23 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Seful statului acuza faptul ca majoritatea procurorilor din tara au primit privilegii de parchet general. Basescu cere CSM sa nu-si aleaga conducerea inaintea deciziei Curtii Constitutionale

Scris de: | pdf | print

5 January 2011 13:59
Vizualizari: 4128

Presedintele Traian Basescu s-a prezentat miercuri la sedinta in care Plenul Consiliului Superior al Magistraturii si-a prezentat bilantul activitatii pe anul 2010, si le-a solicitat membrilor CSM sa amane alegerea noii conduceri a institutiei pana la momentul la care judecatorii Curtii Constitutionale se vor pronunta cu privire la constitutionalitatea hotararii Senatului, de validare a alegerilor CSM. Solicitarea presedintelui, pe care acesta a denumit-o “sugestie” a fost intarita si de ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, care le-a spus membrilor CSM ca au temei legal sa amane alegerea noii conduceri a Consiliului. Motivul invocat de seful statului pentru a le cere membrilor CSM sa nu declanseze procedura de alegere a presedintelui si vicepresedintelui a fost lipsa de credibilitate a nou alesului Consiliu, date fiind contestatiile care au fost facute de catre unii judecatori. Pretextul presedintelui nu a fost insa foarte bine primit de membrii CSM, judecatorul Dan Lupascu intrebandu-l pe Traian Basescu daca, in conditiile in care Curtea Constitutionala va admite contestatia impotriva hotararii Senatului de validare a alegerilor CSM, acest lucru ar reda credibilitatea Consiliului.

 

Presedintele, sustinut de ministrul Predoiu, s-a contrat cu judecatorul Dan Lupascu pe credibilitatea CSM

Una dintre “sugestiile” facute de seful statului a vizat amanarea procedurii de alegere a noii conduceri a CSM, pana in data de 20 ianuarie, sau pana la momentul la care Curtea Constitutionala se va pronunta cu privire la contestatia facuta la Curte impotriva Hotararii Senatului de validare a listei cu noii membri CSM. Basescu a sustinut ca este nevoie ca alegerea noii conduceri sa fie amanata pana cand judecatorii Curtii Constitutionale vor transa problema: “Doamna, eu stiu ca atunci cand este o contestatie la Curtea Constitutionala, nici eu nu pot sa promulg o lege, totul se suspenda. Cred ca asta trebuie sa faceti si dumneavoastra, este important pentru a avea credibilitate.” Discursul presedintelui a fost interupt brusc de judecatorul Dan Lupascu, care l-a intrebat pe Basescu daca CSM va avea mai multa credibilitate daca se va astepta decizia CCR si aceasta va fi una de invalidare a hotararii Senatului.

Pai si asa ce faceti, daca Curtea invalideaza hotararea Senatului si dumneavoastra sunteti cu alegerile facute? Eu nu stiu exact care sunt procedurile, dar…” a replicat Traian Basescu, a carui ezitare a fost imediat speculata de judecatorul Dan Lupascu, pe un ton taios: “Uitati-va in Constitutie!

Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, judecatorul Livia Stanciu, a intervenit in discutie, spunandu-i presedintelui ca solicitarea sa va fi luata in considerare, daca va exista un temei legal care sa permita suspendarea alegerii noii conduceri a CSM. Seful statului a replicat scurt: “Doamna, faceti cum vreti!” Judecatorul Stanciu a intervenit rapid: ”Facem cum spune legea, nu cum vrem!” Seful statului a continuat insa sa ceara celor din CSM sa amane alegerea noii conduceri: “Eu v-am facut o sugestie, nu este nici macar o solicitare. O sugestie nu poate fi luata in consideratie daca nu exista temei legal. Faceti cum vreti, dumneavoastra oricum ati demonstrat si cu alte ocazii ca sunteti mai presus de lege si de judecatorii Curtii Constitutionale!” Presedintele Inaltei Curti a raspuns rapid: “Domnule presedinte, legea este mai presus de oricine, si de judecatorii instantei supreme, si de cei ai Curtii Constitutionale si de CSM. Daca vom avea temei legal, vom lua in considerare solicitarea dumneavoastra!” Imediat, ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a sarit in sprijinul presedintelui: “Aveti temei legal, este in puterea dumneavoastra, doamna”.

Basescu: “Numai magistratii prinsi in flagrant luand mita nu au foarte bine la evaluare!”

Presedintele Traian Basescu a ajuns la 12.00 fix la sediul CSM, nu s-a oprit la intrarea in sala de sedinte pentru declaratii de presa si, dupa primele trei minute petrecute in biroul presedintelui CSM, judecatorul Florica Bejinaru, seful statului a intrat direct in sala de Plen a Consiliului si s-a asezat in capul mesei. Spre deosebire de alte sedinte, de aceasta data Basescu nu a mai rugat presa sa paraseasca sala, ci si-a inceput discursul prin a–si cere scuze ca nu poate ramane la toata sedinta de Plen, din cauza unei intalniri pe care o avea programata marti. Imediat dupa aceste politeturi de rigoare, Basescu a trecut la constatari si “sugestii”. Astfel, presedintele a sustinut ca nu exista niciun feed-back in ceea ce priveste instruirea magistratilor si ca politica de resurse umane, stabilita in 2008, si care avea ca prioritate redistribuirea, a esuat. In plus, presedintele a sustinut ca exista o netransparenta in promovarea magistratilor la ICCJ si ca trebuie oprit programul CSM de normare a muncii judecatorului, pentru ca impiedica aplicarea legii Micii Reforme si pentru ca intarzie mult acordarea unui prim termen intr-un dosar. Mai mult, presedintele a precizat ca evaluarile magistratilor sunt mult prea bune pentru starea sistemului judiciar, pentru ca 99% dintre magistrati au fost evaluati cu calificativul “foarte bine”: “Eu nu sustin ca in Romania nu sunt magistrati competenti sau bine pregatiti, dar totusi, procentul acesta de 99% care a luat foarte bine nu reflecta realitatea din sistem. Cred ca numai magistratii care sunt prinsi in flagrant luand mita nu au calificativul foarte bine”.

Dupa acest subiect, Basescu a sarit la durata proceselor de mare coruptie. In acest context, seful statului a precizat ca “a existat un numar mare de dosare de mare coruptie trimise la instante in perioada 2005-2006, si sigur, multe dintre ele nu s-au solutionat. Asta nu inseamna ca avem intarzieri foarte mari, de exemplu, si in alte tari, in cauze extrem de complexe, s-a dat o decizie definitive dupa 10 ani”. Seful statului a vorbit si despre numarul procurorilor si judecatorilor care au cel mai inalt grad in sistem. In acest context, Basescu i-a atras atentia procurorului general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, ca la nivelul Parchetului General sunt peste 500 de procurori, in timp ce la parchetele de pe langa curtile de apel si tribunale sunt numai jumatate. Kovesi nu a ramas fara replica: “Nu, domnule presedintele, in cei 500 de procurori sunt inclusi si cei de la DIICOT si DNA, cu tot cu structurile din teritoriu, nu sunt toti la Parchetul General”. Basescu a continuat insa:Nu sunt toti la Parchetul General, dar multi au privilegii de parchet general, salariu corespunzator. Piramida in justitie este inversata, la instantele si parchetele de pe langa judecatorii si tribunale sunt putini magisrati, iar la cele mai inalte nivele sunt multi”.

Fostul presedinte al CSM, judecatorul Lidia Barbulescu, i-a atras atentia presedintelui ca: “La Inalta Curte sunt foarte putini judecatori, la instante piramida nu este inversata”. Presedintele nu a ratat momentul pentru a-i da o replica judecatorului Lidia Barbulescu: “Stiu, doamna, numai eu nu sunt perfect, judecatorii si procurorii sunt perfecti. Eu va spun ce am constatat”.

Seful statului: “Inspectia Judiciara trebuie sa fie o structura autonoma”

Presedintele a sustinut ca este necesar ca Inspectia Judiciara sa fie mult mai independenta, eventual sa nu mai fie subordonata Consiliului. In momentul in care judecatorul Lidia Barbulescu i-a atras atentia sefului statului ca Inspectia nu este subordonata CSM-ului, ci este numai coordonata de Plenul acestei institutii, Basescu a raspuns taios: “Da n-ati vrea s-o lasati necoordonata?

Comentarii

# pompiliu bota date 5 January 2011 12:53 +6

,,Basescu i-a atras atentia procurorului general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, despre numarul procurorilor care au cel mai inalt grad in sistem..." Chiar, cine a pus-o pe Kovesi procuror general cu grad de parchet de tribunal?

# xena date 5 January 2011 13:13 +5

Bine ca s-a trezit si Basescu dupa 5 ani :-* . Oare Macovei ce parere are si cum isi conciliaza opinia cu seful? Ca doar ea i-a facut supremi pe unii prin lege si banuiesc ca nu de capul ei, ci cu un oarecare scop. Ma insel?


Citeza pe pompiliu bota
,,Basescu i-a atras atentia procurorului general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, despre numarul procurorilor care au cel mai inalt grad in sistem..." Chiar, cine a pus-o pe Kovesi procuror general cu grad de parchet de tribunal?

# pompiliu bota date 5 January 2011 14:25 +4

,,Oare Macovei ce parere are..." De unde o ştia Macovei pe Kovesi pentru a o propune procuror general? Nu pentru că a fost colegă cu Boc?

# pompiliu bota date 5 January 2011 12:58 +3

Felicitări doamnei judecator Livia Stanciu! Iată că nu au murit judecătorii cu coloană vertebrală! Judecătorul Dan Lupaşcu nu mă surprinde; nu e prima dată când se contrează cu Băse.

# pompiliu bota date 5 January 2011 13:01 +3

Oare de ce îl susţine liberalul Predoiu pe T. Băsescu? Pentru că e ginerele preşedintelui de ,,onoare", Călin Zamfirescu (colegul lui Valeriu Stoica)?

# Radu Dragan date 9 January 2011 02:48 0

Ptr.d-ul presedinte avem aceeasi urare ca si Antonie Solomon, postat pe blogul oficial al primarului (la doua zile de la iesirea din arest): http://antoniesolomon.blogspot.com/

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 23.07.2024 – Judecatoarea la care a picat gruparea Coldea

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva