SECURITATEA ESTE SI CU NOI, SI FARA NOI – Judecatoarea Gabriela Baltag denunta reinvierea Securitatii prin Legea de aprobare a Ordonantei Pruna: „Fostele Servicii de Anchete Penale existente in cadrul structurilor teritoriale de Securitate, trecute in rezerva pentru un timp, se pregatesc sa puna pe ele haine noi... Securitatea ne va coplesi cu dari de seama 'glorioase'... Tot ce ne mai lipsea era sa aducem la rang de lege atribuirea vocatiei de organ de cercetare penala in favoarea Securitatii”
Judecatoarea Gabriela Baltag nu se dezice de apararea valorilor constitutionale si a drepturilor fundamentale ale omului! Este de altfel primul magistrat roman care ia pozitie in fata inconstientei Parlamentului Romaniei de a vota orbeste aberanta Legea de aprobare a Ordonantei nr. 6/2016, cunoscuta ca „Ordonanta Pruna”, prin care Serviciul Roman de Informatii a fost transformat in „organ de cercetare penala speciala” (Click aici pentru a citi).
Intr-un mesaj transmis in exclusivitate Lumea Justitiei, judecatoarea Gabriela Baltag (foto), membru ales al judecatorilor de la tribunale in Consiliul Superior al Magistraturii atrage atentia asupra faptului ca dupa votul din Parlament de marti, 16 noiembrie 2021, pe Legea de adoptarea a Ordonantei Pruna fiecare dintre noi „vom purta responsabilitatea faptelor care vor nesocoti drepturile si libertatile fundamentale, fapte motivate pe incercarea de a salva democratia”.
Iar aceasta se va intampla pentru ca, odata cu reglementarea OUG 6/2016, Securitatea revine in centru atentiei si „redevine indispensabila pentru apararea fragilei democratii de la noi”: „A prins aripi, dar mai ales curaj, iar de astazi si un strop de reglementare”.
Exprimandu-si in acelasi timp ingrijorarea pentru adoptarea Legii care face posibil ca SRI sa devina „organ de cercetare penala speciala”, judecatoarea Gabriela Baltag puncteaza faptul ca actul normativ nu a oferit inca de la inceput, in forma OUG 6/2016, nicio garantie, „niciun minim de protectie impotriva arbitrariului celor care vor declara ca actioneaza cu scopul de a ocroti securitatea nationala”, lucru care vine sa dovedeasca faptul ca „nu am invatat prea multe din dramele istoriei si ca ne pregatim sa o retraim”.
Si intr-adevar ca nu am invatat, daca ne amintim de vremurile de teroare din parchete si instante, cand in plina colaborare SRI-PICCJ-ICCJ pe protocoale secrete, sute de destine au fost distruse si calcate in picioare de dosare facute pe vendete, ambitii sau orgolii. Dosare care s-au dovedit a fi pure facaturi pentru care sute de oameni au stat in puscarie nevinovati.
Din punctul nostru de vedere, mesajul judecatoarei Gabriela Baltag face cinste magistraturii si demonstreaza ca inca mai exista judecatori care sa apere Justitia, drepturile si libertatile fundamentale ale cetatenilor!
Aminitim ca marti, 16 noiembrie 2021, Camera Deputatilor, in calitate de for decizional, a votat aproape in unanimitate proiectul de lege privind aprobarea Ordonantei Pruna, care transforma SRI in organ de cercetare penala speciala, putand „efectua, in cazul infractiunilor contra securitatii nationale prevazute in titlul X din Codul penal si infractiunilor de terorism, din dispozitia procurorului, punerea in aplicare a mandatelor de supraveghere tehnica” (art. I pct. 1 din ordonanta, care modifica art. 57 alin. 2 din Codul de procedura penala) .
Prin acelasi act a fost infiintat Centrul National de Interceptare a Comunicatiilor (CNIC), printr-o formulare menita sa-i amageasca pe romani cum ca aceasta entitate ar fi aparut inca din 1992, odata cu adoptarea Legii SRI 14/1992 privind organizarea Serviciului Roman de Informatii.
Redam in continuare mesajul judecatoarei Gabriela Baltag transmis in exclusivitate publicatiei Lumea Justitiei marti seara, 16 noiembrie 2021:
„Securitatea este si cu noi, si fara noi!(1)”
Dupa aproape 32 de ani de la caderea comunismului, fantomele trecutului umbla nestingherite peste tot.
Securitatea, institutie care a produs rani nevindecate si neuitate, pentru care in decembrie 1989 au murit atatia romani, este din nou in centrul atentiei si aproape sa ,,redevina” indispensabila pentru apararea fragilei democratii de la noi, amenintata de atatea posibile incidente de securitate nationala, terorism sau alte multe fapte, ce se vor descoperi si arata societatii.
A prins aripi, dar mai ales curaj, iar de astazi si un strop de reglementare. Fosta Directie de Cercetari Penale din Securitate si/sau fostele Servicii de Anchete Penale existente in cadrul structurilor teritoriale de Securitate, trecute „in rezerva” pentru un timp, se pregatesc sa puna pe ele haine noi, dezgropand obiceiurile si mecanismele de altadata, oamenii vechi, dar si noile achizitii.
Securitatea ne va coplesi repede cu dari de seama „glorioase”, cum s-a intamplat pana nu demult, incercand sa arate cat de utila a fost si ramane pentru existenta noastra.
Sper ca nu v-ati imaginat faptul ca si-a pierdut vreodata cu adevarat indemanarea, ca locurile de ancheta din inchisori sau beciuri au devenit intre timp muzee sau biblioteci, cum ne indemna sa facem un exercitiu de memorie, acum ceva timp in urma, un fost ministru de justitie curajos.
Romania pare sa fi uitat repede dimensiunile implicarii, dar mai ales urmele lasate in istoria ei de catre Securitate. „Serviciile” sunt permanent reinventate si astfel devin utile conservarii si protejarii cuceririlor vremurilor, indiferent care ar fi acelea.
In aceste timpuri pline de provocari, cand exercitiul unor drepturi poate fi vizibil afectat, tot ce ne mai lipsea era sa aducem la rang de lege atribuirea vocatiei de organ de cercetare penala in favoarea Securitatii.
Votul de astazi, dupa aproape cinci ani de la adoptarea controversatei OUG nr. 6 din 11 martie 2016 privind unele masuri pentru punerea in executare a mandatelor de supraveghere tehnica dispuse in procesul penal este de neinteles. Acest act normativ care nu a oferit de la inceput nicio garantie, niciun minim de protectie impotriva arbitrariului celor care vor declara ca actioneaza cu scopul de a ocroti securitatea nationala, dovedeste ca nu am invatat prea multe din dramele istoriei si ca ne pregatim sa o retraim.
Acceptand sa mergem pe acest drum, indiferent cat de mult vom sustine ca recenta reglementare vine sa raspunda nevoii de echilibru intre principiul unei „justitii deschise” si interesele de securitate nationala, vom purta fiecare responsabilitatea faptelor care vor nesocoti drepturile si libertatile fundamentale, fapte motivate pe incercarea de a salva democratia.
Judecator Gabriela Baltag
Membru ales in Consiliul Superior al Magistraturii”
(1)Ministrul de Interne, Alexandru Draghici, la o sedinta de bilant a Securitatii din Cluj, aprilie 1955.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Prometheus 17 November 2021 13:32 +103
# Lita 17 November 2021 13:41 +99
# Alexandra 17 November 2021 13:46 +28
# „Securitatea” - de Raluk Prună&Co. 17 November 2021 17:45 +132
# YanY 17 November 2021 17:56 +133
# MN 17 November 2021 20:20 +73