„KOVESI DE SUCEAVA” A INCASAT ACHITARE – DNA Suceava a pierdut in prima instanta procesul cu fostul director Mihai Axinte de la Romsilva Botosani. Trimis in judecata pentru abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave, Mihai Axinte a fost achitat de Tribunalul Botosani pe motiv ca „fapta nu este prevazuta de legea penala”. Axinte nu a fost defilat in catuse, insa DNA l-a prezentat ca pe un infractor in comunicatul de presa
Procurorii DNA-Suceava au incasat achitare in prima instanta in dosarul fostului director Mihai Axinte de la Directia Silvica Botosani a Regiei Nationale a Padurilor Romsilva. Trimis in judecata, in decembrie anul trecut, pentru abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave in forma continuata, Axinte a fost declarat nevinovat de Sectia penala a Tribunalului Botosani. Judecatorul fondului, a carui sentinta nu este definitiva, a stabilit ca „fapta nu este prevazuta de legea penala”. La o zi dupa achitarea incasata pe litera b) teza I, procurorii condusi de Mihaela Mihai (foto) - poreclita „Kovesi de Suceava” dupa isprava comisa in cazul sefului local al DIPI - au atacat sentinta Tribunalului Botosani la Curtea de Apel Suceava.
Acuzatiile de abuz in serviciu retinute de DNA-Suceava in sarcina lui Axinte vizeaza fapte pretins a fi fost comise in urma cu aproape un deceniu. Procurorii sustin ca fostul director de la Directia Silvica Botosani ar fi inlesnit, cu intentie, diminuarea fondului forestier national prin refuzul de a dispune initierea unor actiuni civile, asta in conditiile in care ar fi avut obligativitatea legala a efectuarii demersurilor juridice. In acelasi timp, Mihai Axinte este acuzat ca, in 2007, ar fi cumparat - cu rea-credinta si in numele Regiei Nationale a Padurilor - 351 hectare de teren cu vegetatie forestiera, platind pentru aceasta 2,43 milioane lei.
Asa cum reiese din comunicatul prin care a anuntat finalizarea rechizitoriului, document redat integral mai jos, DNA nu a formulat acuzatiile la adresa lui Axinte cu respectarea dreptului la prezumtia de nevinovatie garantat de CEDO, de Constitutie si de Codul penal, prezentandu-l pe fostul director din Romsilva ca pe un infractor.
Iata minuta sentintei nr. 174/03.11.2016 a Tribunalului Botosani (dosar nr. 2938/40/2015):
„In temeiul art. 396 alin. (5) raportat. la art. 16 alin. (1) litera b) teza I Cod procedura penala, achita pe inculpatul Axinte Mihai, pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave, in forma continuata, fapta prevazuta de art. 297 alin. (1) Cod penal raportat la art. 309 Cod penal si art. 13/2 din Legea nr. 78/2000, cu aplicarea art. 5 alin. 1 Cod penal si art. 35 alin. (1) Cod penal (2 acte materiale), faptele nefiind prevazute de legea penala. In temeiul art. 397 raportat la art. 25 alin. (5) Cod procedura penala, lasa nesolutionata actiunea civila formulata de Regia Nationala a Padurilor – Romsilva – Directia Silvica Botosani. Cheltuielile judiciare raman in sarcina statului. Cu apel in termen de 10 zile de la comunicare”.
Prezentam acuzatiile DNA la data trimiterii in judecata (17 decembrie 2015):
„Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Suceava au dispus trimiterea in judecata in stare de libertate a inculpatului AXINTE MIHAI, director in cadrul Regiei Nationale a Padurilor – Romsilva – Directia Silvica Botosani, la data comiterii faptelor, pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu, cu consecinte deosebit de grave, in forma continuata.
In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:
In perioada 2007-2008, inculpatul Axinte Mihai, avand calitatea de director in cadrul Regiei Nationale a Padurilor – Romsilva – Directia Silvica Botosani, cu intentie, a inlesnit diminuarea fondului forestier national proprietate publica a statului roman prin refuzul de a dispune initierea unor actiuni civile la instanta judecatoreasa competenta in vederea constatarii nulitatii absolute a doua hotarari ale Comisiei Judetene de aplicare a legilor fondului funciar Botosani si a unui titlu de proprietate prin care a fost retrocedata, cu incalcarea prevederilor legale, suprafata totala de 358 hectare teren cu vegetatie forestiera unei persoane care nu avea cetatenia romana si nu putea beneficia de dispozitiile legale privind reconstituirea dreptului de proprietate pentru suprafetele de terenuri cu destinatie forestiera, desi obligativitatea efectuarii acestor demersuri juridice a fost stabilita in sarcina sa printr-un raport al Corpului de Control al Regiei Nationale a Padurilor – Romsilva.
In cursul anului 2007, cunoscand nelegalitatea reconstituirii dreptului de proprietate asupra suprafetei de 351 ha teren cu vegetatie forestiera, precum si obligatia stabilita in sarcina sa, in calitate de director al Directiei Silvice Botosani, prin raportul corpului de control al Regiei Nationale a Padurilor de a efectua demersurile juridice necesare la instanta de judecata competenta in vederea constatarii nulitatii absolute a titlului de proprietate si a actelor subsecvente, cu rea credinta si in numele Regiei Nationale a Padurilor, a achizitionat, prin cumparare, suprafata de 351 ha teren cu vegetatie forestiera de la aceeasi persoana pentru suma de 2.439.450 de lei, provenind din fondul de conservare si regenerare a padurilor, care reprezenta deopotriva prejudiciul material cauzat Regiei Nationale a Padurilor – Romsilva – Directia Silvica Botosani (la care se adauga suma de 37.782 de lei reprezentand cheltuieli conexe) si folosul necuvenit obtinut de persoana neindreptatita la reconstituirea dreptului de proprietate pentru aceeasi suprafata de teren.
In cauza au fost instituite masuri asiguratorii in ceea ce priveste mai multe imobile apartinand inculpatului Axinte Mihai, in vederea asigurarii posibilitatii de reparare a pagubei materiale cauzate Regiei Nationale a Padurilor – Romsilva – Directia Silvica Botosani.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Botosani, cu propunere de mentinere a masurilor asiguratorii dispuse in cauza.
Facem precizarea ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta spre judecare, situatie care nu poate sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie”.
foto: btonline.ro
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Cetățean 6 November 2016 16:46 +2
# Citizen kane 6 November 2016 18:54 +2
# Cetateanul 7 November 2016 00:42 +2
# pelin 6 November 2016 17:03 +7
# Gigi 6 November 2016 17:30 -1
# Cetateanul 7 November 2016 00:50 +1
# Edelweiss 6 November 2016 18:15 +3
# Edelweiss 6 November 2016 18:22 +4
# Baghera 7 November 2016 10:14 +2
# NANY 7 November 2016 15:36 +5