23 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Dezbatere cu scantei intre jurnalisti si membrii CSM pe tema ghidului privitor la relatiile sistemului judiciar cu mass-media. CSM a vrut sa sunteze presa, dar jurnalistii au blocat “miscarea”. Votarea ghidul s-a amanat pentru 1 iunie

Scris de: L.J. | pdf | print

22 May 2012 18:12
Vizualizari: 3652

 

Niciodata pana in data de 22 mai 2012, CSM nu a intrat in conflict fatis cu presa si niciodata pana acum jurnalistii acreditati pe justitie, sprijiniti de unele ONG-uri si asociatii nonguvernamentale, nu au venit buluc la CSM ca sa incerce sa stopeze un proiect subversiv de ghid privitor la relatia sistemului judiciar cu mass-media, prin care, oricand pe viitor, purtatorii de cuvant sau conducerile instantelor si parchetelor sa poata sa cenzureze orice informatie solicitata de presa, incepand de la anonimizarea tututor datelor importante din interiorul unui rechizitoriu sau hotarari judecatoresti si pana la stoparea consultarii unor dosare.


Navala jurnalistilor a fost consecinta ignorarii variantei de ghid liberale a presei, dezbatuta cu reprezentantii mas-media care au participat la dezbaterile de la Parchetul General din urma cu o luna. In loc de varianta discutata cu presa, s-a mers pe o varianta de ghid elaborata de DNA (ciudat cum a ajuns acest parchet care are cea mai slaba relatie cu presa sa vorbeasca in numele instantelor!!!) la care au fost adaugate niste texte contrare dreptului la libera informare intr-o societate democratica de catre o Comisie “pentru transparenta” a CSM, care a avut loc in urma cu doua zile. Apoi, Plenul a postat pe site, in 22.05.2012, dimineata, cu o ora inaintea sedintei, aceasta ultima varianta extrem de convenabila unor membri CSM si unor magistratilor care nu vad presa cu ochi buni, varianta care nu garanteaza accesul la informatia de interes public. Dimpotriva, varianta fortata de CSM va duce la compromiterea relatiilor dintre presa si sistemul judiicar si accentuarea neincrederii publicului in magistrati. Ca sa rezumam, in varianta “rea” pe care au incercat unii membri ai CSM sa o treaca marti prin Plen, ghidul de relatii presa magistrati era presarat cu cuvinte “se pot”, “se poate” oriunde inainte, in vechiul ghid, exista obligatia de furnizare de informatii, precum si cu propuneri din cele mai aberante, dintre care enumeram secretizarea numelor partilor, cenzurarea probelor din motivarile rechizitoriilor si hotararilor judecatoresti etc. Jurnalistii au aratat ca inlocuirea obligatiei de furnizare de informatii cu cuvantul “se poate” echivaleaza cu arbitrariul si refuzul si au amintit ca in urma cu 10 – 15 ani sistemul bancar romanesc s-a prabusit ca urmare a unei prevederi legale care stipula ca in schimbul creditelor se potconstitui garantii bancare.

Membrii CSM sub tirul jurnalistilor

Jurnalistii sositi marti la CSM de la ora 9.00, ca sa protesteze impotriva proiectului de ghid si-au expus pe larg in fata Plenului Consiliului motivele supararii. Evident, unii dintre CSM-isti, precum judecatorul Mircea Aron si presedintele CSM, Alina Ghica au incercat sa ironizeze jurnalistii prezenti, numai ca niciunul nu s-a lasat. Atat reprezentantii Lumeajustitiei.ro, cat si cei de la Romania libera si Jurnalul National (Gabriela Stefan fiind cooptata sa lucreze la proiect si stiind cum cat de aprinse au fost discutiile pentru ca si reprezentantul DNA, Livia Saplacan a luptat cu toate fortele sa impuna cea mai cenzurista varianta de ghid) au enumerat, pe rand, prostiile incomensurabile existente in aceasta a ultima varianta care se dorea a fi votata chiar in aceeasi zi. De asemenea, jurnalistii au avertizat si asupra consecintelor negative in plan mediatic, asupra cetatenilor si justitiabililor, care se pot naste din cenzurarea unor informatii de interes public referitoare la actul de justitie. In urma acuzelor de lipsa de transparenta si de tentativa de promovare a unui proiect de ghid relatii presa-magistrati fara ca acesta sa fie dezbatut public, jurnallistii au solicitat amanarea votului pentru ca acestia sa-si poate formula obiectiunile.

Procurorul General al Romanei, Codruta Kovesi, a intervenit, raliindu-se jurnalistilor, si a propus amanarea votului pe ghidul denaturat de Comisia de asa-zisa transparenta din CSM. Presedintele CSM, Alina Ghica a incercat pana in ultimul moment sa impuna trecerea la vot pe motiv ca pe 23 mai 2012 ar urma sa aiba loc inchiderea proiectului pe ghid, insa i s-a replicat imediat: “Intelegem ca s-au cumparat prajiturile si gata, trebuie votat acest ghid communist?” In final, vazand ca presa e un inamic redutabil atunci cand este amenintata libertatea accesului la informatie, Alina Ghica a admis in final ca problema ghidului sa se amane.

Dupa o pauza de un sfert de ora de deliberari secrete in Plen, Alina Ghica a iesit in fata jurnalistilor si a declarat, scrasnind un pic din maxilar, ca s-a amanat dezbaterea. Astfel, CSM a decis amanarea dezbaterii ghidului privitor la relatia sistemului judiciar cu mass-media pentru data de 1 iunie 2012. Totodata, pe siteul CSM s-a afisat varianta blamata de presa a ghidului, pentru ca pana la data de 30 mai 2012 toti jurnalistii si cetatenii interesati sa poata sa-si formuleze obiectiile.

De remarcat pozitia judecatoarei Mona Pivniceru, care in pauza deliberarilor pe propunerea jurnalistilor de amanare, a purtat un dialog privat cu jurnalistii prezenti, pentru a afla de la acestia care sunt nemultumirile lor principale. Mona Pivniceru a propus si o intalnire de lucru pe proiect cu jurnalistii acreditati pe Justitie, pentru corectarea problemelor. De la dezbaterea din plenul CSM au lipsit reprezentantii societatii civile. Corina Dumitrescu tocmai please in delegatie dis de dimineata la Roma, iar Georgiana Iorgulescu nu stim de ce nu a venit. Nici ministrul Justitiei Titus Corlatean nu a onorat cu prezenta aceasta dezbatere furtunoasa.

Comentarii

# Pulimea Taichii date 22 May 2012 20:13 -1

Hmmm, CSM-ul ... acest cuib de sinecurişti ... lor vrea să le dea Corlăţean ... atributul de a numi procurorul general ... şi pe cel şef ... al DNA ... care să conducă reformarea justiţiei penale române ... prostituate de băsău ?! :-x

# io date 22 May 2012 22:20 +2

Si cand va spuneam ca madam Ghica face parte din categoria celor mai sterse si incompetente persoane din magistratura, mi-am luat injuraturi si minusuri la greu! Nu ma bucur deloc ca se dovedeste ca am dreptate!

# Justitia secreta date 22 May 2012 23:20 -1

Proiectul de secretizare a informatiilor din justitie este o mizerie incredibila. Ce tupeu aveau sa ia decizia imediat, fara sa existe o consultare publica, nimic. Bine ca au fost ziaristii acolo.

# banii, doar banii mana presa in lupta date 23 May 2012 15:52 +1

Au dreptate pt ca jurnalistii nu pastreaza secretul datelor private ale oamenilor care sunt judecati de justitie, ba dimpotriva, ii balacaresc si le expun problemele persoanel in presa, incalcand legea (cod civil, legea privind protectia datelor cu caracter personal, dreptul la viata intima si familiala din constitutie etc). Totul pentru SCANDAL si pentru a VINDE, adica pt bani.

# Nu exista "justitie intima" date 23 May 2012 15:57 -1

Justitia este PUBLICA si TRANSPARENTA. Justitia nu se face in "privat" si nici nu exista "justitie intima". Legea 677 a fost data pentru a proteja lumea de paparazzi, nu pentru a proteja infractorii sau paratii de societate si public.

# jetton date 23 May 2012 16:14 +1

Asta credeti dvs si va inselati. Apelarea la justitie pt a isi rezolva problema personala nu inseamna consimtamantul la afisarea la gazeta a vietii cetateanului care divorteaza, isi recupereaza bicicleta, isi cere canapeaua la partaj si multe alte chestiuni care il privesc strict.

# JUNGLA ROMANEASCA date 23 May 2012 16:21 +1

Si ca sa fim si mai clari, in UE partea civilizata, SUA etc jurnalistul nu studiaza dosare ca in salbaticia din romanica, dand probe prin presa fotografiate prin ungherele arhivelor, tip James Bond. Numai cand dosarul e de inters public adica vizeaza infractiuni sau dosare cu statul si banii publici, primeste un comunicat si atat din partea instantei respective.

# Sa nu facem comparaţie date 23 May 2012 16:27 0

Daca s-ar face jurnalism in Romania ca in SUA, atunci va garantez că nu ar mai ramane piatra neintoarsa si vagauna necotrobaita de jurnalisti. TOATE smecheriile ar fi iesit la suprafata. Jurnalistii americani sunt cei mai minutiosi detectivi si cei mai persistenti cercetori. Iar acolo cand este un dosar, se cere sfatul unor avocati renumiti si integri, nu cum apar la noi pe sticla tot felul de tiribombe si habarnisti.

# In SUA, cererile si deciziile se publica AUTOMAT date 23 May 2012 16:41 0

Asa este, nu studiaza dosarele in arhive. Ziaristul primeste o copie la redactie, direct, fara tocmeala, fara spaga (ca si avocatul apararii). Toate hotararile sunt publicate pe site iar abonatii sunt instiintati direct, ca pe bloguri. Toate cererile, sustinerile si deciziile sunt publicate automat in culegeri uriase de jurisprudenta. Fara spaga. La noi? Sunt traficate de judecatori in carti scrise pentru a-si suplimenta veniturile.

# Sedintele de judecata sunt PUBLICE, probele sunt PUBLICE date 23 May 2012 16:35 -1

Chestiunile private sau strict personale sunt, cu acordul judecatorului, solutionate in dezbateri nepublice. Dosarele cu minori, violuri, chestiuni sensibile beneficiaza de protectie. Dar din pacate, la noi se foloseste sintagma de "viata privata" sau "viata initma" pentru toti infractorii si condamnatii. Publicitatea si transparenta justitiei sunt cu mult mai importante decat dreptul la viata privata, deoarece in justitie nu se judeca "probleme intime" ci se judeca chestiuni de interes pentru toata societatea. Justitia pentru a fi eficienta trebuie sa fie vazuta, sa fie publica. Incercarea de secretizare a tuturor incheierilor, a hotararilor judecatoresti, a judecarii arestarilor sunt incercari de a oculta justitia pentru ca persoanele interesate sa poata exercita manevre cu usurinta. Se vrea trecerea Justitiei in regim cvasimilitar in care toate informatiile sunt implicit secrete de serviciu iar accesul se va face doar cu aprobare. De aceea suntem si monitorizati de UE.

# n-as prea zice date 23 May 2012 17:02 +1

Intre publicitatea sedintei si proliferarea inscrisurilor din dosarul despre divort si partajul patului conjugal pe peste tot, fara numar si fara limita, este o diferenta. La fel si cu privire la hotararea in care se explica in ce fel se desfasura viata sexuala a celor doi, in ce fel femeia lua pumni si la ce ora. Umilinta cauzata de diseminarea unor astfel de informatii despre viata privata nu are nimic de-a face cu dreptul la informare al publicului (a se citi foamea de bani a trustului de presa).

# Actele si faptele relevate in sedinta publica DEVIN PUBLICE date 23 May 2012 19:06 -1

Daca usile nu au fost inchise in timpul dezbaterilor, daca sedinta a fost publica atunci ABSOLUT toate informatiile citite, dezbatute, prezentate, administrate, toate concluziile, depozitiile, obiectiunile, exceptiile, faptele, pretentiile, descrierile, transcriptul inregistrarilor sedintei, inregistrarile sedintei, etc., etc. sunt informatii PUBLICE. De altfel, pentru inregistrarea audio a sedintei nu este necesara nicio aprobare. Daca nu vreti sa dezvaluiti fapte si informatii in sedinta publica atunci cereti sedinta secreta sau NU VA JUDECATI! Exista medierea, tranzactia, divorturile amiabile, etc.  Nu vreti sa se afle informatii rusinoase despre voi: NU VA JUDECATI! Nu veniti in instanta cu chestii jenante si apoi pretindeti "intimitate". Violurile, divorturile sensibile se judeca in SEDINTA SECRETA. Legea prevede. ALTFEL NU!

# intrebare date 23 May 2012 19:34 +1

Cred ca faceti o confuzie intre PUBLICITATEA sedintei de judecata si PUBLICAREA sedintei de judecata. Faptul ca sedinta este PUBLICA nu inseamna ca dezbaterile trebuie sa fie PUBLICATE in presa. Daca ar fi asa, atunci toate sedintele publice ar putea fi inregistrate video de televiziuni si chiar transmise in timp real la ora de maxima audienta, ceea ce in mod evident nu este asa. Dupa cum bine stiti, fiind fara-ndoiala jurnalisti informati, pentru a filma in interiorul instantei,daramite in interiorul salii de judecata, trebuie acordul presedintelui instantei. Si a propos, in SUA nici macar faimosul grafician care realizeaza schitele in creion la procese nu are voie in sala fara acordul instantei de judecata. In Anglia cat timp dosarul este pe rol nici musca in zbor nu afla despre vreo stenograma de la dosar. In schimb noi mai avem putin si transforma justitia in televoting, punem oamenii sa voteze verdicte.

# intrebare date 23 May 2012 19:46 +1

PS. Publicitatea sedintei de judecata inseamna ca orice persoana adulta poate sa asiste la DEZBATERILE ce se intampla in sala de judecata. Adicatelea, se aseaza frumos intr-o banca in auditoriu si casca urechea la ce se intampla in "forum", asculta ce declaratiile martorilor, ale partilor, pledoariile, etc. Adica asista la toate procedurile ORALE. Principiul are ca scop inlaturarea suspiciunilor ca ceva necurat s-ar putea intampla in sala de judecata si e de sorginte din Roma antica, cand procesele se desfasurau in piata publica. Asta nu inseamna in niciun caz ca un simplu om de pe strada poate sa se uite pe dosar si sa faca mici copii xerox de pe inscrisurile care il intereseaza. Prin urmare, aceleasi drepturi si nimic mai mult ar trebui sa aiba si presa: sa asiste neingraditi la dezbateri, sa ia notite si sa publice in presa ce au vazut ex propriis sensibus. Ce se intampla in Romania nu e jurnalism adevara,atat timp cat accesul la dosar e neingradit.Oricine poate sa xeroxeze.

# total de acord date 24 May 2012 21:41 +1

Aveti perfecta dreptate. Insa dupa cum bine vedeti, trustul de presa nu poate face aceste distinctii. Asta e diferenta intre profesionist si neprofesionist, fie chiar si in problema publicitatii sedintei.

# sa ne punem in "pantofii" altuia date 24 May 2012 21:50 0

Domnului sau doamnei care spune NU VA JUDECATI daca nu vreti ca dosarul xeroxat sa ajunga in presa presa - acest tip de gandire este o negare a accesului liber la justitie care daca ar conta si s-ar cenzura, ar atrage condamnarea in tara si la CEDO. Cand un litigiu legat de intimitatea vorbitorului va fi "xeroxat" si difuzat in presa dezvaluindu-se aspecte din viata sa intima, umilitoare si strict personale, acesta va intelege ca instantele au datoria de a proteja intimitatea cetatenilor, in conformitate cu legea.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.07.2024 – Alt candidat la revenirea in magistratura picat la psihologic

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva