1 November 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

DOSAR DE LUARE DE MITA PENTRU VICELE CURTII DE APEL CONSTANTA – DNA a pus in miscare actiunea penala impotriva judecatorului Nicolae Stanciu. Magistratul este acuzat ca ar fi primit de la un om de afaceri „obiecte de mobilier in valoare totala de 14.815 lei”, pe vremea cand conducea Curtea de Apel Constanta. Procurorii sustin ca, in schimbul mobilei, Stanciu si alti doi judecatori ar fi ajutat firma omului de afaceri sa castige o licitatie de 21.023.335 lei

Scris de: A.P. | pdf | print

14 November 2016 15:09
Vizualizari: 9498

Directia Nationala Anticoruptie a anuntat punerea in miscare a actiunii penale impotriva judecatorului Nicolae Stanciu (foto), vicepresedinte al Curtii de Apel Constanta, pentru luare de mita. Stanciu este acuzat ca, in urma cu patru ani, pe vremea cand detinea functia de presedinte al Curtii de Apel Constanta, ar fi primit foloase necuvenite de la un om de afaceri. Este vorba – sustine parchetul – despre „obiecte de mobilier in valoare totala de 14.815 lei, folosite la amenajarea ultimului etaj (etajul 2) al vilei apartinand magistratului”.

Procurorii il acuza pe judecator ca ar fi primit mobila pentru ca in schimb sa il ajute pe omul de afaceri sa obtina solutii favorabile in cadrul litigiilor inregistrate sau care urmau sa fie inregistrate pe rolul Curtii de Apel Constanta. Potrivit DNA, judecatorul Nicolae Stanciu ar fi luat mita mobila in valoare de 14.815 lei pentru a-l ajuta pe afacerist sa castige o licitatie de 21.023.335 lei, printr-o solutie pronuntata alaturi de alti doi judecatori:


Protectia juridica oferita de magistrat a constat in ajutorul pe care acesta, ca presedinte al Curtii de Apel Constanta, urma sa il dea in pronuntarea unor solutii favorabile societatii detinute de omul de afaceri, in dosarele care urmau sa se inregistreze pe rolul acelei instante, in legatura cu licitatiile la care a participat societatea. Aceasta protectie s-a si concretizat in pronuntarea, de catre Stanciu Nicolae (impreuna cu alti doi membri ai completului) a unei decizii prin care au fost respinse plangerile formulate de concurentii societatii detinute de omul de afaceri in cadrul unei proceduri de achizitii publice. Ca urmare a respingerii, prin aceasta hotarare, a plangerilor formulate de concurenti, societatea omului de afaceri a castigat licitatia cu valoarea ofertata de 21.023.335 lei, in detrimentul unei alte societatii declarate castigatoare anterior, de autoritatea contractanta, care ofertase contractul la valoare ofertata mai mica”.

In comunicatul de presa prin care a anuntat punerea in miscare a actiunii penale, dat publicitatii luni 14 noiembrie 2016, Directia Nationala Anticoruptie nu face nicio precizare cu privire la existenta vreunei fapte de dare de mita sau a unui denuntator in cauza, asa cum obisnuieste.

Acuzatiile DNA:

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie au dispus punerea in miscare a actiunii penale fata de inculpatul STANCIU NICOLAE, judecator, la data faptelor presedintele Curtii de Apel Constanta, in prezent vicepresedintele aceleiasi instante de judecata, pentru savarsirea infractiunii de luare de mita.

Din ordonanta de punere in miscare a actiunii penale intocmita de procurori a rezultat ca exista date si indicii temeinice potrivit carora:

In perioada noiembrie-decembrie 2012, intre Stanciu Nicolae, presedintele Curtii de Apel Constanta, in acea perioada, si un om de afaceri a intervenit o intelegere in baza careia magistratul a primit foloase materiale pentru ca, in schimb, sa il ajute pe omul de afaceri sa obtina solutii favorabile in cadrul litigiilor inregistrate sau care urmau sa fie inregistrate pe rolul Curtii de Apel Constanta.

Foloasele materiale primite de magistrat au constat in obiecte de mobilier in valoare totala de 14.815 lei, folosite la amenajarea ultimului etaj (etajul 2) al vilei apartinand magistratului. Aceste obiecte de mobilier au fost livrate la locuinta lui inculpatului Stanciu Nicolae la data de 21 decembrie 2012.

Protectia juridica oferita de magistrat a constat in ajutorul pe care acesta, ca presedinte al Curtii de Apel Constanta, urma sa il dea in pronuntarea unor solutii favorabile societatii detinute de omul de afaceri, in dosarele care urmau sa se inregistreze pe rolul acelei instante, in legatura cu licitatiile la care a participat societatea. Aceasta protectie s-a si concretizat in pronuntarea, de catre Stanciu Nicolae (impreuna cu alti doi membri ai completului) a unei decizii prin care au fost respinse plangerile formulate de concurentii societatii detinute de omul de afaceri in cadrul unei proceduri de achizitii publice.

Ca urmare a respingerii, prin aceasta hotarare, a plangerilor formulate de concurenti, societatea omului de afaceri a castigat licitatia cu valoarea ofertata de 21.023.335 lei, in detrimentul unei alte societatii declarate castigatoare anterior, de autoritatea contractanta, care ofertase contractul la valoare ofertata mai mica.

Potrivit procedurii reglementate de OUG nr. 34/2006, impotriva desemnarii castigatorului licitatiei de catre autoritatea contractanta, ceilalti participanti pot face contestatie la Consiliul National pentru Solutionarea Contestatiilor (CNSC), decizia CNSC putand fi atacata la curtea de apel competenta. Decizia curtii de apel este definitiva.

Inculpatului STANCIU NICOLAE i s-a adus la cunostinta calitatea procesuala in conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedura penala.

Facem precizarea ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, in nici o situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie”.

foto: ziuaconstanta.ro

Comentarii

# Cetateanul date 14 November 2016 15:26 +6

Dupa ce DIICOT l-au "umflat" pe judecatorul care dadea castig de cauza unei firme, "fara sa tina cont de sustinerile din intampinare", ca cica avea vin prin casa, acum astuia i-au gasit mobila...nici asta n-a tinut cont de sustinerile "autoritatilor". Dragi judecatori (de contencios, de civil ori comercial), va dau un sfat ca sa ramaneti in libertate: uitati-va prin casa ce tv-uri, aragaze, mancaruri, bauturi, etc aveti si formulati abtineri daca provin de la firmele pe care le judecati ... desi primul judecator se abtinuse, dar nu i-a tinut nici asta... PS - daca vreti sa va cumparati mobila, domnilor judecatori, luati-va exclusiv de la IKEA... Si computere de la Microsoft... ca la astia nu le face nimeni nimic... e pe baza de medalii

# unul din lumea cea mare date 14 November 2016 21:18 0

AVEA SALARIUL MIC!!!!!!!!!!!PROPUN SA LE ,,CREASCA,, SALARIILE LA JUDECATORII SI PROCURORII ,,NEVOIASI,,(HOTI, CE PARERE AVETI SINDICALISTELOR???)!!!!!!!

# necetăţean date 15 November 2016 12:01 +1

cetatene esti judecator ! cati oameni isi permit sa faca chetuieli de 15000 lei fara sa aibe dovada acestora ? e o suma mare : nu tu chitanta, nu tu extras bancar care sa ateste existenta sumei, nu tu factura, garantie, martor. O fi si judecatorul asta vreun magician si scoate sutele de milionae din palarie, nu-i asa ?

# Cetateanul date 15 November 2016 16:11 +1

Necetatene, 15.000 lei este sub 4000 euro, adica cam cat pensia lu' Stanciu pe o luna si jumate din venitul ei lunar. Pai daca tu dai, sa zicem, cash, bani pe ceva cat salariul tau (care sigur e mic, ca altfel nu credeai ca 15.000 lei e mult), pastrezi chitante? In plus, nu scrie nicaieri in comunicat ca nu existau chitante... Poate daca exista se va zice ca sunt fictive... PS: daca eram judecator, eram "umflat" de mult, ca nu concep, la fel ca multi cetateni ai acestei tari, sa faci dosare decat pe probe, in niciun caz pe zvonuri, pareri, opinii po******re, razbunari, bagat in sperieti judecatori... De ce? Tu esti securist si vrei bulau cu orice pret pentru ne-servitori? 

# Curiosul date 14 November 2016 15:38 +4

Am si eu o curiozitate: daca solutia a fost data alaturi de "alti doi judecatori" si era "aranjata", ceilalti doi de ce nu sunt cercetati pentru abuz? Ca la dosarul celor doua judecatoare de la CABuc asa era: un judecator din complet a luat mita si cele doua au dat si ele achitare. In dosarele ANRP e la fel: unii iau mita si restul au savarsit abuz ca nu si-au dat seama ce gresite sunt evaluarile... Sau la Murfatlar... si uite asa, ar trebui ca in organele colegiale ori completele cu mai multi fiecare membru sa fie supravegheat de ceilalti sa nu ia mita, ca altfel se duce la Mititica ca cica ar fi abuz... La puscarie... Toata lumea... ca in libertate sa ramana doar Lulutza si sleahta ei :roll:

# Denuntatorul date 14 November 2016 16:18 -2

Din povesti se pare ca a fost denuntat de un avocat de la Bota care a facut denunturi la mai multi magistrati.

# DODI date 14 November 2016 16:25 +8

Totdeauna am susținut că mita la români este firavă. Dovadă și în cazul de față. La 7 lei mită afaceristul a încasat 10.000 lei. Așa că judecătorul trebuie să primească o sentință grea, de 10-15 ani. Pentru că fură fără cap. Vezi cazul Microsoft. Pentru 10 mil.euro se primește 2 ani. Concluzia din practica justiției române: românaș dacă furi, fă-o în stil mare și scapi ieftin. Dacă ești fraier și te ocupi de găinării, înfunzi pușcăria.

# Anti Denuntatorul date 14 November 2016 16:47 +2

Sa nu crezi in povesti.

# pelin date 14 November 2016 17:02 +7

Desi termenul de coruptie este frecvent asimilat cu lipsa de moralitate,el se refera la relatiile dintre autoritati si cetateni si inseamna defapt folosirea abuziva a puterii publice,in scopul satisfacerei unor interese personale de grup.Pt.ca au realizat pericolul social al acestui tip de abuz si pt.a-l descoraja,legiuitorii au definit coruptia printr-o serie de fapte cu caracter penal,existand circumstante agravante cand fapta-i comisa de un magistrat.Nu inteleg pt.ce trebuie sa treaca 4-5 ani pana cand sant descoperite fapte de acest gen,sau altele raman necunoscute!In cazul de fata semnalat,se poate vorbi de grup infractional constituit,iar pedeapsa trebuie sa fie pe masura!......

# @Denuntatorul date 14 November 2016 17:03 +4

lumea vorbeste exact invers, denuntatorul e unul de la baroul traditional! cat de curind se va lamuri cine umbla cu cioara vopsita.

# Bota date 14 November 2016 17:52 -2

Cine e Bota?mai exista botisti?i a desfiintat provurorul general ultima data cand verificasem

# provurorul date 14 November 2016 19:19 -1

Eu am citit ca provurorul general i a desfiintat numai pe agramati.

# Agramatu date 14 November 2016 21:42 +1

Agramat esti cand spui ca tu este botist..nu cand spui provuror in loc de procuror :lol:

# Marin ŢULUŞ,OLt,ptBota date 14 November 2016 20:59 0

Voi credeti  că disidentii din gruparea UNBR, zis botişti ,au renunţat la lupta  cu sistemul  vostru criminal?Voi nu vedeţi că lumea s-a trezit?Sistemul astfel conceput de recrutare a magistraţilor şi a avocaţilor nu aparţine  sistemului statului de drept  şi, din aceste motive, nu poate fi considerat stat de drept în România.DNA-ul şi celelalte structuri nu sunt pe placul castei magistraţilor şi ale politicienilor în marea lor majoritate pt.le place hoţia şi de aceea propaganda este că noi ne vindem americanilor sau altor state europene, considerându-se o criminalitate acest lucru!Dar faptul real,cel mai important,  este că noi, poporul, am fost osândiţi de la"45 încoace  să trăim obidiţi sub regimul antidemocratic, denumit  SISTEM,inclusiv de la Revoluţie unde torţionarii au distrus ideea de dreptate şi adevăr.Ce fel de justiţie a fost în România până la infinţarea DNA-ului?Niciuna.Nici acum nu putem vorbi de o justiţie adevărată!Deşteaptă-te române!+

# nu conteaza date 15 November 2016 08:45 +4

ca spaga (mica, e adevarat) e luata de un judecator ... nu conteaza ca spaga (mica/mare) e luata de un doctor care eventual il conditioneaza pe pacient de o astfel de spaga, nu conteaza ca functionarii publici sunt de multe ori spaguiti (cateodata cu sume derizorii, un vitel, un carnat ...) ca sa isi faca treaba ... chestiile astea tre' trecute cu vederea ... atata vreme cat pedepsele din dos Microsoft nu sunt pe placul multimii ... care, nu are tot timpul toate datele referitoare la dosar ... buuuun asa 8) 8) 8)

# Cetateanul date 15 November 2016 16:17 +3

Este extrem de grav daca magistratii (chiar si doctorii) iau spaga chiar si doi leuti. Dar cat este de grav sa li se faca dosar fara sa fi luat nimic? Doar pe baza de "pisica", de exemolu? Si da, cei mai multi din Microsoft (de ex. Cocos) au primit maximul pedepsei prevazute de lege pentru fapta savarsita (cu circumstantele legale aplicabile concret) dar... daca am fi stiut ca asa stau lucrurile atunci toti am fi putut fura milioane si sa patim la fel... Decat sa nu facem nimic si sa mergem oricum la puscarie ca asa doreste un securist. Pai nu? Pai da!

# anonimul date 15 November 2016 11:04 +1

http://www.petitieonline.com/salvati_romania_de_mafihoti_afara_cu_mafihotii_din_justitie#form

# informatorul pe surse date 15 November 2016 19:56 -1

denuntatorul este un individ care se autointituleaza avocat traditional. un martafoi care se viseaza avocat!

# razvrătitul date 17 November 2016 09:20 -1

se pare că a început să se facă curăţenie şi pe la Constanţa - felicitări DNA . Să ştiţi că la Constanţa erau magistraţi de o înaltă ţinută profesională cum ar fi Tehodor Petrescu sau Dumitru Condulimazi . Şi în prezent printre ei sunt mulţi profesionişti de valoare . În anumite puncte cheie însă se mai caţără şi impostori dar iată că curăţenia începe -- Doina Drăguinea fosta preşedină a Tribunalului Constanţa dată afară din magistratură ( a scăpat uşor ) ; Corina Jianu fost preşedinte de secţie trimisă în judecată penală .

# roata se-ntoarce date 21 November 2016 10:32 +3

Deci, pana la urma, FIE ROATA SI PATRATA TOT SE-NTOARCE EA ODATA...Dom' presedinte, tu ma dadusi afara din justitie in 2011 pe nedrept, in complicitate cu pilele tale de la CSM, iar acum te duci tu la puscarie pe drept...Dumnezeu a facut dreptate dupa 6 ani, mi-ai distrus viata si profesia, acum vei pierde pensia speciala si mergi dupa gratii, sa vezi cum e sa fi si tu un nimeni, cum ai facut tu cu doamna Draguinea, cu domnul Davidenco si cu mine, ai crezut ca pleci cu pensie speciala, du-te la puscarie sa manci cu hotii si borfasii, dupa cum ai facut tu altora...Cine mai era ca tine in 2011 cand spuneai tu presei si televiziunii, pe nedrept, ce gunoi eram eu!!!...Cum m-ai batjocorit tu in fata unei tari intregi pe nedrept, acum bumerangul tau vine in capul tau, mance-te rusinea si disperarea acum pe tine...DUMNEZEU M-A RAZBUNAT ! FAMILIA MEA DISTRUSA, VIATA MEA RUINATA, URMEAZA VICTORIA BARSAN SI ARON SI DANILET SI DUMBRAVA SI TOTI CE PE NEDREPT ATI FACUT RAU...

# Am asteptat sa fi pedepsit date 22 January 2017 14:48 +1

Așa cum m-ai lucrat tu operativ să mă încarci cu 4092 dosare de judecat,sa rămân în urma u lucrările,asa cum le-ai pus tu pe grefiere să declare mincinos ca as fi fost indecent cu ele în birou, așa cum m-ai lucrat cu aia de la presa, CM, nu i-ar ajuta Dumnezeu la cei doi copii ai săi, așa să nu ai parte de libertate,sa te duci la pușcărie,sa nu găsești înțelegere la nimeni,asa cum ai făcut tu,om de nimic,acum ti s- a infundat,Dumnezeu să-ți plătească,arde-ar focu,pustie să rămână casa ta,asa cum mi-ai distrus tu serviciul si familia,copiii mei pe care nu i-am mai văzut,cu camelia mitric,miu,prafu să se aleagă de familie voastre.Stanciule,a venit si pentru tine ce n-ai crezut tu ca va veni:SCADENTA IN FATA VIETII.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 31.10.2024 – Procurorii pentru interviul prim-adjunctului PICCJ

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva