23 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Procurorul Maximilian Balasescu ramane in arest. ICCJ i-a respins recursul! Balasescu: „Am fost chemat la DNA si mi s-a propus sa imi dau demisia. Am refuzat!”. Asa-zisul intermediar al mitei, Cristian Ene: “Procurorii au insistat sa ii duc banii domnului procuror, dar eu am refuzat, pentru ca nu vorbisem asa ceva cu el!”

Scris de: Adina A.STANCU - Voichita RASCANU | pdf | print

6 February 2012 14:22
Vizualizari: 8983

 

Luni, 6 februarie 2012, la Inalta Curte de Casatie si Justitie, completul de judecatori format din Sandel Macavei (presedinte) Sofica Dumitrascu si Maricela Cobzariu, a respins recursul procurorului Maximilian Balasescu (foto), impotriva incheierii Curtii de Apel Bucuresti, prin care a fost arestat pentru 29 de zile. Decizia ICCJ este definitiva, procurorul Max Balasescu va ramane in arest. Pana la judecarea prelungirii mandatului de arestare, avocatii acestuia mai au la indemana cererea eliberarii conditionate si cererea de liberare pe cautiune.


In sala Sectiei Penale a ICCJ a fost, luni, 6 februarie 2012, aglomeratie de arestati. Singurul dintre ei avea calitatea de magistrat suspendat, procurorul Max Balasescu. Era nedormit, avea ochii rosii, dar, in acelasi timp, trada o vizibila iritare fata de acuzatiile care i-au fost aduse si statea ca pe ghimpi, pentru a-si pleda, singur, la final, cauza.

Atat inculpatul Cristian Ene, cat si avocatul inculpatului Marian Simirean (n.n.-cunoscut interlop din cauza “Camatarilor”), dar si aparatorul lui Max Balasescu, au sustinut in sala de judecata ca denuntatorul a vrut sa se razbune pe procuror, printr-o inscenare: fie sa faca sa para ca Balasescu a cerut mita, fie sa mituiasca pe altcineva pentru ca procurorul sa fie mutat disciplinar in tara. Denuntatorul Sebastian Dobrescu voia razbunare pentru ca procurorul Max Balasescu avea un stil “mai dur” de ancheta. Ene a sustinut ca niciodata nu a discutat cu Max Balasescu despre vreo suma de bani, ca acesta nu i-a cerut niciodata sa ii intermedieze vreo luare de mita si ca, dupa ce a luat banii de la denuntator, pentru un scop pe care nu l-a precizat in fata instantei, procurorii DNA l-au oprit, i-au numarat banii pe care ii primise de la denuntator si apoi, timp de mai multe ore, au insistat sa mearga cu banii la procurorul Max Balasescu, lucru pe care Ene l-a refuzat. Desi au lansat in presa informatia conform careia Max Balasescu ar fi fost inregistrat in toaleta parchetului in timp ce isi negocia mita, in instanta, procurorii DNA nu au sustinut aceasta teza, spunand doar ca la dosar exista o “redare rezumativa a discutiei care a avut loc pe holul Parchetului intre inculpatul Maximilian Balasescu si denuntatorul Sebastian Dobrescu”.

Avocatii procurorului Max Balasescu au criticat incheierea CAB pentru ca este “copy/paste”, nemotivata si pentru ca hotararea de a-l aresta pe procuror a fost luata subiectiv de judecator, mai inainte de a fi judecata cauza

Unul dintre aparatorii procurorului Maximilian Balasescu, avocatul Angela Ciurea, a criticat, in fata instantei supreme, incheierea Curtii de Apel Bucuresti, pentru ca aceasta a fost “copy/paste din referatul de arestare”, si, de asemenea, pentru ca a fost copiata motivarea dupa altele cu acelasi obiect, dovada fiind referirile instantei la “persoana inculpatei”, “inculpata”, in conditiile in care in dosarul in care procurorul Balasescu a fost arestat nu exista nicio femeie. Mai mult, Ciurea a sustinut ca instanta de fond s-a referit doar la chestiuni generale pentru a dispune arestarea in cauza, cum ar fi sentimentul de insecuritate pubica, gravitatea faptei in abstract, fara insa sa se tina cont de elementele concrete din speta, si de faptul ca, in opinia apararii, nu exista indicii care sa ateste comiterea unei infractiuni. Avocatul a invocat si cauza Calmanovici contra Romaniei, in care CEDO a precizat ca mentinerea in detentie nu se poate dispune pe motive generale si abstracte. “Interesul general al unei comunitati nu prevaleaza asupra prezumtiei de nevinovatie”, a mentionat avocatul Ciurea, care a solicitat instantei revocarea masurii de arestare dispusa de CAB, si in subsidiar, “pentru a dovedi buna-credinta a lui Max Balasescu, care nu incearca nici sa se sustraga urmaririi penale, nici sa influenteze in vreun fel aflarea adevarului, luarea unei masuri restrictive de libertate”, in speta interdictia de a parasi tara. In final, Angela Ciurea a cerut DNA-ului sa puna la dosar toate interceptarile din aceasta cauza si le-a cerut judecatorilor sa se aplece cu atentie peste declaratia lui Simirian, care a recunoscut ca denuntatorul a pus la bataie 100.000 de euro, fie pentru mituirea lui Balasescu, fie pentru mituirea celui care ar fi dispus mutarea disciplinara a procurorului in tara.

La randul sau, cel de-al doilea aparator al procurorului Max Balasescu, avocatul Petre Buneci, a sustinut ca in incheierea CAB se vorbeste “ca intr-o teza de doctorat despre pericolul public, nu se raporteaza la speta in cauza”. Buneci a mentionat ca in inregistrari nu apare procurorul Max Balasescu, ci numai denuntatorul Stelian Dobrescu si cu Simirian si Ene, ca interceptarile nu au fost transcrise decat partial “acolo unde le convine, unde nu le convine celor de la DNA, au pus neinteligibil. Problema e ca au pus neinteligibil si la sms, ori asta este imposibil, daca treci printr-un tunel si nu ai semnal si se aude prost o convorbire, asta inteleg, dar sms-ul iti intra in casuta vocala si dupa jumatate de ora de la trimitere, deci cum sa fie un sms neinteligibil?” Avocatul Petre Buneci le-a cerut apoi judecatorilor ICCJ sa tina cont de personalitatea procurorului Max Balasescu: “este magistrat de 17 ani, a avut o activitate ireprosabila, nu a avut nicio achitare in cariera, a avut nevoie sa fie pazit de Ministerul de Interne doua luni in urma destructurarii mai multor clanuri, a fost recompensat cu calificativul foarte bine, a terminat Colegiul Superior de Siguranta Nationala. Stia ca este interceptat de DNA, intalnirile din 27 si 28 nu s-au concretizat, desi denuntatorul umbla cu banii la el. Stia ca este inregistrat in birou. Unde sunt orele de inregistrari? De ce nu le pune DNA la dosar?”

Avocatul lui Cristian Ene: “Procesul-verbal de redare rezumativa a discutiei dintre procurorul Balasescu si denuntator infirma acuzatia DNA”

Aparatorul lui Cristian Ene, cel pe care procurorii DNA l-au acuzat ca ar fi trebuit sa ii duca mita procurorului Max Balasescu, a sustinut ca unica proba a DNA-ului este procesul-verbal de “redare rezumativa a discutiei dintre procurorul Maximilian Balasescu si denuntatorul Sebastian Dobrescu, insa aceasta discutie infirma acuzatia procurorilor DNA. Nu exista nicio proba ca banii pe care clientul meu i-a primit ar fi urmat sa ajunga la procurorul Balasescu. Flagrantul la clientul meu s-a desfasurat in trei ore, trei ore in care procurorii DNA au numarat banii si s-a insistat in mod repetat ca inculpatul sa duca banii procurorului Balasescu, lucru pe care acesta l-a refuzat, poate de asta se si afla astazi in boxa. Inalta Curte nu poate confirma acuzatia procurorilor, prin mentinerea inculpatilor in detentie”, a conchis avocatul lui Cristian Ene.

Aparatorului lui Simirian: “Denuntatorul i-a spus clientului meu ca vrea sa se razbune pe procurorul Balasescu, sa ii insceneze ceva”

La randul sau, avocatul lui Marian Simirian a sustinut ca denuntatorul Dobrescu i-a spus clientului sau ca vrea sa se razbune pe procurorul Max Balasescu si sa ii insceneze ceva, pentru ca acesta “a avut o atitudine mai dura in ancheta fata de denuntator. Denuntatorul a fost cel care l-a contactat pe Simirian, iar denuntul acestuia si declaratia nu pot fi coroborate cu nicio alta proba din acest dosar.”

Procurorul de sedinta: “Inculpatul Balasescu s-a folosit de pozitia sa speciala de magistrat si a deturnat-o de la scopul initial, pentru a primi foloase ilicite”

In replica, procurorul de sedinta al DNA a mentionat ca se impune respingerea recursului celor trei inculpati, pentru ca: “din probele administrate pana in prezent rezulta presupunerea rezonabila ca inculpatii Balasescu Maximilian Ion, Ene Cristian si Simirian Marian au savarsit infractiunile de care sunt acuzati”. In ceea ce il priveste pe procurorul Balasescu, procurrul de sedinta a precizat ca acesta este acuzat de luare de mita in forma agravata, pentru ca aceasta ar fi fost comisa “folosindu-se de calitatea sa de magistrat”. Ca mijloace de proba, procurorul de sedinta a indicat: denuntul si declaratia denuntatorului Sebastian Dobrescu, procesele-verbale privind actele premergatoare urmaririi penale, convorbirile telefonice si procesele-verbale de redare ale acestora, procesul-verbal de constatare a flagrantului, toate acestea, in opinia procurorului DNA, constituie indicii temeinice ca inculpatii au savarsit faptele. Procurorul de sedinta a invocat discutia interceptata ambiental dintre Max Balasescu si denuntator, purtata in 21.01.2012, pe holul parchetului, in care “denuntatorul voia sa se lamureasca cu privire la suma de bani ce trebuia sa ii revina lui Balasescu Maximilian Ion. Acesta s-a folosit de calitatea speciala pe care o avea, de magistrat, putere pe care inculpatul a ales in mod deliberat sa o deturneze de la scopul pentru obtinerea de foloase ilicite, din acestea rezulta pericolul concret”. De asemenea, procurorul de sedinta a precizat ca acest pericol apare si din “modul de operare al procurorului, care si-a atras 2 complici, din luarea numeroaselor masuri de prevedere -experienta dobandita in timpul lung petrecut efectuand acte de urmarire penala - cum ar fi schimbarea cartelelor SIM si a telefoanelor, timpul scurt de la programarea intalnirilor dintre inculpati pana la producerea lor, pentru a nu putea fi filati, reguli stricte de conversatie, fara pronuntarea vreunui nume”, a incheiat procurorul.

Max Balasescu: “Pe 24 decembrie am fost chemat ca martor la DNA in dosarul colegului si prietenului meu, Mihai Betelie, si mi s-a spus sa imi dau demisia. Am refuzat. Sechestrul pus pe conturile denuntatorului urma sa fie ridicat, avea 0 lei in conturi. Nu eram tampit sa ii cer mita!”

In ultimul sau cuvant, procurorul Max Balasescu a spus ca au fost identificate 10 aparate de interceptare ambientala si predate la SRI, care incalcau legea sigurantei nationale. Invinuitul-denuntator Dobrescu a mai facut un denunt si impotriva unui judecator de la Curtea de Apel Bucuresti, care a judecat ceva in dosarul vrajitoarelor, cu asta se ocupa el. In 24.12 am fost chemat ca martor la DNA in dosarul colegului si prietenului meu, Mihai Betelie, si mi s-a cerut demisia si am refuzat. Am considerat ca acest dosar, cu vrajitoarele, este un succes pentru Parchetul Tribunalului Ilfov, nou infiintat. Din cele 7 persoane din acest caz (n.n.-dosarul vrajitoarelor), 5 au fost inculpate, iar pentru doua persoane, acest individ, adica denuntatorul si inca o doamna, au fost numai invinuiti, eu am emis pentru denuntatorul invinuit o ordonanta cu interdictia de a parasi localitatea, pe care nu am mai prelungit-o, pentru ca nu aveam indicii cu privire la el. Toti avocatii din dosar stiau ca acest individ va fi scos de sub urmarire penala, sechestrul din banci era pe conturi goale. Pentru ce sa cer 300.000 de euro? Eram tampit? Dobrescu a venit de mai multe ori la mine in birou in ziua aceea, dar nu m-a gasit, mi-a lasat chiar si un biletel pe birou, ca s-a prezentat la audieri. Nu trebuia sa il audiez in ziua respectiva, eram la politie, cu alte audieri. In 15 februarie, era stabilit si cu politistii, sa terminam dosarul si sa dam disjungere cu privire la denuntatorul-invinuit, iar partea cu Dobrescu trebuia trimisa la DIICOT. Ca eu am cerut mita sau ca sunt pericol social este numai in imaginatia DNA-ului. Probabil DNA sustine ca sunt un pericol social daca sunt pus liber pentru ca ei cred ca ma apuc de 'branconaj',” si-a incheiat Max Balasescu ultimul cuvant.

La randul sau, Cristian Ene a spus: “Nici nu am vorbit cu domnul procuror, nici nu m-am intalnit, si cu atat mai putin sa imi ceara vreun folos. Niciodata n-am avut vreo discutie sau sa ma vad cu domnul procuror. Eu am luat banii, nici nu am pus mana pe ei, i-am luat in gentuta in care mi i-a adus denuntatorul si i-am pus in masina. Cand au venit cei de la DNA, i-au numarat si au insistat sa ii duc domnului procuror, dar nu am vrut, mi s-a spus sa duc banii cuiva, nu am vrut, nici nu stiam cui sa-i duc. Cu doua zile inainte de asta, i-am zis lui Simirian sa iau niste bani de la el, dar dupa asta i-am zis ca a picat totul. N-am vorbit niciodata cu domnul procuror de bani!”

Pe tot parcursul sedintei, instanta nu a intervenit mai deloc. Si, dupa numai trei ore, s-a pronuntat prin respingerea recursului.

Sotia procurorului Max Balasescu, prezenta la proces, nu a vrut sa faca niciun comentariu.

Enigme neelucidate

1.Ce probe concrete au procurorii DNA, de vreme ce s-a adus in discutie doar o conversatie incriminatoare, care ar fi avut loc pe holul parchetului, dar transcriptul complet al acesteia nu este cunoscut nici la ora actuala, ci doar un proces-verbal de “redare rezumativa”, in care DNA a introdus cateva randuri rupte din continut?

2.Daca DNA il monitoriza pe Cristian Ene, si avea cunostinta ca banii trebuie sa ajunga musai la procurorul Max Balasescu, care a fost motivul pentru care anchetatorii nu au lasat ca evenimentul sa se desfasoare ca un veritabil flagrant, pana la final?

3.S-a tot vorbit de un sms trimis de Max Balasescu pe telefonul lui Cristian Ene, care ar constitui o proba in acuzare. Cu toate acestea, in documentele emise pana acum de DNA, ca de altfel si in sedinta de judecata, nu s-a amintit nimic despre acest sms. Exista sau este doar o “suculenta informatie” destinata presei?

4.Daca Max Balasescu stia ca este monitorizat pas cu pas, cum a fost posibil ca el sa intre intr-un astfel de joc murdar, in care sa isi riste libertatea si cariera?

5.De ce a luat Cristian Ene banii de la denuntatorul Dobrescu?

6.Este posibil ca procurorul Max Balasescu sa nu fi avut habar ca in spatele lui, finul acestuia, gasise o metoda de imbogatire, folosindu-se de numele nasului sau, pentru a face un trafic de influenta sub forma promisiunii?

7.Cata obiectivitate si corectitudine a existat in judecarea cererii de arestare, atata timp cat, in motivarea judecatorului Curtii de Apel Bucuresti, referindu-se la procuror, se foloseste sintagma “inculpata”, proba indubitabila ca acesta a dat copy/paste dintr-o alta incheiere privitoare la o masura de arestare, in care era vorba de o persoana de sex feminin?

8.Ce s-a intamplat cu cele 10 aparate de interceptare, pe care procurorul Max Balasescu sustine ca le-a predat la SRI, intrucat faceau parte dintr-o operatiune ilegala? Cine ancheteaza aspectul acestei ilegalitati, si daca nimeni nu o face, cine le-a dat ordin sa bata pasul pe loc?

Comentarii

# DOREL date 6 February 2012 16:44 +8

Pai, atunci, arestarea lui Max Balasescu e o eroare judiciara si o sa ne-o spuna CEDO peste ani si ani ! Pacat de judecatorii care au s-au compromis si care vor mai fi si buni de plata candva ...

# Arianul date 7 February 2012 12:15 +3

Cu alte cuvinte ne-au incalecat ciorile. Bravos natiune!

# Vlad date 6 February 2012 16:49 +7

De foarte mult timp justitia penala nu este centrata exclusiv pe probe (de fapt chiar conceptul de probe s-a relativizat foarte mult) si pe ideea ca o masura penala sau procesual penala nu poate fi luata decat daca situatia de fapt este dovedita dincolo de orice dubiu. Chestiunea cu presupunerea rezonabila este de un relativism inacceptabil atunci cand hotarasti libertatea oamenilor. Pana in urma cu cativa ani, lucrurie acestea se faceau mai cu fereala, fiindca exista o oarecare constiinta ca nu sunt legale. Mai nou, insa, aceste practici au devenit regula si se intampla pe scara larga fara nici o jena. S-a creat un fel de consens ocult, in sensul ca modalitatile prin care s-a obtinut acest consens a fost de tip ocult, la nivelul cel mai inalt al parchetelor si instantelor, sub buna veghere a SRI-ului. Practic, daca refuzi sa participi la aceasta hora, pleci: acasa sau la puscarie. Din punctul meu de vedere toti magistratii care sunt implicati in acesta chestiune comit infractiuni grave, iar faptul ca avem de-a face cu un grup organizat care submineaza pur si simplu statul de drept este de neacceptat, la fel cum de neacceptat ar fi ca, pe viitor, aceste fapte sa nu fie sanctionate dupa gravitatea lor. p.s. Petre Buneci este profesor universitar doctor in drept procesual penal, iar Angela Ciurea cand era procuror era considerata printre cei mai buni procurori (ca sa nu zic cel mai bun) de judiciar din tara.

# DOREL date 7 February 2012 09:21 +5

Din pacate, acesta-i adevarul, ceva sau cineva a corupt sistemul intr-un mod inimaginabil ! Mai avem vre-o sansa de normalitate si de legalitate ? Si, b): noi om mai apuca vremea aia ? That is the question ....

# A_L_I_E_N date 6 February 2012 16:56 +7

Din pacate, atunci cand procuror de caz este Cerbu, acesta obtine solutiile dorite. Individul are o viziune ciudata despre modul in care se face procuratura. Adica prin presiuni si santaj asupra judecatorilor. Individul este un "colectionar" de date si informatii ( chiar si despre viata personala! ) privitoare la judecatori si rudele acestora, judecatorii stiind ca individul nu "iarta ofensa" de a-i fi refuzata placerea arestarii si condamnarii, si este razbunator...

# Vlad date 6 February 2012 19:20 +2

Nu sunt de acord. Nici un om, singur, de capul lui, nu poate pune o presiune sistemica pe judecatori. Putem vorbi insa in cazul Cerbu, de un varf de lance al unui sistem cvasiocult.

# DOREL date 7 February 2012 09:23 +1

Cred ca aveti amandoi dreptate, diferenta este dintre parte si intreg ... !

# Eugen Cirneci date 6 February 2012 17:19 +6

Ca avocat in baroul Brasov am avut 2-300 de dosare instrumentate de Balasescu. Niciodata actul de urmarire nu a fost influentat de considerente extrajudiciare.

# trica date 6 February 2012 17:21 -12

bravo dna! bravo judecatori curajosi! macar atata lasa mostenire basescu.... bravo

# DOREL date 7 February 2012 09:25 +3

Adica, vrei sa vorbesti de neagra mostenire, da ?!

# sa-i traiasca! date 6 February 2012 17:30 +8

si tie la fel. sa ajungi i fata lor, ca sa simti curajul lor pe propria ta piele. ce zici? mai trancanesti asa?

# s-a mutat sediul celebrei interceptari? date 6 February 2012 18:49 +7

Nu mai e in ******, e pe coridor? Data viitoare unde va fi? Si unde e suportul optic, ca asa pot scrie si eu ceva in inregistrare...Conturi zero??? Doi vorbesc de nebuni si indiciile temeinice sunt cuvantul lor si cuvantul unui procuror DNA controversat? Pai si daca acea inregistrare nu exista pur si simplu sau e ...beep..beep..neinteligibil, cum s-a mai vazut, cine plateste magaria asta?

# Tanase G. date 6 February 2012 18:57 +11

Inutil sa mentionam ca  exista decizii CEDO de indrumare , se pare ca instantele noastre sunt surde sau se prefac a nu intelege ca pericolul social CONCRET reprezentat de o persoana este diferit de pericolul generic al faptei . In plus, motivarile instantelor autohtone par sa garanteze pentru buna credinta a persoanelor mai putin instruite de vreme ce principalul motiv al arestarilor magistratilor este tocmai "pregatirea lor profesionala" Se pare ca traim vremuri ciudate in care e periculos sa gandesti...   :eek: :sad:  

# DOREL date 7 February 2012 09:30 +1

Mai draga, mai intai ca ai facut o mica - mare eroare: legea noastra (Cpp, adica) vorbeste despre "probe ca lasarea in libertate reprezinta un PERICOL CONCRET pentru ordinea publica", nu despre pericol "social concret", asta-i o notiune inexistenta in lege cand e vorba de arestare. In partea II-a ai dreptate mare ! Da' de gandit trebuie sa gandim sau, mai exact, tocmai asta trebuie sa facem, altfel somnul ratiunii va naste monstrii si mai mari ...

# Vlad date 6 February 2012 19:17 +1

De foarte mult timp justitia penala nu este centrata exclusiv pe probe (de fapt chiar conceptul de probe s-a relativizat foarte mult) si pe ideea ca o masura penala sau procesual penala nu poate fi luata decat daca situatia de fapt este dovedita dincolo de orice dubiu. Chestiunea cu presupunerea rezonabila este de un relativism inacceptabil atunci cand hotarasti libertatea oamenilor. Pana in urma cu cativa ani, lucrurie acestea se faceau mai cu fereala, fiindca exista o oarecare constiinta ca nu sunt legale. Mai nou, insa, aceste practici au devenit regula si se intampla pe scara larga fara nici o jena. S-a creat un fel de consens ocult, in sensul ca modalitatile prin care s-a obtinut acest consens a fost de tip ocult, la nivelul cel mai inalt al parchetelor si instantelor, sub buna veghere a SRI-ului. Practic, daca refuzi sa participi la aceasta hora, pleci: acasa sau la puscarie. Din punctul meu de vedere toti magistratii care sunt implicati in acesta chestiune comit infractiuni grave, iar faptul ca avem de-a face cu un grup organizat care submineaza pur si simplu statul de drept este de neacceptat, la fel cum de neacceptat ar fi ca, pe viitor, aceste fapte sa nu fie sanctionate dupa gravitatea lor. p.s. Petre Buneci este profesor universitar doctor in drept procesual penal, iar Angela Ciurea cand era procuror era considerata printre cei mai buni procurori (ca sa nu zic cel mai bun) de judiciar din tara.

# doru date 6 February 2012 19:42 +5

ambii avocati ai lui Balasescu au avut o prestatie de 2 bani. Avocatul lui Ene a fost cu 2 clase peste acestia desi este un tinerel anonim si sustinea o cauza pierduta din start.

# Florina date 6 February 2012 20:36 +5

Angela Ciurea a fost penibila. Observatia lui Doru e reala. Ceilalti avocati au fost mai la obiect.

# doru date 6 February 2012 20:46 +6

degeaba dom' profesor a fost la obiect daca s-a balbait in halul ala. Iar "tonele" de concluzii scrise sunt sigur ca nu le citeste nimeni.

# radu date 7 February 2012 18:03 +1

Avocatul lui Ene nu este chiar atat de "anonim". L-am mai vazut in cauze penale complexe - FNI, Loteria 2, etc. Il cheama Adrian Pichler insa evita sa isi faca publicitate.

# Florina date 7 February 2012 19:33 +1

Radu,cine a zis ca e anonim? A fost cel mai bun dintre toti aia de acolo. Mie imi pare rau pt Angi Ciurea,a fost buna procuroare, dar avocata e slaba. Nu i se potriveste. 

# radu date 8 February 2012 10:03 0

Poate ca a venit vremea ca avocatii tineri, care sunt cel putin la fel de profesionisti ca avocatii "consacrati", sa ocupe baricadele justitiei. 

# radu date 8 February 2012 20:57 0

Poate ca a venit vremea ca avocatii tineri, care sunt cel putin la fel de profesionisti ca avocatii "consacrati", sa ocupe baricadele justitiei. 

# Liviano date 6 February 2012 20:23 +3

V-as ruga din suflet ca atunci cand va aparea motivarea ICCJ in acest caz, sa o poastati pe site. In opinia mea, e interesant de vazut considerentele pt. care acesti 3 Judecatori despre care nu se stiu lucruri murdare, au decis mentinerea in arest preventiv a inculpatilor. Culmea e ca aici decizia a venit in doar 3 ore, in alte cazuri celebre de-ale DNA-ului deciziile veneau dupa ore bune de asteptare. Ar fi bine ca motivarea sa contina elemente concrete despre pericolul social in acesta speta, altfel ma tem ca pana si ICCJ intelege gresit acest ,,pericol social" si mai arata ca Jurisprudenta CEDO ori ,nu este bine cunoscuta de catre unii Judecatori, ori nu se vrea a se tine seama de ea. Ceea ce se intampla acum in Justitie imi da fiori si ma inspaimanta, in sensul ca oricine poate fi ridicat din strada de catre Parchet, trimis in judecata cu propunerea de arest preventiv, fara nici o proba concreta, si stimabilii judecatori din fond pana in recurs, mentin starea de arest preventiv.

# doru date 6 February 2012 20:36 +4

decizia nu a venit dupa 3 ore. Dupa 3 ore au venit toate pronuntarile in toate dosarele care s-au judecat. Despre "judecatori despre care nu se stiu lucruri murdare" vezi comentariile la "vorbe... din 05.02.2012 iar motivarea va fi "ca de obicei" generala cu copy-paste din alte decizii la fel de "motivate".

# Liviano date 6 February 2012 23:18 +1

Asta e un detaliu pe care nu-l stiam (ma refer la pronuntarea venita dupa 3 ore). Daca e asa atunci oare cat timp or fi avut judecatorii pt. studierea dosarului, a probelor? Ei stiu cel mai bine, dar eu indraznesc sa zic ca destul de putin mai ales daca dosarul e voluminos, asa cum il stie face DNA-ul. In legatura cu comentariile, eu zic poate o fi si o urma de adevar in ele ,insa pot fi si tendentioase, rautacioase, in functie de perceptia lasata de acesti magistrati unor persoane. Daca motivarea deciziei va fi facuta prin copy-paste din rechizitoriul DNA-ului atunci cu parere de rau, dar inseamna ca nu mai avem Justitie si judecatori, ci avem doar Procurori si Inchizitie. Pe masura ce vad tot mai multe tampenii din astea de arestari pe 148 lit. f) CPP consider tot mai oportuna o Lege a raspunderii magistratilor, una corecta, nu o lege care sa permita influentarea solutiilor din dosarele in lucru, ca cea de acum.

# privitor date 7 February 2012 09:41 +5

Daca ne amintim ca acest complet a condamant-o pe Georgeta Buliga dupa ce a renuntat la audierea "martorului" denuntator (dupa ce admisese proba), ca acest complet a revenit si a renuntat la o expertiza contabila anterior admisa invocand "contextul actual", atunci intelegem ca, la ICCJ, justitia e in vacanta mare .

# Alex date 6 February 2012 23:03 +9

Max Balasescu isi merita pe deplin lipsirea de libertate pentru ca nu a vrut sa inteleaga faptul ca aceasta tara este condusa de clanuri tiganesti si politicieni care cred in vrajitoare si in flacari violet. Arestarea acestui procuror in conditiile date, va servi ca un exemplu pentru toti aceia care vor nesocoti puterea magiei tuciurii care coloreaza si sustine politica nationala. Rusine DNA si lasilor care se lasa vrajiti de acest sistem.

# doru date 6 February 2012 23:10 +4

din pacate pentru el "clanurile" pe care le-a destructurat esrau un racket ordinar, de adevaratele clanuri abia s-a apropiat cu Melisa si cealalta cum o mai cheama...

# gabi date 7 February 2012 08:08 +1

nu am ascultat pledoariile, dar sunt convinsa ca au fost stralucite, precum feezing rain. De asemenea am convingerea ca Max Balasescu e nevinovat ca si Prun cul din iesle si e doar o victima DNA. Parca, nu stiu, acu vreo doi ani a fost si suspendat din functie pentru o chestie similara, sau avea gripa aviara, de n.a mai dat pe la birou vreo cateva luni?

# DOREL date 7 February 2012 09:50 +2

Atunci i se retrasese certificatul ORINS (ORINSS ?), trebuia sa inteleaga ca i s-a dat cartonasul galben ! Si b): ma repet - toti magistratii trebuie sa inteleaga care este de acum regula jocului: "ciocu mic", cu cat mai mic, cu atat mai bine !

# James Blond date 7 February 2012 12:57 0

Referitor la practica si precedentul judiciar Curtea Europeana mentioneaza, ca agentii politiei pot sa desfasoare activitati de investigare sub acoperire dar sub controlul judiciar cu respectarea garantiilor procesuale, însa fara a purcede la provocare, statul nu trebuie sa permita folosirea probelor dobândite în rezultatul unor provocari din partea agentilor sai.Practica înscenarii de catre autoritati a fost condamnata de CEDO în cazurile LUDI c. Elvetiei (Hotarârea CEDO din 15 iunie 1992), Teixeira de Costro c.Portugaliei (Hotarârea CEDO din 9 iunie 1998), Edwards si Lewis c. Regatului Unit (Hotarârea CEDO din 27 octombrie 2004), Khudobin c.Rusia (Hotarârea CEDO din 26 octombrie 2006), si nu in ultimul Ramanauskas c. Lituaniei (Hotarârea CEDO din 5 februarie 2008) - cauza identica cu speta proc.M.B.

# James Blond date 7 February 2012 12:59 0

In alte state mai la vest si mai democratice nici nu se pune problema trimiterii in judecata in cazul unor astfel de actiuni, fiind sanctionate ca abuse of process (procedura abuziva) si se dispune incetarea procesului penal:de ex.in Marea Britanie - R c Looseley&Attorney General’s Ref.no.3, 2007: "It is simply not acceptable that the state through its agents should lure its citizens into committing acts forbidden by the law and then seek to prosecute them for doing so. That would be entrapment. That would be a misuse of state power, and an abuse of the process of the courts....The role of the courts is to stand between the state and its citizen and make sure this does not happen."

# James Blond date 7 February 2012 13:04 0

Ca sa nu ma interpeleaze CI cu intrepretarile sale proprii si unice privind Conventia-acelasi lucru se intampla si cand este vorba despre atragerea in cursa de catre o persoana privata (deci nu numai agenti investigatori, in cazul Romaniei fiind vorba despre agentii provocatori in speta noastra dl.Dobrescu-"Ologu"):"Crimes may also be incited and created by individuals other than state officials, constituting a form of private entrapment"( a se vedea K Hofmeyr, ‘The problem of private entrapment ECHR [2006] ). Revenind la legislatia penala interna potrivit prevederilor art. 64 CPP rap.la art.68 CPP si 6 par.1 din CEDO nu pot fi admise astfel de probe, si prin urmare nu pot fi puse la baza sentintei de condamnare datele care au fost obtinute prin încalcari esentiale a normelor de procedura penala, cu atat mai mult nu pot fi catalogate ca motive verosimile in sensul art.5 din CEDO, de a priva o persoana de libertate.

# jamie date 7 February 2012 14:32 -2

daniel morar- in continuare ha,ha,ha,ha, multi se sufoca!

# Ionel date 7 February 2012 15:11 +2

primul care se sufoca e el, stie ca vor urma catusele pentru el.

# jamie date 7 February 2012 15:46 -2

valeu, mama cumva v-au fost atinse interesele econoomice nefiscalizate?

# ionel date 7 February 2012 15:53 +1

nu m-a atins nici maca pe umar. ma atinge in schimb prostia, jigodismul, incompetenta.... (ptr.aprofundare vezi Burzo vs Rom., Barsan - decizie unica in istoria curtii in care a incercat si sa furnizeze date eronate d-ul Morar incat sa enervat si Bratza cu calmul sau englezesc cu tot)iar atat timp cat Videanu,Cocos,Udrea,Basescu ....sunt in libertate curatati si albi ca Alba ca Zapada nu stiu despre ce atingere a intereselor econ.nefiscalizate vorbim ca ar fi facut Morar

# ionel date 7 February 2012 15:54 0

s-a enervat-nu te repezi

# CI date 7 February 2012 17:48 -1

Daaaa, da, da! Cunoaștem! Nimic din ce face DNA nu e bine, iar cei care sunt anchetați, indiferent dacă noi știm pentru ce, sunt clar nevinovați! Dacă apar cumva probe sunt fie făcături, fie răstălmăciri!...Aceeași ciorbă reîncălzită! :zzz

# jamie date 7 February 2012 17:55 0

ionel,ionelule dar  de  dosarul lui A. NASTASE ce parere ai?

# CI basti cu i din a! date 7 February 2012 20:15 0

securistule, nu-ti place ciorba? du-te si papa icre negre din poala DNA. hai bisti!

# Melisa date 7 February 2012 20:19 0

Naravul dl.procuror este mai vechi.Eu am trecut acum 3 ani prin aceasta.Naivitatea mea ca dreptatea va triunfa si fara bani s-a dovedit o prostie.Apoi au venit abuzurile si reacredinta, Dosarul abuzurilor dupa etapele din tara e la CEDO admis.Desi o dureze.

# doru date 7 February 2012 20:27 -3

adevarul e ca Max are si fata de "5 ani fara sa citesc dosarul"  :lol:

# eu date 7 February 2012 22:11 -2

M-am saturat de chestia asta cu copy/paste. Oricum hotararea se ia in cap si nu pe foaie, iar multe din motivele pentru care se ia nu pot fi transcrise. Incheierea de arestare trebuie motivata in x ore, deci doamna instanta nu are timp de stilistica si creatie intelectuala. Daca as fi in situatia asta, as prefera ca judecatorul sa-mi citeasca dosarul si nu sa se chinuie sa reformuleze referatul. Mai cititi si voi niste hotarari si veti vedea ca motivarile aceluiasi judecator pe spete asemanatoare sunt identice. Important cat a deliberat la cauza si nu cat a transpirat la compunere.

# Iani date 8 February 2012 23:48 -3

"Procuror" spagar Balasescu a emis la 8 Februarie 2011 NUP la o echipa de mafioti, interlopi, sandajisti condusa de 2 greci Malideros si Tirpintiris dupa ca primit mita de milioane de euro ! Implicat la afacere aceasta este si prof. Neagu Ion avocatul invinuitilor, conoscut pentru relatiile lui cu sistem judiciar corupt ! Si sint si alte multe cazuri !

# Mitel date 9 February 2012 00:03 +2

Ai dovezi sau dor asa faci propaganda? Mai schimba si tu textul ca l-ai postat peste tot unde ai avut loc de un coment, sau esti un ala mic platit cu 2 lei sa faca propaganda pe internet?

# Sotiros date 9 February 2012 08:57 0

Iani, eu cred ca mita a fost de zeci de mii de milioane de euro. Si doua camile. Iar tu, ca o proasta beata, ti ai gasit sa spui asta acum, cand l ai vazut pe Max cazut.Stii ceva, Iani?Nu mor caii cand vrei tu.

# evrika date 9 February 2012 09:00 +1

esti sigur ca milioanele astea au ajuns la procuror sau doar au dat grecii sponsorizare avocatului si ala i-a oprit pentru sine? ca vorbe sunt multe. PROBE!

# justitiarul date 10 February 2012 18:34 0

Dar acel individ Sebastian Dobrescu "Ologu" de ce nu face parte dintre cei arestati cand daca intrebati oameni in cartierul Damaroaia multi va pot spune cati oameni au nenorocit cu bani dati cu camata cate masini au si le schimba ca pe ciorapi el si fratele lui au nenorocit o gramada de oameni si toata lumea stie ca se lauda in anumite cercuri cu relatile lor sus puse in politie procuratura mascati care au fost invitati o parte din ei si la botezul copiilor lui sebi"ologu" chiar va rugam pe cei din presa porniti o ancheta pe urmele acestor frati dobrescu si veti afla multe lucruri interesante.

# basi date 11 February 2012 15:37 +1

nu inteleg ce cauta in acest dosar av cristian e. despre el este vb ?  incorect. dubios. pe B puteau  sa.l aresteze ptr ceva mai serios. poate acum se mai trezeste lumea la tmb si nu.i mai ajuta pe portocalii 

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.07.2024 – Alt candidat la revenirea in magistratura picat la psihologic

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva