23 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Si condamnat, si cu dreptul la exprimare infierat! Inspectia Judiciara a CSM s-a sesizat cu privire la declaratiile fostului premier Adrian Nastase, despre legaturile judecatorilor Ionut Matei si Ioana Bogdan cu DNA

Scris de: L.J. | pdf | print

31 January 2012 18:46
Vizualizari: 5504

 

Inspectia Judiciara a CSM s-a sesizat din oficiu in urma declaratiilor facute de fostul premier, Adrian Nastase, care a mentionat, luni, imediat dupa ce a fost condamnat in dosarul „Trofeul Calitatii”, ca judecatorii Ionut Matei si Ioana Bogdan si-au facut datoria politica in acest caz si ca acestia au relatii apropiate cu DNA-ul condus de Daniel Morar. Nastase a mentionat ca Ionut Matei este unul din judecatorii apropiati de Morar, iar Ioana Bogdan i-a fost chiar consiliera sefului de la anticoruptie, prin urmare, obiectivitatea lor in acest caz nu a existat. Inainte de sesizarea Inspectiei, fostul presedinte al CSM, judecatorul Horatius Dumbrava, a anuntat ca “sunt anumite declaratii ale domnului Nastase care pot contura o atingere adusa independentei justitiei”, si a cerut inspectorilor sa se sesizeze in acest caz.


Nastase a sustinut ca judecatorii din dosarul sau au fost directionati politic, si ca exista informatii potrivit carora Ionut Matei s-a intalnit cu reprezentanti ai DNA

Fostul premier Adrian Nastase a mentionat, luni, imediat dupa aflarea verdictului in dosarul “Trofeul Calitatii”, ca judecatoarea Ioana Bogdan “a fost trimisa de Daniel Morar" si "a fost consiliera lui Daniel Morar" si “a actionat in favoarea DNA”, iar despre judecatorul Ionut Matei a precizat ca: “au fost unele, sa spunem, zvonuri in legatura cu faptul ca judecatorul Ionut Matei a avut intalniri cu reprezentanti ai DNA.”

Lumeajustitiei.ro a aratat ca au fost, in ultimele luni, mai multe vizite ale sefului DNA, Daniel Morar, la ICCJ, vizite la care au luat parte nu numai presedintele si vicepresedintele instantei supreme (judecatoarele Livia Stanciu si Rodica Aida Popa), dar si alti judecatori. ICCJ a refuzat categoric sa dea publicitatii numele judecatorilor care au participat la aceste intalniri si mai ales care a fost subiectul intrunirilor, prin urmare, exista legitima banuiala ca oricare dintre judecatorii ICCJ ar fi putut participa la o discutie care sa nu fi fost tocmai in interiorul normelor de procedura.

Ca atare, daca Inspectia CSM tot verifica declaratiile lui Adrian Nastase, poate, avand in vedere rolul sau ca institutie, va pleca de la verificarea participantilor la aceste intalniri cu Morar si mai ales, la verificarea subiectelor discutate. Nu de alta, dar treaba Inspectiei CSM nu e doar sa apere judecatorii de atacuri nefondate, dar si de atacurile la independenta lor care au loc din interiorul sistemului!

Horatius Dumbrava a sarit sa isi apere colegii, dar a uitat sa ceara verificarea cadrului in care au avut loc vizitele lui Morar la ICCJ. “Inspectia judiciara sa verifice daca nu cumva s-a adus atingere prestigiului justitiei”, a sustinut fostul presedinte al CSM.

Fostul presedinte al CSM, Horatius Dumbrava, a cerut, imediat dupa declaratiile lui Nastase, Plenului Consiliului sa analizeze acuzatiile formulate de Adrian Nastase la adresa judecatorilor, pe motiv casunt anumite declaratii ale domnului Nastase care pot contura o atingere adusa independetei justitiei”.

Dumbrava a mentionat, citat de Hotnews, ca “s-a demonstrat prin concluziile Inspectiei Judiciare ca aceste lucruri (n.n - influenta pe care o are DNA asupra Ioanei Bogdan) sunt neadevarate si ca astfel de declaratii aduc atingere independentei justitiei”.

Fie Dumbrava nu mai are proprietatea termenilor, fie vrea sa induca ideea ca independenta fata de DNA a Ioanei Bogdan (fosta consiliera a lui Daniel Morar) a fost cumva stabilita fara putinta de tagada. Ori lucrurile nu stau tocmai asa, pentru ca influentarea “colegiala” a unui judecator nu poate fi demonstrata decat prin analizarea solutiilor pe care acesta le da, iar Inspectia nu putea verifica deciziile pronuntate de niciun judecator. Cat despre judecatorul Ionut Matei, Dumbrava a precizat ca “(...) nu exista nici un element din care sa se desprinda ideea ca ar fi fost directionat de cineva anume, nici de DNA, nici de altcineva. Ar fi util ca astfel de declaratii politice sa nu aduca atingere independentei justitiei. Sigur ca orice parte are posibilitatea ca in mod public sa-si spuna nemultumirile cu privire la un act de judecata dar nu cu tenta politica. Eu propun ca CSM sa aiba o atitudine in acest sens sau cum va decide plenul daca va lua in discutie propunerea mea. Fie daca plenul va lua in considerare ca este necesara o noua verificare a inspectiei judiciare fata de afirmatiile politice facute de domnul Adrian Nastase. Adica inspectia judiciara sa verifice daca nu cumva s-a adus atingere prestigiului justitiei. Eu consider ca CSM-ul trebuie sa aiba o astfel de pozitie pentru ca totusi este garantul independentei justitiei. Judecatorii, indiferent de nivel, trebuie sa se simta aparati din aceasta perspectiva a garantiei independetei justitiei”.

In ceea ce priveste “elementul” din care sa se desprinda ideea directionarii, de care vorbea Dumbrava, se poate sustine ca nu exista niciun element care sa demonstreze ca judecatorii nu au fost directionati.

Atata vreme cat exista public informatii despre intalnirile dintre Morar si judecatori fara functie de conducere la ICCJ, iar conducerea Inaltei Curti refuza sa faca publice numele judecatorilor care au participat la respectivele intalniri, precum si subiectele de discutie, asupra tuturor poate plana o suspiciune, nedreapta pentru unii, de posibila influentare! Si, oricat de grava si prejudicianta este aruncarea unei anateme de lipsa de impartialitate asupra intregului colectiv de judecatori de la ICCJ, la fel de grava si prejudicianta este lipsa de transparenta a conducerii ICCJ, dar si posibilitatea ca un inculpat din Romania, oricum s-ar numi, sa nu fi avut parte de un tribunal independent, impartial si obiectiv!

Comentarii

# Tzundrea date 31 January 2012 19:34 +1

Curtea Constituţională se va pronunţa asupra despărţirii trupei Talisman!Scandalul din sânul trupei Talisman ajunge la cel mai înalt nivel! După ce a fost minuţios dezbătută în Click!, Cancan şi Libertatea, despărţirea lui Tavi Colen şi Alin Oprea intră pe agenda Curţii Constituţionale a României, care va decide cine rămâne cu drepturile de autor pe hiturile formaţiei. In izmenele tremurande gandindu-se uneori la Morar-DNA, Augustin Zegrean, preşedintele Curţii Constituţionale, spune că e unul dintre cele mai importante cazuri pe care le-a judecat în viaţa sa...Instanţa a lăsat deoparte alte cazuri mai puţin presante, precum comasarea alegerilor, suspendarea preşedintelui sau legalitatea Legii Pensiilor, pentru a judeca despărţirea Talisman...Aceasta este JUSTITIA 2012 DIN ROMANIA - PDL

# eu cred ca aberezi date 31 January 2012 20:12 -1

Da ce are Curtea Constitutionala cu dreptul de autor? Ma duc la aprozar si cumpar de acolo bilet de tren la reducere

# qmag date 31 January 2012 20:17 0

hmm, de abia astept sa citesc informatiile de pe acest site, dupa ce usl  va castiga alegerile nu doresc sa ma grabesc in a ma da cu parerea astept alegerile

# uitarica date 31 January 2012 20:56 -1

nu stiu de ce , dar am impresia ca este putin partinic acest site sper sa nu ma insel dar,imi place sa-l citesc sper sa nu fie un site politizat /usl

# Ovidiu avocat la UNBR Bota date 31 January 2012 20:57 -1

Îti zic eu ceva, procurorul de la DNA care l-a trimis în judecata pe Nastase în dosarul Matusa Tamara dupa ce vine PSD la putere nu numai ca nu va fi promovat, va fi transferat pe undeva pe la Parchetul Racari sau Valenii de Munte

# Valenii de Munte date 31 January 2012 20:59 0

La Valenii de Munte nu e rau, aerul e curat, media de varsta la po******tia de acolo este de 84 ani.

# o apa si un pamant date 31 January 2012 21:12 +1

oricine in fata puscariei ar zice orice. sa vedem totusi ce o sa se decida in recurs (ne ajuta si sa-i evaluam mai bine pe judecatorii care au dar prima hotarare).

# istratie date 31 January 2012 22:19 +5

Adrian N. a zis ceva iar D-sa, D-l H.D.,intrucat cavaler, nu a putut penntru ca sa consimta la un asa afront si, sarind ca proasta din baie, a facut lacramatie. Onor Inspectiunea ne-am transportat, de urgenta, la locul ultragiului pentru a repera onoarea ei, care a fost injurata, edependetia justitiunii. Nu a fost gasita si victima procoror pentru ca acesta, perchezitiune, interceptari, manastire maici, chef. La f.l., giudecatori plange, (sare camesa) si lacramant injura gros, Dumnezeii ma-si! opozitiune... Ciumpalaci, viermi (sa iertati de esspresiune!) maalaua, racne, "Gios guvern di banditi," "Gios (sa iertati!, sa traiti!)inchis paranteza, Basescu, si alte esspresiuni pi cari, onor geandarmeria, le-a altoit cu******nu bagandule la duba. Atentatoru condemnat, ca inca si popa Prichici chiuia bucuros(alcoolemie mare) ca procorori si giudecatori condeamna pi uliganisti.Spre deplina satisfactiune, anuntam lacramant,onoare justitiune reperata . Traiasca P.D.L.! Traiasca Basescu! Traiasca edependenta giudecatorilor! M__e la maala! A d-voastra preasupusa sluga, Inspectiunea etc.,etc. ...

# Dan date 31 January 2012 23:59 +2

A dracu' inspectia judiciara a lu' peste prajit. NIste halitori de buget care freaca duda la rece. De fapt, acolo ploua cu plangeri impotriva magistratilor (procurori sau judecatori) dar ei in nesimtirea lor proverbiala nu se activeaza decat la dosare delicate. La ce dracu' ii platim (gras) pe trantorii astia din banii nostri?

# uitarica date 1 February 2012 09:22 +2

mama, mama , am vazut o disperare in usl  sa ajunga la putere vezi parlament eu dar, ma bucur ca acest site va exista si dupa castigarea alegerilor de catre usl

# furfuriaceamica date 1 February 2012 09:35 +2

Grivco SA a obţinut profituri de zeci de milioane de euro din afacerile cu energie, cât timp ministru al Economiei a fost omul de casă al lui Felix.   Perioada în care afacerile grupului lui Dan Voiculescu au prosperat fără seamăn coincide cu cea în care Codruţ Şereş a fost ministru al Economiei. "Evenimentul zilei" a semnalat, în articolele anterioare, că SC "Grupul Industrial Voiculescu şi Compania" (Grivco) a fost unul dintre "băieţii deştepţi din energie". Prezentăm astăzi cifrele care arată că firma lui Voiculescu a obţinut, în 2006, cât era Şereş ministru, profituri nete de 50.000 de euro pe zi.    Plecarea lui Şereş, în decembrie 2006, nu s-a simţit imediat. Abia din 2009, după ce afacerea cu energie a Grivco a început să se contracte serios, Dan Voiculescu a dat frâu liber ocărilor asupra statului-tâlhar care l-a îmbogăţit. "Bişniţă" cu energie, de-a doua zi după alegeri  

# gargarica date 1 February 2012 12:22 0

 ehh, probabil ,in functie de incasari ,dupa alegeri, se va mai calma  "prietenii stiu de ce "  

# fraieru date 1 February 2012 09:54 +3

intrebare: cand un judecator era criticat dee presedinte, d-na pivniceru&costiniu sareau in sus acum?

# Emil date 1 February 2012 15:25 +1

Ce liniste despre asta: "Judecatoarea Cristina Rotaru a fost de parere ca Nastase trebuia achitat.  Judecatoarea Cristina Rotaru a depus in dosarul Trofeul Calitatii o cerere de abtinere pe motiv ca “este colega cu Adrian Nastase la Facultatea de Drept din Bucuresti”. Nu e ciudat? Mai ales ca Nastase este Profesor, iar judecatoarea respectiva este lector. Mai departe...

# partidul poporului date 1 February 2012 22:54 +1

cred ca se vor simti bine impreuna fetitele bombonel, bety si maxi la jilava. sa vedem cine mai urmeaza...... cineva care sta gratis intr-o vila de lux din capitala primita de la RAPPS pentru niste articole nu spui cine mon cher.........persoana importanta........

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.07.2024 – Alt candidat la revenirea in magistratura picat la psihologic

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva