IN GENUNCHI, IN FATA SRI – CSM a respins cererea asociatiilor profesionale de aparare a independentei Justitiei, dupa ce generalul SRI Dumitru Dumbrava a dezvaluit ca instantele sunt camp tactic si ca serviciul urmareste dosarele pana la solutionarea definitiva. Robert Cazanciuc: „Nu cred ca o declaratie cu caracter general se poate spune ca influenteaza actul... Judecatorii, procurorii stiu foarte bine ce au de facut”
Este oficial: CSM a ingropat scandalul declansat in urma declaratiilor facute de generalul Dumitru Dumbrava (foto dreapta, alaturi de seful CSM Marius Tudose), seful Directiei juridice din SRI, care a dezvaluit ca instantele au devenit camp tactic si ca serviciul urmareste dosarele pana la solutionarea lor definitiva. Consiliul a aprobat raportul Inspectiei Judiciare si a respins cererea Asociatiei Magistratilor din Romania, Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania si Asociatiei Procurorilor din Romania de aparare a independentei Justitiei, in urma afirmatiilor lui Dumitru Dumbrava.
Decizia a fost luata in sedinta de plen de luni, 15 iunie 2015, in timpul caruia anumiti membri ai CSM s-au erijat in aparatori ai SRI, explicand cum declaratiile lui Dumitru Dumbrava nu au fost intelese si cum acestea au un caracter general, asa cum a stabilit Inspectia Judiciara. Alti membri ai CSM au tacut pe tot parcursul discutiilor si nu au scos niciun cuvant, chiar daca pana atunci fusesera foarte vocali.
Cazanciuc: „E foarte usor sa facem greseli in spatiul public atunci cand vrei sa comunici ceva”
La finalul sedintei, ministrul Justitiei Robert Cazanciuc a explicat ca declaratia oficialului SRI este una cu caracter general si ca nu poate influenta actul de justitie. Cazanciuc a dat asigurari ca procurorii si judecatorii sunt oameni destul de marturi si ca stiu foarte bine ce au de facut:
„Dupa cum vedeti, e foarte usor sa facem greseli in spatiul public atunci cand vrei sa comunici ceva. Nu cred ca se pune porblema sa fi adus atingere acel interviu. Oamenii sunt destul de maturi, judecatorii, procurorii stiu foarte bine ce au de facut si nu cred ca o declaratie cu caracter general se poate spune ca influenteaza actul de justitie. Dar, era mai bine daca acea declaratie era poate mai nuantata si explicata mai clar ce a vrut domnul general sa exprime. Dar, cum spuneam, nu cred ca se pune problema de afectare a independentei”.
In acest context, vazand cum Robert Cazanciuc ii ia apararea generalului Dumitru Dumbrava, merita sa amintim ceva ce am dezvaluit in urma cu mai multe luni. Si anume ca Robert Cazanciuc are un consilier pe nume Teodor Andronache, ce apare ca fiind ofiter SRI la o unitate din Prahova. Este o problema pe care ministrul Justitiei refuza sa o clarifice.
Generalul Dumbrava a dezvaluit ca instantele sunt camp tactic, directorul Eduard Hellvig a recunoscut monitorizarea judecatorilor
Afirmatiile generalului SRI Dumitru Dumbrava care au starnit revolta judecatorilor au fost facute in cadrul unui interviu acordat juridice.ro. Atunci, Dumbrava a explicat cum instantele sunt camp tactic si cum dosarele sunt urmarite pana la solutionarea lor definitiva:
„Angajarea SRI in aceasta lupta, pana la urma, de asanare morala a societatii s-a facut ca structura de suport a autoritatilor judiciare cu atributii in materie si ma bucur ca, in prezent, nivelul de incredere si calitate a cooperarii a atins o cota de neimaginat intr-un trecut nu prea indepartat. Saltul evolutiei in acest demers a fost facut odata cu adoptarea unui concept integrat in combaterea coruptiei, focalizand secvential instrumentele investigative pe toata lungimea lantului trofic judiciar. Concret, daca in urma cu cativa ani consideram ca ne-am atins obiectivul odata cu sesizarea PNA, de exemplu, daca ulterior ne retrageam din campul tactic odata cu sesizarea instantei prin rechizitoriu, apreciind (naiv am putea spune acum) ca misiunea noastra a fost incheiata, in prezent ne mentinem interesul/ atentia pana la solutionarea definitiva a fiecarei cauze. Aceasta maniera de lucru, in care suntem angrenati alaturi de procurori, politisti, judecatori, lucratori ai DGA ori ai altor structuri similare a scos la iveala punctual si aspecte care tin de coruptia sistemului judiciar, in limite care nu trebuie tolerate, dar nici exagerate. Important este, in opinia mea, ca sistemul judiciar isi dezvolta anticorpii necesari vindecarii acestei patologii”.
Ulterior, directorul SRI, Eduard Hellvig, a incercat sa explice ca declaratia lui Dumitru Dumbrava a fost gresit inteleasa. Acesta insa a comis la randul sau o gafa. Hellvig a precizat ca era suficient ca Dumbrava sa faca o paranteza in care sa precizeze ca activitatea de monitorizare in justitie a Serviciului se desfasoara in limitele legilor si competentelor stabilite pentru Serviciul Roman de Informatii:
„E o declaratie care e foarte simpla si care incearca sa clarifice oarecum ceea ce s-a intamplat. Serviciul Roman de Informatii lucreaza bine, dar din pacate are momente cand comunica prost. Daca la acea afirmatie ar fi fost o virgula in care s-ar fi spus 'in limitele legilor si competentelor stabilite pentru Serviciul Roman de Informatii', aceasta discutie nu exista. A fost, ca sa spun asa, o declaratie, sau un interviu, care a fost data la o revista de specialitate care poate trebuia un pic mai atent, mai ales in circumstantele lumii in care traim astazi. Daca s-ar fi comunicat ca doar in ceea ce tine de competentele legislatiei a Serviciului Roman de Informatii, evident ca lumea ar fi inteles ca urmarim ca procesul in sine nu ne intereseaza pe noi in faza procesuala, dar sa nu existe persoane cum au fost in trecut, judecatori, procurori, care pe drum au uitat ca servesc statul roman si au avut alte preocupari decat a servi statul roman".
Astfel, seful SRI nu doar ca a omis sa indice cadrul legal care i-ar permite unei structuri militare cum este SRI sa se amestece in actul de justitie, dar a explicat ca serviciul urmareste sa nu existe judecatori si procurori care nu servesc statul roman. Ceea ce inseamna ca SRI supravegheaza si monitorizeaza toti judecatorii si procurorii, caci numai asa ii poate descoperi pe cei care nu mai servesc statul roman.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# unul din lumea cea mare 15 June 2015 17:00 +10
# mulder, agentul mulder 15 June 2015 22:48 +4
# obiectiva 15 June 2015 17:03 +9
# Dora 15 June 2015 17:21 +17
# Un om pesimist 15 June 2015 17:56 +16
# Copil tot 15 June 2015 18:35 +12
# SRI e în toate 16 June 2015 12:45 +1
# dar o restructurare ar durea pe SRI-sti? 16 June 2015 15:48 +1
# securistul de serviciu 16 June 2015 16:04 +1
# Ionut 16 June 2015 12:29 +1