19 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Imposibilul abuz

Scris de: Sorin ROSCA-STANESCU | pdf | print

5 October 2016 15:20
Vizualizari: 4855

In cele ce urmeaza, voi face o demonstratie, conform careia un procuror, in Romania, nu poate deveni sub nicio forma vinovat de abuz in serviciu. Orice ar face acesta. Si pentru a fi cat mai convingator, voi utiliza speta pe care o cunosc cel mai bine. Propriul meu caz.


Am facut o plangere penala impotriva procurorului Laura Ecedi Stoisavlevici. In esenta, am acuzat-o ca, abuzand de prerogativele pe care le are, a atacat decizia magistratului prin care eram pus in libertate, motivul invocat de aceasta, in mod verbal si in scris, constand in faptul ca, in perioada detentiei mele, am continuat activitatea publicistica. Respectiv am continuat sa imi expun punctele de vedere asupra vietii politice din Romania. Consecinta abuzului a fost o intarziere a punerii mele in libertate. Dar prima instanta mi-a respins plangerea. De ce? Citez din ordonanta Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie: „In urma verificarilor motivelor de contestatie depuse in copie la dosarul cauzei, se constata ca magistratul procuror Laura Ecedi Stoisavlevici nu a facut altceva decat sa-si exprime punctul de vedere conform convingerii sale”. „Procurorul este liber sa prezinte in instanta concluziile pe care le considera intemeiate”. „Ele nu pot constitui un temei al tragerii la raspundere penala a magistratului procuror respectiv”. Iata trei enunturi care fac imposibil orice abuz savarsit, in Romania, de vreun procuror.

Prin urmare, in ciuda Constitutiei, in ciuda celorlalte acte normative care ii garanteaza oricarui cetatean, inclusiv oricarui detinut, dreptul la opinie, vine un procuror si spune NU. Un detinut NU are dreptul la opinie. El nu poate face analize politice si nu se poate exprima politic. Daca procurorul ii interzice acest drept si actioneaza in instanta pentru a-l sanctiona pe cel care si-a exercitat acest drept constitutional, respectivul procuror nu savarseste un abuz, intrucat actioneaza conform propriilor sale convingeri.

Oricate vorbe frumoase s-ar rosti despre responsabilitatea si raspunderea procurorilor si oricate proiecte legislative ar urma sa fie avansate, in viitorul Parlament, de catre toate partidele care, in programele lor, au prevazut necesitatea unei legi exprese a raspunderii magistratilor, iata ca procurorii, printr-un simplu artificiu, cel legat de dreptul lor de a-si exprima opiniile conform propriilor convingeri, vor fi exonerati de orice raspundere.

Si asta in ciuda faptului ca procurorul este, intai de toate, chemat sa apere suprematia legii, astfel incat, prin intreaga sa activitate, trebuie sa respecte drepturile si libertatile persoanelor.

Astept cu mare curiozitate sa aflu cum a solutionat Inalta Curte de Casatie si Justitie plangerea pe care am facut-o impotriva solutiei de clasare. Daca procurorului i se va da dreptate, fireste ca ma voi duce si la CEDO. Ceea ce nu ma va impiedica sa trag linie si sa afirm, pornind de la acest exemplu, ca, in Romania, procurorii nu sunt cu adevarat obligati sa respecte legea, iar daca o incalca, nu sunt sanctionati.

Si o ultima precizare: nu obisnuiesc sa transform cauze personale in cauze generale. Dar, acum, a fost necesar. Pentru ca am in mana un exemplu mult prea concludent pentru a rata demonstratia de mai sus.

Sursa: Corect News (www.corectnews.com)

Comentarii

# Florea Daniel date 5 October 2016 17:10 +7

Am aceiasi problema. Mi s-a facut perchezitie fara a fi nominalizata vreo infractiune. IJ a spalat procurorul explicandu-mi ca existau suspiciuni rezonabile ce conduceau la posibilitatea intrunirii conditiilor cerute de (atentie!!) infractiunea (care nu mai e in noul cod) DENUNT SAU PLANGERE CALOMNIOASA. Asa ca..doar cu parul se mai face dreptate

# Geanina date 5 October 2016 21:30 +2

Dar cum e sa fi arestat prev 24h si apoi la domiciliu fara nici o proba reala doar pt ca erai membru intr-un consiliu, ba dimpotriva, existand supravegherea tehnica si aceasta neconstatand vreo legatura de grup (acuzatia grup infr organizat) adica nici o stenograma si atunci s-au pus stenogramele altora. Asta inseamna domnia legii?

# ?????? date 6 October 2016 11:25 0

Deci, remarcati totusi ca opinia are caracter facultativ, tinandu-se sau nu cont de ea, pe cand procurororii au totusi obligatia si principala atributie de serviciu sa aplice legea , a carei aplicare nu are totusi un caracter facultativ ? Remarcand natura activitatii procurorilor ce implica decizii in legatura cu activitatile altor persoane considerati totusi ca actele acestora emise in exercitarea atributiilor de serviciu au caracter decizional si nu de opinie,  instantele de judecata ajungand sa judece decizii ale procurorilor si nu opinii liber exprimate, eventual si ca "delicte de opinie" ? Pai considerati ca in cazurile in care judecatorii si procurorii nu sunt  deaceeasi opinie, procurorii ar putea fi si ei acuzati de "delict de opinie" ? Deci considerati totusi ca procurorii exprima decizii prin axtel i tocmite si nu opinii caci aplicarea actelor emise de acestia nu are totusi un caracter "facultativ" ?

# DOREL date 10 October 2016 09:29 +1

Asta-i nenorocirea, CSM foloseste dreptul procurorului de a pune concluzii conform convingerii sale, atat numai ca nici procurorul nici CSM nu au voie sa incalce legea ! Asta se uia la noi sau, ma rog, se fac ca o uita ! Parerea mea ...

# ?????? date 6 October 2016 11:40 -1

Considerati ca "actele decizionale" din activitatea magistratilor sunt supuse totusi evaluarii si sanctionarii, acest caracter al activitatilor desfasurate si de procurori si de judecatori fiind scos in evidenta si de organizarea si functionarea Inspectiei Judiciare, de exemplu ? Observati totusi ca Inspectia Judiciara nu ar in atributii analizarea de "opinii" si nici sanctionarea unor asemenea "chestiuni" ?

# ?????? date 6 October 2016 11:45 -1

Considerati totusi ca ar mai fi justificata existenta Inspectiei Judiciare daca in ineriorul breslei magistratilor aceasta ar sanctiona "delictele de opinie" ?

# ?????? date 6 October 2016 12:56 +2

Deci, considerati ca la momentul intocmirii actului de urmarire magistratul nu mai exprima o opinie respectivul magistrat exprimand deja o decizie, dupa cum intelege respectivul punerea in aplicare a prevederilor legale, opinia pe care si-a formulat-o si si-a motivat-o anterior concretizandu-se intr-o decizie ce ar trebui sa aibe toate caracteristicile de responsabilitate si de efecte specifice unei decizii ? Observati si ca judecatorii, in luarea deciziilor, isi motiveaza deciziile si nu isi motiveaza totusi ,"opiniile" ?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 18.07.2024 – Avocat omorat in casa

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva