23 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

REVOLUTIE IN MAGISTRATURA – Inalta Curte a decis ca procurorii de sedinta sa nu mai intre pe aceeasi usa cu judecatorii! Decizia s-a dat de teama unui proces in care Romania e reclamata la CEDO pentru discriminarea apararii. Cand vor fi dati jos procurorii de la masa de judecata?

Scris de: Adina A. STANCU - Razvan SAVALIUC | pdf | print

11 March 2012 12:55
Vizualizari: 10492

 

Conducerea Inaltei Curti de Casatie si Justitie a luat de voie, de nevoie, decizia ca din data de 5 martie 2012, procurorii de sedinta sa nu mai intre pe aceeasi usa cu judecatorii in sala de judecata, si sa se afle deja in sala la intrarea completului de judecata. Este un pas mic, insuficient, dar foarte important pentru asigurarea unei egalitati de tratament dintre acuzare si aparare, in conditiile in care in Romania, procurorii au ajuns sa se creada magistrati egali in drepturi cu judecatorii, ba uneori chiar deasupra celor din urma. Din informatiile noastre, cea care a luat aceasta decizie a fost vicepresedinta Inaltei Curti, Rodica Aida Popa, iar masura vizeaza deocamdata doar pe procurorii care intra in dosarele penale, la Sectia penala si la Completul de 5. Masura a fost dispusa de teama, in scopul evitarii unei condamnari la CEDO de la Strasbourg, in cauza „Blaj vs. Romania” in care cunoscutul avocat, Corneliu Liviu Popescu (unul dintre specialistii in Drepturile Omului) a reclamat in numele clientului sau faptul ca instantele din tara noastra nu asigura un proces echitabil, si incalca principiul egalitatii de tratament si de arme, intrucat procurorului (acuzarii) i se acorda un rol disproportionat de mare in cauzele deduse judecatii. CEDO de la Strasbourg a declarat admisibila plangerea lui Stefan Blaj, iar pana la data de 29 martie 2012 judecatorii europeni asteapta ultimele observatii.

Ce cauta procurorii in prezidiu? Mai suntem pe vremea sovietelor?

Din pacate insa, asa cum se observa in fotografia de mai sus - care arata Sala Sectiilor Unite - masura Inaltei Curti tinde sa fie doar o frectie la un picior de lemn, cata vreme, indiferent de usa pe care intra procurorii in sala, acestia nu stau in bancile alaturate avocatilor (apararii), ci chiar la masa completului de judecata, pe laterale, de parca ei ar judeca. Astfel, nu se poate vorbi de un proces echitabil, cata vreme acuzarea face front comun cu judecatorii, iar apararea este discriminata din start. De mentionat ca la nivelul Inaltei Curtii, avocatii nu au nici macar o sala a lor, in vreme de procurorii de judiciar si cei de la marile parchete au birouri proprii si isi permit sa ia contact cand vor cu judecatorii, sa se plimbe nestingheriti prin birourile acestora, la cafele, taifasuri si discutii pe dosare. In fapt, Lumeajustitiei.ro a facut recent dovada modului in care judecatori ai instantei supreme si-au pus birourile la dispozitia unor procurori DNA (intrari si iesiri dovedite cu filmari video), precum si a faptului ca seful DNA si-au permis sa descinda la Inalta Curte si sa cheme la discutii judecatori de la Sectia penala pe marginea unor anumite cazuri. Asemenea tovarasii si colaborari, releva din start faptul ca acuzarea e favorizata in raport cu acuzarea, avocatilor nefiindu-le permis sa intre in birourile judecatorilor si nici sa stea la masa de judecata. Amintim ca asezarea procurorului la masa judecatorului a fost o manevra comunista, pentru ca in perioada de trista amintire procurorii erau cei care dictau judecatorilor ce condamnari sa dea. Din pacate insa, dupa Revolutie, si chiar dupa intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, procurorul nu a fost coborat langa avocat, in pofida ratificarii Conventiei Europene a Drepturilor Omului, care obliga statul sa asigure un proces echitabil, prin aceasta intelegandu-se atat obiectivitatea, impartialitatea, cat si egalitatea de arme si de tratament.

Avocatul Liviu Popescu a invins sistemul. Inalta Curte vrea sa evite sa fie acuzata la Strasbourg ca a favorizat procurorii

Masura Inaltei Curti a venit ca urmare a unei adrese a avocatului Corneliu Liviu Popescu (foto 2) care a cerut conducerii Inaltei Curti, la 25 februarie 2012, sa-i pemita sa fotografieze salile de judecata de la instanta suprema, pentru a trimite imaginile, ca proba, judecatorilor europeni de la Strasbourg, in cauza “Blaj vs. Romania” (cererea nr. 36259/2004), cauza care a fost declarata admisibila de Camera a III-a a CEDO. O asemenea admitere, in practica, conduce in 99% din cazuri la condamnarea statului reclamat. Cele doua puncte ale cererii avocatului Corneliu Liviu Popescu au fost urmatoarele:

1 – Sa ne incuviintati efectuarea personala de fotografii, in timpul cat nu se desfasoara sedinte de judecata si cat nu este permis accesul publicului, ale salilor de sedinta ale Sectiei penale si, respectiv, fostului Complet de 9 judecatori, pentru a fixa pe fotografii, in vederea trimiterii lor ca mijloace de proba la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, a pozitiei procurorului si, respectiv, avocatilor, in sala de sedinta;

2 – Sa ne comunicati in scris daca, in sedintele publice de judecata in materie penala ale Sectiei penale si ale fostului Complet de 9 judecatori, procurorul de sedinta intra in si iese din sala de judecata pe aceeasi usa cu judecatorii ori, dimpotriva, pe usa diferita pe care este permis accesul publicului si al avocatilor.”

Raspunsul Inaltei Curti a fost dat in 5 martie 2012. In adresa de raspuns s-a aratat: “... Conducerea ICCJ si-a dat acordul in sensul fotografierii salilor de judecata (…) de asemenea, la nivelul Sectiei penale, pana la data prezentei adrese, intrarea/iesirea procurorului de sedinta avea loc pe aceeasi usa cu judecatorii. Incepand cu data de 5 martie 2012 s-a stabilit ca procurorii ce participa la sedintele de judecata ale Sectiei penale, cat si ale Completului de 5 judecatori, sa se afle in salile de sedinta la momentul intrarii completului de judecata, iar accesul acestora va avea loc pe usa destinata publicului si avocatilor, insotiti de reprezentantii jandarmeriei.”

Lumeajustitiei.ro va monitoriza modul in care, pe viitor, procurorii vor intra in salile de judecata si invita justitiabilii si avocatii sa sesizeze pe adresele de mail de la rubrica Contact a site-ului despre situatii de incalcare a dispozitiilor date de conducerea Inaltei Curti, cu nume si date. Decizia Inaltei Curti ar trebui, de asemenea, aplicata in intreaga tara, fiind evident ca in sistemul judiciar roman nu se poate vorbi nici macar de o aparenta a egalitatii de tratament intre acuzare si aparare, cata vreme procurorii sunt favorizati prin pozitionarea lor la masa de judecata si li se tolereaza/ingaduie sa se intalneasca si sa vorbeasca cu judecatorii, inafara salii de judecata, inainte si dupa procese.

* Cititi aici raspunsul oficial al ICCJ, prin care se stabileste pe ce usa vor intra procurorii

* Cititi aici cererea avocatului Corneliu Liviu Popescu adresata ICCJ

 

 

Comentarii

# Dan date 11 March 2012 14:10 +10

Chestia asta parca se mai stabilise odata pe vremea lui Emil Constantinescu. Si asa e normal, partile sunt egale in proces, procuroril sa stea la acelasi nivel cu avocatul.

# SAHEL EL TIGANI date 11 March 2012 17:50 -1

da numai ca nastasoiu de la DGA nu poate fi procuror, poate nicu grasu sau ------

# THE GODFATHER date 11 March 2012 15:19 +1

Puneti mana, studiati legile in vigoare ale acestei tari dlor. de la Luju si D-lor avocati si apreciati daca puteti face distinctie intre procurori si judecatori in conditiile in care si unii si altii sunt magistrati iar legiuitorul nu face nici o distinctie PRIVITOR LA CINE E MAI PRESUS SI CINE E MAI PREJOS. De speculatii si vorbe goale si de umplutura suntem satui .

# avocatel date 11 March 2012 15:37 -1

Oricat de mult ne-ai trimite sa citim legile, este evidenta diferenta dintre judecator si procuror, sigur ca acestia sunt considerati magistrati deoarece urmeaza magistratura. Este vorba, in schimb de natura meseriei pe care o presteaza, sunt angajati ai statului, etc.

# je date 16 March 2012 10:29 +2

Aşa, şi judecătorii de unde-şi iau salariul, de la Doamne-Doamne? practica asta, cu intrarea pe aceeaşi uşă şi poziţionarea la prezidiu (tot în partea laterală) există şi la alte state, cu tradiţie juridică (vezi Franţa). Nu în asta stă egalitatea armelor în procesul penal, e o măsură menită doar să gâdile orgoliul avocaţilor...

# zuzu date 11 March 2012 15:19 +5

Intr-o lume anormala, o masura normala va parea anormala. Procurorul a capatat o prea mare influenta, in schimbul rolului de coada de topor.

# Pipo date 11 March 2012 16:36 -6

Supraapreciatul, Liviu Popescu, nestiind ca in limba romana nu exista cuvantul "Presedinta", ci doar "Presedinte", s-a adresat instantei cu formula "Doamnei Presedinta". Esti penibil, "profesorase" !

# doru date 11 March 2012 18:23 +2

"cunoscatorule", sa stii ca in limba romana exista cuvantul "presedinta". Cel putin asa sustine DEXul.

# MNA date 11 March 2012 20:03 0

Eu am consultat DOOMul. Din pacate apare si forma "presedinta", desi nu are ce cauta acolo. Se pare ca si Academia Romana e plina de neaveniti.

# Walleye date 11 March 2012 20:09 0

Eu spun ca este foarte corect : doamnă președintă!

# Mihaela date 12 March 2012 13:20 -1

E și normal să existe și genul feminin. Asta cu doar Președinte există de pe vremea discriminării directe pe motiv de sex. Ceea ce nu mai este cazul în anul 2012.

# Walleye date 12 March 2012 14:02 0

Pai sigur ca este corect. dar nu pot sa va spun cat de tare ma oripileaza faptul ca trebuie sa folosesc "domnule presedinte" in actele procedurale la dosar, cand stiu ca instanta respectiva este condusa de pre-șe-din-tăăăăă.

# Riki date 12 March 2012 14:22 +2

Cuvintele, judecator, procuror, procurator, PRESEDINTE, sunt doar de genul MASCULIN !

# IOAN DUSCAS date 11 March 2012 17:14 -2

ORIUNDE IN LUME PROCURORUL REPREZINTA ACUZAREA ADICA O PARTE INTERESATA IN PROCES SHI IN MOD CU TOTUL INTAMPLATOR POTZI SA GASESHTI CATE UN PROCUROR CARE AR CORESPUNDE CERINTZELOR TITULATURII DE MAGISTRAT !! DECI INTR-O TZARA DEMOCRATA PROCURORUL PRIN DEFINITZIE NU POATE FI MAGISTRAT ! MAGISTRAT POATE SHI TREBUIE SA FIE DOAR JUDECATORUL CARE IN MOD NORMAL ESTE IMPARTIAL ! ATAT TIMP CAT PROCURORUL ESTE MAGISTRAT IDEEA DE JUSTITZIE VA RAMANE IN FAZA DE TENTATIVA !

# Ilarion date 11 March 2012 19:06 +3

Pentru god father dar si altii in cauza Menchinskaya c.Rusiei 42454/02 din 15 -01-2009 CEDO a considerat ca a fost incalcat principiul egalitatii partilor si al armelor doar pentru ca procurorul a participat la un proces civil fara sa existe o justificare obiectiva a acestui fapt.Poate cititi si Recomandarea 1604 /2003 a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei.Cu vitamine baieti cu vitamine.

# xxx file date 11 March 2012 19:18 +4

Ptr cei care se pricep ar fi interesant de analizat continutul art. 131 si 132 din Constitutie in sensul apararii drepturilor cetatenilor. In art. 131 se spune ca Min Public apara... si drepturile cetatenilor; este organizat in parchete si procurorii exercita atributiile Min. Ptblic, dar in art 132 se spune ca procurorii actioneaza sub indrumarea Min Justitiei. Revenind la drepturile cetatenilor, conform Constitutiei sunt aparate de Min Public care e sublim dar, lipseste cu desavarsire, atata timp cat el nu are o conducere proprie cu ministru propriu si depinde, inclusiv financiar de Min Justitiei. Putem spune, usor comic, ca atunci cand stau procurorii pun in practica atributiile Min Public, adica aparand si drepturile mele, ale tale, ale lui, ale lor s.a.m.d., dar cand actioneaza procurorii, pai atunci actioneaza ptr Ministrul Justitiei, nu pentru mine, nu pentru tine, nu pentru noi, ei s.a.m.d. !? De unde vreti drepturi daca nu stiti ce votati !?

# carcotas date 11 March 2012 20:39 +3

Ceea ce ma deranjeaza pe mine este ca judecatorii bat din calcaie si judeca propunerile de arestare si la miezul noptii, desi ordonanta de retinere fixeaza durata retinerii pana la pranzul zilei urmatoare, de exemplu.Apoi, de ce se dau procurorilor de catre instante dosarele penale in vederea motivarii cailor de atac? Procurorul de sedinta nu stie dosarul? Avocatii primesc vreo copie a dosarului pentru a-si motiva recursul?!

# Petre Cruciu date 11 March 2012 21:11 -1

Avand in vedere ca termenul de "magstrat" vine din latinescul "magistratus" care semnifica atutoritate, nu vad de ce procurorului nu i s-ar recunoaste faptul ca detine o autoritate . Conform NODEX(noul dictionar explicativ al limbii romane), prin magistrat se intelege " 1) Persoană învestită cu dreptul de a judeca. 2) Funcționar superior sau înalt demnitar. /

# Petre Cruciu date 11 March 2012 21:13 -1

Avand in vedere ca termenul de "magstrat" vine din latinescul "magistratus" care semnifica atutoritate, nu vad de ce procurorului nu i s-ar recunoaste faptul ca detine o autoritate . Conform NODEX(noul dictionar explicativ al limbii romane), prin magistrat se intelege " 1) Persoană învestită cu dreptul de a judeca. 2) Funcționar superior sau înalt demnitar. /

# Stelian date 11 March 2012 21:25 +2

este corect ce spune Dan : a mai fost ridicata problema pozitiei procurorului in sala de judecata pe vremea lui Constantinescu dar "revolutia" a durat, ca de obieci la romani, 3 zile ! Procurorii au reveni la "inaltimea" judecatorilor iar la renovarea actualului sediul al Curtii de Apel Bucuresti, a amenajarii sediului actual al Tribunalului Bucuresti si a Inaltei Curti de Casatie si Justitie mobilierul cu "pupitrele" judecatorului si procurorului au fost amenajate la acelasi nivel si apropiate.    Chestiunea cu asezarea in sala a procurorului (acuzarii) la acelasi nivel cu avocatul apararii nu poate fi luata de conducerea fiecarei instante ci trebuie dispusa de Consiliul Superior al Magistraturii. Poate le adresati dvs o scrisoare deschisa in acest sens, altfel nici ministrul justitiei nici procurorul general nu vor face nimic in acest sens pentru ca interesul lor este comun : acuzarea in Romania trebuie sustinuta de statul abuziv, la un nivel care sa sufoce apararea!  

# asta e stire? date 11 March 2012 22:02 +3

Pentru mine da! De unde sunt eu procurorii nu mai intra de ani de zile pe aceeasi usa! Nu pot sa CRED ca asa era pana acum la ICCJ si ca domnisoara Aida a avut curajul! Asta nu e stire. Pentru mine e ca o lovitura in moalele capului. Deci supremii asa faceau pana acum?!!!?!!!

# Dr.Vasile Botomei,avocat specializat in CEDO date 11 March 2012 22:42 -1

In cauza SC Bartolo Prod Com SRL si Vasile Botomei c. Romania, CEDO a condamnat statul roman pentru incalcarea art.6.1 si art.1,pct.1din protocolul 1 al Conventiei.Romania a fost obligata la plata despagubirilor de 6.000.000 euro, plus 500 euro cheltuieli de judecata. SC Bartolo Prod COM SRL,a fost aprata de Doctor Avocat Vasile Botomei,presedintele UNBR.info.

# bortomei date 12 March 2012 09:21 +2

Fals, ca si falsificatorul botomei. http://sim.law.uu.nl/sim/caselaw/Hof.nsf/233813e697620022c1256864005232b7/4df512f6e901be17c12579a700337350?OpenDocument Bai moldovean prost, ba, esti atat de prost, incat iti imaginezi ca doar tu stii sa postezi diverse comentarii de rahat pe forumuri. Bartolomei Prod aia sau cum dracu sa te ia se numeste, e aprozarul tau din Bacau, caruia alt nebun, primarul, cu care te-ai tiganit ca la usa cortului, nu a vrut sa-ti mai dea autorizatie pe motivul ca ai construit unde ti-a behait capatana aia de bivol salbatic. Ca-ti zici tu doctor, ma gandesc ca ai asistat la vreo nastere bovina, si de-aia. Falsificatorule de documente.

# avocat bacau.info date 12 March 2012 09:25 -1

Acum imi dau si eu seama ce scursura de om esti, libidinos imputit si parvenit, director doctor de pravalie tip aprozar. Bravo Bota, ca ai exclus scursorile din barou. Astia erau rusinea rusinilor. Mai ai, insa, serios de munca, pana sa cureti structura de retardati.

# VICTOR date 12 March 2012 14:16 +1

Mai scursura ca Bota, care pe deasupra mai e si nebun, nu cred ca s-a nascut in secolul asta in Romania. Bota nu a dat pe nimeni afara, deoarece el era afara, prin expirarea mandatelor. Eu am cistigat deja suspendarea executarii deciziilor de excudere din profesie, a acestui bolnav care stampileaza si hirtia de la ******. Intrati pe site-ul curtii de apel si bagati Pompiliu Bota.

# tembelule date 12 March 2012 14:36 -1

Deocamdata, n-ai castigat nimic, limbricule. Sa vorbesti dupa ce se va judeca fondul si  hotararea va ramane definitiva si irevocabila, borfasule !

# Barto date 12 March 2012 06:00 +2

E greu sa te impui pe piata! Tre sa faci reclama prin mesaje!

# Stelian date 12 March 2012 07:56 0

"Justitia" din Romania nu poate disciplinata decat de UE si CEDO dar si asta foarte greu, prin urmare orice decizie de condamnare a Romaniei - desi trebuia a judecatorilor respectivi - este binevenita (in cazul Bartolo & Botomei c. Roamnia apare ca despagubirile au fost de 6000 euro conform cererii nr. 16294/03).

# CONSTANTINA date 12 March 2012 08:20 +1

LA TRIBUNALUL BUCURESTI CODOSLACUL JUDECATOR-PROCUROR ESTE PE FATA, ADICA JUDECATORUL CU PROCURORUL DIN SEDINTA SE CONSULTA IN TIMPUL SEDINTEI SAU PUR SI SIMPLU IES IN TIMPUL SEDINTEI DE JUDECATA SI SE INTORC IMPREUNA ASA CUM FACE JUDECATOAREA CAMELIA BOGDAN CU PROCURORUL DNA 

# avocati traficanti de influenta pe la iccj date 12 March 2012 09:20 +4

eu am vazut procurori de sedinta la iccj care intrau in sala de judecata pe la intrarea pt public , desi judecatorii au insistat sa intre pe unde intra completul de judecata. oricum ,daca prin asta unii inteleg egalitatea armelor in procesul penal , le spun ca sunt cretini. si inca ceva ,avocatii si judecatorii necinstiti stiu foarte bine ca traficul de influenta nu se face in sala de judecata , in sala joaca doar un teatru ieftin pt necunoscatori

# TZUNDREA date 12 March 2012 11:12 -2

ce sunt mai importante ???mesele din sala de judecata sau ...mesele de la restaurant??? sau mesele din camerele de pe holurile ICCJ, sau mesele din subsolurile DNA???...hai dle MORAR ..raspunde..!!!

# justitia date 12 March 2012 12:04 0

La instanţele din Brasov de 7 ani, procurorul nu intră pe aceeaşi uşă cu completul, dar în ţară, situaţia nu este la fel; la Cluj, de exemplu, procurorul face parte din complet şi "deliberează" împreună, iar până nu vor fi condamnări la CEDO şi pentru acest aspect nu se vor lua măsuri; la urma urmei, nu contează pe ce uşă intri sau cu cine stai în birou, important este să ţi respecţi deontologia profesională, căci în duelul judiciar dintre acuzare şi apărare procurorul şi avocatul sunt pe aceeaşi poziţie, restul sunt orgolii.........

# nu mai spune? date 13 March 2012 20:50 0

Sa mori tu ca asa e la Cluj? Si ca delibereaza procurorii cu judecatorii in birouri? Vrei sa te si creada cineva? La Cluj procurorii au "coborat" in sala dinainte sa stii tu ca exista Facultatea de Drept!Acum asteptam sa ne explicati cum Clujul baga toti botistii in inchisoare:D

# ultimul_charlot date 12 March 2012 12:51 0

Asa e si la Botosani. Procurorii sunt mai mult judecatori, delibereaza cu acestia, se consulta in desinte, si nu de putine ori, masurile cerute de acestia in sedinte se iau imediat fara a se mai administra probe. ( anumite exceptii ). Si cate se mai pot spune... Astept si eu sa stea in sala langa mine, sa astepte sa-i vina randul

# NEGRII SI PROCURORII date 12 March 2012 13:55 +3

MASURA ASTA IMI AMINTESTE DE O ANUMITA PERIOADA DIN AMERICA , ATUNCI CAND NEGRII AVEAU LOCURILE, AUTOBUZELE SI INTRARILE LOR SPECIALE , DIFERITE DE ALE ALBILOR. SUNT CURIOS ,DACA VA APAREA UN PROCUROR AFRODAMBOVITEAN , PE UNDE VA INTRA IN SALA DE JUDECATA , PROBABIL CA VA FI PRIMIT DOAR PE GEAM , PE IESIREA DE INCENDIU SAU PRIN BOXA ,ODATA CU DETINUTII

# kkk date 12 March 2012 14:33 -1

uite al naibii, jigodiile traditionale dupa ce ca nu au acte legale si nu sunt infiintati, au pus-o de o razbunare pe procurori. cum indraznesc procurorii sa aresteze aceste "talente" pentru care spaga este un obicei traditional. spaga desi prevazuta de lege nu se aplica in cazul lor, iar traficul de influenta nu este reglementat pentru clanul florea, iordachescu s.a. inca de la 1752, cind inca burebista era decan la BB iordachelescu, s-a infiintat conform legii 51/200007 i.e.n. unbr traditional spagar. actul se pare ca se afla la dr in sting bortomei vasilievici informator bacau.

# Cat e halatul? date 12 March 2012 14:50 +1

Era mare gaura in gard la Socola, pe unde ai iesit? Orice articol ar fi poate sa se vorbeasca si de suvita lui Basescu sau buzele Marinelei Nitu ca voi o dati cu incantatiile sectei voastre.Nu va deranjeaza ridicolul la care va supuneti?Ati ajuns sa-i dati lectii lui C.L.Popescu si judecatorilor CEDO?Sunteti multi avocati la spitalul 9 aripa Bota?

# Roco date 12 March 2012 15:08 0

Penibil esti tu, cutumiarule nerusinat. Da, cu privire la legalitatea UNBR-Bota si inexistenta, de jure, a castei mafiote-Florea, ii dam lectii chiar si coruptului C.L.Popescu ! Iar tu, dupa cum scrii, s-ar putea sa fii schizofrenicul de Rufus .

# VAX date 12 March 2012 17:35 +3

Vax , pe procuror il doare-n pix ca intra pe alta usa. Atata timp cat birourile acestora sunt langa cele a judecatorilor si poate sa intre la judecatori cand vrea el,ba sa mai bea si o cafeluta (pe care o da procurorul ca preambul) in timpul careia se pune de un trafic de influenta sau chiar de o mita(perfect camumflate ) nu se va schimba nimic. ICCJ umbla cu cioara vopsita. Birourile procurorilor de sedinta trebuie sa fie in alt corp de cladire iar accesul in birourile judecatorilor sa le fie interzis. Daca vrea sa se intalneasca cu judecatorul sa o faca pe strada sau in alt loc public;doar asa traficul de influenta sau mita dintre ei va iesi la iveala sau va fi eradicata.

# DIXIT date 13 March 2012 16:43 0

Premiera ar fi atunci cand procurorul va sta la acelasi nivel cu avocatul: unul fiind avocatul statului (al acuzarii) si celalalt avocat al apararii inculpatului. Pana atunci, orice "premiera" este lipsita de spectatori si de efecte concrete!

# CEDO date 13 March 2012 20:19 0


Citeza pe justitia
La instanţele din Brasov de 7 ani, procurorul nu intră pe aceeaşi uşă cu completul, dar în ţară, situaţia nu este la fel; la Cluj, de exemplu, procurorul face parte din complet şi "deliberează" împreună, iar până nu vor fi condamnări la CEDO şi pentru acest aspect nu se vor lua măsuri; la urma urmei, nu contează pe ce uşă intri sau cu cine stai în birou, important este să ţi respecţi deontologia profesională, căci în duelul judiciar dintre acuzare şi apărare procurorul şi avocatul sunt pe aceeaşi poziţie, restul sunt orgolii.........
Unde dracu ai vazut tu la Brasov sa intre jigodiile de procurori pe alta usa? Sau faci parte dintr-e jigodii si tu!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.07.2024 – Alt candidat la revenirea in magistratura picat la psihologic

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva