14 December 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

JUSTITIA FRANCEZA CITESTE LUJU – Asa se face presa responsabila: Franta a refuzat definitiv extradarea printului Paul Al Romaniei, invocand dezvaluirile facute de Lumea Justitiei privind nelegala compunere a completului ICCJ din dosarul Ferma Baneasa, din cauza ca judecatoarea suprema Florentina Dragomir nu a depus juramantul

Scris de: V.B. | pdf | print

7 April 2024 18:13
Vizualizari: 11128

Dezvaluirile facute de Lumea Justitiei despre executia facuta de „Completul negru” de la ICCJ in dosarul Ferma Baneasa au ecouri chiar si peste hotare. Justitia din Franta s-a pronuntat in ceea ce-l priveste pe printul Paul-Philippe Al Romaniei (foto), constatand defintiv ca acesta a fost condamnat de un complet din care facea parte un judecator aflat nelegal in functie.



Recent a ramas definitiva sentinta din 29 noiembrie 2023, prin care Curtea de Apel Paris a refuzat extradarea printului Paul al Romaniei, condamnat la 3 ani si 4 luni in dosarul „Ferma Baneasa” pentru cumparare de influenta si complicitate la abuz in serviciu, printr-o decizie definitive pronuntata in 17 decembrie 2020 de “Completul Negru” de la Inalta Curte format din judecatorii Ionut Matei, Alina Ioana Ilie si Florentina Dragomir de la Inalta Curte de Casatie si Justitie (toti plecati la pensie intre timp). Motivul pentru care Curtea de Apel din Paris a refuzat extradarea printului Paul il constituie faptul ca judecatoarea Florentina Dragomir nu avea depus juramantul obligatoriu la inceperea activitatii. Pe cale de consecinta, instanta franceza a constatat ca printul Paul si ceilalti inculpati din „Ferma Baneasa” au fost condamnati printr-o decizie data de un judecator aflat nelegal in functie (click aici pentru a citi).

Situatia judecatoarei Florentina Dragomir a fost dezvaluita in exclusivitate de Lumea Justitiei, intr-un articol din 22 decembrie 2020.

Amintim ca Florentina Dragomir (fosta procuroare) nu a depus niciodata juramantul de judecator, pe care legea o obliga sa-l depuna, la data numirii in functie prin decret prezidential. Tot legea prevede ca actele magistratului care nu a depus juramantul sunt nule de drept (click aici pentru a citi).


Este vorba despre art. 34 din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor (preluat ad litteram in art. 80 din noul statut – Legea 303/2022):


(1) Inainte de a incepe sa-si exercite functia, judecatorii si procurorii depun urmatorul juramant: 'Jur sa respect Constitutia si legile tarii, sa apar drepturile si libertatile fundamentale ale persoanei, sa-mi indeplinesc atributiile cu onoare, constiinta si fara partinire. Asa sa-mi ajute Dumnezeu!' Referirea la divinitate din formula juramantului se schimba potrivit credintei religioase a judecatorilor si procurorilor si este facultativa.

(2) Refuzul depunerii juramantului atrage, de drept, nulitatea numirii in functie.

3) Juramantul se depune in sedinta solemna, in fata judecatorilor instantei sau, dupa caz, a procurorilor parchetului la care a fost numit judecatorul sau procurorul, dupa citirea actului de numire.

(4) Depunerea juramantului se consemneaza intr-un proces-verbal, care se semneaza de conducatorul instantei sau, dupa caz, al parchetului si de 2 dintre judecatorii sau procurorii prezenti, precum si de cel care a depus juramantul.

5) Depunerea juramantului nu este necesara in cazul transferului sau al promovarii judecatorului ori procurorului in alta functie.


Revenind: ministra Justitiei Alina Gorghiu a declarat pentru G4media.ro sambata, 6 aprilie 2024, ca sentinta Curtii de Apel din Paris a ramas definitiva datorita faptului ca procurorul francez a declarat recurs, dar nu l-a motivat in termen.


Iata explicatiile Alinei Gorghiu:


Am transmis la timp toate documentele pe care ni le-au solicitat, precum si situatia conditiilor de detentie, acolo unde urma sa fie incarcerat, care erau in conformitate cu standardele europene. Instanta de fond din Franta a respins predarea, invocand compunerea nelegala a completului de judecata din Romania. Mai exact, faptul ca unul dintre judecatori nu ar fi depus juramantul la investirea in functie.

Procurorul de caz a declarat recurs, insa nu a motivat in termen calea de atac, asa ca a fost decazut din termen, iar hotararea primei instante a ramas definitiva. Am facut demersuri catre Ministerul Justitiei din Franta. I-am comunicat nedumerirea autoritatilor din Romania si am solicitat identificarea unei solutii. Si i-am solicitat omologului meu sa verifice impreuna cu organele competente la erorile umane si procedurale din acest caz. In masura in care se identifica, vom relua demersurile”.


sursa foto: Mediafax

Comentarii

# Votati PNL sa vedeti ce Ghorghiu iese .. date 7 April 2024 20:27 +3

Plangere penala la procurorul francez. ADus "manu militari", aici la Romanica. Bagat la gherla judecat de Matei . Vai steaua lor de frnacezi Praf, tandari si pulbere .

# santinela date 8 April 2024 07:34 +4

Pai se putea sa nu fi fost Ionut Matei intr-un dosar cu solutie evident nelegala ? Si cand te gandesti ca papagalul de Matei,Dragomir asta, si muuulti altii de aceeasi teapa sunt indopati cu pensii uriase iti vine sa-l invoci pe Tepes !

# Visu date 8 April 2024 10:40 0

Mai bine decăzut decât pierdut rușinos recursul…. Vive la France!

# Csaba D date 8 April 2024 14:05 0

Deci, chemați Onea și Negulescu și dat direcționalul pe procurorul francez. Mama lui! Nu știe cu cine se pune. Șefa poterei va fi mulțumită. Nu-l aduce pe ăla în țară, dar paradește un procuror francez.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 13.12.2024 – Surpriza judecatorului ICCJ Andrei Claudiu Rus

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva