19 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Exista justitie si pentru magistrati!

Scris de: Constantin SIMA procuror | pdf | print

22 April 2012 17:39
Vizualizari: 6536

 

Opinia publica a fost contrariata de cererea de pensionare formulata de un magistrat condamnat in prima instanta pentru infractiuni de coruptie, prin care acesta uzeaza de dreptul sau la pensie de serviciu. In urma cu aproximativ un an, CSM a formulat un amendament la Legea nr. 303/2004 privind statul judecatorilor si procurorilor, potrivit caruia magistratii condamnati pentru infractiuni de coruptie pierd dreptul la pensie de serviciu. Proiectul de modificare a legii a fost blocat de ministrul justitiei, apreciindu-se ca sunt alte suficiente mijloace de sanctionare a magistratilor care au savarsit infractiuni de coruptie.


Cine a avut dreptate?

Evident ca, din punct de vedere etic, coruptia unui magistrat are un puternic si justificat ecou in opinia publica pentru ca tocmai cei care au obligatia sa stabileasca ordinea de drept o incalca, indignare perfect reprodusa de cuvintele Sf. Apostol Pavel: “Tu cel care propovaduiesti sa nu furi, furi?”. Din punct de vedere juridic, situatia este ceva mai nuantata. Savarsirea unei infractiuni, oricare ar fi aceea, este urmata de identificarea faptuitorului, urmarirea, trimiterea in judecata si condamnarea acestuia la o pedeapsa principala (inchisoare sau amenda), o pedeapsa accesorie care insoteste pedeapsa inchisorii sau detentiei pe viata si una sau mai multe pedepse complementare daca pedeapsa inchisorii este mai mare de 2 ani. Daca este cazul se pot lua masuri de siguranta. Nici pedepsele si nici masurile de siguranta, cu exceptia confiscarii, nu se refera la drepturi patrimoniale.

Dar care este natura juridica a pierderii dreptului la pensie? O sanctiune specifica dreptului civil, sau mai exact a dreptului asigurarilor sociale. E greu de spus daca ar putea sau nu sa fie transferata in randul sanctiunilor penale si daca nu s-ar produce o dubla sanctionare pentru aceeasi fapta. Se mai ridica insa o problema. Aceea a neretroactivitatii. Pensia de serviciu, asa cum a rezultat si din jurisprudenta Curtii Constitutionale este un drept ce tine de statutul constitutional al magistratului. Altfel spus, licentiatul sau doctorul in drept intra in randul magistratilor, atras, intre altele, de dreptul la pensie de serviciu. Daca la un moment dat se introduce o sanctiune care il poate lipsi de pensia de serviciu, aceasta este aplicabila tuturor magistratilor sau numai celor care acced incepand cu ziua urmatoare in onorantul statut al magistratului ? Asadar problema introducerii sau nu a sanctiunii pierderii dreptului la pensia de serviciu este controversata. Dar de ce doreste opinia publica aceasta sanctiune? Nu exista sanctiuni penale suficient de severe? Cu siguranta da. Recenta lege a confiscarii extinse ofera inca o posibilitate in acest sens. Iata de ce apreciem ca pozitia ministrului justitiei care nu s-a grabit sa dea curs propunerii CSM-ului, exprima echilibru si moderatie, atat de necesare intr-o societate ca a noastra.

 

 

 

Comentarii

# CI date 22 April 2012 19:20 -2

Fac eforturi mari să-l suport pe Sima şi nu reuşesc, indiferent ce spune. Genul de om care a fugit mereu de muncă în funcţii călduţe. Mai sunt şi alţii...

# echilibru? date 22 April 2012 21:48 +5

nu mi se pare just sa-l lipsesti pe acel om total de drepturile izvorate din calitatea de magistrat, au fost niste ani buni in care poate a fost corect , nu e normal sa piarda chiar tot pentru ultima gresela, cred ca e suficent ca din acea pozitie e condamnat ,si-a pierdut demnitatea,statutul si tot ce mai avea in fata celorlati. nu cred ca-i este usor nici sa mearga pe starda, nici sa iasa din casa, nici, nici, nici etc sa fie sanctiunile severe si consecintele pe masura raportat la fapta dar NU ARE NIMENI DREPTUL SA JUDECE TOATA VIATA CUIVA SI SA-I IA TOT CINE SE SIMTE OM FARA NICIUN FEL DE GRESELI (nu ma refer doar la cele legate de profesie) SA RIDICE PIATRA

# gaga date 24 April 2012 09:30 0

Pensia de serviciu e constituita din niste banuti pe care noi toti ii punem la un loc si ii dam celui care a servit cu onoare si demnitate statul, adica pe noi. Pensia de asigurari sociale e suma pe care o primeste persoana pe baza contributiei la sistem. Daca o privesti asa, tu cu un salariu de 1000-2000 lei esti dispus sa dai din banii tai pentru a plati pensia de 8-9000 a unui magistrat dovedit corupt? Sau preferi sa ia si el o pensie calculata ca si cea pe care o vei primi tu?

# hihihi date 22 April 2012 20:31 +2

atentie CI! efortul dauneaza graaaaav sanatatii! Omul, printre randuri, explica de ce nu se poate lua pensia de serviciu. understand ?

# A_L_I_E_N date 22 April 2012 21:06 +4

Lasa ca v-ati luat voi astia cu grad de judecatorie prin "interviu" la dna statut de suprem si munciti mult ... PS si de buni ce sunteti aveti cel mai mare procent de achitari dintre parchetele europene. Si asta fara sa punem la socoteala porcariile acoperite de judecatorii vostri de casa, care ar fi inversat procentul ( 90% achitari si restituiri )

# pt dl SIMA date 22 April 2012 21:55 +2

domnule Sima, pe magistrati cine-i apara cand sunt nevinovati sau cand au, ca toti oamenii, o alta problema de natura juridica ori etica a carei rezolvare ii afecteaza si poate sunt nevinovati, poate adevarul e in alta parte si totusi toti dau in ei. sau asupra magistratilor planeaza prezumtia de coruptie si atat? vi se pare normal ca un om sa fie numit corupt si pentru anii din spatele acelui moment corupt in care a fost corect, poate ? ce ati facut dvs in concret pt un magistrat aflat intr-o mizerie? ati iesit sa aparati cat de cat un magistrat picat intr-o mizerie cu sau fara voia lui? de cate ori s-a scris in presa despre un magistrat l-ati ajutat in vreun fel, cel putin pana la un verdict incontestabil si in fata caruia nu mai raman argumente? sau acea asociatie care o conduceti va da bine doar la CV?

# zoro date 22 April 2012 22:38 -1

Bravo CI,sunt de acord intru totul,mai sunt si altii care gandesc la fel. In alta ordine de idei,cand este vorba de pensia coruptilor acestia sar in sus ca zmeii.Acum se vede cine este depravat sau nu.A vazut cineva vreo confiscare de avere in dauna unui magistrat pervertit?Si chiar daca ar fi, il doare undeva ,deoarece cand isi va ispasi pedeapsa va beneficia de o pensie care sai permita un trai super decent fara sa fie nevoit sa mai munceasca intr-un fel sau altul.Propunerea legislativa daca nu este o stratagema este foarte buna.Cu siguranta il va face pe magistrat sa gandeasca cu responsabilitate inainte de a savarsi vreo infractiune.

# pentru echilibru date 22 April 2012 23:04 +2

Pentru echilibru,trebuie sa sti ca orice gresala cum o numesti tu ,chiar ultima(asta inseamna ca au mai fost si altele)comise de un magistrat inseamna distrugere de vieti,destine si trimiterea in suferinta a mai multor oameni nevinovati.La acest lucru te-ai gandit?

# DORU date 26 April 2012 12:18 0

Eu unul,i-asi desemna "magistrati pe viata".In cazul in care se constata ca un magistrat emite vreo hotarare gresita,l-ai exclude definitiv din sistem;nici avocat sa nu mai poata fi.

# si pensia si averea date 23 April 2012 04:11 -3

Poate suna dur ,insa e ok daca li se confisca averile si pierd si pensia de serviciu.Sa nu le plangem de mila cata vreme nu au avut mustrari de constiinta si au facut abuzuri si fapte penale cat au exercitat functia.

# ionel22 date 23 April 2012 08:32 +2

Problema este ca pentru magistratii corupti care au supt tara cu salarii de sute de milioane de lei sa li se interzica sa mai faca justitie sau avocatura si pensia sa fie calculata pe baya punctajelor lunare realizate inainte de a fi prinsi cu mata in sac! S[ traiti bine in statul lui base!

# indigenu date 23 April 2012 14:47 +2

Baieti, pe unii ii dadeau afara din unitatile militare pana recent, fara drept la pensie! CUm ati militarizat si unitatile de Parchet si instantele de judecata si va complaceti in "zona de seuritate clasa I" de ce va nemultumeste ca daca deveniti disciplinari va iau astia pensia militara? Sau optati pentru libertate si fiti magistrati adevarati nu imitatii la comanda securitatii de lume noua!

# doru date 23 April 2012 15:18 -2

lipsirea de pensie nu poate fi sanctiune decat daca persona poate fi lipsita si de toate beneficiile salariului. Si este necesara modificarea Constitutiei

# ei, ei, echilibru.... date 23 April 2012 20:38 +1

Noi suntem inca o tara bananiera. Impulsul este de a lovi, de a distruge, de a injura, disproportionat. Pt o talharie am vrea sa ucidem. Nu avem cunoasterea acelui pas inapoi si a acelui ragaz pentru a cantari. Asta se invata in zeci de ani de civilizatie. Va mai curge multa cerneala plina de injuraturi, pana atunci.

# Agrippina date 23 April 2012 20:49 0

Minus trei pentru Zoro,cam putini deprevati,votati angro coruptilor ca nu va pica bine la lingurica.Numai ideea ca va ia pensia speciala pentru ilegalitatile ce le comiteti in dosare va face sa dati in turbare.Caligula, baga minusuri in continuare dar nu uita pretorienii sunt aproape.

# ba, nea costica, date 23 April 2012 22:34 +2

io n-am nimic cu matale,da, nici matale nu ai nimic cu apararea drepturilor procurorilor,nici macar a astora pensionati!Ai spus... nimic,ca de obicei,ai luat pozitie fara sa ai vreo pozitie,nici tu nu mai stii pe cine (si cum!) reprezinti!

# bineee! date 24 April 2012 08:54 0

remarc ca mai sunt unii lucizi pe aici. o zi buna.

# IOAN DUSCAS date 24 April 2012 12:53 +1

PROBLEMA MARE ESTE CA IN ROMANIKA SECURISTO-PRODUCTIVA NU EXISTA JUSTITZIE CI EXISTA DOAR O TENTATIVA ,UN SISTEM NENOROCIT CARE FUNCTZIONEAZA PE BAZA BUNULUI PLAC A UNOR MARI INFRAKTORI SECURISHTI ! SISTEMUL TOACA FARA  NICI O OPRELISHTE ATAT OAMENI DE RAND CAT SHI MAGISTRATZI INCOMOZI FARA CA CINEVA SA INCERCE SA FACA CEVA PENTRU A OPRII ACEASTA MIZERIE INFINITA !

# ilie date 25 April 2012 18:55 +1

In Romania avem o justitie de cah. Justitia romana a devenit o latrina in care s-au strans si solidarizat impotriva firii umane, impotriva tuturor valorilor lumii civilizate si impotriva statului de drept, cele mai rapace, hidoase, infioratoare si dezgustatoare mutatii ale speciei umane in general si ale natiunii romane in special. Cea mai mare sursa de “coruptie” in Romania este AUTOCORUPTIA si nu banii sau mita primita de uscaturile din justitie aferente ori carei paduri. Autocoruptia este acel act exercitat de un magistrat impotriva vointei si constinei sale si mai presus, impotriva legii, cauzat de spaga pe care o cere in functie de santajul efectuat de toti cei ce se afla la putere prin intermediul institutiilor statului subordonate politic precum servicii secrete, procuratura, ANI, CSM, etc. Nu exista o teama a magistratului de ce ar putea pati daca emite decizii neconforme respectand vointa puterii politice ce genereaza in cazul celor slabi de inger AUTOCORUPTIA; decizii gresite

# Alberto Kurtyan date 26 April 2012 21:45 -1

Pensia magistratilor este o "pensie de merit", nu este o pensie bazata pe contributivitate. Acei bani sunt oferiti de stat pentru meritele, onoarea, privatiunile si respectul adus de catre magistrat statutului si profesiunii. Atunci cand magistratul este corupt isi pierde dreptul la aceasta rasplata. Nu se poate rasplati dezonoarea. Nici nu cred ca trebuie o alta lege pentru asta. Cred ca se poate retrage pensia suplimentara, deoarece aceasta este o pensie "de serviciu" iar nu de "deserviciu" al justitiei.

# koko date 26 April 2012 22:05 +1

ce crezi, kovesi merita pensie de la statul roman? dupa ce a dat numai recursuri frauduloase in detrimentul cetatenilor inca maninca leafa din banii nostri. nu mai spun si despre predoiu.

# romania date 27 April 2012 20:56 +2

are mare dreptate sima in acest articol

# capitanu petre date 1 May 2012 06:20 +1

... cu siguranta ca Dl.SIMA are dreptate!Nu cred ca ar trebui amestecate drepturile salariale si aici ma refer la pensie cu raspunderea disciplinara sau penala. Si chiar asa fiind un bun samaritean ar trebui sa gandeasca la modul concret de a se aplica legea atat penala cat si cea civila.Ca padure fara uscaturi nu exista asta este cu totul o altya problema !In opinia mea ce-i care nu-si fac treaba sunt cei din cadrul CSM - mai ales atunci cind nu solutioneaza plangerile petentilor- niciodata nu este prea tarziu.In ceea ce o priveste pe Doamna PROCUROR GENERAL am convingerea ca la aceasta data ,,nu raspunde coruptiei existente,, Nu pot admite ca un politist sa fie atat de ,,fox,,incit sa manipuleze un procuror - si cand promovezi plangerea la CSM ........!!!????.

# ursulica date 1 May 2012 10:43 0

deci ,infractorul-judecator calca legile si morala in picioaare ,apoi rade-n nas cetatenilor de buna credinta care i-au bagat salariile la tescherea.  un astfel de magistrat  trebuie sa plateasca toate oalele sparte.  puscarie apoi cand iese pensia va fi calculata la fel ca oricarui  palmas. ce privelegii sa-i acorzi unuia care a distrus destine  si a favorizat infractorii, batandu-se pe burta cu cei din lumea interlopa ?

# Zoro date 2 May 2012 15:41 0

Capitane Petre,nu crezi ca CSM nu ar trebui sa aiba de solutionat plangeri privind pe magistratii care dau solutii contra naturii?Crezi ca magistratii corupti care dau asemenea solutii nu stiu ca pronunta hotararii incalcand dispozitiile Codului Penal? Stiu foarte bine,insa ii doare in pix deoarece se bazeaza pe ajutorul de casta.Ai vazut ca inspectia judiciara de pe langa plenul CSM sa sanctioneze vreun coleg magistrat in urma unei plangeri venita din partea unui simplu cetatean care o asemenea hotarare ia distrus viata deoarece ia luat tot ce agonisise pe parcursul vietii la trimis sa traiasca(daca poate) in suferinta si din mila altora.Nu iti este clar ca daca in completul care te judeca intra si un magistrat corupt ai pierdut din start daca nu cotizei ?Buruiana rea ii convinge si pe colegii din complet sa semneze hotararea.In final iti urez sa fi un bun samaritean si sa crezi in continuare ca magistratii coruptii vor aplica in mod corect si dezinteresat legile.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 18.07.2024 – Avocat omorat in casa

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva