23 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Judecatorul Victoria Barsan de la Inalta Curte si-a mentinut in functie prim-grefierul, desi era condamnat la inchisoare pentru trafic de influenta!

Scris de: | pdf | print

6 February 2011 09:48
Vizualizari: 9128

Presedintele Sectiei de Contencios Administrativ si Fiscal de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, judecatorul Victoria Barsan (foto) a mentinut-o in functie pe Elena Draganescu, prim-grefier, desi aceasta avea o condamnare la doi ani si jumatate de inchisoare, pronuntata in doua instante. In momentul in care dosarul penal a ajuns la Inalta Curte de Casatie si Justitie in recurs, un complet de trei judecatori, format din judecatorii Margareta Teodorescu (presedinte), Marioara Prodan si Stefan Mateescu a dispus, prin decizia 457 din 6 februarie 2008, trimiterea cauzei spre rejudecare la prima instanta. Elena Draganescu a lipsit de la serviciu numai o perioada de cateva luni, timp in care instanta suprema s-a pronuntat pe recursul intentat de aceasta. Interesant este ca in aceeasi perioada in care sectia penala s-a pronuntat pe recursul prim-grefierului de la Sectia de Contencios Administrativ, magistratii acestei sectii au pronuntat Decizia 556 din 14 februarie 2008, prin care au anulat o Hotarare a CSM-ului, care interzicea magistratilor sa continue sa activeze daca au deja o decizie de pensionare pusa in plata si nu au comunicat acest lucru (este vorba de vechiul scandal al magistratilor care lua si pensie si salariu concomitent). Decizia completului de la Contencios Administrativ, din care a facut parte si presedintele Sectiei, judecatorul Victoria Barsan, a profitat, conform informatiilor noastre, completului de penal care s-a pronuntat in cauza Elenei Draganescu, unii dintre magistrati fiind in aceasta situatie.

Prim-grefierul Elena Draganescu, condamnata la 2 ani de inchisoare, a continuat sa lucreze la Inalta Curte

Elena Draganescu, prim-grefier al Sectiei de Contencios-Administrativ si Fiscal la instanta suprema a fost trimisa in judecata prin Rechizitoriul cu numarul 249/P/2003, din data de 15 februarie 2005 al Parchetului National Anticoruptie (actualul DNA), fiind condamnata de Tribunalul Bucuresti prin sentinta numarul 1424 din 20 noiembrie 2006, pronuntata in dosarul 1115/2005, la 2 ani si sase luni de inchisoare pemtru infractiunea de trafic de influenta. Instanta a dat castig de cauza procurorilor care au sustinut ca Draganescu a primit 3.500 de dolari si diverse cadouri de la un individ caruia i-a spus ca are suficienta influenta asupra magistratilor instantei supreme, asupra procurorilor Parchetului General si asupra judecatorilor Curtii de Apel Ploiesti, pentru a-i aranja acestuia o solutie favorabila intr-un dosar penal. Dosarul Elenei Draganescu a ajuns apoi la Curtea de Apel Bucuresti, unde, prin decizia cu numarul 175 A din 10 mai 2007, sectia a II-a Penala, au fost respinse apelurile declarate de Elena Draganescu si Ramona Maria Bongioianu, cauza fiind trimisa la Inalta Curte de Casatie si Justitie, pentru judecarea recursului pe care cele doua l-au declarat impotriva acestei decizii. Desi fusese condamnata in doua instante, prim grefierul a continuat sa lucreze la instanta suprema. Singurul moment in care Draganescu a lipsit o vreme de la munca a fost perioada de cateva luni, in care dosarul sau s-a judecat in recurs la instanta suprema. Articolul 48, alineatul 1 litera a), din Legea 567/2004, intrata in vigoare in 14 decembrie 2004, cu privire la statutul personalului auxiliar de specialitate al instantelor, prevedea ca un grefier trebuie suspendat din functie daca este pusa in miscare actiunea penala impotriva sa. Ramane un mister de ce conducerea Sectiei din care prim grefiera facea parte nu a propus luarea unei masuri pe perioada cand aceasta era judecata in calitate de inculpat. Completul de trei judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie, format din judecatorii Margareta Teodorescu (presedinte), Marioara Prodan si Stefan Mateescu, a admis, prin decizia cu numarul 457, din data de 6 februarie 2008, recursurile declarate de Elena Draganescu si Ramona Maria Bongioianu, dispunand trimiterea cauzei spre rejudecare la Tribunalul Bucuresti. Pentru a decide astfel, Curtea a retinut ca nu au fost respectate drepturile procesuale ale inculpatelor, dar si ca instantele inferioare “nu au tinut cont de legaturile spirituale intre cele doua inculpate, ce exista intre nasi si fini”. De asemenea, instanta a retinut ca, spre deosebire de Bongioianu, Draganescu a avut o atitudine neoscilanta, negandu-si faptele de la inceput pana la sfarsit. Cauza a fost rejudecata si in final, Draganescu a fost achitata, spre deosebire de Bongioianu, care nu a fost exonerata.

Judecatorul Barsan a dat o decizie care a profitat completului condus de Margareta Teodorescu

In 26 iunie 2007, Consiliul Superior al Magistraturii a emis Hotararea cu numarul 477, prin care a decis judecatorii si procurorii care au obtinut decizii de pensionare, au procedat la punerea lor in plata si si-au continuat activitatea, fara a opera o reincadrare in functie, cumuland astfel pensia si indemnizatia vor fi eliberati din functii. Aceasta hotarare a fost atacata de cativa judecatori, iar contestatia lor impotriva Hotararii CSM a fost inregistrata la Inalta Curte de Casatie si Justitie, la Sectia de Contencios Administrativ si Fiscal. Dosarul, inregistrat cu numarul 6570/1/2007, a fost judecat de un complet condus de Seful Sectiei de Contencios Administrativ, judecatorul Victoria Barsan, si format din judecatorii Emanuel Albu si Carmen Ilie. Prin decizia cu numarul 556, pronuntata in data de 14 februarie 2008 (n.n. - adica la numai 8 zile de la decizia obtinuta de Draganescu in penal) completul condus de judecatorul Victoria Barsan a anulat Hotararea CSM, pe motiv ca acest organism si-a depasit limitele competentei. Pentru doi dintre magistratii completului din penal care a dispus rejudecarea cauzei lui Draganescu, respectiv pentru judecatorii Marioara Prodan si Margareta Teodorescu, anularea Hotararii CSM a fost de bun augur, deoarece, chiar daca nu au contestat Hotararea in instanta, erau vizate de Hotararea Consiliului. O alta coincidenta a fost legata de faptul ca cele doua decizii, cea din penal si cea din contencios, au fost date la diferenta de 8 zile una de alta.

Draganescu s-a intalnit de cinci ori cu un inculpat, inclusiv in biroul ei de la ICCJ!

Procurorii fostului PNA, actual DNA, au sustinut ca Draganescu, impreuna cu un avocat din Baroul Dambovita, Ramona Maria Bongioianu, l-au determinat pe denuntatorul Ilie Tewes sa le dea peste 13.000 de dolari si bunuri, pentru ca acestea sa aranjeze cu diversi magistrati o solutie favorabila acestuia. Pentru a pronunta condamnarea, Tribunalul a retinut ca: “In luna februarie 2002, inculpata Ramona Maria Bongioianu, avocat in cadrul Baroului Dambovita, s-a oferit sa il ajute pe martorul Tewes Ilie, care fusese condamnat de catre Tribunalul Prahova la o pedeapsa de 3 ani inchisoare, cu executare in regim de detentie, inculpata spunandu-i martorului ca are la Curtea Suprema de Justitie o cunostinta pe langa care ar putea 'interveni' pentru ca dosarul sau sa fie solutionat favorabil la Curtea de Apel Ploiesti, in sensul obtinerii unei suspendari conditionate a executarii pedepsei. Este de retinut faptul ca inculpata Ramona Maria Bongioianu o cunoscuse cu cativa ani inainte pe inculpata Draganescu Elena prim-grefier la Curtea Suprema de Justitie, intre acestea stabilindu-se o relatie amicala, ea fiind persoana despre care Bongioianu afirmase in fata lui Tewes Ilie ca il poate ajuta. La scurt timp de la aceasta intrevedere, inculpata Bongioianu a contactat-o telefonic pe Draganescu Elena, expunandu-i pe scurt situatia juridica a lui Tewes Ilie si intreband-o daca poate fi ajutat, aceasta din urma afirmand ca trebuie sa vina la Bucuresti pentru a discuta. Dupa o zi sau doua de la aceasta discutie, inculpata Bongioianu s-a deplasat impreuna cu denuntatorul Tewes Ilie la sediul Curtii Supreme de Justitie, cu un autoturism condus de martorul Bita Robert, inculpata intrand in biroul prim-grefierului de la Sectia Contencios Administrativ si Fiscal. Dupa cateva minute, Bongioianu a iesit din birou impreuna cu Draganescu Elena, aceasta din urma spunandu-i lui Tewes Ilie sa stea linistit intrucat problema se va rezolva, in sensul ca nu va fi condamnat.

Prim-grefierul de la Contencios a dat asigurari ca inculpatul nu va fi condamnat la inchisoare

Prima instanta a retinut, in momentul pronuntarii hotararii de condamnare a lui Draganescu ca aceasta a fost cea care a luat legatura in mod constant cu cealalta inculpata, pentru a-si trafica influenta.

Draganescu a contactat-o telefonic pe Bongioianu, solicitandu-i sa-i aduca o copie a dosarului denuntatorului, precum si o suma de bani, respectiv 400-600 dolari. La inceputul lunii martie 2002, inculpata Boiangioianu (...) s-au deplasat din nou la Curtea Suprema de Justitie si inainte de a ajunge la Bucuresti, Tewes a remis inculpatei suma de 600 USD, intr-un plic, aceasta spunand ca va inmana banii inculpatei Draganescu. Boiangioianu a introdus plicul cu bani in dosarul lui Tewes, solicitat anterior de catre Draganescu si a intrat singura in biroul acesteia din urma, lasandu-i dosarul in care se afla si plicul cu suma de 600 USD. (…) In ziua de 8 martie 2002, Boiangioianu si doi martori s-au deplasat din nou la Bucuresti, pentru a se intalni cu Draganescu Elena, si inainte de a ajunge la sediul Curtii Supreme de Justitie, Tewes Ilie a cumparat o geanta din piele cu suma de 3 milioane sase sute de mii, in care a introdus o suma de bani, in lei (aproximativ 15 milioane lei vechi) rezultata din schimbul unei sume in valuta. Bongioianu a intrat singura in biroul inculpatei Draganescu, inmanandu-i geanta in care se afla suma de bani, ambalata intr-un pachet, dupa care aceasta din urma a fost condusa la domiciliu de catre Tewes Ilie si Bongioianu, cu autoturismul martorului (…). Pe drum, cele doua inculpate au discutat despre situatia dosarului penal al lui Tewes Ilie, imprejurare cu care Draganescu Elena l-a asigurat pe acesta ca trebuie sa stea linistit, intrucat va interveni pentru el, in sensul de a nu fi condamnat la inchisoare cu executare in regim de detentie. Dupa ce dosarul lui Tewes Ilie a fost inaintat de la Tribunalul Prahova, la Curtea de Apel Ploiesti si Parchetul de pe langa Tribunalul Prahova nu a mai declarat recurs, inculpata Bongioianu, impreuna cu Tewes (….) s-au deplasat la sediul Curtii Supreme de Justitie, unde inculpata Draganescu Elena a primit de la denuntator, prin intermediul inculpatei Bongioianu, suma de 800 USD, Draganescu sustinandu-se ca s-a intervenit pentru ca decizia Tribunalului Prahova sa nu fie atacata de Parchet. (…) Inainte de data la care a avut loc procesul la Curtea de Apel Ploiesti, Boiangioianu s-a mai intalnit de doua ori cu Draganescu Elena (…) la una dintre aceste intalniri, Boiangioianu a mai remis inculpatei Draganescu suma de 500 USD, primita de la Tewes Ilie. (…) Desi inculpata Draganescu Elena nu a recunoscut savarsirea faptei, vinovatia acesteia este pe deplin dovedita, din materialul probator administrat rezultand fara echivoc ca, in cursul anului 2002, aceasta a primit de la martorul denuntator Tewes Ilie prin intermediul inculpatei Boiangioianu Ramona Maria sume de bani si bunuri, in valoare totala de aproximativ 3.500 USD, creand denuntatorului falsa credinta ca are influenta pe langa magistrati pentru a obtine o solutie favorabila pentru acesta”.

Comentarii

# Marean date 6 February 2011 10:44 0

Se impun verificari legate de relatiile dintre grefieri de la ICCJ si judecatori de acolo, fiind de notorietate ca acolo se ajunge daca esti al cuiva! Acesta nu e singurul caz! Iar madame Barsan sa ne mai lase si sa se retraga pt a da CSM posibilitatea sa verifice!

# romanica date 6 February 2011 18:53 0

nu madame Barsan trebuie verificata
potrivit legii (567/2004) presedintele ICCJ e responsabil
cum pe vremea aia ICCJ-ul avea alt presedinte, nu mai e posibila sanctionarea cuiva
din ce imi aduc eu aminte, pe vremea aia s-a ajuns pana la CSM cu problema asta, dar doamana Barbulescu a dat indicatii sa se evite verificarile despre respectiva grefiera

# unne date 6 February 2011 12:18 0

incestul nu e prohibit pentru ca nicaieri nu scrie.
in fond dna este in minoritate morala si trebuie ocrotita.

# mircea date 6 February 2011 18:22 0

fara a ma referi la fondul articolului,sesizez gafa care se face cu obstinatie in toate articolele scrise pe acest site: "doamna judecator"-in conditiile in care doom-ul si celelalte dictionare ale limbii romane au stabilit foarte clar ca functiile care se acorda cu genul se scriu conform acestui acord- judecator-judecatoare,profesor-profesoara,inginer-inginera,avocat-avocata etc

# catalin date 7 February 2011 06:05 0

Nu vreau sa intru in fondul problemei, de fapt daca este vinovata, trebuie sa plateasca. DAR ea nu ar trebui sa beneficieze de prezumtia de nevinoatie? - care inceteaza la ramanerea definitiva a hotararii de condamnare. Si presedintele ICCJ era cel care ar fi putut face propunerea de suspendare

# ROMANICA 3 date 7 February 2011 13:19 0


Citeza pe catalin
Nu vreau sa intru in fondul problemei, de fapt daca este vinovata, trebuie sa plateasca. DAR ea nu ar trebui sa beneficieze de prezumtia de nevinoatie? - care inceteaza la ramanerea definitiva a hotararii de condamnare. Si presedintele ICCJ era cel care ar fi putut face propunerea de suspendare

pai legea (567/2004) nu prevede ,,propunerea" de suspendare ci OBLIGATIA de a suspenda grefierul in cauza

# NUTI date 7 February 2011 07:09 0

Catalin, legea spune ca un judecator/procuror impotriva caruia se puna in miscare actiunea penala este suspendat imediat din functie. In cazul asta se incalca prezumtia de nevinovatie pe care o clamezi?

# rush date 7 February 2011 08:08 0

de ce va luati de dna. judecatoare ? dansa este 100,10% nevinovata. credeti ca oameni de mare incredere cresc in toti pomii asteptand sa fie culesi ? mi se pare normal sa-si pastreze in functie legatura cu spaga.

# catalin date 7 February 2011 14:45 0

Revin, cu scuzele de rigoare pentru eroare comisa. Era OBLIGATORIE suspendarea din functie. Mea culpa! De la inceperea urmaririi penale, trebuia suspendata. Si da, in continuare am comis alta prostie, presedintele sectiei trebuia sa emita hotararea de suspendare din functie. scuze

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.07.2024 – Alt candidat la revenirea in magistratura picat la psihologic

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva