23 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luati aminte magistrati! – Judecatoarea Gabriela Birsan informeaza corpul magistratilor despre abuzurile DNA, CSM si Sectiei penale a ICCJ comise in dosarul sau

Scris de: Adina A. STANCU - Razvan SAVALIUC | pdf | print

25 March 2012 12:10
Vizualizari: 7270

 

Lumeajustitiei.ro publica in continuare un material care sesizeaza practicile abuzive ale procurorilor DNA, Viorel Cerbu si Lucian Papici, in cazul judecatoarei supreme Gabriela Victoria Birsan (foto) dar si maniera in care CSM si Sectia penala a ICCJ a inteles sa faca jocul procurorilor DNA. Printre practicile abuzive semnalate sunt evidentiate ignorarea unor decizii ale Curtii Constitutionale care impun efectuarea interceptarilor telefonice doar in faza urmaririi penale (si nu in faza actelor premergatoare cum procedeaza DNA), dar si obiceiul prost al DNA de a acuza diferite persoane ca sunt vinovate de comiterea unor infractiuni in faza in care impotriva acestora doar s-a inceput urmarirea penala, facandu-se abstractie de faptul ca potrivit legii incepererea urmaririi penale este o faza procesuala in care, prin administrarea de probe in acuzare, dar si in aparare, se cerceteaza daca exista sau nu elemente de vinovatie. Judecatoarea Birsan este in prezent urmarita penal de DNA, pentru presupuse fapte de coruptie, intr-un dosar mai mult decat controversat, in care CEDO de la Strasbourg a stabilit deja ca in cazul ei procurorii DNA i-au incalcat imunitatea si au efectuat o perchezitie ilegala la domiciliul ei si al sotului ei – judecatorul roman la CEDO, prof. Corneliu Birsan.


Precizam ca judecatoarea Gabriela Birsan, prin semnalele publice oferite presei nu incearca sa se apere in presa, pentru ca nu jurnalistii vor decide soarta ei. Dimpotriva, Gabriela Birsan trimite informatii presei pentru apararea corpului magistratilor, pentru a le arata abuzurile DNA, CSM si Sectiei penale ICCJ si a-i pune in garda ca oricand pot fi si ei victime. Iata materialul:

1. Rezolutie 765/II-1/2011 din 06.01.2012 procuror sef sectie Papici

La 05.10.2011, prin actul de incepere a urmaririi penale, autoritatea competenta (procurorul de caz) a exprimat in mod neechivoc opinia ca persoana vizata - Gabriela Victoria Birsan - este autorul faptei in cauza.

Critica:

Art. 6 din Conventia europeana a drepturilor omului si art. 21 alin. (3) din Constitutia Romaniei consacra dreptul la un proces penal echitabil. Potrivit art. 132 alin. (1) din Constitutie, un principiu al activitatii procurorilor este acela al impartialitatii. Codul de procedura penala, prin art. 6 alin. 2 si art. 202 alin. 1, obliga procurorul ca, in cursul urmaririi penale, sa administreze probele necesare in aparare si in favoarea invinuitului sau inculpatului.

Prin actul de incepere a urmaririi penale debuteaza prima faza a procesului penal, care are ca obiect, conform art. 200 din Codul de procedura penala, strangerea probelor necesare cu privire la existenta infractiunilor, la identificarea faptuitorilor si la stabilirea raspunderii acestora. Prin urmare, simpla incepere a urmaririi penale in personam, cu consecinta dobandirii calitatii de invinuit, cand nici macar nu s-a pus in miscare actiunea penala, nu poate duce la formarea convingerii si la exprimarea "in mod neechivoc" a opiniei procurorului anchetator ca invinuitul este vinovat de savarsirea infractiunii. Daca ar fi asa, intreaga urmarire penala nu ar mai avea decat o singura finalitate, si anume strangerea de catre procurorul anchetator de probe ca invinuitul este vinovat de savarsirea infractiunii, cu consecinta absentei unei urmariri penale impartiale din partea procurorului.

In concret, procurorul de caz Cerbu a considerat ca invinuita este vinovata de savarsirea infractiunii inca de la momentul inceperii urmaririi penale, deci inainte de a efectua orice act de urmarire penala. Acest lucru este afirmat si recunoscut expres de seful ierarhic al procurorului anchetator, Papici, seful Sectiei de combatere a coruptiei. Prin urmare, procurorul de caz nu poate fi impartial in efectuarea urmaririi penale avand deja formata convingerea ferma inca inainte de efectuarea oricarui act de urmarire penala, asa incat singurul sau scop in efectuarea urmaririi penale este strangerea de probe in acuzare in vederea condamnarii invinuitei, iar nu efectuarea unei urmariri penale impartiale, in vederea aflarii adevarului. La randul sau, procurorul ierarhic superior procurorului de caz cunoaste, accepta si favorizeaza aceasta atitudine a procurorului de caz, dovada ca exprima exact aceeasi convingere, ceea ce il face sa fie, la randul sau, lipsit de orice aparenta de impartialitate.

2. Rezolutie 95/II-1/2012 din 05.03.2012 procuror sef sectie Papici

Este adevarat ca in cererile procurorului de caz de incuviintare a perchezitiei si de autorizare a perchezitiei, adresate CSM si ICCJ, in dispozitiv este prevazuta o agravanta care nu figureaza in actul de incepere a urmaririi penale, dar este o eroare materiala evidenta, fara intentia de inducere in eroare a CSM si ICCJ

Comentariu:

Hotararea Sectiei pentru judecatori a CSM care a incuviintat perchezitia s-a intemeiat in mod expres pe periculozitatea faptei cu circumstanta agravanta indicata de procuror si pe limita de pedeapsa de 15 ani.

CSM s-a lasat deci indus in eroare pe un element decisiv. Si procurorul e vinovat ca i-a indus in eroare, si cei de la CSM ca nu au studiat dosarul, ci au preluat fara nicio verificare exclusiv afirmatiile din cererea procurorului.

La randul ei, judecatoarea de la Sectia penala a ICCJ, cand a autorizat perchezitia, nu a vazut ca DNA incepuse urmarirea penala pentru o fapta si cu o calificare juridica si ceruse incuviintarea si autorizarea perchezitiei pentru alta fapta si calificare juridica. Mai grav, judecatoarea de la ICCJ nu putea sa autorizeze perchezitia decat in limitele incuviintarii prealabile a CSM; or, judecatoarea de la ICCJ a incuviintat pentru fapta pentru care DNA incepuse urmarirea penala, in timp ce avizul prealabil al CSM era pentru alta fapta si incadrare juridica.

Atentie: in aceeasi zi procurorul a depus cererea la CSM, CSM a studiat-o, a solutionat-o, a redactat-o si a dat-o procurorului, apoi procurorul a facut cererea la ICCJ si in aceeasi zi judecatoarea de la ICCJ a studiat-o, a solutionat-o, a redactat incheierea si a dat autorizatia procurorului, care a mai avut timp in aceeasi zi sa faca si perchezitia. Cand au avut timp membrii Sectiei pentru judecatori a CSM si judecatoarea de la ICCJ sa studieze cu adevarat dosarul, cu interceptari telefonice de luni de zile? De fapt, nu au facut decat sa preia cererea procurorului, fara nicio minima verificare, abdicand de la orice garantie impotriva arbitrariului.

3. Rezolutie 95/II-1/2012 din 05.03.2012 procuror sef sectie Papici

Observatie prealabila:

Am facut plangere impotriva participarii procurorului Cerbu la judecarea cererii de autorizare a perchezitiei in camera de consiliu la Sectia penala a ICCJ. Regulamentul de ordine interioara al DNA, aprobat prin Ordinul ministrului Justitiei nr. 2184/C/2006, prevede expres ca participarea la sedintele de judecata se face de procurorii sectiei judiciare (Cerbu e la sectia de combatere a coruptiei).

Art. 57. - Sectia judiciara penala este condusa de un procuror sef, ajutat de un procuror sef adjunct, are in structura Serviciul specialisti si indeplineste urmatoarele atributii: a) asigura participarea procurorilor la judecarea cauzelor penale in care instantele de judecata au fost investite prin rechizitorii emise de catre procurorii Directiei Nationale Anticoruptie, precum si la judecarea cererilor ori propunerilor adresate instantelor de judecata de catre aceasta directie

Solutia lui Papici din rezolutie:

Este o interpretare voit gresita/tendentioasa a procedurilor in materia propunerii arestarii preventive, indusa de invinuita prin aparatorul sau ales, in sensul ca procurorul anchetator care a dispus masura retinerii nu poate participa la judecarea masurii de arestare preventiva, ci acest rol ar incumba numai procurorilor din cadrul sectiei judiciare penale.

Comentariu:

Plangerea mea viza participarea lui Cerbu la judecarea cererii de autorizare a perchezitiei. Ce legatura are asta cu retinerea si arestarea ?!? Nu cumva Papici s-a dat de gol, in sensul ca fusesera pregatite de DNA si incuviintate de CSM si retinerea si arestarea?!? Si nu si-a dat seama ca eu am contestat perchezitia, el mi-a raspuns cu retinerea si arestarea, ca Cerbu a avut dreptul sa le faca!!!

4. Rezolutie 95/II-1/2012 din 05.03.2012 procuror sef sectie Papici

Observatie prealabila:

Am facut plangere impotriva interceptarilor si inregistrarilor telefonice in faza actelor premergatoare. Am invocat Decizia Curtii Constitutionale nr. 962/2009, prin care s-a solutionat exceptia de neconstitutionalitate purtand tocmai asupra dispozitiilor art. 911 C.proc.pen: "Dispozitiile legale criticate nu permit [...] administrarea mijloacelor de proba in afara procesului penal, adica in faza actelor premergatoare. [...] interceptarea si inregistrarea convorbirilor pot fi dispuse, asa cum se prevede in alin. 1 al art. 911 din Codul de procedura penala, la cererea procurorului care efectueaza ori supravegheaza urmarirea penala. Iata deci ca administrarea unor astfel de mijloace de proba este plasata in cadrul primei faze a procesului penal, urmarirea penala putand fi inceputa, potrivit art. 221 si 228 din Codul de procedura penala, atat in personam, cat si in rem." Potrivit art. 147 alin. (4) din Constitutie, deciziile Curtii Constitutionale sunt general obligatorii. De asemenea, conform jurisprudentei sale constante (e.g.: Decizia Plenului nr. 1/1995, Decizia nr. 51/2012), caracterul obligatoriu vizeaza nu numai dispozitivul, ci si considerentele deciziilor Curtii Constitutionale ("autoritatile si institutiile publice urmeaza sa respecte atat considerentele, cat si dispozitivul").

Solutia lui Papici:

Nu se aplica decizia Curtii Constitutionale, intrucat considerentele acesteia sunt in contradictie cu dispozitivul deciziei, prin care s-a respins exceptia de neconstitutionalitate.

Comentariu:

Prin urmare, procurorul Papici e si deasupra Curtii Constitutionale, el decide daca aplica sau nu o decizie, daca e buna sau nu o decizie a Curtii Constitutionale. Din 2012, in urma modificarii Legii statutului judecatorilor si procurorilor, nerespectarea deciziilor Curtii Constitutionale e prevazuta expres ca abatere disciplinara. Pe fond, nu a inteles nimic din decizia Curtii Constitutionale. Autorul exceptiei critica textul din Codul de procedura penala, pentru ca ar permite interceptarile in faza actelor premergatoare. Curtea Constitutionala a respins exceptia, dar cu motivarea ca textul e constitutional tocmai pentru ca el nu permite interceptarile in faza actelor premergatoare, ci numai dupa inceperea urmaririi penale.

5. Din iunie 2011 lui Cerbu i-a expirat mandatul de procuror sef adjunct sectie. Are avizul favorabil al Sectiei pentru procurori CSM pentru reinvestire, dar nu s-a emis decretul Presedintelui.

Pe site-ul oficial al CSM, el apare insa ca sef titular in functie (nu cu functie vacanta si cu el doar ca delegat, ca la Morar). E insa singurul sef titular la DNA pentru care nu se indica actul de numire si data inceperii mandatului. Tot pe site-ul oficial al DNA insa, la functii vacante, functia lui apare ca fiind vacanta. Cum e posibil ca, pt CSM, aceasta functie sa fie si ocupata cu titular, si vacanta?

6. La Curtea de Apel Pitesti - Sectia de contencios administrativ, in data de 07.03.2012, o judecatoare foarte curajoasa a respins exceptia inadmisibilitatii actiunii domnului Corneliu Birsan impotriva hotararii CSM de incuviintare a perchezitiei (CSM sustinea ca e act de procedura penala si nu e cenzurabil in contencios). Ne vom judeca deci pe fond si aici nu vad ce alta solutie se poate da, dupa decizia CEDO.“

 

Comentarii

# avize date 25 March 2012 14:04 +10

Chestia de la punctul 6 imi place. Si stiti de ce? Pentru ca intrebarile membrilor CSM, daca avizele sunt acte de contencios sau de urmarire penala (puse desigur pentru a-si lamuri mintile lor incalcite) la fel ca raspunsul, sunt in coada de peste pana si azi. Nici azi nu stiu ce sa scrie in acele avize si care e rolul lor. Simplu ar fi sa se elimine prin lege, si acestea, si cele ale parlamentarilor. Pentru ca oricum membrii CSM sunt depasiti de situatie. Cat despre parlamentari, asa nu mai stateam acum sa despicam in paispe cazul Boldea. Nici un magistrat serios nu are nevoie de avizele CSM care ii fac sa se simta semizei si niciun parlamentar nu trebuie ocrotit la adapostul lor. Dar asta sta doar in mana legislativului!

# C GH date 25 March 2012 14:56 +6

daca s-ar admite considerentele doamnei Barsan cu privire la faza procesuala in care se pot invoca prevederile art. 91 indice 1 din cpp, foarte multe hot definitive si irevocable ar fi lovite de nulitate si foarte multi procurori ar fi sanctionati dar si urmariti penal pentru abuz in serviciu. Stim cu totii ca solicitarea interceptarilor telefonice si efectuarea propriu zisa a acestora de catre servicii de informatii se fac in baza Legii 51/1991, dupa care sunt inaintate parchetului care se sesizeaza din oficiu si urmeaza transcrierea lor. In nota de fundamentare a solicitarii judecatorului, chiar daca infractiunea respectiva nu este din categoria celor pentru care se solicita interceptarea, cel care solicita mai ADAUGA la datele existente una sau mai multe elemente de natura a confirma existenta unei infractiuni contra sigurantei nationale, il imbrobodeste pe judecator si obtine aprobarea interceptarii. Daca in afara de cele expuse mai avem si o asistenta juridica facuta de un subaltern al domnului Gheorghe Floricel, doamna Barsan revolutioneaza institutia UP

# da, da.... date 25 March 2012 15:58 -8

Totul despre procedura....Dar pe fond? Ziceti-ne cu bijuteriile, cu excursiile....cu fapta de care sunteti acuzata cum sta treaba?

# nu,nu... date 25 March 2012 16:24 +13

Fara procedura nu exista legalitate, fara procedura nu exista drepturi si libertati, fara procedura inseamna abuz,arbitrariu,incertitudine, fara procedura nu poti emite acuzatii bazate probe legale, fara procedura nu vorbim despre proces penal, fara procedura vorbim noi intre noi la carciuma.

# ba da, ba da date 25 March 2012 16:41 -10

total de acord! dar sa ne zica de fapte. cum a fost? e adevarat? a luat, nu a luat? a pus mana? a primit? PS sper ca nu frecventati carciuma...

# ba da, ba nu date 25 March 2012 17:20 +4

ca daca nu exista procedura deci nu exista proces penal (oriunde altundeva decat Romania), deci e ca si cum faptele nu prea exista deci nu poate sa vorbeasca despre ceva ce nu exista. ps.:daca as fi vreo curva virgina as spun NU....tot romanul trece pe la un restaurant, o carciuma...de a lungul vietii...deci cum nu sunt ...DA frecventez din cand in cand si cate o carciuma numai ca nu o confund cu sala pasilor pierduti, cum fac multi procurori din pacate.

# viziune diferita date 25 March 2012 18:16 -5

insistenta de a juca mult pe procedura, ca in acest caz, face ca fondul sa nu miroasa a bine. eu cred ca un nevinovat acuzat pe nedrept vrea sa treaca rapid la fond intrucat stie ca acolo nu scartaie nimic. o parere doar....si fara populisme, stim ca nu esti obligat sa te legi obsesiv de toate fractiunile de act de procedura.

# total diferita date 25 March 2012 18:45 +9

Nu pot fi de acord: nu putem institui prezumtia de vinovatie si trimite in judecata pe orcine,oricand ca sa se judece 4-5ani sa fie suspendat din functie, salariu canci, stampila pe frunte de corupt pusa pe veci,drumuri la instante,stres,sanatate pierduta... si sa avem surpriza ca nu e vinovat la final si ca nu i s-au respectat drepturile procesuale, care sunt un bun comun al tuturor si care trebuiesc respectate intocmai pentru a nu ajunge la scenariul de mai sus.Pai pe logica asta fara respectarea procedurii, de ce mai avem nevoie de procurori?oricine poate redacta niste acuzatii intr-un formular tip (rechizitoriu) si cu asta basta sa se judece in instanta.

# diferita total date 25 March 2012 19:11 +6

Mie tocmai faptul ca unei persoane i se incalca drepturile ma duce cu gandul ca s-ar putea sa fie nevinovata.Altfel de ce as incalca legea ca sa dovedesc ceva real?

# pt ca date 25 March 2012 21:06 +5

pentru ca ma grabesc si sunt supraincarcat. poate si un pic incompetent. de asta. 

# ionescu date 26 March 2012 16:15 -2

Ce ma deranjeaza pe mine este ca se da atata importanta acestui caz. SUNT CU SUTELE IN ROMANIA si nu le mediatizeaza nimeni. NUMAI CA SE CHEAMA BARSAN si sotul e la CEDO trebuie sa existe aceste reguli? Oamenii simpli sunt calcati in picioare!!! SA RASPUNDA SI ACESTI HOTI SI CORUPTI GEN BARSAN, CA NU SUNT USA DE BISERICA.

# ionescu date 27 March 2012 15:38 0

Toti coruptii pun negative. Numai ciumpalaci in tara asta

# Justitia la rascruce date 25 March 2012 16:21 +12

Ca nu intelege Papleaca (scuze Papici) absolut nimic, nu e o problema, asta a fost criteriul de selectie la DNA (pregatit profesional putin sub 0, sa ai un IQ de batracian, injectat din nastere cu virusul jigodism, bun executant de ordine si ager ridicator de tel.legat la partid, verticalitate precum cocoasa Cocosatului de la Notre Damme...).Problema e ca si judecatorii se fac ca nu inteleg si judeca dupa alte legi decat cele incriptate.

# IOAN DUSCAS date 25 March 2012 18:02 0

MAREA PROBLEMA A JUSTITZIEI ROMANE ESTE FAPTUL CA ACEASTA GEME DE "ACOPERITZI" PLASATZI PENTRU A PUNE JUSTITZIA LA DISPOZITZIA UNOR GUNOAIE NEVERTEBRATE AUTOHTONE SHI STRAINE ! ASHA CA IN TIMP CE CICA AR FI PENURIE DE MAGISTRATZI GASESHTI TOT FELUL DE GUNOAIE ACOPERITE DIN RANDUL ACESTORA DETASHATE PE UNDE NICI NU VISEZI ! EU PERSONAL DESHI NU AM NICI O LEGATURA CU VRE-O INFRACTZIUNE NICI MARE NICI MICA ! NICI LOCALA NICI NATZIONALA NICI ORIUNDE IN ACEASTA LUME ! TOTUSHI SUNT MONITORIZAT DE CATRE O GRAMADA DE INIFRACTORI IN DIVERESE UNIOFORME CARE AU MISIUNEA DE A SCOATE CEVA NASOLIE FACUTA CANDVA DE MINE ORIUNDE AR FI LOCUL UNDE ACEASTA S-AR FI CONSUMAT ! DAR DATORITA FAPTULUI CA SUNT OM CINSTIT SHI RESPECTIVELE GUNOAIE NU AU AVUT CE SA GASEASCA ACESHTIA AU TRECUT LA MONTAREA DE SCENTE ZI DE ZI IN APROPIEREA MEA DIN CARE SA REZULTE CA ASH AVEA PREOCUPARI INFRACTZIONALE DESHI SUNT OM CINSTIT CA ASH FI TZIGAN DESHI NU AM NICI O LEGATURA CU ACEST NEAM DE CIORI !

# IOAN DUSCAS date 25 March 2012 18:07 +2

DESHI SUNT FOARTE DERANJAT DE CORUPTZIE SHI TARE MULT ASH VREA CA ACEASTA SA FIE ERADICATA TOTUSHI SUNT DEOSEBIT DE DERANJAT DE ANTICORUPTZIA FACUTA FARA DE PROBE "DUPA URECHE" !ESTE MULT MAI DAUNATOAR ACEAST GEN DE ANTICORUPTZIE DECAT CORUPTZIA IN SINE ! DECI DACA ACEASTA DOAMNA A FOST LA UN PAS SA FIE RETZINUTA SHI ARESTATA PENTRU NISHTE MARGELE DE 10 LEI IMI PUN PROBLEMA DACA NU CUMVA SHI IN CAZUL JUDECATOAREI DAVID NU AVEM DE A FACE CU ACEASHI JUCATORIE PENALA A UNOR BANDITZI ! CUM POATE FI TOLERATA O ASEMENEA MANIERA DE LUCRU INTR-UN DOMENIU ATAT DE SENSIBIL !

# vivi pescaru' date 25 March 2012 20:21 -2

Intrati pe site-ul ICCJ Sectia contencios, exceptii de nelegalitate (tabel) si veti vedea cum "judeca" aceasta asa-zisa judecatoare Barsan : "Excepţie respinsă prin înlăturarea aplicării dispoziţiilor art.4 alin.(1) din Legea nr.554/2004 şi ale art.II alin.(2) teza finală din Legea nr.262/2007"

# prostime in tara cat cuprinde date 28 March 2012 15:18 +2

"E prosti" in tara dar si pe situl asta. Numai cretini. Ai mare dreptate. Omul simplu moare cu dreptatea in mana si hotii gen Barsan gasesc chichite. RUNINE!!!

# o parere, "pusa in garda" date 26 March 2012 12:51 -2

"Si daca ramuri bat in geam si se cutremur...", citand pe cineva. Cred ca astfel doamna jude incearca sa capteze atentia prin semnalarea unor presupuse abuzuri (desigur, din dorinta de a-i pune in garda pe magistrati), fara a spune nimic daca a luat sau nu, restul, cu procedurili), sa fim seriosi. Unde ai fost pana acum d. na Birsan?, la cati magistrati "abuzati" de DNA au fost, de ce nu i-a averizat nimeni, daca tot stiai cum este cu procedurili. Sa fim seriosi, unde nu iese fum fara foc, ca sa inchei tot printr-un citat.

# Semeni vant culegi furtuna! date 26 March 2012 14:00 +1

E foarte simlu de decriptat marsavia:tinta a fost discreditarea prof.Birsan si eventuala inlocuire a acestuia cu un personaj obedient.De ce?Pai, pentru ca in 5-6ani va ploua cu decizii impotriva Romaniei in care vor fi implicati procurori DNA.Ce inseamna acest lucru?Pai, multe incalcari ale drepturilor omului sunt infractiuni, o motivare CEDO e un adevarat Rechizitoriu,plus presiunea ulterioara a Comitetului de Ministrii de a rezolva problemele cu acest parchet.Va fi nasol ptr.d'alde Morar,Papici,Cerbu,Tulus...si vor sa o mai lalaiasca sa-o mai coafeze...Ca prof.Birsan s-a abtinut e chiar mai rau ptr.ei jud.Poalelungi e un bun cunoscator a legislatiei romane si un drastic sanctionar al abuzurilor politico-juridice din R.Moldova.

# calu date 27 March 2012 19:04 -2

are dfreptate mare d-na judecator. ministerul public condus de luluta (koveshi) pupa in cur pe base si ai lui. am ajuns sa ne temem in propria tara. jos cu regimul neosecurist.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.07.2024 – Alt candidat la revenirea in magistratura picat la psihologic

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva