23 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Seminarul lui Predoiu pe Noul Cod Civil – Dumbrava si Boc au venit cu ideile lor si au plecat la fel. Premierul a cerut magistratilor sa “reintregeasca avutia publica”, iar Dumbrava a asigurat ca Justitia nu raspunde la comenzi politice

Scris de: Adina A.STANCU - V. RASCANU | pdf | print

30 June 2011 16:31
Vizualizari: 4880

Ministerul Justitiei a organizat, joi, la Hotelul Marriot din Capitala, un seminar cu privire la implementarea Noului Cod Civil, la care au fost invitati atat magistrati de renume, dar si reprezentantul Bancii Nationale, Bogdan Olteanu, alaturi de primul-ministru al Romaniei, Emil Boc si de presedintele UNBR, Gheorghe Florea. De asemenea, la eveniment au mai participat consilierul prezidential, Stefan Deaconu, dar si presedintele CSM, judecatorul Horatius Dumbrava, la al carui discurs despre mentinerea prezumtiei de leicitate a obtinerii averilor, premierul Emil Boc a replicat scurt: “Stiti cum se spune, unde sunt doi juristi, sunt trei opinii. Pe de o parte sunt de acord cu presedintele Dumbrava, pe de alta parte, nu”. Boc a fost imediat secondat de ministrul Catalin Predoiu, care a incercat sa indulceasca atmosfera, sustinand ca: “Ministrul Justitiei are doi sefi, unul la CSM si altul la Guvern si nu e simplu sa ii impaci, asa ca dau cuvantul domnului consilier prezidential Stefan Deaconu”.


Emil Boc: „Justitia trebuie sa consolideze iesirea din recesiune

Dupa discursul scurt al ministrului Justitiei, in care Predoiu s-a marginit sa le multumeasca atat celor care au lucrat la Codul Civil, dar si celor care au organizat evenimentul, precum si magistratilor care vor lucra la implementarea acestui act, primul care a luat cuvantul a fost Emil Boc, discursul sau starnind pe alocuri rasetele si chicotelile magistratilor din sala. Premierul a explicat ca intrarea in vigoare a noului Cod Civil reprezinta o modernizare a Justitiei, care ar trebui sa aiba drept principale scopuri, pe de o parte, judecarea proceselor intr-un termen rezonabil, iar, pe de alta parte, sa fie date “sentinte corecte, pe principiul nimeni nu este mai presus de lege”. De asemenea, premierul a opinat ca intre legislatia Codului Civil si mediul de afaceri exista o legatura directa, a vorbit despre sacrificiile pe care le-au facut romanii in anii de recesiune, apoi a sustinut ca Romania va avea un Cod Civil cu care sa se poata mandri, intrarea in vigoare a acestuia reprezentand un moment istoric, la fel ca si intrarea in vigoare a actualului Cod Civil, din 1965. Apoi, Boc a inceput sa enumere ce institutii aduce noul Cod Civil, insa, in acest punct al discursului s-a lovit de reactia salii, magistratii incepand sa rada si sa chicoteasca intre ei: “Institutia logodnei, de exemplu”, a inceput premierul sa explice, moment in care linistea din sala a fost inlocuita de o rumoare, magistratii razand au inceput sa isi dea coate, iar o doamna eleganta a izbucnit: “Le aveam pe toate, asta ne lipsea, logodna, in rest, e perfect”. “Proprietatea comuna, divortul, administrarea bunurilor altuia”, a conchis repede Boc enumerarea noilor institutii. “Vreau sa va spun ca pentru Guvernul Romaniei Justitia este, a fost si va fi un obiectiv prioritar”, a marturisit premierul, in timp ce din sala se radea cu gura pana la urechi. “Dupa ce mecanismul de cooperare si verificare va fi eliminat, atunci cu adevarat cetateanul roman va fi egal cu cel european”, a insistat primul-ministru. Acesta nu a uitat sa mentioneze ca a asigurat judecatorilor un loc demn in grila de salarizare, dar le-a atras atentia judecatorilor ca “Justitia trebuie sa consolideze iesirea din recesiune, Romania a depasit acea parte de furtuna”.

Discursul lui Boc a fost urmat de o interventie a ministrului Catalin Predoiu, care a explicat ca, “neavand somn azi-noapte, din cauza seminarului, evident, am rasfoit o editie mai veche a actualului cod, unde se spunea, la o nota de subsol, ca nu au existat prea multe surse de inspiratie pentru Codul din 1865, si totusi, s-au descurcat”. Imediat dupa aceasta interventie, Predoiu a invitat-o sa ia cuvantul pe presedinta Sectiei Civila si de Proprietate Intelectuala a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Lavinia Curelea, care a explicat faptul ca “e greu de spus in ce masura va putea fi implementat in mod eficient Codul Civil in 2011, insa este important de stiut ca un astfel de cod se adreseaza oamenilor, este pentru oameni”. Din nou, ministrul Predoiu a intervenit si le-a cerut magistratilor, dar si CSM-ului sa transmita datele necesare pentru studiile de impact pe noile Coduri, dandu-i apoi cuvantul presedintelui CSM, judecatorul Horatius Dumbrava.

Presedintele CSM, judecatorul Horatius Dumbrava: “Justitia a fost in ultimii doi ani un factor de echilibru, a demonstrat ca nu raspunde la comenzi politice”. Boc si Dumbrava s-au contrat pe prezumtia dobandirii licite a averilor

Judecatorul Horatius Dumbrava si-a inceput discursul cu un anunt care, la prima vedere, prevestea ceva rau: “Nu mai exista cale de intoarcere, cele patru coduri intra in vigoare”. Linistea din sala a devenit apasatoare, in asteptarea vorbelor lui Dumbrava, care insa s-au dovedit a nu fi atat de acide precum s-a presupus: “Este un eveniment care marcheaza modernizarea Romaniei.” Dumbrava a evocat apoi modul in care este solutionata in noul Cod civil problematica proprietatii, atragand atentia asupra eliminarii din textul proiectului noii Constitutii a Romaniei a unor garantii privind proprietatea sub aspectul licietatii. “Dobandirea proprietatii si pasnica ei folosinta au fost garantate de Constitutie”, a spus Dumbrava, sugerand ca, prin eliminarea prezumtiei dobandirii licite a averilor, din Constitutie, se va crea o premisa periculoasa, cea potrivit careia averea trebuie demonstrata ca fiind licit dobandita, afectandu-se astfel garantarea dreptului de proprietate. In ceea ce priveste modul de intelegere al Noului Cod Civil, presedintele CSM a atras atentia ca “daca nu informam populatia, riscam sa ajungem in situatia preotilor ortodocsi care predicau in slavona, desi nimeni nu intelegea limba”. Dumbrava a incheiat prin a cere tuturor: “sa iesim din zona criticilor virulente, in ultimii doi ani Justitia a fost un factor de echilibru, si a demonstrat ca nu raspunde la comenzi politice”.

Premierul Emil Boc, intr-un acces de politicianism: “Sa reintregim avutia publica”

Discursul presedintelui CSM a fost urmat imediat de o replica a premierului Emil Boc, care a sustinut ca: “Nu sunt de acord cu domnul presedinte Dumbrava in ceea ce priveste ca eliminarea prevederii care prezumeaza dobandirea licita a averii e un atentat la dreptul de proprietate. Partial sunt de acord, dar acesta este farmecul dezbaterii juridice. Deciziile Curtii Constitutionale nu sunt supuse comentariilor. In 1991, Romania venea dupa 50 de ani de comunism, cand proprietatea nu era garantata, oamenii nu aveau certitudinea ca proprietatea e un drept fundamental. Acea prevedere s-a introdus pentru a exista garantia proprietatii. La acel moment a fost o prevedere corecta, dar acum trebuie sa fim in randul lumii, ca atare aceasta prevedere trebuie revizuita periodic. Nu este vorba de inlaturarea prezumtiei caracterului licit al averilor, ci este o nuanta care tine de forta prezumtiei. Niciun roman nu trebuie sa se teama ca averea sa va fi scoasa la mezat. In cazul persoanelor condamnate pentru coruptie, pentru trafic de droguri, acestea trebuie sa demonstreze ca si-au facut averea licit. Cine produce un prejudiciu trebuie sa il recupereze. Sa reintregim avutia publica”, a conchis Boc, fara insa a deranja catusi de putin linistea din sala.

Pentru ca in aer se simtea o oarecare incordare, ministrul Justitiei a incercat sa destinda sala cu o gluma: “Ministrul Justitiei are doi sefi, unul la CSM, altul la Guvern, si nu e simplu sa-i impaci, asa ca dau cuvantul domnului consilier prezidential Stefan Deaconu”. La randul sau, consilierul prezidential Stefan Deaconu a precizat ca Romania “face o vasta opera de reformare a statului, este important ca aplicarea noului Cod Civil sa sa faca cu acordul tuturor profesiilor juridice. Sigur ca o lege se probeaza in timp, prin aplicarea ei in practica.”

Bogdan Olteanu catre Predoiu: “Speram sa explicati dvs, domnule ministru, ce caut eu aici”

Dupa discursul scurt si concis al lui Deaconu, Predoiu i-a dat cuvantul reprezentantului BNR, Bogdan Olteanu, rugandu-l, totodata, sa explice de ce a fost invitat. Olteanu si-a aranjat microfonul tacticos, si, cu zambetul pe buze, a replicat: “Speram sa explicati dvs, domnule ministru, ce caut eu aici”. Pentru ca Predoiu nu a dat semne ca intentioneaza sa explice ceva, Olteanu a continuat: “Este o lege care ne marcheaza viata si care abroga alte 2 legi importante. Noul Cod Civil va avea un impact semnificativ asupra vietii economice, va imprima, speram, un cadru juridic viabil si coerent.” In final, Olteanu a enumerat cateva dintre institutiile si prevederile nou cuprinse in acest cod: “denuntarea unilaterala a contractelor, teoria simetriei informatiei este transpusa juridic si chiar as fi vrut sa stiu daca aceasta idee le-a venit celor care au lucrat la Cod inainte sau in timpul crizei, pentru ca este o prevedere foarte importanta”.

Presedintele UNBR, Gheorghe Florea: “Noul Cod Civil nu creeaza avantaje pentru avocati sau alte profesii, poate doar pentru notari”

Singurul care a reusit sa smulga cateva aplauze, dar anemice, din sala, a fost presedintele Uniunii Nationale a Barourilor din Romania, avocatul Gheorghe Florea, care a precizat ca este “abilitat, in numele a 26.000 de avocati din toata tara ca elementele concretizate in noul Cod Civil nu numai ca erau de absoluta necesitate, ci vor favoriza dezvoltarea Romaniei”. Florea a sustinut ca, de multe ori, din cauza unor grupuri de interese, in Romania s-a ajuns la un hatis legislativ, la un labirint in care “si unui profesionist ii e greu sa se descurce, a devenit o cursa cu obstacole pentru orice jurist”. Cei mai afectati de acest lucru, conform presedintelui UNBR, sunt avocatii, pentru ca acestia nu mai pot da sfaturi competente clientilor, deoarece legislatia devine tot mai “impredictibila si mai imprevizibila”. In final, Florea a sustinut ca “noul Cod Civil nu creeaza avantaje pentru avocati sau pentru alte profesii, poate pentru notari”. In urma acestei replici, cativa participanti la seminar au inceput sa aplaude anemic, dar, pentru ca sala nu a fost contaminata de aplauze, acestea au incetat repede. Din nou, Predoiu a incercat sa salveze situatia, mentionand ca avantajarea notarilor nu a plecat de la Minister si ca, oricum, avantajele sunt in limite rezonabile si nu creeaza un dezechilibru.

Dupa toate aceste discursuri, care s-au intins pe aproape 3 ore, ministrul Justitiei i-a invitat pe participanti sa ia o bine meritata pauza. Premierul Emil Boc a profitat de ocazie pentru a-si pregati iesirea de la seminar. Secondat de SPP-isti si de ministrul Justitiei, Boc a zabovit pret de cateva clipe la o taraba cu lucrari de specialitate, a bagat adanc mana in buzunar, a scos 200 de lei, si si-a cumparat, spre lectura, cateva dintre lucrari, dupa care si-a vazut de drum, seminarul continuand cu expozeurile mai multor profesori de Drept, care au si lucrat la elaborarea Codului Civil.

Comentarii

# Cutulingi date 30 June 2011 21:41 +4

Lui Dumbrava a inceput sa-i placa prea mult sa se gudure pe langa Boc si Predoiu. Cine stie ce jeepan mai viseaza... :D

# DOREL date 1 July 2011 09:39 +3

Mai degraba un apartament de la RAPPS, pentru sufletul lui ...

# Alberto Kurtyan date 1 July 2011 00:32 +2

Chiar nu inteleg ce cauta Bogdan Olteanu acolo. Nu avea ce cauta!

# vasile date 1 July 2011 12:56 0

niste specialisti adevarati... speram sa scapam urgent de asemenea specialisti.

# Anca date 3 July 2011 11:01 +1

Cam atat despre respectul pentru carte... TARÁBĂ, tarabe, s. f. 1. Masă improvizată pe care negustorii ambulanți își expun și își vând marfa la târguri, în piețe sau pe străzi. ◊ Loc. adj. (Depr.) De tarabă = mahalagesc, trivial. 2. Tejghea (de cârciumă) la care stă negustorul. – Tc. tarab. 

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.07.2024 – Alt candidat la revenirea in magistratura picat la psihologic

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva