SCENETA BUDA – Episod suspect in CSM care a semanat ca fiind parte a unui plan de blocare a numirii vicepresedintelui ICCJ. Desi candida pentru functia de vicepresedinte ICCJ, Marian Buda s-a retras dupa ce i-a tinut isonul sefei ICCJ Corina Corbu, care acuza fix procedura de numire a vicepresedintelui ICCJ. Corbu: “Mi-am exprimat dubii in legatura cu modul in care s-a derulat aceasta procedura”. Buda: “Daca dvs asa puneti problema, sunt de acord... Ar fi cazul sa oprim procedura” (Video)
Dupa aproape trei luni in care nu au fost probleme, ci doar armonie si unanimitati aproape pe linie, in noul Consiliu Superior al Magistraturii a aparut prima fisura. S-a intamplat, asa cum Lumea Justitiei a scris deja, cu ocazia procedurii de numire a celui de-al doilea vicepresedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justitie, numire care nu a mai avut loc, judecatoarele Simona Marcu si Carmen Popoiag fiind respinse, iar judecatorul Marian Buda retragandu-se din procedura (click aici pentru a citi). De altfel, cel mai important moment al sedintei Sectiei pentru judecatori a CSM in care au avut loc interviurile pentru vicepresedintia ICCJ a fost chiar retragerea lui Marian Buda. Iar modul in care Marian Buda s-a retras a semanat, din punctul nostru de vedere si al mai multor judecatori care au urmarit transmisia, cu o sceneta bine pusa la punct, posibil parte a unui plan prin care se urmarea de fapt crearea unui context care sa duca la blocarea numirii vicepresedintelui ICCJ.
De-a dreptul stupefiant, Marian Buda a ajuns sa critice procedura pe care chiar el a declansat-o in timpul mandatului de presedinte al CSM. Mai exact, Buda a ajuns sa ii dea dreptate sefei ICCJ Corina Corbu, dupa ce aceasta a contestat procedura de numire a vicepresedintelui ICCJ, acuzand ca este in pericol integritatea Inaltei Curti, in conditiile in care procedura a fost declansata pe vechea Lege privind statulul judecatorilor si procurorilor (Legea 303/2004). Or, noua Lege privind statutul judecatorilor si procurorilor (Legea 303/2022) da mai multe puteri presedintelui ICCJ in numirea vicepresedintilor, acestia din urma trebuind sa aiba un proiect care sa fie compatibil cu obiectivele sefului instantei supreme.
Astfel, art. 143 alin. (2) din Legea 303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor prevede ca: “In cazul candidatilor pentru functiile de vicepresedinte si presedinte de sectie, Sectia pentru judecatori a Inaltei Curti de Casatie si Justitie solicita presedintelui Inaltei Curti de Casatie si Justitie avizul cu privire la compatibilitatea planului managerial intocmit de candidat cu planul sau managerial”. Ceea ce inseamna ca viitorii candidati vor trebui sa fie agreati de presedinta ICCJ Corina Corbu, aceasta urmand sa isi dea avizul pentru proiectele lor.
Revenind la Marian Buda, acesta a explicat ca si-a pus si el aceeasi problema pe care a ridicat-o Corina Corbu, dupa care a concluzionat ca este de acord cu sefa ICCJ, si ca procedura poate ca ar trebui stopata. Buda nu a putut sa dea un raspuns aplicat in opinia noastra nici in momentul in care presedintele CSM Daniel Gradinaru i-a pus o intrebare cat se poate de pertinenta, dorind sa afle de ce nu si-a retras candidatura daca avea aceste semne de intrebare. Nu in ultimul rand, acelasi Marian Buda a tinut sa aminteasca public faptul ca procedura a fost declansata si de un alt candidat la functia de vicepresedinte ICCJ, si anume fosta membra CSM Simona Marcu.
Evident, retragerea lui Buda nu a stopat procedura, ceilalti doi candidat, judecatorii Simona Marcu si Carmen Popoaig, sustinandu-si interviurile. Totusi, ne intrebam daca nu cumva faptul ca un candidat pentru vicepresedintia ICCJ a ajuns sa sustina criticile privind procedura de numire si sa afirme ca aceasta ar trebui oprita a influentat pozitia altor membri CSM care, pusi in fata unui asemenea context, fie au dat voturi negative ambilor candidati, fie au votat in asa fel incat Marcu, nici Popoiag sa nu obtina cele sase voturi necesare investirii in functie, totul pentru a nu fi acuzati ca au girat o procedura despre care presedinta ICCJ sustine ca este una asupra carora planeaza dubii sau poate doar pentru a nu o supara pe presedinta ICCJ.
Confruntarea Gradinaru-Corbu
Pe de alta parte, aceeasi sedinta a Sectiei pentru judecatori a CSM a devoalat si existenta unor tensiuni intre presedintele Consiliului Daniel Gradinaru si sefa ICCJ Corina Corbu. Cei doi au avut un schimb de replici dupa ce Corina Corbu a sustinut ca procedura vulnerabilizeaza integritatea Inaltei Curti, afirmatie asupra careia Gradinaru i-a atras atentia, explicandu-i ca poate pune o anatema institutiilor implicate in procedura.
Prezentam momentul in care judecatorul Marian Buda a decis sa se retraga si schimbul de replici dintre Daniel Gradinaru si Corina Corbu (video la finalul articolului):
“Marian Buda: Proiectul meu l-am conceput in sase capitole...
Corina Corbu: Numai putin, domnule presedinte. Domnul presedinte (n.r. - catre seful CSM Daniel Gradinaru), inainte sa inceapa domnul presedinte sa isi prezinte proiectul, eu am o problema. V-a spus domnul presedinte ca am avut niste discutii, si de asta s-a prelungit. Da, discutiile au fost declansate de mine, au fost mai mult sau mai putin imprevizibile. Eu mi-am exprimat o serie de dubii in legatura cu modul in care s-a derulat aceasta procedura pana la acest moment, dubii care in opinia mea ar putea sa afecteze pana la urma integritatea finala a Curtii. As vrea sa va intreb care este opinia dvs... A, si am sa va mai spun un lucru: in acest context, eu personal nu voi gira aceasta procedura, asa incat voi da un vot negativ din aceste motive. Sunt obligata sa va comunica acest lucru inainte de a incepe sustinerea proiectului ca sa stiti cum stau lucrurile. Si as vrea sa va intreb care este opinia dvs.
Marian Buda: Bun, acum daca ati ridicat aceasta problema trebuie sa va spun ca si noi, pana la urma eu sunt cel care a declansat aceasta procedura, si stiu conditiile in care a fost declansata. Sigur ca mi se pare nefiresc oareacum, asa, la procedura pe care eu am declansat-o m-am si inscris, doamna Marcu a fost si dumneaei membru al CSM, sa se desfasoare aceasta procedura in aceste conditii. Sigur atunci am avut asa...am discutat un pic si despre faptul ca se adopta noile legi si ca poate ar fi firesc sa asteptam sau sa declansam macar dupa noua lege, oricum se stia la acea data ca e un nou CSM ales, si sa lasam posibilitatea noului Consiliu sa desfasoare aceasta procedura, mai ales in conditiile in care noua lege se prevad cumva alte criterii si alte atributii, inclusiv ale presedintelui Inaltei Curti de Casatie si Justitie cu privire la alegerea celor cu functii de conducere. Sigur, daca dvs asa puneti problema, sunt de acord, adica aceste chestiuni le-am avut si eu, m-am gandit la ele, dar sigur... Si in conditiile astea daca si dvs afirmati aceasta chestiune cred ca mai degraba atunci ar fi cazul sa oprim aceasta procedura si in aceasta situatie, nu stiu, sa aiba si alti colegi posibilitatea. Noi oricum vom functiona in conditiile, sub imperiul noilor Legi ale Justitiei, si poate atunci au posibilitatea sa se inscrie si alti colegi, poate nu s-au inscris vazandu-ne pe noi cei cu functii de conducere, membrii ai CSM ca ne-am inscris, poate ca mai vor si alti colegi sa se inscrie. Atunci, in atare conditii cred ca mai bine ma retrag din procedura, si in speranta ca...
Daniel Gradinaru: Daca ati avut aceste dileme, domnule presedinte, de ce v-ati inscris?
Marian Buda: Pai acum vad ca s-a ridicat problema. Sigur ca am avut asa niste chestiuni, dar asa, ma rog, au curs...
Daniel Gradinaru: Este o opinie, sigur, inca nu am stabilit care ar fi...
Marian Buda: Bun, pai, dar auzind-o pe doamna presedinta... Ca vicepresedinte va trebui sa lucram cu doamna presedinta a ICCJ, daca dumneaei considera ca nu e in regula cu procedura asta nu vad cum as putea sa merg mai departe in aceasta chestiune.
Corina Corbu: Domnule presedinte, nu e nimic personal intre mine si dvs, va respect la fel de mult, lucram, sunteti deja in echipa manageriala, sunteti presedinte de sectie, membru de drept al Colegiului de conducere, nu are nicio legatura, nu e o chestiune personala. E o chestiune de principiu, si o spuneam si colegilor in partea nepublica, si v-o spun si dvs, eu am un singur obiectiv: sa pastrez unitatea si integritatea Curtii, indiferent de ceea ce trebuie sa fac. Asta e tot, nu e o chestiune personala.
Daniel Gradinaru: La asta cu integritatea ar trebui totusi sa ne oprim undeva. Ati mai afirmat si in partea nepublica.
Corina Corbu: O sa mai afirm, domnule presedinte.
Daniel Gradinaru: Dar nu vad ce legatura are cu integritatea, chiar nu vad. Si faptul ca o afirmati acum si public este destul de periculos in opinia mea.
Corina Corbu: Chiar am proprietatea termenelor, si stiu ce vorbesc, domnule presedinte.
Daniel Gradinaru: Da, dar daca nu explicati ramane ceva aruncat in public, si care va apasa pe imaginea uneia dintre institutiile implicate in aceasta procedura.
Marian Buda: Bun, pai atunci in acest conditii eu inteleg sa ma retrag din aceasta procedura.
Daniel Gradinaru: Este optiunea dvs, o sa luam act de asta si va dorim succes in continuare la Inalta Curte”.
* Vedeti aici inregistrarea sedintei Sectiei pentru judecatori a CSM
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# DODI 23 February 2023 20:19 +4
# Valera 24 February 2023 01:11 +2