23 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

OPINIE LEGALA - Profesorul universitar dr. Valerian Cioclei face praf sentinta de condamnare a lui Adrian Nastase, pronuntata de judecatorii supremi Ionut Matei si Ioana Bogdan. Profesorul considera ca singurele solutii legale in cazul „Trofeul calitatii” sunt casarea cu rejudecare sau achitarea

Scris de: Ramona LICA - Razvan SAVALIUC | pdf | print

29 May 2012 17:32
Vizualizari: 17328

 

Avocatii apararii „lotului Nastase” din recursul in cazul „Trofeul calitatii”, care se va judeca miercuri 30 mai 2012, la Completul de 5 al Inaltei Curti, au depus la dosar o opinie legala formulata de profesorul universitar doctor Valerian Cioclei (foto) de la Facultatea de Drept a Universitatii Bucuresti, care desfiinteaza practic sentinta din 30 ianuarie 2012 pronuntata cu majoritate de voturi de judecatorii Ionut Matei si Ioana Bogdan (fosta consiliera a lui Daniel Morar, seful DNA). Opinia legala a fost ceruta de avocatul Viorel Ros, care il apara pe fostul premier, condamnat la 2 ani de inchisoare cu executare de catre cei doi judecatori. Profesorul Valerian Cioclei a enumerat in opinia sa legala erorile esentiale savarsite la fond de cei doi judecatori Ionut Matei si Ioana Bogdan, care au pronuntat condamnarea, contrar colegei lor Cristina Rotaru, care a opinat pentru achitare. Sentinta din 30 ianuarie 2012 este criticata pentru viciile sale: lipsa de referiri la probe ori a analizei probelor care ar dovedi vinovatia, erori de logica, lipsa motivarii pe anumite aspecte esentiale etc. De asemenea, in raport de viciile sentintei de la fond, sunt indicate si solutiile legale in recurs: casarea cu trimiterea la rejudecar, iar in subsidiar casarea si achitarea lui Adrian Nastase.


A doua opinie legala a prof. Univ. dr. George Antoniu

De asemenea, la dosar apararea a mai depus o a doua opinie legala, apartinand profesorului universitar dr. George Antoniu, care la randul sau si-a exprimat rezervele cu privire la condamnarea lui Adrian Nastase, concluzionand ca: „...intrecerea electorala prezinta o asemenea particularitate incat textul de lege pentru care a fost condamnat Adrian Nastase nu are nicio relevanta, nu este aplicabil in speta si, ca atare, nu ar putea sa stea la baza unei condamnari penale sau de alta natura”.

Publicam in continuare fragmente din opinia legala a profesorului Valerian Cioclei, cu precizarea ca ambele opinii legale ale celor doi profesori de Drept, dar si sentinta judecatorilor Ionut Matei si Ioana Bogdan, le puteti citi integral, atasate la finalul articolului.

Subsemnatul Valerian Cioclei, profesor universar, doctor la

Departamentul de Drept Penal al Facultatii de Drept din Universitatea Bucuresti

La solicitarea Cabinetului de avocatura Ros Viorel formulez prezenta

OPINIE LEGALA

Cu privire la

SENTINTA PENALA nr. 176

pronuntata in sedinta publica la data de 30 ianuarie 2012 in

DOSARUL nr. 514/1/2009 la

INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE

SECTIA PENALA

prin care instanta condamna pe inculpatul NASTASE ADRIAN la 2 ani inchisoare si 2 ani interzicerea drepturilor prevazute de art 64 lit.,b,c, C.pen. Pentru savarsirea infractiunii prev.de art13 din Legea nr 78/2000 cu aplic. art.41 alin 2 C.pen

ASPECTE AVUTE IN VEDERE

Stabilirea cazurilor de casare incidente in raport cu sentinta mai sus mentionata (Motivarea de recurs).

I. In cauza este incident cazul de casare prevazut de art 385 indice 9 alin (1) pct 9 C.proc. Pen: „ hotararea nu cuprinde motivele pe care se intemeiaza solutia ori motivarea solutiei contrazice dispozitivul hotararii sau aceasta nu se intelege”.

II. In cauza este incident cazul de casare prevazut in art. 385 ind9 alin (1) pct. 12 C.proc pen: „cand nu sunt intrunite elementele constitutive ale unei infractiuni...”

In cauza este incident cazul de casare prevazut in art. 385 ind 9 alin. (1) pct 9 C.proc.pen: „ hotararea nu cuprinde motivele pe care se intemeiaza solutia ori motivarea solutiei contrazice dispozitivul hotararii sau aceasta nu se intelege”;

Instanta nu arata in ce consta latura obiectiva a infractiunii retinute in sarcina inculpatului.

Sentinta, in partea de expunere, se refera la inculpatul Adrian Nastase la punctul IV.B, de la pagina 110 la pagina 130.

Aceste referiri debuteaza cu o prezentare generica a faptelor imputate aratandu-se ca ” In majoritatea, Curtea retine ca faptele inculpatului Nastase Adrian care, in calitate de presedinte al Partidului Social Democrat, in baza unei rezolutii infractionale unice, in perioada ianuarie-noiembrie 2004, s-a folosit de influenta sa pentru a obtine foloase necuvenite, reprezentand contavaloarea unor materiale de propaganda electorala pentru campania sa prezidentiala in suma totala de 33.756.697.278. (859.014 euro la un curs de 39.297 rol/euro) intrunesc elementele constitutive ale infractiunii prev de art.13 din Legea nr.78/2000 cu aplic. Art 41 al 2 c.pen (p.110)„. In afara de aceasta apreciere generica, nu exista nici o descriere cu privire la „faptele imputate”, in sensul ca nu se arata cum anume a fost exercitata influenta (prin ce mijloace si actiuni concrete) si cand, mai exact, in perioada indicata.

Astfel spus, nu rezulta din sentinta in ce consta latura obiectiva a infractiunii, care este elementul material concret comis de inculpat, astfel incat el sa corespunda elementului stabilit in abstract de norma de incriminare. In cele 20 de pagini nici o propozitie, nici macar un cuvant nu indica elementul material concret prin care fapta imputata ar fi fost comisa.

2. Instanta nu arata care sunt considerentele pentru care apararea inculpatului, in sensul ca nu a comis fapta, nu poate fi primita

In expunere referirile la apararile formulate de inculpat se afla la pct. B 1., p111-117. Inca inainte ca apararile sa fie evocate, „Curtea constata ca in cea mai mare parte acestea vizeaza aspecte colaterale sau fara nici o legatura cu acuzatiile aduse prin actul de sesizare ” (p.111). Sigur ca apararile pot fi calificate colaterale in contextul in care, asa cum s-a arata si mai sus, acuzatiile sunt difuze, iar fapta imputata nu este nicaieri precizata. Problema care se pune aici este legata de imprejurarea ca, pe tot parcursul „examinarii” apararilor formulate de inculpat, nu este absolut deloc luata in calcul principala aparare invocata, aceea ca fapta nu a fost comisa.

Astfel spus, nicaieri in examinarea apararilor (pct B. 1. P.111-117) instanta nu aduce argumente care sa justifice respingerea apararii esentiale, aceea ca inculpatul nu a comis fapta.

3. Instanta nu face o analiza a probelor care ar dovedi vinovatia, prin raportare la continutul constitutiv al infractiunii retinute in sarcina inculpatului.

(...) In contextul dat, instanta se simte obligata, dupa cum arata, sa suplineasca inexistenta probelor care ar atesta vinovatia inculpatului printr-un „rationament logico juridic” (...) Eroarea logica este evidenta, deoarece rolul rationamentului logico-juridic este de a demonstra supapunerea, coincidenta dintre o norma de incriminare si o stare de fapt dovedita. Instanta nu este obligata ci, dimpotriva, ea trebuie sa se abtina sa creeze stari de fapt pe baza unor rationamente, fie ele si logico-juridice (...).

Tot acest efort demonstrativ este insa absolut inutil, cata vreme instanta nu face absolut deloc referire la vreo proba, directa sau macar indirecta, care sa ateste sau macar sa sugereze fapta inculpatului de a folosi influenta sau autoritatea sa, asupra celorlalti coinculpati ori asupra altor persoane, in scopul de a obtine vreun folos(...) necuvenit.

Precizari privind continutul obiectiv al infractiunii

(...) Rezulta ca pentru existenta infractiunii, din punct de vedere obiectiv, este necesar ca faptuitorul sa determine o persoana sa aiba o anumita conduita, clar indicata, prin intermediul careia (direct sau indirect) sa se obtina un folos necuvenit, pentru faptuitor sau pentru altul. Astfel spus, pentru a se putea retine infractiunea in discutie, trebuie sa se identifice in mod exact actiunea de determinare savarsita de inculpat, conduita exacta pe care inculpatul a solicitat-o si aptitudinea conduitei respective de a genera foloase necuvenite.

Lipsa elementului material al infractiunii

Elementul material constand in folosirea influentei, respectiv in actiunea de determinare, nu rezulta in nici un fel din cuprinsul hotararii. Dupa cum s-a arata si mai sus, instanta reia in termeni generici elementul material abstract folosit de legiutor.

Nu se arata insa, nicaieri, modalitatea concreta de realizare a elementului material. Cum anume inculpatul si-a folosit influenta, respectiv cum a determinat conduita unei anumite persoane: prin cereri, rugaminti, amenintari...? Nici o referire concreta in acest sens desi, infractiunea este retinuta in sarcina inculpatului in forma continuata (art.41 alin 2. C.pen). Aceasta presupune ca ar fi existat mai multe actiuni (inactiuni nu este cazul, dupa cum s-a aratat mai sus) „care prezinta, fiecare in parte, continutul aceleiasi infractiuni”. Macar una dintre acestea, daca ar fi existat, ar fi trebuit sa fie indicata in hotarare.

Incertitudinea instantei cu privire la elementul material, se resfrange inevitabil, si cu privire la momentul realizarii lui. Aceasta rezulta si din exprimarea dubitativ -conditionala, folosita in hotarare, pentru a indica o ipotetica perioada de debut a activitatii infractionale: „In aceste conditii, cel putin prin raportare la Trofeul Calitatii, influenta si/sau autoritatea inculpatului Nastase pentru a obtine foloase necuvenite destinate campaniei sale electorale, trebuia sa se fi exercitat la inceputul anului electoral 2004 (lunile ianuarie, februarie), caci prin ipoteza la inceputul lunii martie decizia inculpatei Jianu de organizare a Trofeului Calitatii fusese luata si comunicata in teritoriu”.

La fel de vag este indicata si ipotetica perioada finala de realizare a faptelor, perioada determinata, dupa cum se arata in hotarare, intr-un mod direct.

Ceea ce nu rezulta din hotarare este cand anume, in mod exact, s-au realizat actiuniile, in raport cu fiecare persoana in parte? Macar momentului primului act si cel al ultimului act ar fi trebuit sa fie indicate cu precizie (...) Cum se poate calcula termenul de prescriptie, in cazul unei infractiuni continuate, fara a se putea cunoaste momentul exact al epuizarii acesteia?

Singura realitate demonstrata in cuprinsul hotararii se refera la existenta influentei si autoritatii inculpatului (care nici nu trebuiau demonstrate). Folosirea acestora are in cuprinsul hotararii o esenta metafizica, ce pluteste intr-un timp difuz.

In realitate hotararea nu a putut indica elementul material al fapei, iar acesta nu rezulta din nicio proba aflata la dosarul cauzei, pentru ca nu exista.

Lipsa conditiei atasata elementului material

(...) Pentru a fi indeplinita conditia atasata elementului material al infractiunii retinute in sarcina inculpatului Adrian Nastase, ar fi fost necesar ca acesta sa fi cunoscut si, chiar mai mult, sa fi avut initiativa tuturor acestor operatiuni complexe si complicate (...) Nicaieri in continutul hotararii nu se face referire la vreo proba din care sa rezulte ca inculpatul ar fi cunoscut toate aceste operatiuni complexe efectuate in legatura cu simpozionul Trofeul Calitatii in Constructii, anterior si ulterior derularii evenimentului. Si cu privire la acest aspect, hotarea se bazeaza pe supozitii si aprecieri subiective: pe ipoteze formulate dar nedemonstrate (....); pe simple prezumtii...

In realitate, cum nu a existat o actiune de determinare din partea inculpatului Adrian Nastase nu se poate problema existentei unei conduite determinate, altfel spus, din moment ce lipseste elementul material, lipseste si conditia atasata acestuia.

Lipsa elementului material al infractiunii echivaleaza cu inexistenta faptei. Mai trebuie spus ca lipsa elementului material face imposibila analiza concreta a laturii subiective, in sensul ca nu poate fi nici macar pusa in discutie atitudinea psihica despre fapta si urmarile ei, cata vreme insasi lipseste.

Din punct de vedere teoretic, este evident ca in cazul infractiunii in discutie configuratia specifica a laturii obiective are consecinte asupra cele subiective. In acest sens, autorul ar trebui sa aiba nu doar reprezentarea propriei actiuni ci el trebuie sa aiba foarte clar in minte reprezentarea actului de conduita al persoanei asupra careia isi exercita influenta, precum si consecintele (aducatoare de foloase) ale acestei conduite. Motivarea instantei nu are si, nu putea avea in vedere aceste aspecte, atata vreme cat fapta nu a fost identificata.

Acest al doilea caz de casare este fireste in stransa legatura cu cazul analizat anterior (pct.1) si, practic, il explica, in sensul ca lipsa elementelor constitutive ale infractiunii a dus la imposibilitatea instantei de a prezenta motivele justificate pe care sa se poata intemeia solutia de condamnare.

Avand in vedere cele expuse cu privire la acest al doilea caz de casare, aparent, s-ar impune ca instanta:

In baza art.385 indice 15 pct.2 lit d) Cproc.pen, teza a treia (prin raportare la art 385 ind 9 alin (1) pct 12 C proc pen., sa admita recursul sa caseze hotararea atacata si sa dispuna rejudecarea de catre instanta de recurs.

Credem ca o astfel de solutie ar fi posibila doar in ipoteza in care instanta ar considera ca nu mai este necesara administrarea altor probe si, in logica admiterii recursului, ar pronunta achitarea. Retinerea spre rejudecare, cu administrarea de probe noi si pronuntarea, in final, a unei solutii contrare, ar pune inculpatul in situatia de anu beneficia de un dublu grad de jurisdictie, asa cum am aratat si la pct I (nota de subsol nr.1 p.6)

O solutie este insa posibila:

Avand in vedere ca lipsa elementului material al infractiunii echivaleaza practic cu inexistenta faptei (cum pe buna dreptate s-a retinut si in opinie separata), instanta poate constata existenta cazului prevazut de art 10.lit.1) C proc.pen, si in baza art. 395 ind 15 pct.2 lit b) C proc Pen, sa admita recursul, sa caseze hotararea atacata si sa achite pe inculpat.”

* Cititi aici opinia legala a profesorului Valerian Cioclei

* Cititi aici opinia legala a profesorului George Antoniu

* Cititi aici sentinta din 30.01.2012 a judecatorilor Ionut Matei si Ioana Bogdan

Comentarii

# ce..caii mei...??? date 29 May 2012 18:15 -5

Ce e cu opiniile astea "legale" si ce valoare au? Au fost publicate undeva, scrise ad-hoc, sunt comentarii de text, ce dracu sunt? Eu inteleg sa te aperi dar nu la modul ridicol sa pui doi profi care nu au mai profesat decat la catedra in ultimii ani sa rastalmaceasca hotarari judecatoresti nedefinitive, pro parte si sa le ataseze la dosar....Cu o astfel de atitudine, Nastase isi taie pe ultima suta craca de sub picioare. Ar fi bine sa le retraga de la dosar urgent, pentru ca jigneste judecatorii. Grav. Si ii poate fi fatal!

# fara cusur! date 29 May 2012 19:04 +15

opinia distinsului profesor! Hotararea pronunata este o furie justitiara de tip schizoid IONUT MATEI!!!

# ionut matei date 29 May 2012 19:06 +10

nu merita sa ii fie scris numele cu majuscule. E un frustrat care a ajuns nemeritat la ICCJ, promovat de dl Lupascu, absolut neinspirat.

# Ciocleifenderu' zis si Margelatu' si Antoniu Banderas date 29 May 2012 19:20 -11

Astia doi bagatori de seama sunt din aia care trag cumva la cascaval atunci cand se face cate o porcarie de Cod penal sau Cod de procedura penala repartizat prin "licitatie" de partidele politice?? :lol:

# Exceptionala argumentatie date 29 May 2012 19:58 +15

Opinia legala a profesorului Cioclei este impecabila. Demonstreaza ticalosia judecatorilor care nu au niciun scrupul cand vor sa execute pe cineva la ordin. Acesti judecatori trebuie eliminati din sistem fara mila! Sunt cei care compromit ideea de justitie!

# DOREL date 31 May 2012 09:26 -1

Pentru ei nu ar fi o nenorocire prea mare, I Matei & co. vor fi re-adusi in unitate si pusi la dispozitie o vreme, pana li se gaseste alta misiune sub acoperire (gen Florica Bejinariu) ! Poate, consilieri la Cotroceni, pe la vreun consulat sau misiune comerciala, in fine, pentru ei are balta peste ! Parerea mea ...

# mihaela date 29 May 2012 20:25 +8

@..ce..caii mei...??? "..pentru ca jigneste judecatorii.." dn. Cioclei aduce argumente si daca tot v-ati obosit sa scrieti un comentariu, noi ceilalti asteptam contrargumente, in cazul in care le aveti! Comentariul dumneavoastra este umoral in sensul ca ii credeti pe judecatorii nostri prizonieri ai capriciilor, asa cum li se "scoala" si ca argumentele juridice eventual ii pot "jigni". eu inca mai cred ca judecatorii romaniei vor avea curajul sa respinga acest gen de proces cu "miasme" politice si care au dus in deradere justitia romana.

# caii mei date 29 May 2012 21:05 -9

Simtul penibilului a fost deja depasit. Personal, nu ma asteptam ca Nastase sa isi piarda firea in acest hal si pe ultimul tronson. Aceste doua "opinii" legale il vor costa libertatea, si nu pentru ca e completul de 5 e portocaliu rosu sau violet, ci pentru ca efectiv nu ne mai stim limitele. Rau nu imi pare pentru el. Nici bine. Dar ma asteptam la ceva mai mult. O sleahta de avocati platiti numai ei stiu cat l-au ingropat defintiv.

# un observator date 29 May 2012 19:11 +14

hotararea in discutie este inacceptabila, rezultat al unei atitudini lipsite de echilibru, necredibila prin motivarea sa. A spune ca cineva e condamnat pentru ca intruchipeaza nu-stiu-ce-in-mintea-judecatorului constituie un abuz care ar trebui sa ingrijoreze din perspectiva statului de drept.

# JUDECATORUL CARICATURA date 29 May 2012 19:13 +10

cum altfel sa il numesti?

# JUDECATORUL CARICATURA date 29 May 2012 19:14 +4

cum altfel sa il numesti?

# carcotas date 29 May 2012 19:19 +8

Este mai putin important sa evaluam daca apararea domnului Nastase va avea sa nu de castigat prin prezentarea celor doua opinii legale, desi gandindu-ma la prestigiul profesional al autorilor oricine le citeste are de castigat.Pentru mine ca practician conteaza ca aceste hibe in motivare, des intalnite in justitie in ultimul timp la majoritatea instantelor (rationamente artificiale, idei preconcepute care tin locul muncii procurorilor) sunt dezvaluite si evaluate de la inaltimea catedrei.Astfel, profesorii pot indruma studentii aratandu-le concret ce sa nu faca in meserie.

# morarescu date 29 May 2012 19:33 +1

Articol si opinii de specialitate care onoreaza acest site. Apropo, are cineva traducerea in limba româna a lucrării profesorului AULIS AARNIO - " Essays on the Doctrinal Study of  Law " -Editura Springer 2011 ? Rămân îndatorat.

# Ilarion date 29 May 2012 19:54 +4

Paralela perfecta cu deciziile completului rosu de la aceiasi instanta in materie civila care rezolvau recursurile in anulare[ivanov,gazetovici etc]Ce au facut aceia a costat statul roman[adica prostul de contribuabil]peste 20 milioane de euro ,ei traind in continuare linistiti,si cu pensii grase.Pentru justitie este neimportant ca este vorba de nastase sau spase gradinaru,iar judecatorul in indeplinirea functiei publice este obligat sa nu aibe opinii personale ci doar profesionale.In rest cumetria semanata de politicieni se reflecta si in justitie si chiar se intoarce impotriva unora.

# dankh1 date 29 May 2012 20:44 -2

dincolo de vinovatia sau nevinovatia lui Nastase , cat de penibili au ajuns sa fie avocatii lui...sa apeleze la opinii legale...astia cred ca acorda consultanta unor companii private ....parca scrie undeva ca opinia legala a profesorului e mai valoroasa decat opinia avocatului...ce gaselnita de doi lei...

# imoralistul date 29 May 2012 21:17 -1

Profesorul Cioclei este seful Cristinei Rotaru la Facultatea de Drept.Tot cu el si-a dat doctoratul unul din membri completului de recurs. Cam aiurea, nu? Ce serparie! E disperat Bombonel!

# visatorul date 30 May 2012 08:22 +1

Dacă e aşa,nu mai putem avea dubii !Năstase poate sărbători în avans că doar ştim cum ajungi la un îndrumător pentru un doctorat ,ce"favor"îţi face că te primeşte şi cât de îndatorat îi eşti.Iar datoriile trebuie plătite,nu?

# Ezoteric date 29 May 2012 21:40 -2

Apropo de "judecatorii supremi". Stiti ce este un securist? Un 'cur' cu sufix si prefix ! Si multi mai sunt,prea multi !

# factor lex date 29 May 2012 23:21 -2

Intrebarea e simpla si justificata: CA ESTE TEMEIUL DE DREPT? In realitate nu au nici o valoare aceste opinii (la o critica atenta nici macar didactica). In schimb sunt impregnate de angajament politic si spirit partinitor, demne de o perioada demult consumata. Sunt reverberatii ale unor lingai care daca va reusi restauratia USL si va scapa Nastase, in caz ca va fi pe cai mari din nou, urmaresc sa se aleaga si ei cu ceva. In rest, multa rusine. Dar astia nu stiu cee aia, rusine!

# OPINIE JURIDICĂ nu "legală" date 30 May 2012 13:11 -4

ce fel de doctor e Cioclei ăsta? mai mult rau ii face lui Bombo. Oricum Bombo va fi condamnat. O merita.

# DOREL date 31 May 2012 09:29 -1

Mai draga, Tr Basescu va fi condamnat inaintea lui A Nastase, putintica rabdare ! Parerea mea ...

# Stefan Andrei date 1 June 2012 11:15 +2

Apreciez opinia profesorului Cioclei, insa credibilitatea acesteia pentru nespecialisti este subminata de cealalta opinie. Acel personaj care se intituleaza tot profesor universitar doctor bate campii cu gratie; este complet pe langa subiect. Deci, pentru un nespecialist, putem avea incredere in profesorii de drept? Atat luju cat mai ales avocatii, i-au facut un mare deserviciu lui Nastase prin folosirea acelei opinii.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.07.2024 – Alt candidat la revenirea in magistratura picat la psihologic

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva