23 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Procurorii DNA si-au umflat muschii in Portul Constanta Sud-Agigea. Mascatii l-au ridicat pe secretarul general al MAI, Laurentiu Mironescu, plus 30 saci de documente

Scris de: L.J. | pdf | print

23 May 2011 16:03
Vizualizari: 4770

Procurorii anticoruptie au descins luni in portul Constanta Sud-Agigea, de unde au ridicat peste 30 de saci cu documente, in dosarul in care senatorul PDL Mircea Banias (foto) si secretarul general al MAI, Laurentiu Mironescu, sunt acuzati de trafic de influenta si infractiuni economice. Alte 49 de perchezitii au avut loc tot luni, atat la locuintele mai multor sefi de vama din Constanta si Bucuresti, cat si la secretarul general al MAI, Laurentiu Mironescu, care a fost ridicat cu mascatii si dus la sediul DNA, pentru audieri, dupa o perchezitie domiciliara care a durat mai bine de 10 ore. Odata cu Mironescu, la sediul DNA au fost aduse alte 40 de persoane, atat oameni de afaceri chinezi, cat si vamesi. Audierea acestora nu s-a incheiat, insa ministrul Administratiei si Internelor, Traian Igas, a dispus, in urma unei discutii cu premierul Emil Boc, demiterea din functie a lui Mironescu si inlocuirea sa cu Alexandru Dumitrana, pana acum secretar general adjunct al MAI.


Si senatorul Mircea Banias a fost dus luni dimineata la DNA de o masina a politiei, insa, dupa audieri care au durat aproximativ 3 ore, Banias a parasit liber sediul procurorilor anticoruptie, declarand ca a fost pus sub invinuire de DNA, si ca nu intelege de ce trebuie sa treaca din nou prin calvarul explicatiilor. Banias a mai fost cercetat si in dosarul UCM Resita, in care a fost banuit ca si-a folosit influenta pentru a-i permite omului de afaceri Said Baaklini sa scoata din tara, la suprapret, mai multe motoare, urmand sa ceara apoi de la stat returnarea unui TVA de peste 60 de milioane de euro.

Banias si Mironescu, banuiti ca au intervenit pentru necontrolarea unor vase cu titei

Surse judiciare au precizat ca dosarul in care au fost pusi sub acuzare Banias si Mironescu are ca obiect transporturile ilegale de marfuri provenite din China, dar si faptul ca zeci de vase cu titei au intrat in portul Constanta, unde, din cauza interventiilor lui Banias si ale lui Mironescu, nu au mai fost controlate, pe cale de consecinta, statul nu a incasat taxele aferente. Conform acelorasi surse, cauza a fost initial instrumentata de Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti, dar, dupa ce anchetatorii au estimat ca prejudiciul adus in urma acestor manevre a depasit, in numai 2 luni, 1 milion de euro. Cu privire la modul de operare, sursele judiciare au aratat ca persoane interesate, prin intermediul unor firme fantoma, aduceau produse petroliere categoria "motorina" care fie nu erau vamuite, fie erau vamuite la o alta categorie, ce nu presupunea accizarea, iar ulterior acestea erau vandute pe piata neagra.Legatura dintre Mircea Banias si secretarul de stat este o companie, Euro Shipping Services SRL, in care cei doi sunt asociati, cu cate 35%, impreuna cu Ioan Balan, care are un procent de 30% din actiunile companiei. Mai mult, atat Banias, cat si Mironescu si Balan sunt membri de baza ai PDL si au fost, pe rand, directori ai Administratiei Porturilor Constanta, Balan fiind demis din aceasta functie de ministrul transporturilor, Anca Boagiu, in ianuarie 2011, pentru "management defectuos". La momentul demiterii lui Ioan Balan, administratia Porturilor Maritime era implicata in scandalul privind vanzarea unor motoare industriale de la UCM Resita firmei lui Said Baaklini, achizitie ce a condus la o restituire de TVA in valoare de 60 milioane euro, caz in care Banias a fost exonerat de orice raspundere penala.

La randul sau, Mironescu a fost deputat PDL intre 2004-2008, in 2005 a fost presedinte al organizatiei municipale Constanta a PD, a fost consilier local in Constanta, iar intre 1999-2001 a fost director executiv si presedinte al Consiliului de Administratie la Administratia Porturilor Maritime Constanta. In perioada ianuarie 2009 - ianuarie 2010 a fost director coordonator de programe la Centrul de Perfectionare al Marinei Civile al Ministerului Transporturilor (CERONAV), iar in 15 mai 2010 a fost ales presedinte al Ligii Navale Romane, iar de la sfarsitul anului 2010, Mironescu a fost numit secretar general al MAI.

Igas pe urmele lui Boc: eu sunt mic, nu stiu nimic!

Dupa ce procurorii DNA au lasat sa se scurga informatia ca il cercetau pe Mironescu inca inainte ca acesta sa fie numit secretar general la MAI, ministrul Traian Igas a ridicat din umeri cand a fost intrebat cum a fost posibil ca un om care avea dosar penal sa fie numit intr-o functie atat de inalta. Exact ca mai marele sau, premierul Emil Boc, Igas, cu privirea blanda si ochii mari, a raspuns gatuit ca habar nu avea ca Mironescu era cercetat. Cu toate acestea, Igas a sustinut ca “aveam informatii bune, aveam o parere buna despre domnul Mironescu”. Buna sau nu, parerea lui Igas nu a contat, iar dupa o intalnire fulger cu Emil Boc, ministrul de interne a semnat demiterea lui Mironescu. Intrebat cum comenteaza din punct de vedere al partidului aceasta situatie, ministrul Traian Igas a raspuns scurt: "Discutam". Nestiinta lui Igas poate fi explicata in doua feluri: fie serviciile care trebuie sa se ocupe cu informarea in aceste cazuri au decis sa il penibilizeze inca o data pe ministrul Traian Igas, dupa scandalul cu chestorul Dan Valentin Fatuloiu si omul de afaceri Catalin Chelu, fie Igas doar s-a facut ca nu vede informarile serviciilor, in speranta ca in acest fel va fi in continuare pe placul stapanirii si, pe cale de consecinta, isi va pastra functia.



Comentarii

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.07.2024 – Alt candidat la revenirea in magistratura picat la psihologic

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva