PROCUROARE LASATA FARA GRADUL DE PICCJ – Marioara Sandu de la Parchetul Judecatoriei Timisoara a fost sanctionata disciplinar cu retrogradarea in grad profesional de parchet de curte de apel pentru insubordonare si rea-credinta. In 2021, Sectia pentru procurori in materie disciplinara a albit-o pe procedura, dar Inalta Curte a dispus continuarea judecatii. In al doilea dosar disciplinar, deschis in 2023, procurorii CSM au spalat-o pe Sandu de acuzatiile de insubordonare si absente (Minutele)
Inspectia Judiciara a obtinut abia din a doua incercare sanctionarea disciplinara a procuroarei Marioara Sandu de la Parchetul de pe langa Judecatoria Timisoara – la trei ani dupa ce fostul Consiliu Superior al Magistraturii a trantit dosarul pe procedura. S-a intamplat marti, 9 aprilie 2024, cand Sectia pentru procurori in materie disciplinara din CSM a pedepsit-o pe Sandu cu retrogradarea profesionala din gradul de PICCJ in cel de parchet de curte de apel.
Ne referim la cauza nr. 8/P/2020, in care procuroarea Sandu este acuzata de urmatoarele abateri disciplinare prevazute de art. 99 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor:
- m): „nerespectarea in mod nejustificat a dispozitiilor ori deciziilor cu caracter administrativ dispuse in conformitate cu legea de conducatorul instantei sau al parchetului ori a altor obligatii cu caracter administrativ prevazute de lege sau regulamente”;
- t) teza I: „exercitarea functiei cu rea-credinta”.
Iata minuta Sectiei pentru procurori in materie disciplinara:
„Admite actiunea disciplinara exercitata de Inspectia Judiciara impotriva paratei Sandu Marioara, procuror in cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Timisoara, cercetata sub aspectul savarsirii abaterilor disciplinare prevazute de art. 99 lit. m) si t) teza I din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
In baza art. 100 alin. (1) lit. d/1) raportat la art. 100 alin. (2) din Legea nr.303/2004 privind statutul judecatorilor procurorilor, republicata, si cu modificarile si completarile ulterioare, aplica doamnei Sandu Marioara, procuror in cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Timisoara, sanctiunea disciplinara constand in 'retrogradare din grad profesional corespunzator Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie in grad profesional de parchet de pe langa curtea de apel' pentru savarsirea abaterilor disciplinare prevazute de art. 99 lit. m) si t) teza I din acelasi act normativ.
Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare, la Completul de 5 Judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
Pronuntata in sedinta publica azi, 9 aprilie 2024”.
CSM a fost legat la maini de vechiul statut
Dupa cum vedeti mai sus, procurorii CSM au invocat art. 100 alin. 1 lit. d/1 din Legea 303/2004, care obliga sectiile disciplinare ale Consiliului sa pedepseasca reaua-credinta doar cu retrogradare sau excludere din magistratura. La fel este cazul altor doua abateri disciplinare: activismul politic si incalcarea regimului de interdictii si incompatibilitati. Intre timp, fostul ministru al Justitiei Catalin Predoiu a scos aceasta obligatie din noul statut al judecatorilor si procurorilor (Legea 303/2022), astfel incat magistratii gasiti vinovati de asemenea abateri pot scapa chiar si cu un simplu avertisment.
A fost nevoie sa treaca trei ani
Spuneam ca Inspectia Judiciara a obtinut abia acum pedepsirea procuroarei Marioara Sandu. In 17 iunie 2021, Sectia pentru procurori in materie disciplinara din fostul CSM a trantit dosarul pe procedura, pe motiv de nulitate a actiunii disciplinare. Pe atunci, lista de acuzatii era mult mai bogata: includea nu doar insubordonarea si reaua-credinta, ci si urmatoarele abateri disciplinare de la art. 99 din Legea 303/2004 (pe care procurorii CSM le-au disjuns):
- c): „atitudinile nedemne in timpul exercitarii atributiilor de serviciu fata de colegi, celalalt personal al instantei sau al parchetului in care functioneaza, inspectori judiciari, avocati, experti, martori, justitiabili ori reprezentantii altor institutii”;
- f): „refuzul nejustificat de a indeplini o indatorire de serviciu”;
- k) teza a II-a: „absente nemotivate de la serviciu, in mod repetat sau care afecteaza in mod direct activitatea instantei ori a parchetului”.
Redam minuta Sectiei pentru procurori a CSM din 17 iunie 2021:
„Admite exceptia nulitatii absolute a rezolutiei de exercitare a actiunii disciplinare nr. 915/8/16 martie 2020 date in lucrarea nr. 19-5151 la data de 26 martie 2020.
Constata nulitatea actiunii disciplinare formulate de Inspectia Judiciara impotriva paratei Sandu Marioara, procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Timisoara, pentru savarsirea abaterilor disciplinare prevazute de art. 99 lit. m) teza I si t) teza I din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Disjunge actiunea disciplinara conexata (lucrarea Inspectiei Judiciare nr. 19-412) privind pe Sandu Marioara, procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Timisoara, pentru savarsirea abaterilor disciplinare prevazute de art. 99 lit. c), f), k) teza a II-a si m) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Dispune trimiterea cauzei la Biroul grefa sectiilor in vederea constituirii unui nou dosar si stabileste termen in vederea continuarii judecatii la data de 15 septembrie 2021, ora 13,00. Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare la Completul de 5 judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
Cu recurs odata cu fondul in privinta dispozitiei privind disjungerea.
Pronuntata in sedinta publica astazi, 17 iunie 2021”.
ICCJ a pus „Brigada Nufarul” la munca
In 6 decembrie 2021, judecatorii Laura-Mihaela Ivanovici, Ionel Barba, Marioara Isaila, Beatrice-Ioana Nestor si Decebal-Constantin Vlad de la Inalta Curte de Casatie si Justitie au desfiintat hotararea CSM, dispunand continuarea judecatii.
Redam minuta deciziei ICCJ nr. 374/2021 din 6 decembrie 2021 (cauza nr. 2265/1/2021):
„Admite recursul declarat de Inspectia Judiciara impotriva Hotararii nr. 6P din 17 iunie 2021, pronuntate de Consiliul Superior al Magistraturii – Sectia pentru procurori in materie disciplinara – in dosarul nr. 8/P/2020.
Caseaza hotararea atacata. Respinge exceptia nulitatii absolute a rezolutiei de exercitare a actiunii disciplinare nr. 915/B/16 martie 2020 date in 26 martie 2020.
Trimite cauza Sectiei pentru procurori in materie disciplinara a Consiliului Superior al Magistraturii pentru continuarea judecatii in dosarul nr. 8/P/2020.
Definitiva. Pronuntata in sedinta publica astazi, 6 decembrie 2021”.
Una calda, una rece
Ne intoarcem la ziua de marti, 9 aprilie 2024: tot atunci, Sectia pentru procurori in materie disciplinara a declarat-o nevinovata pe Marioara Sandu in alta cauza disciplinara (nr. 10/P/2023), in care procuroarea este acuzata de urmatoarele abateri de la art. 271 al Legii 303/2022:
- e): „refuzul nejustificat de a indeplini o indatorire de serviciu”;
- j): „absente nemotivate de la serviciu, in mod repetat sau care afecteaza in mod direct activitatea instantei ori a parchetului”.
Prezentam minuta procurorilor CSM:
„Respinge actiunea disciplinara formulata de Inspectia Judiciara impotriva paratei Sandu Marioara, procuror in cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Timisoara, cercetata sub aspectul savarsirii abaterilor disciplinare prevazute de art. 271 lit. e) si j) din Legea nr. 303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor, ca neintemeiata.
Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare la Completul de 5 judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
Pronuntata in sedinta publica astazi, 9 aprilie 2024”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# carcotas 10 April 2024 20:46 0