22 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

RECUNOASTE IMIXTIUNEA SERVICIILOR IN JUSTITIE – Horatius Dumbrava din CSM ii cere imperios lui Klaus Iohannis sa scoata politicul si serviciile de informatii din Justitie, sa denunte "practicile oculte" din procedura de numire a Procurorului General si a procurorilor-sefi DNA si DIICOT: "Trebuie sa decuplam Justitia de la jocurile politice, de la influentele politice, dar si de la influentele posibile ale serviciilor de informatii"

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

6 January 2015 18:31
Vizualizari: 4512

Prima sedinta din CSM a fost, ca in fiecare an, un adevarat spectacol! Veniti cu forte proaspete din vacanta si sub imperiul euforiei datorate venirii noului Presedinte al Romaniei, unii membri CSM si-au facut curaj si au marturisit in fata lui Klaus Iohannis care sunt problemele din Justitie care ii macina de ceva vreme. In aceasta situatie s-a aflat unul dintre cei mai vocali membri CSM, judecatorul Horatius Dumbrava, care a recunoscut ca in ultimii zece ani Justitia a avut derapaje majore, motiv pentru care, in prezent, se impun modificari legislative. Pe un ton imperios, Dumbrava i-a cerut lui Klaus Iohannis sa transparentizeze procedura de numire la conducerea marilor parchete, PICCJ, DNA si DIICOT, sa demaste "practicile oculte" si sa faca un efort pentru a decupla Justitia de la "jocurile politice, de la influentele politice, dar si de la influentele posibile ale serviciilor de informatii". Practic, judecatorul Horatius Dumbrava a recunoscut ceea ce presa a relatat in ultimii ani, si anume faptul ca serviciile de informatii se implica in dosarele din Justitie. Nu stim daca Dumbrava chiar a vrut sa afirme cu voce tare ca serviciile influenteaza Justitia, dar cu siguranta ca aceasta afirmatie este un joc cu focul.


Judecatorul Horatius Dumbrava: "Este nevoie sa avem un sistem de sanctionare concret. De la sanctiuni contraventionale, chiar interzicerea acelor politicieni sau inalti demnitari publici care ataca independenta Justitiei... sa fie suspendati din functii sau sa fie obligati sa isi dea demisia sau sa fie demisi"

In luarea de cuvant pe care a avut-o in sedinta Plenului CSM de marti, 6 ianuarie 2014, la care participat noul Presedinte al Romaniei, si in care a fost aleasa noua conducerea a Consiliului, judecatorul Horatius Dumbrava i-a solicitat sprijinul Presedintelui Romaniei, Klaus Iohannis, pentru a stopa atacurile la adresa independentei Justitiei. Dumbrava a propus chiar ca politicienii sau inaltii demnitari care sa fie scosi de pe scena politica ca o masura de sanctionare fata de acuzatiile pe care le formuleaza la adresa actului de Justitie: "Este una din sedintele de debut de an dintre cele mai calme. Poate ca si calmul prezidential ni s-a transmis noua, oricum va felicit domnule Presedinte al Romaniei si mult succes in mandatul pe care l-ati obtinut, dar speram sa va tineti de cuvant cu cele promise in campania electorala si cele promise si astazi. In orice caz, ce va putem spune noi este ca veti avea sprijinul CSM in tot ce intentionati sa faceti in legatura cu Justitia, pentru ca toate ideile pe care le-ati exprimat sunt idei constructive. Ma adresez dumneavoastra in ideea ca Romania lucrului bine facut trebuie sa aiba ecou si in Justitie, si de aceea va spun foarte pe scurt cateva probleme presante pe care, de altfel, si dumneavoastra si doamna presedinte Stanciu le-ati amintit si cu care se confrunta sistemul, si care au nevoie de o rezolvare concreta.

Prima problema: atacurile la adresa independentei Justitiei. Ele au crescut in 2014, potrivit cifrelor oficiale, cu 30%. Cererile de aparare a independentei Justitiei, ca si sesizarile din oficiu au crescut fata de anul 2013, ceea ce spune foarte multe. Represiunile asupra carora au fost supusi judecatorii si procurorii in anumite contexte, in anul 2014. Este necesar, si va solicit ferm sprijinul, ca Justitia sa aiba instrumentele necesare sa stopeze sau macar sa diminueze astfel de atacuri. Simplele comunicate de presa ale Consiliului Superior al Magistraturii nu ajuta. Ele, sigur, pot fi sanctiuni morale si ele, din fericire, sunt publicate in mass-media serioasa dar, si am mai spus acest lucru de mai multe ori, este nevoie sa avem un sistem de sanctionare concret. De la sanctiuni contraventionale, chiar interzicerea acelor politicieni sau inalti demnitari publici care ataca independenta Justitiei, dar hotararile CSM raman definitive, sa fie suspendati din functii sau sa fie obligati sa isi dea demisia sau sa fie demisi".

Horatius Dumbrava ii cere lui Klaus Iohannis reintroducerea articolului 276 in Codul Penal

In continuarea ideei de tragere la raspundere a celor care aduc atingere independentei Justitiei, judecatorul Horatius Dumbrava i-a propus lui Klaus Iohannis sa reintroduca articolul 276 - Presiuni asupra Justitiei – in Codul penal, apreciind ca a fost nejustificat aborgat: "Ar fi util sa ne gandim impreuna la reintroducerea articolului 276 in Codul penal, care din punctul meu de vedere a fost nejustificat abrogat de Parlamentul Romaniei. O alta problema: sunt mai multe procese penale, respectiv anchete, care nu au putut debuta si nu si-au putut continua cursul firesc pentru ca au fost blocate in Parlament. O pozitie a dumneavoastra foarte clara pentru ca Parlamentul sa revina asupra acestor hotarari, ma refer la debutul urmaririi penale si la continuarea urmaririi penale, ar fi util. Ma refer la contextul actual al Mecanismului de Cooperare si Verificare".

Judecatorul Horatius Dumbrava: "Va cer sa denuntati, domnule presedinte, practici oculte... Este nevoie de o modificare legislativa pentru a transparentiza acest proces de selectie si de numire a procurorului-sef DNA, procurorului-sef DIICOT, Parchetul General"

Mai mult, judecatorul Dumbrava din CSM, in discursul de circa zece minute, i-a cerut Presedintelui Iohannis sa fie cu ochii pe numirile la sefia marilor parchete si sa denunte practicile oculte din aceste proceduri, dat fiind ca in mass-media au existat astfel de acuze. Acesta a fost si momentul cand Dumbrava a recunoscut imixtiunea politicului, dar si a serviciilor secrete in Justitie:

"Nu in ultimul rand, domnule Presedinte, una dintre cele importante provocari cu care noi ne vom confruntam, in special la debutul anului 2016 si pe tot parcursul anului 2016, este legat de numirile la cele mai inalte pozitii la nivelul sistemului de Justitie. Va cer sa denuntati, domnule presedinte, practici oculte. Au fost acuze in mass-media ca au existat astfel de practici. Sper sa nu fie adevarat, dar in orice caz, pentru a evita astfel de situatii este nevoie de o modificare legislativa acum, in cursul anului 2015, pentru a transparentiza acest proces de selectie si de numire a procurorului-sef DNA, procurorului-sef DIICOT, Parchetul General la Inalta Curte de Casatie si Justitie. In acelasi context, toti, intr-un efort interinstitutional, trebuie sa decuplam Justitia de la jocurile politice, de la influentele politice, dar si de la influentele posibile ale serviciilor de informatii".

Klaus Iohannis, rugat sa verifice daca judecatorii si procurorii sunt sau nu informatori sau colaboratori ai serviciilor de informatii

Ca o ultima solicitarea adresata Presedintelui Iohannis, judecatorul Dumbrava a reiterat solcitarea pe care a facut-o in mai multe randuri fostului Presedinte Traian Basescu, aceea ca Consiliul Suprem de Aparare a Tarii sa verifice toti judecatorii si procurorii din Romania pentru a stabilit daca sunt sau nu informatori sau colaboratori ai serviciilor de informatii. Poate de aceasta data, Horatius Dumbrava nu va bate la usi inchise, cum a facut-o pana in prezent, si Klaus Iohannis va da curs cererii sale. Noi ii uram succes si apreciem curajul pe care l-a avut in a marturisi ca Justitia este folosita de anumite interese: "Aveti un instrument prevazut de lege care nu a fost aplicat din pacate de zece ani, suntem in 2015, pe care va rog il puneti in practica. Este articolul 7 din Legea 303/2004, care spune foarte clar ca Consiliul Suprem de Aparare a Tarii trebuie sa faca verificari pentru fiecare judecator si procuror daca este sau nu este informator sau colaborator al serviciilor de informatii. Toate declaratiile pe proprie raspundere facute de judecatori si procurori se afla astazi la Consiliul Superior al Magistraturii, noi vi le putem inainta in cel mai scurt timp posibil, doar CSAT sa aiba disponibilitatea si determinarea sa treaca la analiza acestor declaratii".

La finalul declaratiei judecatorul Horatius Dumbrava a adresat felicitari conducerii formate din judecatorul Adrian Bordea si procurorul Gheorghe Muscalu, precizand ca "a fost un an extrem de echilibrat, nu numai in interiorul CSM, ci si in exterior", completand ca a fost asigurat "un echilibru si o echidistanta fata de orice influenta politica, necesara de altfel in contextul atator evenimente politice din anul 2014".

Comentarii

# Eco date 6 January 2015 22:55 +14

L-am auzit pe dl. Dumbrava vorbind despre suspendari si excluderi din functii. Nu-i plac pe politicieni, insa nu pot sa nu ma ingrozesc gandindu-ma la aberatiile domnului Dumbrava. Daca era zidar faiantar, aberatiile ar fi fost ignorabile. Mai interesant, si mai credibil ar fi fost daca ar fi vorbit de suspendarea magistratilor  de pe urma carora statul plateste mii de euro despagubiri.

# Secu date 8 January 2015 17:59 +1

Ohohooo. Asta da problema. Dar e o iluzie. Sistemul e plin de secu. Incepand cu informaticienii instantelor si parchetelor, ofiteri STS, terminand cu conducerile instantelor. Cum credeti ca se ocupa functiile de conducere?!  :lol:

# santiela date 7 January 2015 08:11 +8

Vai,vai ce specimene ajung in CSM !

# vasile date 7 January 2015 08:27 +7

Este ingrozitor acest om. El si intreg CSM-ul isi cauta un nou stapan dupa plecarea lui Basescu, apoi el vrea sa pedepseasca  opiniile oamenilor cu sanctiuni administrative si penale. El nu defineste ce este independenta justitiei. Orice critica la adresa oricarui  judecator sau procuror care incalca procedura penala o considera atac la independenta justitiei.

# Salvamar date 7 January 2015 10:02 +8

si cine ar constata ca o critica adusa sitemuluieste o incalcare a independentei justitiei? Tot sistemul? hai sa fim seriosi. Dumbrava bate campii. De ce nu cere Dumbrava sanctionarea judecatorilor si procurorilor condamnati la CEDO/ Sau corb la corb nu-si scoate ochii? Ce ar fi domnilor din magistratura sa va uitati mai putytin la televizor si sa cercetaai cu mai multa CELERITATE ce se intampla in curtea voastra - mai ales in materie de mani******re politica a sistemului si executiile politice facute cu mana DNA sau a ICCJ. De ce nu ati protestat cand madam Stanmciu a RECUNOSCUT ca ea colaboreaza cu DNA. In ce tara DEMOCRATA procurorul colaboreaza cu judecatorul? dupa acea declaratie madam Stanciu si madam kovesi trebuiau sa fie zburate din magistratura de manuta - au dovedit ca in Romania nu exista egalitate de sanse in instanta, ca procurorul colaboreaza cu judecatorul si ca sentinta se da dupa ce vrea procurorlu si nu comform legii. Ce stat de drept avem fratilor?

# remember date 7 January 2015 09:57 +11

Nu stiu ce vrea de fapt judecatorul Dumbrava.Cred ca nici el nu prea stie dar un lucru este cert:politica de cadre si imixtiunile serviciilor in justitie trebuie sa dispara ca practica.Ar fi un prim pas spre independenta justitiei.Nu stiu cum s-ar putea realiza acest deziderat prin intermediul presedintelui Klaus Johannis si cum ar putea presedintele sa desfiinteze liniile de "de executie politica" din justitie, atata timp cat si el a beneficiat din plin de aportul serviciilor la alegerea sa dar un lucru este cert:de undeva trebuie sa inceapa "curatenia" in sistemul de justitie.Si cred ca normalitatea ar putea incepe chiar din CSM, prin inlaturarea poli-securistilor(agentii "acoperiti" ai serviciilor ce aplica politicile securistilor in justitie) si demagogilor de la varful justitiei.Daca judecatorul Dumbava se dovedeste a nu fi altceva decat un demagog sau un instigator,trebuieste taxat ca atare dar... din ce se scrie mai sus nu reiese acest aspect. :roll: :roll: :roll: :eek: :eek: :P :P

# JUSTITIABILUL ROMAN date 7 January 2015 12:54 -1

Nu inteleg un lucru. Daca in justitie exista agenti acoperiti, nu inteleg care este problema. Daca agentul acoperit lucreaza in interesul cetatii lucrurile sunt OK. Ramane de vazut cine lucreaza in slujba cetataii si cine nu, indiferent in care organizatie sau institurie activeaza. Tradatori sunt peste tot. POATE fi invocat interesul national pana la un punct. realitatea din ROMANIA este proba in acuzare pentru  toate instituriile fundamentale ale statului(SISTEMUL DE JUSTITIE, ect. ). Poti invoca in aparare contextul international dar nu poti scapa de stigmatul tradarii intereselor statale. Cert este ca un sistem JURIDIC PUTERNIC este garantia pentru o natiune puternica. Intrebarea este: cine isi doreste cu adevarat un SISTEM JURIDIC PUTERNIC?. 

# remember date 7 January 2015 15:00 +4

JUSTITIABILULE ROMAN din cate vad, esti adeptul sloganului "serviciile in toti si in toate" dar din cate se vehiculeaza, cei mai multi si-ar dori o justitie deasupra intereselor de clan,partide sau structuri.Si-apoi din cate stiu eu, principala activitate a serviciilor ar trebui sa fie combaterea terorismului (inclusiv al celui economic) si nu promovarea lui in diversele compartimente sociale.Nu??? :roll: :roll: :eek: :eek: :eek: :P :P

# JUSTITIABILUL ROMAN date 7 January 2015 15:52 0

Teoretic asa este, practic in toata lumea lucrurile se intampla altfel. Totul a devenit un joc de societate care furnizeaza teme de discutie pana oboseste toata lumea( adica cetateanul care a devenit o notiune abstracta la nivel global, despre el cu greu mai auzi vre-o referire intr-un discurs la nivel mondial, poate fi clonat sau transformat in zombi). Ceea ce nu inteleg este de ce nu incepe reforma in POLITIE acolo unde se efectueaza 80% dintr-o ancheta, continuand cu parchetele si apoi culminand cu justitia care are foarte multe de explicat si justificat. Sistemul trebuie vazut in ansamblu. Crima organizata exista pentru ca exista fisuri in sistemele fundamentale ale statului pe care a reusit sa le penetreze. Doar reforma justitiei nu rezolva situatia, interfata cu societatea este politia, ea detine informatia, ea cunoaste starea natiunii dincolo de servicii.

# remember date 7 January 2015 20:52 +3

JUSTITIABILULE, de politie ce sa mai spun.Au trecut 25 de ani de cand si-au schimbat denumirea dar 80% dintre ei au ramas tot militieni "in suflet si simtiri" pentru simplul motiv ca sunt scoliti in aceleasi scoli de acum 25 de ani si de aceeasi "profesori".Din pisica ce poate iesi???Un militian spagar, nu???Cred ca suntem una din putinele tari din lume in care mai exista "scolile profesionale de militieni".In statele civilizate politistii sunt selectati din facultati, in functie de necesitatile sistemului si urmeaza apoi cursuri specifice domeniului in care vor lucra.Cu asa o interfata sigur ca si rateurile sunt putine.Concluzia:guvernul si JOHANNIS ar avea multa treaba in urmatorii ani dar oare au si dorinta de a indrepta lucrurile, pe care noi toti le percepem ca fiind strambe???? :sigh: :sigh: :eek: :eek: :eek: :P :P :P

# Butuc date 11 January 2015 21:22 +1

Oratiule, ti-ar sta bine cantaret de opera sau buncatar. Ce spui ?.............

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.07.2024 – Procurorul care vrea sa infunde AUR nu se lasa

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva