DNA NU SE SUPARA, DE CE OARE? Laura Kovesi a promovat un RIL pe memoriile Atlassib - Carabulea! Cititi stenograma discutiilor dintre procurorul Florin Apostu (trimis in judecata de DNA) si Ioan Lascu – tatal lui Kovesi!
Procurorul General al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, a promovat, din oficiu, in 17 decembrie 2010, un recurs in interesul legii, la Inalta Curte de Casatie si Justitie, pe baza a patru memorii ale companiei Atlassib - apartinand omului de afaceri Ilie Carabulea, in care a cerut instantei supreme sa decida ce prevederi se aplica cu prioritate, in materia obligarii angajatorului la plata anumitor drepturi salariale:dispozitiile din contractele individuale sau colective de munca, la nivel de unitate, sau cele din contractele colective la nivel national.Hotararile judecatoresti depuse in cauza de Procurorul General al Romaniei au vizat procese in care a fost implicata chiar compania omului de afaceri Ilie Carabulea - Atlassib. Surprinzator, directorul companiei, Daniel Micu, a transmis chiar si o adresa la dosarul de recurs in interesul legii de la Inalta Curte, in care a solicitat urgentarea judecarii recursului, desi Atlassib nu era parte in cauza.
Amintim ca afaceristul Ilie Carabulea a fost trimis in judecata de DNA Alba, alaturi de fostul prim-procuror al Parchetului de pe langa Judecatoria Sibiu, Florin Apostu, fiind acuzat ca l-a determinat pe Apostu sa o influenteze pe Kovesi pentru ca aceasta, uzand de functia sa, sa inainteze un recurs in interesul legii la Inalta Curte, exact pe chestiunea referitoare la prioritatea aplicarii dispozitiilor din contractele de munca la nivel individual sau colectiv pe ramura ori cele la nivel national. In rechizitoriul intocmit de DNA Alba pe numele celor doi, exista o interceptare a unei discutii dintre tatal lui Kovesi - Ioan Lascu (foto) si fostul prim-procuror Florin Apostu, in care acesta din urma l-a rugat pe Lascu sa o convinga pe fiica sa, Procuror General al Romaniei, sa primeasca memoriul Atlassib si sa accepte o audienta, pentru un recus in interesul legii la instanta suprema, ca sa se rezolve problema pe care Carabulea o avea cu modul de calcul al diurnelor soferilor care plecau in strainatate.
In 25 noiembrie 2010, dupa arestarea lui Apostu, Kovesi a declarat in “Evenimentul zilei” ca nu stie sa fi primit la Parchetul General un memoriu de la compania Atlassib, insa, la numai 20 de zile de la aceasta declaratie, Procurorul General al Romaniei a promovat recursul cu pricina. Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins, insa, in 21 februarie 2011, ca inadmisibil, recursul in interesul legii formulat de Kovesi. Conform informatiilor pe care le detinem, motivul respingerii ca inadmisibil l-a constituit faptul ca toate deciziile judecatoresti priveau aceeasi persoana, adica Atlassib. Ne intrebam de ce procurorii DNA s-au limitat in ancheta doar la Apostu si Carabulea si nu au facut nici macar o mentiune cu privire la RIL-ul introdus de Kovesi?
Kovesi a introdus din oficiu RIL-ul la Inalta Curte, pe baza a 4 memorii facute de Atlassib, la 20 de zile dupa ce a negat ca are cunostinta despre vreun memoriu al companiei
Procurorul General al Romaniei, Laura Codruta Kovesi a depus, in 17 decembrie 2010, la Inalta Curte de Casatie si Justitie un recurs in interesul legii, din oficiu, in care a cerut instantei supreme sa decreteze, printr-o decizie cu efecte erga omnes, ce prevederi se aplica prioritar in ceea ce priveste obligarea angajatorului la plata unor drepturi salariale, prevederile din contractul individual sau colectiv de munca pe unitate, sau prevederile din contractul colectiv de munca la nivel de tara, incheiat pe ramura. Potrivit Dosarului nr. 14/2010 al Sectiilor Unite ale ICCJ, recursul a fost inaintat in baza a patru memorii, depuse chiar la Cabinetul Procurorului General, de ATLASSIB, inregistrate cu numerele: “5397/7677/III-5/2010, 5397/4627/III-7/2010, 7173/5991/III-7/2010, 205/C/999/III-5/2010”.
Interesant este ca RIL-ul a fost promovat la numai 20 de zile de la momentul in care Laura Kovesi nega cu inversunare, intr-o declaratie data oficiosului “Evenimentul zilei”, ca are cunostinta despre vreun memoriu transmis de compania Atlassib catre Parchetul General. Iata ce spunea Laura Codruta Kovesi in 25 noiembrie 2010 in publicatia cu pricina: "Am sa verific daca a fost inregistrat la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie un astfel de memoriu. Pot sa va spun ca nu am primit in audienta niciuna din persoanele implicate in acest dosar (n.n.- in dosarul in care fostul prim-procuror al Parchetului de pe langa Judecatoria Sibiu, Florin Apostu si omul de afaceri Ilie Carabulea, au fost trimisi in judecata pentru luare/dare de mita si trafic/cumparare de influenta) si am sa verific daca un astfel de memoriu a fost trimis pe cale oficiala".
Procurorul General era preocupata de platile companiilor de transport
Conform recursului in interesul legii depus la instanta suprema, Kovesi a mentionat ca “in practica judiciara nu exista un punct de vedere unitar referitor la 'examinarea in temeiul dispozitiilor art. 38 si art. 238 din Codul muncii, ale art. 8 si art. 24 din Legea nr. 130/1996 privind contractul colectiv de munca, republicata, a compatibilitatii clauzelor din contractele individuale de munca sau din contractele colective de munca incheiate la nivel de unitate cu cele continute in dispozitiile legale si/sau in contractele colective de munca incheiate la nivel superior'. Astfel, unele instante de judecata, investite cu actiuni avand ca obiect obligarea angajatorului la plata unor drepturi salariale decurgand din lege si/sau din contractul colectiv de muncaincheiat la nivel national (de ex: drepturi de diurna pentru delegarea/detasarea in strainatate a angajatilor unei societati comerciale, plata salariului minim brut negociat la nivel national) au acordat prioritate principiului negocierii contractului individual de munca ori a contractului de muncaincheiat la nivel de unitate, fara a examina compatibilitatea clauzelor acestor contracte cu cele cuprinse in lege sau in contractul colectiv de munca incheiat la nivel national.Alte instante de judecata, dimpotriva, sesizate cu acelasi gen de actiuni, au analizat compatibilitatea clauzelor contractului individual de munca sau ale contractului colectiv de munca la nivel de unitate cu dispozitiile legale in materie si cu prevederile contractelor colective de muncaincheiate la nivel superior. (…) Prin aplicarea dispozitiilor art. 238 alin. (1) din Codul muncii, potrivit carora contractele colective de munca nu pot contine clauze care sa stabileasca drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de muncaincheiate la nivel superior, iar prin contractele individuale de munca nu se pot negocia in favoarea salariatului decat drepturi superioare sau cel mult egale cu cele prevazute in lege sau prin contractul colectiv de munca de la nivel superior, s-a dat eficienta directa clauzelor mai favorabile angajatului. Apreciez acest ultim punct de vedere ca fiind in litera si spiritul legii”. Procurorul General al Romaniei a anexat la recursul inaintat la ICCJ mai multe hotarari judecatoresti care ii sustineau teza potrivit careia nu exista practica unitara in acest sens, numai ca implicata in aceste procese, intamplator sau nu, era chiar compania Atlassib - (Vezi hotararile judecatoresti de la finalul articolului - deciziile civile ale Curtii de Apel Alba-Iulia si Curtii de Apel Cluj, cu privire la Atlassib, depuse de Kovesi la dosarul RIL-ului).
Atlassib a solicitat Inaltei Curti sa grabeasca judecarea recursului in interesul legii – Ce era oare atat de urgent?
Cea mai clara dovada a faptului ca Atlassib a fost cat se poate de interesata de depunerea si eventual admiterea RIL-ului, este reprezentata de adresa trimisa la dosarul cauzei de catre reprezentantul firmei Atlassib.
Administratorul companiei Atlassib, Daniel Micu a depus, in 9 februarie 2011, la Inalta Curte de Casatie si Justitie, adresa cu numarul 4816, in care a recunoscut ca Procurorul General al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, a inaintat Recursul in interesul legii in baza a 4 memorii ale companiei Atlassib, inregistrate la cabinetul sau.
Mai mult, Micu a solicitat instantei supreme sa se pronunte mai repede asupra problemei de drept: “Formulam aceasta solicitare avand in vedere numarul mare de dosare aflate pe rolul instantelor de judecata, instante care in continuare pronunta hotarari contradictorii cu privire la situatii similare deduse judecatii. Cu respect, solicit urgentarea judecarii Recursului in interesul legii la care am facut referire, deoarece persista starea de incertitudine creata de instantele de judecata prin pronuntarea de hotarari sau au refuzat comunicarea unui raspuns care sa clarifice aceasta situatie”.
Inalta Curte de Casatie si Justitie – Sectiile Unite in sedinta din21 februarie 2011, a dat urmatoarea decizie, cu privire la RIL-ul depus de Procurorul General al Romaniei: „Respinge, ca inadmisibil, recursul in interesul legii formulat de Procurorul General al Parchetului de pe langaInalta Curte de Casatie si Justitie avand ca obiect examinarea, in temeiul dispozitiilor art. 38 si art. 238 din Codul muncii, ale art. 8 si art. 24 din Legea nr. 130/1996 privind contractul colectiv de munca, republicata, a compatibilitatii clauzelor din contractele individuale de munca sau din contractele colective de muncaincheiate la nivel de unitate cu cele continute in dispozitiile legale si/sau in contractele colective de muncaincheiate la nivel superior„.
Stenograma discutiilor, interceptate de DNA, dintre Florin Apostu si procurorul Ioan Lascu - tatal Procurorului General al Romaniei
Iata cum prim-procurorul Florin Apostu il suna, in 2 august 2010 pe Ioan Lascu, tatal Laurei Kovesi:
Apostu Florin Nicusor: Sa traiti domnu’ doctor. Ce bine e’
Lascu Ioan.: Ce faci, domnule?
A.F.N.: Masaje, chestii. Da.
L.I.: Ce sa fac, uite am avut ceva probleme cu masina, pe la service si no.
A.F.N.: Foarte bine, dragutule.
L.I.: D’apoi dracu s-o ia.
A.F.N.: Vezi de tine, iti ingrijesti corpul care…
L.I.: No bine.
A.F.N.: … a fost supus.
L.I.: Da.
A.F.N.: Draga.
L.I.: Zi!
A.F.N.: Tovarasu’ ILIE si CARABULEA ma tot bate la cap, ca el ar vrea sa se duca in audienta la Bucuresti. Si zic: nu stiu, frate. Nu stiu daca e-n tara.
L.I.: Nu stiu. Nici eu n-am vorbit de-o saptamana cu ea si nu stiu daca primeste in audienta. Stii tu cum e cu CARABULEA si SIBIU si chestii. Stii si… audienta.
A.F.N.: Am luat-o si eu pe departe. Zic: ba’ nu raspunde.
L.I.: Bai, aia e si una, in al doilea rand a incercat si partea adversa sa ajunga la ea si l-a refuzat. Si-apoi iti dai seama daca ajunge asta, iti dai seama ce… (neinteligibil).
A.F.N.: Da’ cu cine se cearta? Nu se stie.
L.I.: Pai, cu Inalt Preasfintitul asta de la Sibiu.
A.F.N.: Aaa, nu ma, nu. El are alta prostie (neinteligibil).
L.I.: Aoleu
A.F.N.: Cu diurnele si cu prostii.
L.I.: No, lasa acuma, no. Ca nu stiu. Sa vedem, s-o intreb, no.
A.F.N.: Pune-l, ma, pe hartie, ca trimitem!
L.I.: Da, sigur. Sa trimita un memoriu acolo si gata. Sigur ca da, e mai bine asa.
A.F.N.: Pe telefon…
L.I.: Da, pe telefoane… sigur ca da.
A.F.N.: Sa-i explic eu. Zic: crezi ca e asa grea de cap?
L.I.: Ce sa-i explici? Sa faca memoriu si’ poi da la (neinteligibil)
A.F.N.: Avand in vedere ca tu ai atatia angajati, ca diurna se plateste conform Ordonantei (foloseste cuvinte triviale), nu e (neinteligibil).
L.I.: Atunci bine. Da, da, da. Sa ceara asa, oficial, sigur, sa ceara (neinteligibil) practica, sa vada, sa verifice. No, bine.
A.F.N.: Un c… (neinteligibil)
L.I.: Sa puna mana pe hartie atunci, pe hartie.
A.F.N.: Pai, asta-i zic. Pai domnule, zic:…
L.I.: Sa faca memoriu. No, bine.
A.F.N.: No, cum a fost? A fost bine?
L.I.: In regula. Da.
A.F.N.: No, bine.
L.I.: Bine, bine.
A.F.N.: Ciao, pa.
L.I.: Ciao.
Apostu il contacteaza pe Carabulea in aceeasi zi si ii raporteaza ca problema este ca si rezolvata:
Carabulea Ilie.: Da, excelenta.
Apostu Florin Nicusor.: Dragu’ meu.
C.I.: Da
A.F.N.: M-a sunat si tatal fetei, si romanca. Asta este plecata.
C.I.: Da
A.F.N.: Dar a zis ca fara niciun fel de problema, sa facem un memoriu…
C.I.: Da
A.F.N.:… in atentia ei.
C.I.: Da
A.F.N.: Si se uita pe el si ne da raspuns si ii da drumu’ cand vine.
C.I.: Bine, domnu’ director general. Uite, de-aia-mi place mie de dumneata, ca esti om care rezolvi problemele.
A.F.N.: Da, sefu’.
C.I.: Bine
A.F.N.: Catre Inalta Curte de… Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, in atentia doamnei procuror general, nu stiu ce.
C.I.: Da
A.F.N.: Cutare, cutare. Avand in vedere: 1, 2, 3, 4 ca…
C.I.: Am inteles.
A.F.N.:…asa si nu stiu ce, adica, no si ne uitam pe el si-i dam drumu’.
C.I.: Am inteles excelenta, am inteles.
A.F.N.: Bine, sefu’.
C.I.: Bine. Multumesc foarte mult.
A.F.N.: Sa traiti
C.I.: Sa ne traiti iubit conducator.
A.F.N.: Sa traiti! Pusi, pa.
C.I.: Sa traiti, servus, ciao, ciao.
O luna mai tarziu, in 7 septembrie 2010, Apostu ii spune lui Carabulea ca o sa plece la Bucuresti sa o intalneasca pe Codruta Kovesi, oferindu-se, totodata, sa ia memoriul omului de afaceri si sa-l transmita personal
A.F.N: Da
C.I.: Domn’ doctor, buna dimineata.
A.F.N: Sa ne traiti iubit conducator.
CI: Sa ne traiti. Ce faci?
A.F.N: Uite-s la Peugeot…
C.I.: La Peugeot.
A.F.N.: … o figura de Service, chestii
CI: Da.
AFN: Miercuri plec la Bucuresti. E gata Memoriu’?
C.I.: Pai, da.
A.F.N.: Recurs in anulare, cu figura aia.
C.I.: Da, da, da.
A.F.N.: Ca ma-ntalnesc cu fata noastra joi si vineri.
C.I.: No, bine. Pai, perfect, ca eu de-aia am dat telefon, ca eu astazi sunt in Bucuresti. Si atuncia pun sa iti vina documentatia.
A.F.N.: Pai, ba nu ca ma duc eu pe-acolo sau… ca eu-s in concediu.
C.I.: Da?
A.F.N.: Da, m-a invitat la Mariott, extra. Zic: “tu esti nebuna? Sunt in concediu. Hai ca trebuie sa vorbim”. No, bine.
C.I.: He-he-he. No, bravo.
A.F.N.: No. Si atunci n-am avut ce face. Le-am dat confirmarea, mi-a trimis ale pe doua zile. Platesc…
C.I.: Ooooo.
A.F.N.:… la Mariott, casa, masa, transport ca altfel…
C.I.: Ooooo, super atuncea. Sigur ca da.
A.F.N.: Politici, nu stiu cum, combaterea coruptiei, dracu’ sa-i ia.
C.I.: Ha-ha-ha-ha. No, deci sa-ti trimit copie dupa document, dupa documentatie
A.F.N.: Nu stiu cum sa fac. Sa ma duc pe Tractorului sau sa ma duc…
C.I.: Nu, domnu’ doctor. Las’ ca vine un om de-al meu la tine.
A.F.N.: Pai eu-s prin oras. Ce stiu unde ma gaseste, daca n-ajung la birou.
C.I.: Pai cum zici, atuncea. Da.
A.F.N.: Ma duc eu dupa, ca doara eu-l las aicea. Imi da o masina sa ma plimb cu ea pana ii schimba ce trebuie sa-i schimbe p-aicia.
C.I.: Da.
A.F.N.: Filtre si uleiul si dracu’.
C.I.: Ihm, ihm.
A.F.N.: Si atuncia, te mai sun o data. Sau imi zici: bai, du-te pe Tractorului. Sau…
C.I.: Am inteles, am inteles.
A.F.N.: Bine, sefu’.
C.I.: Bine, bine. Ciao, ciao.
A.F.N.: Drum bun.
C.I.: Te resun. Ciao, ciao.
Cititi aici doua dintre hotararile judecatoresti depuse de Kovesi la dosarul de la Inalta Curte!
* decizia civila a Curtii de Apel Alba-Iulia, cu privire la Atlassib!
* decizia civila a Curtii de Apel Cluj, cu privire la Atlassib!
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# pompiliu bota 12 April 2011 21:31 +2
# Xtremist 14 April 2011 09:50 0
# Xtremist 14 April 2011 09:52 0
# Nenorocitule! 14 April 2011 10:06 +1
# Xtremist 14 April 2011 10:42 -1
# alex 14 April 2011 10:54 0
# Xtremist 14 April 2011 11:13 -1
# Cristi P. Sturzu 14 April 2011 13:54 +1
# mai citeste "maistre" 14 April 2011 14:09 +3
# Cristi P. Sturzu 14 April 2011 14:36 -1
# calmeaza-te 14 April 2011 15:08 +1
# sunt foarte calm 14 April 2011 16:43 -1
# Xtremist 16 April 2011 12:13 +1
# Xtremist 16 April 2011 14:55 +1
# Xtremist 16 April 2011 15:12 +1
# Xtremist 16 April 2011 15:14 +1
# pompiliu bota 12 April 2011 21:37 +3
# C.Z.Codreanu 13 April 2011 11:40 +1
# Nu e trafic de influenta? 13 April 2011 12:08 +2
# Nu e trafic de influenta 13 April 2011 12:47 +3
# Justitie selectiva 13 April 2011 18:04 +1
# HAC 13 April 2011 13:35 +2