statul paralel, acest ,,stat" este constituit tot din romani adica semeni nostri angajati la statul roman si platiti din munca noastra sa ne faca rau. Eu il felicit pe Savulescu si daca poate sa nu erte atat procurorul cat si judecatorul care la condamnat abuzand cu o pedeapsa mult mai mare decat incadrarea faptei. Poate le face plangere la CEDO si sa ceara chiar suspendarea acestor ticalosi ordinari infiltrati in justitia romana

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 26.11.2024 – Fosta sefa de instanta, propusa la MJ in guvernul Sosoaca

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva