NEAMUL PROST - Procurorul General Augustin Lazar neaga legitimitatea alesilor poporului si ii insulta: “Procurorii... cine ii convoaca? Niste inculpati de rang inalt... tentativele unor puteri ale statului de a lipsi procurorii de independenta, pe cai dubioase, prin proiecte si proceduri parlamentare viciate ori manopere dolosive”. In Comisia speciala de ancheta care a chemat-o pe Kovesi nu exista niciun inculpat. Lumea Justitiei a depus o noua plangere la Inspectia Judiciara (Plangerea)
Augustin Lazar (foto) numit politic in functia de Procuror General al Romaniei si-a aratat pe deplin adevarata fata, motiv pentru care consideram ca nu mai are ce cauta in Ministerul Public. Recentele sale atacuri defaimatoare la adresa Parlamentului, batjocorit in fel si chip, negat ca legitimitate nu pot ramane nesanctionate. Cu atat mai mult cu cat, departe de a fi un reper profesional, Augustin Lazar a dovedit prin intreaga sa cariera de procuror general ca nu il intereseaza ca procurorii care comit grave abuzuri sa fie trasi la raspundere pentru trimiterile nejustificate in judecata care se finalizeaza cu achitari pe lipsa de probe.
Daca joi, Lazar acuza Parlamentul ca “hartuieste” procurorii din Romania (afirmatie pe care o consideram iresponsabila) si ca procesul legislativ pe marginea raspunderii magistratilor nu ar fi altceva decat “tentativele unor puteri ale statului, de a lipsi procurorii romani de independenta, pe cai dubioase, prin proiecte si proceduri parlamentare viciate ori prin manopere dolosive puse la cale in cercuri politice cu interese impotriva infaptuirii justitiei penale”, vineri 8 decembrie 2017 Augustin Lazar a recidivat. Acesta a negat categoric dreptul consfintit si de Curtea Constitutionala al Comisiilor speciale de a audia vreun procuror, afirmand: “...acolo cine ii convoaca? Niste inculpati de rang inalt, care vor ca discutiile sa aiba loc in alt mediu in afara de cel judiciar...”. Ce sa vezi insa, din Comisia parlamentara de ancheta care a convocat-o pe Kovesi (prietena de casa a lui Lazar) nu face parte niciun “inculpat”. Si chiar daca ar exista, potrivit Constitutiei un om este prezumat nevinovat pana nu e condamnat definitiv.
Manfestarile lipsite de orice respect ale lui Augustin Lazar sunt deosebit de grave si reprezinta in opinia noastra un atac josnic la adresa reprezentantilor alesi de popor.
Redactia Lumea Justitiei considera ca August Lazar a mers mult prea departe si trebuie exclus de urgenta din Magistratura, drept pentru care am formulat deja o plangere disciplinara pe care am trimis-o Inspectiei Judiciare, a carui continut il puteti citi in continuare:
Catre Inspectia Judiciara
SESIZARE
cu privire la abaterile disciplinare prevazute de art. 99 lit. a), b) si d) din Legea nr. 303/2004, republicata, savarsite de:
-LAZAR AUGUSTIN – procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie;
respectiv pentru:
a) manifestarile care aduc atingere onoarei sau probitatii profesionale ori prestigiului justitiei, savarsite in exercitarea sau in afara exercitarii atributiilor;
b) incalcarea prevederilor legale referitoare la incompatibilitati si interdictii privind judecatorii si procurorii - raportat la art. 9 si 10 din Legea 303/2004, respectiv: “Judecatorii si procurorii sunt obligati ca in exercitarea atributiilor sa se abtina de la exprimarea sau manifestarea, in orice mod, a convingerilor lor politice”;
d) desfasurarea de activitati publice cu caracter politic sau manifestarea convingerilor politice in exercitarea atributiilor de serviciu;
MOTIVE
In fapt,
1 - In data de 07.12.2017, Procurorul General al Romaniei Augustin Lazar a dat publicitatii comunicatul de presa intitulat “Independenta si autonomia parchetelor, corolar al independentei judecatorilor”, prin care a inteles sa acuze Parlamentul Romaniei de fapte reprobabile, la maniera publica, in integralitatea lui, dupa cum urmeaza – citam o serie de fragmente din comunicatul care in opinia noastra reprezinta un adevarat delir:
-“A hartui procurorii, a-i pune intr-o stare defensiva, a-i ameninta cu raspunderi juridice disproportionate fata de eventualele greseli profesionale facute, a asimila ipso facto o decizie judecatoreasca de achitare a unui inculpat cu o culpa profesionala, a transforma parchetul intr-o veriga slaba aflata intre politie si instante judecatoresti, a supune procurorii controlului unui organism executiv, eminamente politic, asa cum este Ministerul Justitiei, condus de un ministru al justitiei numit politic si cu agenda politica inseamna, pe scurt, a incalca de o maniera grava principii fundamentale ale statului de drep...”
-“Constitutia Romaniei nu poate fi distorsionata nici macar de catre parlament, nici de o guvernare aleasa liber...”
-”Raspundem astfel, tuturor intrebarilor opiniei publice, tentativelor unor puteri ale statului, de a lipsi procurorii romani de independenta, pe cai dubioase, prin proiecte si proceduri parlamentare viciate ori prin manopere dolosive puse la cale in cercuri politice cu interese impotriva infaptuirii justitiei penale, ca Ministerul Public nu va abdica nici de la independenta si nici de la fermitate. Independenta conferita de Constitutia Romaniei se apara cu demnitate, fermitate si prin instrumente juridice puse la dispozitie de lege!”
2 - Tirada de infierare Parlamentului a fost continuata de Procurorul General Augustin Lazar si a doua zi, respectiv in data de 8 decembrie 2017, cand a declarat presei:
“Noi suntem ingrijorati si societatea civila e ingrijorata. Trebuie transparenta si sa se functioneze in mod legal. (...) In tot cursul anului 2017, Ministerul Public si in general institutiile din justitie au format obiectul unor atacuri concentrice, ele s-au vazut. Am folosit expresia «hartuit» pentru ca am gasit-o in raportul de la Geneva, unde scrie «Procurorii din DNA sunt hartuiti prin campanii media, prin chemarea in fata unor comisii speciale». Dar acolo cine ii convoaca? Niste inculpati de rang inalt, care vor ca discutiile sa aiba loc in alt mediu in afara de cel judiciar. Procurorii sunt invitati sa dea seama intr-un mediu care nu e judiciar. Am folosit aceasta expresie pentru ca o foloseste nu numai redactorul acestui raport, ci o vedem noi din ceea ce vedem noi prin atacuri media si alte acte care sunt evident neprietenoase procurorilor, cum ar fi aceea sa scoatem cuvantul «independent» din textul legii privind statutul si care intr-o maniera subtila, dar dubioasa a dorit evident sa indeparteze statutul procurorului de statutul de magistrat si sa-l duca in zona Executivului”.
Consideram iresponsabile declaratiile Procurorului General Augustin Lazar, care nu este la primele declaratii acuzatoare la adresa Parlamentului. A face procese de intentie Parlamentului ca ar “hartui” procurorii din intreaga Romanie pentru ca dezbate un proiect de lege privind sistemul judiciar – activitate absolut normala si legala – reprezinta o deturnare grava a logicii si adevarului.
A te referi la membrii Comisiei speciale de ancheta a parlamentului, care au convocat-o pe sefa DNA Laura Kovesi (prietena de casa a lui Augustin Lazar) cu calificativele “dar acolo cine ii convoaca? Niste inculpati de rang inalt, care vor ca discutiile sa aiba loc in alt mediu in afara de cel judiciar...”, reprezinta o denigrare revoltatoare si chiar o instigare publica impotriva alesilor Romaniei din partea unui personaj numit in functie (deci nu ales de popor), cu atat mai grava cu cat in componenta Comisiei - care a chemat-o la audieri in repetate randuri pe sefa DNA Laura Kovesi si aceasta nu s-a prezentat – nu exista dupa stiinta noastra niciun parlamentar care sa aiba calitatea de inculpat.
Chiar si daca ar fi existat un parlamentar inculpat, a te referi din functia de Procurorul General la un parlamentar la o asemenea maniera de batjocura, frizeaza incalcarea prezumtiei de nevinovatie si reprezinta o instigare publica impotriva alesilor natiunii, prin acreditarea ideii ca acestia nu ar avea legitimitatea sa cheme vreun procuror la audieri, pentru ca ar fi niste “inculpati”.
Spre exemplificare, am indicat mai sus lista membrilor Comisiei speciale de ancheta care au convocat-o pe protejata lui Augustin Lazar si aceasta a refuzat sa se prezinte, cu incalcarea dispozitiilor unei decizii obligatorii a Curtii Constituionale, care a stipulat expres ca Laura Codruta Kovesi are obligatia sa se prezinte in fata Comisiei. Din lista oficiala aflata pe siteul www.cdep.ro rezulta ca niciun membru al respectivei Comisii nu e cunoscut de opinia publica ca fiind “inculpat de rang inalt”.
De asemenea, acuzatia iresponsabila referitoare la “tentativele unor puteri ale statului, de a lipsi procurorii romani de independenta, pe cai dubioase, prin proiecte si proceduri parlamentare viciate ori prin manopere dolosive puse la cale in cercuri politice cu interese impotriva infaptuirii justitiei penale”, reprezinta o negare a dreptului Parlamentului de a legifera si o acuzatie publica, politicianista, nepermisa unui magistrat care are obligatia sa faca acuzatii doar pe baza de probe si in cadrul procesual permis de lege.
Suntem convinsi ca la un interogatoriu minimal in care i s-ar cere sa probeze asemenea alegatii, Augustin Lazar ar fi in imposibilitate sa indice care sunt “caile dubioase” si “manoperele dolosive” ori care sunt “cercurile politice cu interese impotriva infaptuirii justitiei penale”, de care a pomenit.
Prin Decizia Curtii Constitutionale a Romaniei nr. 411/2017 s-a statuat ca o comisie parlamentara are dreptul de a ancheta pe oricine si ca nicio persoana sau autoritate publica nu poate limita si nega acest drept:
-pct. 32: ”Prin raportare la cele aratate mai sus, Curtea constata, in acord, de asemenea, cu jurisprudenta sa, ca instituirea unei comisii de ancheta parlamentara reprezinta o aplicare a dispozitiilor constitutionale la care s-a facut anterior referire, avand, asadar, deplina legitimitate constitutionala. Parlamentarii, exercitandu-si mandatul in serviciul poporului (...) Prin urmare, nicio autoritate sau institutie publica nu poate limita sau nega acest principiu, deputatii si senatorii exercitandu-si mandatul in conformitate cu interesul superior al comunitatii si cu respectarea competentelor strict determinate prin Constitutie” (in acest sens, a se vedea si Decizia nr.924 din 1 noiembrie 2012, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.787 din 22 noiembrie 2012).
-pct. 35: ”Institutia controlului parlamentar trebuie coroborata si corelata cu principiul constitutional al colaborarii loiale intre institutiile si autoritatile statului si cu cel al loialitatii fata de Constitutie”, iar ”reprezentantii institutiilor trebuie sa colaboreze in realizarea anchetelor parlamentare, in aceasta formula concretizandu-se si principiul echilibrului intre puterile statului.”
IN CONCLUZIE,
Repetatele atacuri ale lui Augustin Lazar la adresa institutiei Parlamentului Romaniei, instigarea publica impotriva reprezentantilor acestui parchet ca fiind nelegitimi sa convoace vreun procuror la audieri, jignirea parlamentarilor cu apelativul “inculpati de rang inalt”; imputarea falsa a faptului ca dezbaterile parlamentare pe legile justitiei ar constitui “hartuieli” ale procurorilor si atentate la independenta lor; calificarea dezbaterilor parlamentare ca fiind “manopere dolosive” si “cai dubioase” - constituie manifestari nepermise unui magistrat, de natura sa afecteze grav prestigiul justitiei si probitatea profesionala.
Aceste declaratii se incriu de asemenea in categoria manifestarilor cu caracter politic, activitati interzise magistratilor, fiind nepermis acestora sa faca procese de intentie si sa denigreze cercuri politice si “alte puteri in stat” in afara unui cadru procesual.
Pentru toate cele aratate, solicitam exercitarea actiunii disciplinare impotriva procurorului LAZAR AUGUSTIN in vederea excluderii acestuia din Magistratura.
* Cititi aici comunicatul de presa din 7 decembrie 2017 al Procurorului General Augustin Lazar
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Daria 8 December 2017 19:34 +57
# unul din lumea cea mare 8 December 2017 20:48 +5
# DODI 8 December 2017 21:04 +8
# gaby666 9 December 2017 19:29 +1
# Magdalena Valentina Feru 8 December 2017 19:43 +5
# Mikael 8 December 2017 19:50 +1
# Catalin Dinulescu 8 December 2017 19:58 +4
# tudorv 9 December 2017 14:41 +2
# Baran Gheorghe 8 December 2017 20:00 +9
# Vladimârrr...!!! 8 December 2017 20:13 +21
# Dorian 8 December 2017 20:24 -4
# teodor 8 December 2017 21:13 +4
# Andrei Muresan 8 December 2017 21:34 +8
# Valentin 8 December 2017 22:18 +2
# ciordache 9 December 2017 07:55 -5
# robert 8 December 2017 23:04 +1
# mishulescu 8 December 2017 23:37 +3
# Marinela 9 December 2017 00:31 +2
# Laios 9 December 2017 02:11 +2
# bula 9 December 2017 05:10 +2
# Andrei 9 December 2017 05:33 +5
# ale 9 December 2017 14:46 +1
# Andrei 10 December 2017 12:05 +2
# santinela 9 December 2017 07:58 +4
# Dora 9 December 2017 08:20 +5
# Culican 9 December 2017 08:39 +2
# Coceanis 9 December 2017 10:34 +4
# Ţuţu 9 December 2017 11:00 +3
# Viorel 9 December 2017 11:17 +3
# UN CANADIAN 9 December 2017 12:09 +3
# Alexandru 9 December 2017 12:42 +3
# Soros 9 December 2017 12:52 +5
# PARCHETUL GENERAL PATRONEAZA JAFUL SI CORUPTIA 9 December 2017 16:52 +2