21 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

DEPOLITIZARE LA VARFUL JUSTITIEI – Propunerea lui Calin Popescu Tariceanu ca numirile sefilor ICCJ, PICCJ, DIICOT si DNA sa nu mai fie apanajul ministrului Justitiei si al presedintelui Romaniei a trecut tacit de Camera Deputatilor. Senatul e for decizional pe modificarea Legii 303/2004. Tariceanu, dupa avizul negativ al CSM: „Am ramas surprins de punctul de vedere al CSM, care vorbeste de cate ori are ocazia despre necesitatea independentei justitiei”

Scris de: Alex PUIU | pdf | print

15 June 2016 15:56
Vizualizari: 5221

In ciuda opozitiei inexplicabile a Consiliului Superior al Magistraturii, parlamentarii au facut inca un pas in procesul de insanatosire a sistemului judiciar declansat de presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu (foto). Camera Deputatilor a adoptat in mod tacit, miercuri 16 iunie 2016, Proiectul de modificare a Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, in sensul ca numirile sefilor instantei supreme si ai marilor parchete sa nu mai fie atributul ministrului Justitiei si al presedintelui Romaniei. Propunerea urmeaza a fi dezbatuta in Senat, for decizional in acest caz.


Avizat negativ, in mod straniu, de CSM, proiectul de lege initiat de Calin Popescu Tariceanu presupune ca Inalta Curte de Casatie si Justitiei sa isi aleaga singura presedintele, vicepresedintele si presedintii de sectii, iar Procurorul General al Romaniei, procurorul sef al DNA si procurorul sef al DIICOT, precum si adjunctii acestora, sa fie numiti de Consiliul Superior al Magistraturii „dintre procurorii care au o vechime minima de 10 ani in functia de judecator sau procuror, pe o perioada de 3 ani, cu posibilitatea reinvestirii o singura data”.

La scurt timp dupa adoptarea Proiectului de lege pentru modificarea Legii nr. 303/2004, Calin Popescu Tariceanu a comentat gestul CSM - „garantul independetei justitiei” - de a se opune depolitizarii procesului de numire a sefilor Inaltei Curti si ai marilor parchete, depolitizare care nu face decat sa intareasca independenta judecatorilor si procurorilor, precum si increderea opiniei publice in actul de justitie. Iata ce a declarat seful Senatului, potrivit B1TV: „Proiectul va fi discutat la Senat, care este camera decizionala. Am ramas surprins de punctul de vedere al CSM care vorbeste de cate ori are ocazia despre necesitatea independentei justitiei. Propunerea mea este de a acorda o independenta mai mare numirilor judecatorilor si procurorilor si de a scoate aceste numiri din zona politica, si reactia CSM m-a surprins. Sper sa facem un pas inainte in ceea ce inseamna o reala independenta a justitiei”.

Prezentam initiativa legislativa a lui Calin Popescu Tariceanu referitoare la modificarea Legii nr. 303/2004:

Art. 53 din Legea nr. 303/2004

Forma propusa de Tariceanu: „La articolul 53, alineatele (1) si (6) se modifica dupa cum urmeaza:

(1) Inalta Curte de Casatie si Justitie isi numeste, dintre judecatorii care au functionat la aceasta instanta cel putin 2 ani, presedintele, vicepresedintele si presedintii de sectii.

(6) Revocarea din functie a presedintelui, a vicepresedintelui sau a presedintilor de sectii ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie se face de Inalta Curte de Casatie si Justitie, care se poate sesiza din oficiu, la cererea unei treimi din numarul membrilor acestora sau la cererea adunarii generale a instantei, pentru motivele prevazute la art.51 alin.(2), care se aplica in mod corespunzator.

La articolul 53, alineatul (2) se abroga”.

Forma actuala: „(1) Presedintele, vicepresedintele si presedintii de sectii ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie sunt numiti de catre Presedintele României, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, dintre judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie care au functionat la aceasta instanta cel putin 2 ani.

(2) Presedintele Romaniei nu poate refuza numirea in functiile de conducere prevazute la alin.(1) decat motivat, aducand la cunostinta Consiliului Superior al Magistraturii motivele refuzului.

(6) Revocarea din functie a presedintelui, a vicepresedintelui sau a presedintilor de sectii ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie se face de catre Presedintele României la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, care se poate sesiza din oficiu, la cererea unei treimi din numarul membrilor sau la cererea adunarii generale a instantei, pentru motivele prevazute la art.51 alin.(2) care se aplica in mod corespunzator”.

Art. 54 din Legea nr. 303/2004

Forma propusa de Tariceanu: „La articolul 54, alineatele (1) si (4) se modifica dupa cum urmeaza:

(1) Procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, prim-adjunctul si adjunctul acestuia, procurorul general al Parchetului National Anticoruptie (Directiei Nationale Anticoruptie, n.r.), adjunctii acestuia, procurorii sefi de sectie ai acestor parchete, precum si procurorul sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism si adjunctii acestora sunt numiti de Consiliul Superior al Magistraturii dintre procurorii care au o vechime minima de 10 ani in functia de judecator sau procuror, pe o perioada de 3 ani, cu posibilitatea reinvestirii o singura data.

(4) Revocarea procurorilor din functiile de conducere prevazute la alin.(1) se face de catre Consiliul Superior al Magistraturii, care se poate sesiza din oficiu, la cererea adunarii generale sau, dupa caz, a procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, pentru motivele prevazute la art.51 alin.(2) care se aplica corespunzator.

La articolul 54 alineatul (3) se abroga”.

Forma actuala:(1) Procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, prim-adjunctul si adjunctul acestuia, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, adjunctii acestuia, procurorii sefi de sectie ai acestor parchete, precum si procurorul sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism si adjunctii acestora sunt numiti de Presedintele Romaniei, la propunerea ministrului justitiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minima de 10 ani in functia de judecator sau procuror, pe o perioada de 3 ani, cu posibilitatea reinvestirii o singura data.

(3) Presedintele Romaniei poate refuza motivat numirea in functiile de conducere prevazute la alin.(1), aducand la cunostinta publicului motivele refuzului”.

(4) Revocarea procurorilor din functiile de conducere prevazute la alin.(1) se face de catre Presedintele Romaniei, la propunerea ministrului justitiei care se poate sesiza din oficiu, la cererea adunarii generale sau, dupa caz, a procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie ori a procurorului sef al Directiei Nationale Anticoruptie, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, pentru motivele prevazute la art.51 alin.(2) care se aplica in mod corespunzator”.

*Cititi aici initiativa legislativa a lui Calin Popescu Tariceanu

*Cititi aici avizul nefavorabil dat de CSM

Comentarii

# nuibai date 15 June 2016 18:04 +8

Domnule Preşedinte Tăriceanu, cu tot respectul, există o variantă şi mai bună: Toate structurile, nu numai judiciare (ÎCCJ, PG, DNA cît va mai fi) dar şi instanţele şi parchetele de orice nivel, dar şi orice alte structuri (de ex şcoli) să-şi aleagă şefii în mod democratic, în adunarea generală respectivă. Asta înseamnă democraţie şi liberalism. Meditaţi cu toţii.

# DODI date 15 June 2016 18:33 +12

Au trebuit să treacă 11 ani pentru a se demonstra că aberațiile cuplului de tristă amintire hăhăilă-macovei au bulversat sistemul judiciar din țară, punând în mâinile unui inculpat (hăhăilă) dreptul de a promova sau revoca judecătorii și pe șefii acestora. Să sperăm că Senatul României va da votul favorabil pe acest proiect de lege și se vor repara, în viitor, aberațiile care i-au permis lui hăhăilă și, mai nou lui ciolanis, să își bată joc de justiția românească.

# TITULESCU date 15 June 2016 19:14 +8

SI PENTRU RASPUNDEREA PROFESIONALA A MAGISTRATILOR DE CE N-O FI TRECUT NIMIC TACIT?????????????????????

# Gandalf date 15 June 2016 20:04 +12

Am citit din curiozitate cum a motivat plenul CSM avizul negativ..... Ma ingrozesc....astia sunt judecatori?????.....sau sunt toti ACOPERITI??? Campul tactic al SRI a inceput cu CSM acum f multi ani.....

# da' dl Dragnea date 23 June 2016 15:57 0

se pare ca nu e de aceeasi parere ... hmmm

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 19.07.2024 – Judecator trimis la control psihiatric (Document)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva