23 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Florin Costiniu a publicat la Editura Hamangiu o lucrare unicat despre despagubirile acordate de Inalta Curte in marile erori judiciare

Scris de: L.J. | pdf | print

23 November 2011 18:36
Vizualizari: 7185

O lucrare unica, o colectie de solutii recente ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie si ale altor instante, in materia despagubirilor civile, ca urmare a erorilor judiciare comise de magistrati. Ex-judecatorul Florin Costiniu (foto) fost presedinte al Sectiei Civile si de Proprietate Intelectuala a Inaltei Curti, a publicat la Editura Hamangiu colectia de jurisprudenta“Raspunderea statului pentru erori judiciare”. Lucrarea este cu atat mai valoroasa cu cat ea este realizata de un judecator trimis in judecata de DNA in celebrul caz Voicu-Costiniu-Casuneanu. Sunt prezentate 89 de erori judiciare, petrecute in instantele din Romania si ajunse, in final, la Sectia Civila a instantei supreme, cartea fiind intregita de cele mai semnificative hotarari pronuntate de Curtea Europeana a Drepturilor Omului in cauze privind plangeri impotriva Romaniei, precum si de un capitol in care sunt redate extrase din documente internationale relevante privind raspunderea magistratilor pentru erorile judiciare la care Romania este parte.


Inainte de prefata, Florin Costiniu a ilustrat diferenta de mentalitate cu privire la justitie intre o societate democratica si una totalitara, cu doua citate celebre:

O justitie care sa ii condamne numai pe vinovati nu ne intereseaza. Justitia poporului trebuie sa condamne si un numar suficient de nevinovati. Doar asa statul se va intari, iar masele vor intelege sensul schimbarilor revolutionare”. Spusele ii apartin comisarului poporului pentru justitie din primul Guvern bolsevic, I. Krilenko. In antiteza cu spusele acestuia, scriitorul irlandez James Joyce spunea: “Mai bine sa scape 99 de vinovati, decat sa fie condamnat un inocent”.

Autorul isi explica ideea lucrarii: “In primul rand, numarul erorilor judiciare, in dubla acceptiune legala a termenului: condamnari pe nedrept si privari nelegale de libertate, acest numar este mare. Prea mare. Cazul bietului Marcel Tundrea nu este nici pe departe singular. Dupa o condamnare nedreapta pentru un omor deosebit de grav, si 12 ani cranceni de inchisoare, s-a constatat ca era nevinovat. Omul nu a mai apucat sa vada irevocabil acest ultim verdict si s-a dus. Vorba poetului, sa moara putin. (…) O a doua constatare priveste extraordinara intarziere, piedicile, enormele dificultati pe care victimele le intampina atunci cand incearca sa obtina, de la statul vinovat, o posibila compensatie baneasca. Ea nu va fi niciodata in masura sa acopere, indiferent de suma, chinul, suferintele, traumele fizice si psihice, frustrarile, umilintele la care au fost supuse, uneori ani indelungati, si acestea constata, uluite, in procese, ca reprezentantii statului care le-a frant vietile, le-a mutilat destinele, afirma: suma solicitata e prea mare, reclamantul nu a dovedit cuantumul daunelor morale. ”

Comentarii

# Daniel date 23 November 2011 19:15 -13

Uite asa o sa execute pedeapsa la locul de munaca....

# PERSECUTIE date 24 November 2011 09:17 +6

Pentru a executa o pedepsa trebuie sa fii vinovat cu ceva.... altfel se numeste PERSECUTIE.... bine ai venit in Romania!

# Jeg date 23 November 2011 22:08 -16

Nesimtitul asta mai are tupeul sa scoata nasul in lume? Din puscarie se pot edita carti? Incredibil cat tupeu au judecatorii corupti de la Inalta Curte.

# Integru si Onest date 24 November 2011 09:13 +12

Cunosti omul de care vorbesti asa de urat? Te informez ca in Romania sunt foarte putini oameni care se aproprie de inaltul nivel de integritate si corectitudine a acestuia. Familia Costiniu mereu a luptat pentru o justitie corecta si libera si pentru asta au fost incomozi tuturor celor aflati la putere de la PNTCD la PSD si acum la PDL. Prefer sa am incredere in acei magistrati ce sunt vesnic detestati de catre politicienii de toate culorile de cat sa am incredere in acei magistrati laudati de politicienii aflati la putere.

# JUSTITIA DIVINĂ date 24 November 2011 13:19 -3

CHIAR JEG....NU L CUNOSC PERSONAL PE D L COSTINIU, DAR MI S-A SPUS DE OAMENI DE INCREDERE CĂ ESTE O PERSOANA DEOSEBITA, IAR CU JUSTITIA ASTA DIN ROMANIA, DOAR CE DIVINĂ MAI FACE DREPTATE:

# radu timofte date 23 November 2011 23:39 +5

Respect lucrarea acestui judecator. Nu trebuie sa luam capul acestor judecatori de la ICCJ. Din experienta mea CRUDA va spun ca la ICCJ se mai gaseste dreptate....unde iti este respinsa plangerea la tribunal, curte de apel..la ICCJ de multe ori iti este admisa si o trimite spre rejudecare cretinilor de la fond sau apel. Sunt de acord cu stigmatizarea acestora, dar mai intai incepeti cu cei de jos, de la judecatorii si tribunale unde se intampla CELE MAI AMRI ORGII!!! coruptia este acolo, nu la ICCJ...credeti-ma...sunt o victima a justitiei care a gasit dreptatea 0% la judecatorii si tribunale, 30% la curtea de apel si 70% la ICCJ...ca si ICCJ da solutii imbecile NU CONTRAZIC, insa fata de paduchii de judecatori de la judecatorii si tribunale astia mai dau si dreptate...asa ca primii arestati trebuiesc din provincie luati

# pompiliu bota date 24 November 2011 11:31 +8

O lucrare deosebită, un judecător de excepţie !

# unne date 24 November 2011 17:41 +8

asteptam o carte despre eroarea judiciara traita de  magistrat dupa recunoastrea cam tarzie a erorilor traite de altii. iata, ni se intampla si noua.

# samuraiul date 24 November 2011 17:53 -5

BRAVO!ASA ESTE,MARE DREPTATE AI!,,MA BUCUR''K O MAI PATESC SI EI DOAR ASA POT VEDEA CUM ESTE SA FII PRIVIT SI SA NU FII VAZUT ,SA FII ASCULTAT SI SA NU FII AUZIT!

# samuraiul date 24 November 2011 17:56 -1

BRAVO!ASA ESTE,MARE DREPTATE AI!,,MA BUCUR''K O MAI PATESC SI EI DOAR ASA POT VEDEA CUM ESTE SA FII PRIVIT SI SA NU FII VAZUT ,SA FII ASCULTAT SI SA NU FII AUZIT!

# pensionar date 25 November 2011 06:16 +2

  Tare m-asi bucura sa vad ca un judecator va plati pentru greselile lui in aplicarea legii,este platit sa o aplice corect nu la comanda politicului cu o fac cei de la Constanta,vis a vis de pensiile speciale.  Nu inteleg de ce in tgara sunt judecatori care dau solutii definitive si irevocabile pentru mentinerea in plata a pensiilor speciale a personalului auxiliar de specialitate din justitie si la Constanta toate actiunile se resping.Unde este buba?Cind vor plati acesti mnagistrati pentru umilintele la care sunt supusi cei care au depus actiuni in acest judet?Dar sa raspunda si penal pentru abuzul care-l fac.Atunci o sa cred ca justitia isi face datoria cu adevarat.

# Telefon date 25 November 2011 12:02 -5

Pentru"integru si modest" .Subsemnatul este in masura sa te contrazica vis a vis de (familia Costiniu) Daca te refereai numai la Florin Costiniu nu comentam,deoarece nu ii cunosc activitatea dar asa este clar si evident demersul tau.Cu toate ca spune-mi cu cine te insotesti ca sa-ti spun cine esti.Viorica Costiniu,consoarta lui Florin Costiniu nu a luptat niciodata ptr.o justitie corecta ci numai pentru ineresele personale.In hotararile pe care si le dorea in mod categoric a mintit a falsificat si a comis abuzuri flagrante.Sunt in masura sa probez cu dovezi incontestabile ceea ce afirm.Cu asemenea "calitati" era si este normal sa fie incomoda tuturor celor aflati la putere,dar acceptata de tagma coruptilor.Pentru asemenea oameni,traficul de influenta este ca salutul de dimineata.

# Vlad Ionescu date 25 November 2011 13:16 -2

Magistratii, mai ales cei cu vechime in sistem, sunt cei mai vinovati de situatia descrisa de autor. Atata timp cat sunt pe functii ignora pur si simplu realitatile. Abia cand ies din magistratura sau, mai rau, cand realitatile sistemului ii lovesc direct, descopera brusc ceea ce stiau dintotdeauna. Astept, fara sperante, magistrati in functie, chiar in functii inalte de conducere, care sa recunoasca marile deficiente ale sistemului.

# Vlad Ionescu date 25 November 2011 16:31 -2

Magistratii, mai ales cei cu vechime in sistem, sunt cei mai vinovati de situatia descrisa de autor. Atata timp cat sunt pe functii ignora pur si simplu realitatile. Abia cand ies din magistratura sau, mai rau, cand realitatile sistemului ii lovesc direct, descopera brusc ceea ce stiau dintotdeauna. Astept, fara sperante, magistrati in functie, chiar in functii inalte de conducere, care sa recunoasca marile deficiente ale sistemului.

# Dr.Vasile Botomei date 26 November 2011 21:27 +6

Fericit cel ce poate cunoaste cauza ascunsa a lucrurilor!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.07.2024 – Alt candidat la revenirea in magistratura picat la psihologic

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva