psdolt
25 November 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

psdolt psdolt psd

MIZERABIL – La doi ani dupa ce l-a pus la stalpul infamiei si acuzat in piata publica, DNA a inchis dosarul fostului director CNADNR Narcis Neaga. Parchetul lui Kovesi a dispus clasarea cauzei in care Neaga a fost acuzat de abuz in serviciu, dand vina pe CCR. DNA trebuie sa restituie cautiunea de 300.000 lei pe care Neaga a fost obligat sa o plateasca pentru a nu fi defilat in catuse

Scris de: George TARATA | pdf | print

2 March 2018 18:46
Vizualizari: 10231

In urma cu doi ani, DNA dadea publicitatii un comunicat de presa, preluat evident de intreaga propaganda, in care fostul director CNADNR Narcis Neaga (foto) era pus la stalpul infamiei si acuzat in piata publica pe motiv ca ar fi corupt. Neaga era acuzat de abuz in serviciu si obligat la plata unei cautiuni de 300.000 de lei pentru a nu fi defilat in catuse. Ei bine, dosarul s-a facut tandari. Si nu s-a facut tandari in instanta, ci chiar la DNA.

Parchetul lui Kovesi a anuntat, vineri 2 martie 2018, ca in cauza privindu-l pe Narcis Neaga s-a dispus clasarea. DNA a precizat, intr-un raspuns acordat agentiei Mediafax, ca solutia a fost data in temeiul art. 16 alin. 1 lit. b), care prevede ca “fapta nu este prevazuta de legea penala ori nu a fost savarsita cu vinovatia prevazuta de lege”. De vina este desigur aceeasi Curte Constitutionala a Romaniei, care a stabilit ca abuzul in serviciu nu se poate aplica decat atunci cand se constata incalcarea legislatiei primare. Or, in cazul lui Neaga, sustine DNA, nu a fost cazul. De remarcat este insa ca decizia CCR a fost data in iunie 2016, dar dosarul lui Neaga a fost inchis abia in februarie 2018.


Cert este ca imaginea directorului CNADNR a fost iremediabil compromisa, iar DNA nu a avut nici macar bunul simt sa anunte printr-un comunicat de presa postat pe site-ul propriu solutia de clasare, asa cum o face cand vine vorba despre infierarea si acuzarea celor vizati de dosare.

Iata raspunsul acordat de DNA agentiei Mediafax:

In dosarul mediatizat prin comunicatul nr. 2034/VIII/3 din 23 decembrie 2015, fata de persoana la care faceti referire, procurorii anticoruptie au dispus solutia clasarii la data de 21 februarie 2018, conform art. 16 alin. 1, lit. b ('fapta nu este prevazuta de legea penala ori nu a fost savarsita cu vinovatia prevazuta de lege') din CPP. Concret, in acest caz, procurorii anticoruptie nu au constatat incalcarea legislatiei primare, avand in vedere dispozitiile Deciziei nr.405 din 15 iunie 2016 a Curtii Constitutionale, aspect care nu poate atrage raspunderea penala a persoanei respective”.

Iata comunicatul DNA din decembrie 2015 privind inculparea fostului director CNADNR Narcis Neaga:

“Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie au dispus punerea in miscare a actiunii penale si luarea masurii controlului judiciar pe cautiune pe o durata de 60 de zile, incepand de la data de 23.12.2015, fata de inculpatul NEAGA NARCIS STEFAN, director general al Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania SA (CNADNR), la data faptei, cu privire la savarsirea infractiunii de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Inculpatul Neaga Narcis Stefan va depune o cautiune in valoare de 300.000 lei, care va fi consemnata pe numele inculpatului la dispozitia Parchetului de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationala Anticoruptie sau prin constituirea unei garantii reale, mobiliare ori imobiliare, in limita sumei de 300.000 lei, in favoarea Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationala Anticoruptie. Cautiunea se va depune in termen de 10 zile.

Inculpatului Neaga Narcis Stefan i se atrage atentia ca nedepunerea cautiunii atrage inlocuirea masurii cu alta mai grava.

Din ordonanta intocmita de procurori a rezultat ca exista date si probe potrivit carora:

La data de 15 mai 2014, inculpatul Neaga Narcis, in calitate de director general al Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania SA (CNADNR), a procedat la suspendarea abuziva a unui contract de servicii privind 'Supervizare Autostrada Orastie – Sibiu' si a platilor aferente acestuia, cu incalcarea dispozitiilor contractuale, a conditiilor FIDIC (Federatia Internationala a Inginerilor Consultanti) si a dispozitiilor legale. Ulterior, inculpatul a desemnat Directia Regionala de Drumuri si Poduri Brasov pentru a superviza lucrarile de constructie a autostrazii si pentru a indeplini obligatiile contractuale in perioada de desfasurare a contractelor de lucrari privind:
- 'Proiectare si executie Autostrada Orastie – Sibiu, Lot 3: km 43+855 – km 65+965',
- 'Proiectare si executie Autostrada Orastie – Sibiu, Lot 3: km 65+965 – km 82+070'.

Apoi, inculpatul a reziliat contractul de supervizare in conditii nelegale si a refuzat plata facturii emisa de catre liderul asocierii care asigurase initial serviciile de supervizare a lucrarilor si, pe cale de consecinta, in mod nefundamentat, a refuzat decontarea facturii din fondul de coeziune (fonduri europene).

Ulterior, printr-o Sentinta arbitrala, Curtea de Arbitraj Comercial International de pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei a admis in parte cererea formulata liderul asocierii care asigurase initial serviciile de supervizare a lucrarilor si a obligat CNADNR SA la plata sumei de 3.139.109,20 lei plus TVA, precum si a penalitatilor de intarziere, calculate de la data de 15.05.2014 pana la data de 23.12.2014, data inregistrarii cererii arbitrale.

Toate aceste actiuni au avut au drept consecinta directa plata, de la bugetul de stat (si nu din fondul de coeziune), catre liderul asocierii careia i s-a reziliat contractul de supervizare, a sumei de 3.159.022,65 lei (reprezentand pretul serviciilor de supervizare pentru perioada octombrie 2013 – decembrie 2013), a penalitatilor aferente, precum si plata serviciilor de supervizare (prestate ulterior suspendarii contractului de catre Directia Regionala de Drumuri si Poduri Brasov).

De asemenea, prin suspendarea si respectiv rezilierea contractului de supervizare a fost favorizat antreprenorul (societatea executanta a lucrarilor de constructie), care, in acest mod, a beneficiat de inchiderea neconformitatilor si avizarea la plata a situatiilor de lucrari, in conditiile in care supervizorul suspendat constatase deficiente de executie si utilizarea de materiale necorespunzatoare.

Mai mult, prin suspendarea contractului si inlocuirea Inginerului FIDIC (a supervizorului) cu incalcarea procedurii, respectiv prin neacordarea preavizului si nepreluarea documentelor de la supervizorul initial, noul supervizor desemnat a fost pus in imposibilitatea urmaririi lucrarilor. Faptul ca dupa suspendarea contractului de supervizare, intr-o perioada scurta au fost gasite solutii pentru inchiderea neconformitatilor si aprobarea la plata a lucrarilor denota ca scopul suspendarii contractului de supervizare a fost de a asigura antreprenorului posibilitatea decontarii unor lucrari neconforme.

Pe timpul cat se afla sub control judiciar, inculpatul Neaga Narcis trebuie sa respecte urmatoarele obligatii:

a) sa se prezinte la Parchetul de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationala Anticoruptie, Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie si la Sectia 3 Politie Bucuresti ori de cate ori este chemat;

b) sa informeze de indata Parchetul de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationala Anticoruptie, Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie si Sectia 3 Politie Bucuresti cu privire la schimbarea locuintei;

c) sa se prezinte la Sectia 3 Politie Bucuresti, conform programului de supraveghere intocmit de organul de politie sau ori de cate ori este chemat.

d) sa nu paraseasca teritoriul Romaniei, decat cu incuviintarea prealabila a procurorului competent;

e) sa nu se apropie de ceilalti inculpati/alti participanti la comiterea infractiunii/ martorii din dosar si sa nu comunice cu acestia direct sau indirect, pe nicio cale.

Inculpatului Neaga Narcis i s-a atras atentia ca, in caz de incalcare cu rea-credinta a obligatiilor care ii revin, masura controlului judiciar se poate inlocui cu masura arestului la domiciliu sau masura arestarii preventive.

Inculpatului Neaga Narcis i s-au adus la cunostinta calitatea procesuala in conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedura penala.

Facem precizarea ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, necesara in vederea propunerii unor masuri preventive, activitate care nu poate, in nici o situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie”.

Comentarii

# sanchi date 2 March 2018 18:55 +15

Duduia Ciordy nu poate fi vinovată, ea semnează ca primarul comunicatele și penalul Ciolannis e foarte mulțumit!

# IA COMUNICATU, NEAMULE! date 2 March 2018 19:33 +3

CESEMIȘTII se c... pe ei de frică de cînd cea mai curajoasă mujer s-a lăudat că a arestat pe cei ce-o puseră în funcție și se fac că plouă cînd DNA ne minte prin comunicate („Nu am plagiat”) or bîrfește intimitatea managerului („am avut relații personale...”) :P :P :P

# comunicate de bandă, vrem! date 2 March 2018 23:45 +2

Se cuvine ca DNA să nu mai umble cu fofîrlica și să bage un serial de comunicate privind amorul ghebos al boassei cu: protectorul de la SPP; un angajat de la SIE și, desigur, amantlîcul Ko-Co. Minte oare presa - „Este adevărat, domnule general-locotenent Florian Coldea... a amenințat că se sinucide cand dumneata te-ai combinat cu o tanără extrem de sexy, recrutată ulterior pentru SRI?”

# DODI date 2 March 2018 18:56 +9

Se înșiră zilnic pe ață victoriile DNA. Doar mutalăul de la Cotroceni nu vede, nu aude, nu vorbește, doar luluța și lăzăruc mai cred că pot opri cursul istoriei. Au căzut alții de pe cai mai mari decât mârțoagele lor. Așa că trebuie chemat SMURD-ul pentru a-i feri de furia poporului.

# Gore date 2 March 2018 22:41 +2

A cazut el, capul lui Ceausescu....dara-mi-te al astora.... Ei chiar uita ca NIMENI nu este pe veci NUMIT "ceva",...orice. Se mai si termina. Si pana la urma...ce draq e asa mare chestie ca o sa se shimbe seful unui parceht cerat de Nastase si care cred ca in curand ar trebuit re-intors in matca lui, in cadrul parchetului general....cum era si inainte, cum este si in toate celelalte state UE.

# Gilu date 2 March 2018 20:55 +4

Sa fie multumit ca nu i _ au spart usa cu capul lui Vasilica Danilet ...

# Microsoftul din Orastie -Sibiu date 2 March 2018 23:07 +12

Comentarii: nr. 1. la luju.ro 300.000 lei = 300.000 euro, e bine? nr.2. 3,2 mil lei=0,7 mil euro, deci pe trei luni trebuia sa se plateasca pentru supervizare 700 mii euro , sau lunar 233 mii euro. Cati ingineri se ocupau de supervizare? 1 ?, 10?, 50? deoarece fondul lor de salarii era de 200 mi euro /luna, caci in afara de sumele pt combustibil, sa vina la munca pe santier, din Sibiu, nu aveau alte cheltuieli . Va mai aduceti aminte cazul Clotilde Armand care singura incasa milioane lunar, pentru autostrada Bechtel care nu se facea, firma ei fiind in relatii speciale cu Bechtel in Franta . ce s-a mai suparat Clotilde A ! nr.3 e vorba de exact sectorul de autostrada care s-a prabuist unde sotul lui Kovesy livra materiale necorespunzatoare si in cantitati necontrolabile! Ce legatura e?, caci este! Concluzie: Urmariti daca punerea lui sub acuzare s-a facut pentru ca el stia de mizmasurile masculului Kovesy. Hotararea de acum DNA seamana cu clasare din Microsoft.

# DNA e de comă! date 2 March 2018 23:26 0

Tot CCR e de vină în cazul polițistului Rotariu? DNA s-a folosit de mărturii + denunțuri făcute de către persoane care nici nu participaseră la eveniment - luarea de mită... Achitat definitiv - fapta NU există. Deci așa îi lucrează DNA pe romani!

# Beny date 3 March 2018 05:42 +1

Acum pe bune ,CNADNR ?!! Va mai aduceti aminte ce au declarat cei din comisia aia trimisa de Banca Mondiala in control ?”La CNADNR e o gaura neagra ,dispar miliarde pe autostrazi dar autostrazile nu sunt decat pe hartie”.Daca si pe aia de la BM i-au speriat , va inchipuiti ce praduiala colcaie pe acolo.Si daca tot e asa nevinovat poate ne spune si noua mai multe ca deh , ar trebui sa stie de toate ciumbuslucurile alea ...

# cucu date 3 March 2018 09:26 +8

Atäta timp cät e Petru Groza sef la cotroceni, o va sustine neconditionat pe Ana Pauker la DNA. Asa fac toti penalii si penibilii.

# escu date 3 March 2018 10:14 +4

Nu este vorba de dosarul în care era implicat și fostul bărbățel al Luluței? Asta se și pare că a fost principala cauză a terfeliri imaginii fostului director. Putem spune că deranjul la famiglia Kovesi (vezi și cazul frățiorului, la Transgaz) se lasă cu dosare penale?

# XXX date 4 March 2018 15:22 0

Ba da, este exact acel dosar. Practic, l-au facut scapat pe Neaga sa nu-l dea in gat pe bebe. bebe kovesi fusese platit ca sa asigure protectie, ceea ce a si facut. Adica s-a surpat o autostrada, s-au tocat bani cu refacerea ei, si nu e nimeni vinovat. Daca sunt ai ”nostri” implicati, casari pe banda, desigur.

# LIBER LA FURAT! date 4 March 2018 08:43 +2

DA , in tara asta e liber la furat , liber din partea europenilor , liber din partea americanilor , noi ii lasam pe ei sa plece cu tot profitul neimpozitat , cu toate resursele , ii lasam sa ne fure cu bancile prin regulamentul infect impus de BNR, iar ei ne lasa sa furam nestingheriti din banul public, cam asta se intampla aici la Romanica .

# Cata date 4 March 2018 11:28 0

Nu asa, se claseaza dosarul! Nu, pentru ca asta inseamna ca cei care au facut dosarul nu cunosc legile, nu cunosc merserie si in consecinta trebuie sa uite de magistratura. Justitia nu este un domeniu de testare, unde se accepta exeprimentele unor persoane cu vocatie inteleasa gresit. Nu te poti juca cu destinul omului fara sa raspunzi pentru asta. Acestea actiuni iresponsabile nascute fie din incompetenta sau cu intentie trebuie asimilate CRIMEI!!!

# Pintea date 4 March 2018 13:01 +3

Clasarea e cu ..cantec! Din ce ati redat mai sus, nu rezulta nici o nevinovatie a lui Neaga. Din contra! De-asta e dubios cum s-a clasat! Toata lumea stia ce mafiot si tupeist era acest Narcis Neaga (din timpul lui Basescu), cate nelegalitati a facut si niciodata, niciodata, nu pateste nimic! Firma IMPREGILIO e firma unor mafioti italieni, arestati in Italia si care nu merita sa castige licitatii in Romania. Asa ca DNA a clasat dosarul cu buna intentie, asta trebuie investigat: de ce l-a clasat?? Si cine a ordonat clasarea? Ca probabil s-au facut presiuni, existand interese f mari. Cam ca la Microsoft. Nu vedeti ca tot statul roman iese pagubit, in avantajul unor mafioti? Kovesi este sustinuta, premiata de catre ambasadele straine tocmai pt ca le apara interesele in Ro, ea fiind cea care pagubeste de fapt statul, nu CCR, nu ministrul justitiei modificand legi, ci ea, matroana, cu clasarile dubioase!

# XXX date 4 March 2018 15:26 0

Asta e dosarul in care a fost implicat si bebe kovesi. De teama sa nu cirirpeasca Neaga, daca il priponesc, i-au dat clasare. Durerea mare nu e Neaga, ci faptul ca s-ar fi putut ajunge sa explice bebita ”al nostru” cum furniza el materiale la o autostrada cu firma lui de IT.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.11.2024 – ICCJ a lamurit cum ramane cu Sosoaca (Document)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva