21 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

EXPLICATII PENTRU PROPAGANDA DNA - CCR arata pe scurt de ce se impune redefinirea abuzului in serviciu: „Sintagma 'indeplineste in mod defectuos' nu intruneste conditiile calitative impuse atat de Constitutie, cat si de CEDO, nefiind enuntata cu suficienta precizie pentru a permite cetateanului sa isi adapteze conduita in functie de aceasta, astfel incat acesta sa fie capabil sa prevada consecintele care ar putea rezulta dintr-o anumita fapta si sa isi corecteze conduita”

Scris de: Alex PUIU | pdf | print

16 June 2016 16:51
Vizualizari: 5535

Curtea Constitutionala a facut public un scurt rezumat al considerentelor care au determinat-o sa admita, cu unanimitate de voturi, exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor din vechiul si noul Cod penal privind infractiunea de abuz in serviciu. Este vorba despre decizia prin care CCR a stabilit ca dispozitiile art. 246 alin. (1) din vechiul Cod penal si ale art. 297 alin. (1) din noul Cod penal sunt constitutionale in masura in care prin sintagma „indeplineste in mod defectuos” din cuprinsul acestora se intelege „indeplineste prin incalcarea legii”.

Intr-un comunicat de presa dat publicitatii joi, 16 iunie 2016, la 24 de ore de la pronuntarea deciziei, judecatorii instantei de contencios constitutional au explicat de ce se impune a fi redefinita infractiunea de abuz in serviciu, fapta despre care propaganda DNA, alimentata de iesirile repetate ale Codrutei Kovesi (foto, alaturi de fostul sef al DNA, judecatorul CCR Daniel Morar), a urlat in ultimele saptamani ca vezi Doamne urmeaza a fi dezincriminata, acreditand in mod fals ideea ca mii de „corupti” vor scapa de dosare.


Astfel, Curtea Constitutionala arata in comunicat ca sintagma „indeplineste in mod defectuos” din cuprinsul definitiei abuzului in serviciu nu intruneste conditiile calitative impuse de Constitutie si de Conventia Europeana a Drepturilor Omului, nefiind enuntata cu suficienta precizie pentru a permite cetateanului sa prevada, intr-o masura rezonabila, consecintele care ar putea rezulta dintr-o anumita fapta si sa isi corecteze conduita. Altfel spus, nu indeplineste una dintre trasaturile esentiale ale legii penale: previzibilitatea. Judecatorii au conchis ca „defectuozitatea indeplinirii unui act trebuie stabilita numai prin raportare la legea in domeniu”.

Iata comunicatul CCR cu privire la infractiunea de abuz in serviciu:

Cauzele avand ca obiect exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 246 din Codul penal din 1968, ale art. 297 alin. (1) din Codul penal si ale art. 13/2 din Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie.

In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu unanimitate de voturi, a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca dispozitiile art. 246 alin. (1) din Codul penal din 1969 si ale art. 297 alin. (1) din Codul penal sunt constitutionale in masura in care prin sintagma 'indeplineste in mod defectuos' din cuprinsul acestora se intelege 'indeplineste prin incalcarea legii'.

Curtea a retinut ca sintagma 'indeplineste in mod defectuos' nu intruneste conditiile calitative impuse atat de Constitutie, cat si de Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, nefiind enuntata cu suficienta precizie pentru a permite cetateanului sa isi adapteze conduita in functie de aceasta, astfel incat acesta sa fie capabil sa prevada, intr-o masura rezonabila, fata de circumstantele spetei, consecintele care ar putea rezulta dintr-o anumita fapta si sa isi corecteze conduita. Astfel, Curtea a retinut ca defectuozitatea indeplinirii unui act trebuie stabilita numai prin raportare la legea in domeniu.

Cat priveste dispozitiile art. 13/2 din Legea nr. 78/2000, Curtea Constitutionala, cu unanimitate de voturi, a respins exceptia de neconstitutionalitate, ca neintemeiata, si a constatat ca acestea sunt constitutionale in raport de criticile formulate.

Decizia este definitiva și general obligatorie și se comunica celor doua Camere ale Parlamentului, Guvernului si instantelor care au sesizat Curtea Constitutionala”.

Comentarii

# zn-zn*!* date 16 June 2016 19:58 +18

De sitagma Regelui-Soar: "L'Etat, c'est moi!"(a regelui Soare, Ludovic alXIV/ 13 aprilie 1655// exacerbata de exponentii puterii in stat, isi mai aduce aminte cineva? ca noi tot stam sa credem, ca prostii cu ochii in soare, sperand, tanjind dupa o sclipire, ca adevarul si dreptatea vor triumfa si vom avea parte de o viata normala, unde cetateanul sa fie respectat si aparat de abuzurile puterii discretionare si ferit de fortele si actiunile coercit-aberante?!Eroar, naivitate la nesfarsit a poporului roman, sa mai respecte cadrul gol al asa zisei democratii, atat de prost si rau voit aplicata de cei ce se pretind a conduce sau si controla o tara!! Cum isi permit astia in practica magariilor lor sa contorsioneze sensul vorbelor, merita nu inchisoarea, ci exilul in jungla Noii Caledonie, sau pe Pluto!!!

# zn-zn date 16 June 2016 20:08 +11

De sintagma Regelui-Soare: "L'Etat, c'est moi!"(a regelui Soare, Ludovic alXIV/ 13 aprilie 1655// exacerbata de exponentii puterii in stat, isi mai aduce aminte cineva? Ca noi tot stam sa credem, ca prostii cu ochii in soare, sperand, tanjind dupa o sclipire, ca adevarul si dreptatea vor triumfa si vom avea parte de o viata normala, unde cetateanul sa fie respectat si aparat de abuzurile puterii discretionare, - ferit de fortele si actiunile coercitv-aberante?!Cu oroare o spun, naivitatea la nesfarsit a poporului roman, sa mai respecte cadrul gol al asa zisei democratii, - atat de prost si rau voit aplicata de cei ce se pretind a conduce sau si controla o tara!! Cum isi permit astia in practica magariilor lor de zi cu zi, sa contorsioneze sensul vorbelor, merita acesti ticalosi cu limba de sarpe, - nu inchisoarea, ci exilul(in Grecia antica alui Pericle si Demostene, era mai grea decat moartea!) in jungla Noii Caledonie, sau pe Pluto!!!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 19.07.2024 – Judecator trimis la control psihiatric (Document)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva