23 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Inaintea raportului de tara din februarie 2012, DNA incaseaza cel mai mare esec din istoria sa! Adrian Nastase, Ioan Melinescu si Ristea Priboi, achitati de Inalta Curte in dosarul “Matusa Tamara”

Scris de: Voichita RASCANU | pdf | print

15 December 2011 18:02
Vizualizari: 7286

 

Fostul premier Adrian Nastase, fostul sef al Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor, Ioan Melinescu, dar si fostul consilier al lui Nastase, Ristea Priboi, au fost achitati, joi, de un complet de trei judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie, in dosarul denumit “Matusa Tamara”. Decizia instantei supreme nu este definitiva, procurorii DNA putand sa o atace cu recurs, care va fi judecat la Completul de 5 judecatori al instantei supreme. Judecatorii Luminita Zglimbea, presedinte, Angela Dragne si Sofica Dumitrascu au decis achitarea in linie, pentru toate infractiunile de care erau acuzati cei trei. Interesant este ca procurorii DNA s-au folosit de un tertip judiciar pentru a reusi sa il puna sub acuzare si sa obtina judecarea lui Nastase: au transformat infractiunea simpla de dare de mita, care era prescrisa in momentul denuntului lui Genica Boerica, in luare de mita in forma agravata, fara sa aduca vreun argument juridic cu privire la motivele faptice care au determinat forma agravata, astfel ca termenul de prescriptie a crescut! Acesta a fost artificiul de care s-a folosit procurorul DNA Paul Dumitriu, fost sef al Corpului de Control al ministrului Justitiei, Monica Macovei si fost coleg al actualului membru CSM, Cristi Danilet, in comisia insarcinata cu cotrobairea prin arhiva SIPA.


Acuzatiile procurorilor nu s-au legat nici macar logic, acuzatorii au omis detalii faptice care schimbau mersul anchetei. Pentru a ajunge in instanta, procurorul Dumitriu s-a folosit de un truc!

Procurorii au sustinut in actul de acuzare ca Ioan Melinescu, membru al Plenului Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor, pentru a ajunge sef al Oficiului, a luat legatura cu Genica Boerica pentru ca acesta sa il contacteze pe Ristea Priboi, la acea data consilier al premierului Adrian Nastase. Mesajul pe care Priboi ar fi trebuit sa i-l transmita lui Nastase era ca, daca Nastase il va numi pe Melinescu sef la Oficiu, acesta va sustrage din ONPCSB si ii va preda o sesizare care fusese clasata de Plenul ONPCSB, cu privire la o depunere in contul Danei Nastase, a sumei de 400.000 de dolari, in urma vanzarii catre Alexandru Bitner a mai multor bunuri, mostenite de la Tamara Cernasov. Afaceristul, care a pretins ca a participat la intalniri intre Melinescu si Nastase si ca i-a vizitat si pe Priboi si pe Nastase in biourile lor de la Palatul Parlamentului, s-a trezit sa faca denuntul dupa 6 ani de la momentul comiterii presupuselor infractiuni, adica in 2006, taman in timp ce se afla in puscarie!

Pentru ca procurorii stiau ca nu vor putea sa foloseasca denuntul lui Boerica, luat in conditii cel putin ciudate, deoarece raspunderea penala pentru infractiunea de dare de mita se prescrisese, au apelat la un truc: au incadrat fapta in infractiunea agravata prevazuta de Legea nr 78/2000, adica articolul 254 Cod Penal, luare de mita, raportat la articolul 7, alineatul 1 din Legea 78/2000, care prevede: “Fapta de luare de mita, prevazuta la art. 254 din Codul penal, daca a fost savarsita de o persoana care, potrivit legii, are atributii de constatare sau de sanctionare a contraventiilor ori de constatare, urmarire sau judecare a infractiunilor, se sanctioneaza cu pedeapsa prevazuta la art. 254 alin. 2 din Codul penal privind savarsirea infractiunii de catre un functionar cu atributii de control. Fapta de dare de mita savarsita fata de una dintre persoanele prevazute la alin. (1) sau fata de un functionar cu atributii de control se sanctioneaza cu pedeapsa prevazuta la art. 255 din Codul penal, al carei maxim se majoreaza cu 2 ani”.

Avocatii au demontat punct cu punct acuzatiile procurorilor, dupa 2 ani de procese si 22 de termene in cauza!

Aparatorii din acest caz au explicat toate punctele slabe ale dosarului, incepand cu primul: denuntul lui Genica Boerica, act care nu indeplinea nici macar formal cerintele legale pentru a putea fi considerat denunt. Unica proba a procurorilor a fost coroborarea denuntului lui Boerica cu declaratii a doi martori Niculina Stanescu si Radu Constantin Dragan, prima fosta iubita a lui Boerica, cel de-al doilea fostul sau sofer. Prima slabiciune a acestor declaratii a fost legata de faptul ca cei doi nu au fost martori directi la pretinsa savarsire a infractiunii de dare-luare de mita si complicitate la aceasta. A doua problema a fost ca Niculina Stanescu, in momentul in care a dat declaratia la DNA, avea sotul arestat pentru evaziune fiscala si, in audierea din instanta, aceasta a recunoscut ca ar fi facut orice pentru a-i fi eliberat partenerul. Cat priveste depozitia lui Radu Constantin Dragan, acesta a admis in instanta ca tot ceea ce a declarat in faza de urmarire penala i-a fost adus la cunostinta de Genica Boerica dupa ani de zile de la comiterea faptelor, insa martorul a recunoscut ca nu pune mare baza pe vorbele fostului sau patron. Boerica a fost supus unui test cu detectorul de minciuni, iar concluziile expertului au fost ca afaceristul a fost nesincer. Procurorii l-au audiat apoi pe Genica Boerica ca martor, insa depozitia acestuia a fost zdrobitoare pentru caz. Boerica a sustinut ca s-a intalnit, in 30 decembrie 2000, cu Ristea Priboi in Craiova, in fata magazinului Billa, insa Priboi era la acea data Predeal, iar magazin Billa nu exista la acea data in Craiova! Boerica a declarat de asemenea ca s-a intalnit cu Ristea Priboi si Nastase in birourile lor din Palatul Parlamentului, insa, la data la care afaceristul a pretins ca au avut loc intrevederile, Nastase si Priboi erau plecati in tara. In plus, Boerica nu a stiut sa descrie cum se putea ajunge la birourile celor doi!

Afaceristul a precizat ca el a fost rugat sa intermedieze intalniri intre Melinescu si Priboi, in conditiile in care cei doi sunt prieteni si vecini de 40 de ani. De asemenea, avocatii au aratat ca Melinescu si Nastase nu s-au intalnit niciodata pana in momentul in care primul a fost propus pentru sefia Oficiului, iar numirea acestuia la sefia ONPCSB a fost o decizie unanima a intregului Guvern, la propunerea ministrului Justitiei de la acea data, Rodica Stanoiu, dupa ce de la Ministerul Finantelor, condus atunci de Mihai Tanasescu, fusese primita cererea de revocare a presedintelui ONPCSB, Adrian Cucu.

Procurorii au sustinut ca, dupa momentul numirii sale in fruntea Oficiului, Melinescu ar fi sustras lucrarea si i-a dat-o lui Nastase. Acuzatia la adresa lui Melinescu s-a lovit insa de fapte: sesizarea cu privire la Dana Nastase fusese clasata de mai multe ori prin decizia unanima a Plenului Oficiului, deci existenta ei era cunoscuta, era aproape la termenul la care trebuia distrusa din arhiva fizica, si, in plus, la Oficiu fusese data o spargere si disparusera mai multe documente. Culmea, la Parchet exista si azi un dosar in care procurorii cerceteaza cine a dat spargerea la Oficiu. Mai mult, Nastase isi declarase in declaratia de avere cei 400.000 de dolari, ca atare, nu avea logica sa incerce sa faca disparuta o lucrare din ONPCSB! In plus, dupa spargerea de la Oficiu, sesizarea cu privire la Dana Nastase a fost publicata in presa, deci, daca ea ar fi fost sustrasa si dosita de Melinescu pentru a-si plati functia, acesta nu ar fi avut niciun interes sa o arunce in presa. Chiar procurorii DNA au recunoscut ca nu pot proba ca Melinescu a sustras efectiv sesizarea, insa au sustinut ca Melinescu ar fi putut sa o faca!

Dupa aflarea verdictului, Nastase a declarat, in exclusivitate pentru Lumeajustitiei.ro: “Speram, dar nu eram asa convins! Presiunile din ultima vreme au fost asa de evidente incat ma asteptam ca judecatorii sa cedeze. Recunosc ca am fost impresionat de corectitudinea magistratilor de la Inalta Curte”!

Opiniile politicienilor despre achitarea lui Nastase: Udrea: “Ma asteptam la o decizie de condamnare”

Presedintele Traian Basescu a refuzat sa comenteze decizia Inaltei Curti, sustinand ca: “Nu comentez deciziile justitiei”. Ministrul Dezvoltarii si Turismului, Elena Udrea, a avut insa o pozitie mult mai transanta: “Ma asteptam la o solutie de condamnare. E adevarat ca nu cunosc mai mult din dosar decat stie toata lumea, mai mult decat s-a spus in media, la televiziuni, dar sunt convinsa ca oamenii care asteapta ca aceste dosare de mare coruptie sa se finalizeze cu condamnari sunt dezamagiti de aceasta decizie pe care a luat-o instanta de judecata. (...) Probabil ca sunt dezamagiti toti cei care asteapta sa vada ca dosare de mare coruptie se finalizeaza cu solutii in instanta". La randul sau, fostul presedinte al Romaniei, Ion Iliescu, a sustinut ca era convins de faptul ca “justitia o sa judece cum trebuie. Cel mai suparator lucru este aceasta tracasare in justitie a lui Nastase. Altminteri, cred ca oamenii au judecat cum trebuie". Presedintele PSD, Victor Ponta a precizat ca se astepta si era normal ca Adrian Nastase sa fie achitat in dosarul "Matusa Tamara", mentionand ca fostul premier a fost "prigonit timp de sapte ani" de Basescu. PSD a remis presei un comunicat in care a aratat ca: "Acest proces a fost de la bun inceput unul politic, motiv pentru care PSD a considerat mereu ca domnul Nastase este nevinovat. Dosarul a fost construit pe elemente subrede, iar singura decizie fireasca in acest dosar este achitarea. Din pacate, a fost nevoie de atat de multi ani pentru a se da un verdict care, de la inceput, era extrem de clar pentru cei care au parcurs cu atentie detaliile cazului".

Comentarii

# DNA = politia politica date 15 December 2011 19:13 +5

Morar, Papici si sleatca lor s-au facut de cacao! Sa-i mai laude la raportul de tara de-acum inainte!!! Cat o sa mai plateasca acum serviciile comisarilor europeni sa-i scoata iar bine la raport????

# securistii intre ei date 15 December 2011 21:32 -4

felicitari MJ care poate controla manaruiile - intrebare pentru acei avocati deveniti parlamantari : au nu mancati voi destul coko la profesie? de ce si la parla?

# controlul MJ este credibil date 15 December 2011 21:39 0

cetateanul a fost la cheremul 'independentei' unora straini de profesie - profesionisatii nu au a se teme! cohortele de geambasi juridic colinda parjolesc natia

# controlul MJ este credibil date 15 December 2011 21:41 0

cetateanul a fost la cheremul 'independentei' unora straini de profesie - profesionisatii nu au a se teme! cohortele de geambasi juridic colinda parjolesc natia

# congo date 15 December 2011 19:59 -4

O zi trista pentru justitie. Un penibil corupt pooponar scapat de o justitie stupida si interesata.

# Iulius date 15 December 2011 20:30 -4

Congo dunte in Congo si mananca acolo cat rahat vrei ... Ps daca ai loc ia-i si pe astia de la putere cu tine

# Iulius date 15 December 2011 21:04 +1

Congo dunte in Congo si mananca acolo cat rahat vrei ... Ps daca ai loc ia-i si pe astia de la putere cu tine

# DOREL date 16 December 2011 15:50 +3


Citeza pe congo
O zi trista pentru justitie. Un penibil corupt pooponar scapat de o justitie stupida si interesata.
Dragii prieteni portocalii, zau, vreau sa va dau dreptate odata macar, vreau sa fim "intr-un" consens dar, zau asa, nu vedeti cat de stupide si imposibile sunt acuzatiile ?? Pai dosarul de la oficiu era inchis dinainte de guvernarea Nastase, de mai multe ori, asa ca, unde era problema ? Apoi, chiar daca ar fi fost furat, oricand se putea reconstitui !! Dar - daca a fost furat -nu de Melinescu a putut fi furat, asa ca, pe viitor, faceti, fratilor dosarele ca sa le credeti si voi, ca tot asa, degeaba va munciti la dosare, mai rau va faceti de ras, zau mai fratilor (sau, cum era o vorba mai 'nainte: "cand afacerea nu merge, nu cearsafurile trebuie schimbate !") ! Si, b): ma' baeti, pai daca procurorul de sedinta, cu gurita ei frumoasa, a cerut pedeapsa cu suspendarea, nu era clar, da' clar de tot ? Parerea mea ...

# DOREL date 16 December 2011 16:00 +1

Traiane, ia vezi-ti tu de treaba. Vrei dosar?

# prietenii lui DOREL date 16 December 2011 18:38 +1

Băieți ,care-i DOREL?Măi dragă,ce mi-s roșii,ce mi-s portocalii, în țara asta tot dracu ăla e! :cry: Sunt toți o apă și-un pământ,nu se mai schimbă treburile -in țara asta merg toate fix anapoda!

# Adevaratul DOREL date 17 December 2011 05:09 +2

1, Cel de-al 2-lea "DOREL", dela ora 16:00 nu am fost eu ! Si, b): nu ca nu as putea fi de acord cu el, dar (eu) nu inteleg ce vrea sa spuna. 2. Lucrurile in tara merg rau pentru ca nici romanii nu pot face ce vor ei, de-abia de-abia, mai reusesc nemtii sa-si mai pastreze ceva din independenta, da nu prea multa (vorbind de Europa). Pentru comparatie cu noi, vedeti, de ex., Ungaria, care - oricat de eroica le-a fost lupta - au fost si ei doborati economic, asa ca, daca economic nu esti independent, nici de independenta de stat nu mai poate fi vorba, ce mai chichirez galceava ! 3. Totusi, in Europa trebuie admirate Polonia, Cehia, Slovacia (foste socialiste) care nu au prea simtit "criza", se vede ca au ramas cu ceva bun de la austrieci !

# păi nu v-am spus! date 15 December 2011 20:40 +5

Așa scapă marii corupți!Nu v-am spus că tot așa au scăpat rând pe rând Vântu,Patriciu ,Morega,Mischie,Popoviciu etc

# tusa tamara date 15 December 2011 21:20 +10

mai draga nepoate bombonel ma bucur ca mica mea avere ti-a fost de ajutor pentru acoperirea spagilor primite iar fraierii aia de judecatori te-au crezut. Te pup si da-le mai departe ouale la numarat. Am incredere in justitie.

# spagaru date 16 December 2011 09:32 +8

un alt mare spagar, daca nu cel mai mare, spalat de justitia romana. si evident ca va reales in functii inalte ale statului roman unde va poza drept victima. Intr-adevar nicio justitie nu face atata rau propriei tari decat cea romana.

# esti sigur date 16 December 2011 11:41 -1

Esti sigur domnule? Ia citeste ceva de Berlusconi prin Italia.

# Stelian date 16 December 2011 12:31 +2

Vanatoarea politica romaneasca. Toti politicienii care au ajuns in varful politicii au folosit din plin, prin rotatie si perfectionare, instrumentul bizantin al hingheririi adversarului politic in loc sa existe o actiune comuna benefica pentru tara pentru care pretind ca se zbat sa o conduca la prosperitate. Cu o asemenea abordare, actul de justitie este puternic viciat politic, in primul rand pentru faptul ca organul care demareaza dosarele este numit politic, respectiv procurorul de tip slugarnic, nepriceput si santajabil, gata oricand sa execute o comanda. Daca in privinta judecatorilor organul numit CSM pare ca mai misca ceva, desi puterea isi trimite varfurile de lance, procurorii obedienti, la instantele superioare, zona procurorilor nu se vrea data din mana iar sefii de la DNA si de la Parchetul general sunt numiti pe linie politica, nu profesionala prin concurs. In acest fel, actul de justitie este afectat din doua parti : de coruptia din sistem dar si de varful politic.

# Stelian date 16 December 2011 12:47 +2

De aici paradoxul romanesc dat de perceptia publica despre coruptia la nivel inalt si dosarele facute cu dedicatie si superficialitate de procurorii buldogi. Asa se intampla de exemplu si cu "dosare la varf" ca "dosarul matusa Tamara" sau "dosarul Flota" in care, chiar daca probabil o fi existat faptele de care se vorbeste - in rechizitorii, nu in soapte la coltul strazii ! - cand se ajunge la sita judecatorilor, mai buni sau mai putin buni acestia in mod normal trebuie sa judece dupa lege si procedura legala si nu dupa perceptia si dorinta publica (sau a advesrasilor politici). Si cu toata dezamagirea unora, o judecata corecta este mai buna decat orice imagine negativa creata public oricarui cetatean, indiferent ca se numeste Nastase sau Basescu sau oricare va urma.

# DOREL date 17 December 2011 05:18 +2

Multe lucruri bine spuse ! Si, b): nenorocirile de la ICCJ - S. pen. au un nume, Pandrea, lasat la vatra pentru incurcaturile pe care le-a facut (e adevarat ca la ordin). Pericolul mai mare e ca ICCJ sa nu devina o Pandrea dupa Pandrea !

# Alexandra date 17 December 2011 09:25 -1

Eu ma simt bine cand vad ca sunt comentariile sterse :)) :D :D :D

# CI date 17 December 2011 10:41 -1

Speţa ar putea fi spusă şi altfel. Mătuşa Tamara îşi descoperă brusc o avuţie pe care o vinde unui apropiat al lui Năstase. Gurile rele ar spune că se ascunde aici o dare de mită. Dana Năstase şi cu mătuşa Tamara merg la bancă să pună bani şi află că, potrivit legii, trebuie sesizat ONPCSB. La oficiu se pune de o sesizare. Brusc şeful Oficiului este văzut cu alţi ochi, e necompetent şi se impune schimbarea lui cu Melinescu. Decizia aparţine Guvernului păstorit de Năstase. După numirea lui Melinescu sesizarea încropită şi care ar fi declanşat o anchetă penală dispare. Se invocă un furt, ceea ce înseamnă că un obsedat de lectură financiar-fiscală îşi riscă libertatea pătrunzând în sediul Oficiului pentru a sustrage şi citi sesizarea penală ce o privea pe Dana Năstase. DNA este plină de nenorociţi, care comit abuzuri şi văd lucruri care nu există!

# anticoruptie date 18 December 2011 11:34 0

Intotdeauna cand apare Dumitrascu intr-un dosar de renume apare si o achitare ....tot de renume.... Dumitrascu in complet cu Zglimbea....este un amestec toxic pentru dreptate si adevar!

# doru date 18 December 2011 14:40 0

dnu. CI, pana nu o sa intelegi de ce Al Capone a fost condamnat doar pentru evaziune fiscala nu mai scrie pe forum ca "striga" gradele de pe tine.

# DOREL date 19 December 2011 13:22 0


Citeza pe CI
Speţa ar putea fi spusă şi altfel. Mătuşa Tamara îşi descoperă brusc o avuţie pe care o vinde unui apropiat al lui Năstase. Gurile rele ar spune că se ascunde aici o dare de mită. Dana Năstase şi cu mătuşa Tamara merg la bancă să pună bani şi află că, potrivit legii, trebuie sesizat ONPCSB. La oficiu se pune de o sesizare. Brusc şeful Oficiului este văzut cu alţi ochi, e necompetent şi se impune schimbarea lui cu Melinescu. Decizia aparţine Guvernului păstorit de Năstase. După numirea lui Melinescu sesizarea încropită şi care ar fi declanşat o anchetă penală dispare. Se invocă un furt, ceea ce înseamnă că un obsedat de lectură financiar-fiscală îşi riscă libertatea pătrunzând în sediul Oficiului pentru a sustrage şi citi sesizarea penală ce o privea pe Dana Năstase. DNA este plină de nenorociţi, care comit abuzuri şi văd lucruri care nu există!
Pai, asta e rechizitoiul, numai ca nu are (nici) o legatura cu realitatea ! Asa se intampla cand se dau ordine complet inepte, dupa gandirea cazona a carmaciului ...

# CI date 18 December 2011 22:53 0

E interesant că nu ţi s-a părut nepotrivită sau disproporţionată comparaţia dintre Al Capone şi Adrian Năstase. :roll:

# doru date 19 December 2011 07:59 0

Prin fortarea probelor si abuzuri DNA face ca nevinovatii sa sufere iar coruptii sa scape. Iar Nastase - da, e un Capone al altei generatii desi eu nu am facut comparatie ci am dat exemplul "clasic"

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.07.2024 – Alt candidat la revenirea in magistratura picat la psihologic

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva