23 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

SITUATIE SPECIALA - Un inculpat din dosarul “Otopeni” a facut plangere penala impotriva denuntatorilor protejati de DNA, acuzandu-i de marturie mincinoasa

Scris de: A.A.S. - R.S. | pdf | print

29 May 2012 17:04
Vizualizari: 5134

 

Indarjire maxima pentru a-si demonstra nevinovatia intr-un dosar instrumentat de procurorul Eugen Stoina (foto) de la DNA Bucuresti. Inculpatul Iancu Gabriel, din dosarul “Otopeni”, care a castigat recent, pentru a doua oara la Tribunalul Buzau (culmea, instanta care l-ar fi condamnat alaturi de ceilalti inculpati in faza fondului) procesul deschis impotriva solutiei de NUP data de DNA asa-zisilor denuntatori din cauza, a formulat si o plangere penala, ca sa fie sigur ca procurorii DNA se apuca de treaba. Iancu a facut acest demers, intrucat anchetatorii de la DNA nu au inceput urmarirea penala impotriva celor doi denuntatori Catana Valentin si Szabo Mihai Matca Adrian, cu toate ca instanta Curtii de Apel Ploiesti, in 2009, si mai nou, Tribunalul Buzau, au decis ca parchetul sa inceapa urmarirea impotriva acestora, intrucat asa-numitele lor denunturi au fost facute – contrar legii – dupa inceperea urmaririi penale. DNA si-a argumentat nepunerea in executare a deciziei Curtii de Apel Ploiesti prin faptul ca este dreptul procurorului sa faca ce a spus instanta sau nu, si ca urmarirea penala fusese inceputa “in rem”. O motivatie lipsita de temei, intrucat legea stipuleaza ca, in ce priveste denuntul, este vorba de momentul cunoasterii de cate procurori a faptelor, si nu de persoane suspectate de savarsirea unei infractiuni legata de cauza care se trezesc sa dea detalii despre altii dupa ce s-a inceput urmarirea penala. In plangerea penala a lui Iancu Gabriel, sunt subliniate, negru pe alb, afirmatiile mincinoase imputate celor doi asa-numiti denuntatori in cauza.


Probele referitoare la marturiile mincinoase

Astfel, cu privire la Catana Valentin, se arata ca in timpul judecarii fondului, la Tribunalul Buzau, acesta a facut mai multe declaratii cum ar fi: “La intrebarea instantei, ce am vrut sa spun in legatura cu afirmatia de a pag.135 din rechizitoriu, aceea ca nu esti obligat sa dau spaga, raspund ca nu stiu exact ce am vrut sa spun” sau “La intrebarea instantei in legatura cu transcrierea de la pagina 140 din rechizitoriu, referitoare la Iancu, cea referitoare la combinatie, nu stiu ce am vrut sa spun in acel moment!”.

Intrebat de instanta cu privire la suma de bani pe care ar fi dat-o unui vames, Catana a raspuns “nu-mi aduc aminte de cuvantul spaga”, ci “imi amintesc ca i-am dus acasa lui Bogdan un plic de bani, deoarece in acea zi lipsise de la serviciu, banii au fost dati de o colega”.

In plangerea penala se mai arata ca “din inregistrarile in mediul ambiental dintre denuntatorul Catana Valentin si investigatorul sub acoperire, aflate la dosarul de urmarire a cauzei, rezulta fara dubiu ca acesta obisnuia sa-si insuseasca constant sume de bani din cele luate de la firma cu motivarea mincinoasa ca urmeaza a fidate vamesilor (fila 135-rechizitoriu)”.

Mai mult, in plangerea penala, Gabriel Iancu arata ca in dosar “nu exista niciun proces-verbal si nicio inregistrare audio-video care sa ma suprinda primind bani de la martorul Catana Valentin, in conditiile in care chiar investigatorul sub acoperire Murat Erdis Ergun a confirmat ca il insotea in permanenta pe Catana Valentin in vama. Inexistenta constatarilor nu face decat sa confirme ca nu a existat niciun act material de dare/primire de mita inre numitul Catana Valentin si persoana mea”, iar din inregistrarea efectuata oin mediul ambiental la data de 06.04.2006 “rezulta ca martorul Catana Valentin nici nu dorea sa lucreze cu subsemnatul intrucat nu iau mita”.

De altfel, cei doi, Catana (denuntatorul) si Iancu Gabriel (inculpat) nu au intrat niciodata intr-o relatie profesionala intrucat Catana a lucrat in vama numai la compartimentele selectie-receptie, fizic si financiar-contabilitate, iar Iancu doar la compartimentul documentare, fara a avea legatura unul cu altul. In plangere se mai arata cum Catana, in declaratiile lui, a incurcat punctele de lucru, spunand ca s-a intalnit si i-a dat bani lui Iancu la punctul de lucru “Frans Maas”, in conditiile in care Iancu a lucrat doar la punctul de lucru “Globe Ground”, iar cu celalalt martor-denuntator, Szabo Matca Adrian, inculpatul Iancu nu s-a intalnit niciodata pentru ca acesta a lucrat numai in punctele de lucru “Frans Mass” si Tarom, altele decat cel in care lucra inculpatul.

Nu exista nicin proces verbal intocmit de investigatorul sub acoperire sau vreo inregistrare audio sau video care sa confirme imprejurarea ca as fi primit bani de la denuntatorul Szabo Matca Mihai Adrian”, mai arata in plangerea penala inculpatul Iancu Gabriel, care a solicitat efectuarea de cercetari penale si trimiterea in judecata a celor doi “denuntatori”.

* Cititi aici plangerea penala a lui Iancu Gabriel adresata prim-procurorului de la Parchetul de pe langa Tribunalul Buzau

Comentarii

# Decebal date 29 May 2012 18:34 +6

Am si eu o intrebare,apeland la priceperea si bunavointa specialistilor in drept care frecventeaza acest siete. Exista vreo prevedere legala,vreo nota interna ca procurorul anchetator sa nu respecte hotararile irevocabile ale instantelor de judecata ce le sunt adresate in mod direct in sensul obligarii prin dispozitiv de a face un anumit act procesual in dosarul care il instrumenteaza ? Exemplu : instanta il obliga prin dispozitiv sa inceapa U.P. Daca nu exista nici o prevedere legala in acest sens iar procurorul nu respecta dispozitivul hotarari ce fapta savarseste ?

# A_L_I_E_N date 29 May 2012 21:39 +3

favorizarea infractorului, nerespectarea hot judecatoresti, abuz in serviciu --- in concurs ideal ...

# dankh1 date 30 May 2012 19:16 +1


Citeza pe A_L_I_E_N
favorizarea infractorului, nerespectarea hot judecatoresti, abuz in serviciu --- in concurs ideal ...
tu te auzi ce spui? nerespectarea hot jud se comite prin violenta amenintare etc...nici maca nu ai citit textul infractiunii

# Mirancea Dumitru date 29 May 2012 19:06 +5

DNA-ul conduce Romania, deci procurorul este Dumnezeu pe pamant, ce nu va este clar???

# Ilarion date 29 May 2012 20:04 +3

Bre Mirancea,justitia DNA,este condusa de sualezi asa cum ti-a explicat dna Macovrei,fiind sponsorizata de acestia isi trag profitul in natura ca este mai rentabil.Celelalte parchete se multumesc si cu lei si conducere romanesca sa traiasca domnu gheneral .

# dankh1 date 29 May 2012 20:36 -2

procurorul este stapanul urmaririi penale...judecatorul intervine in momente cheie, pt a sigura impartialitatea, cum ar perchezitia, interceptarea telefoanelor, arestarea, prelungirea arestarii.Nu exista nici o dispozitie care sa l oblige pe procuror sa inceapa urmarirea penala.parerea mea

# dankh1 date 29 May 2012 20:47 -2

procurorul este stapanul urmaririi penale...judecatorul intervine in momente cheie, pt a sigura impartialitatea, cum ar perchezitia, interceptarea telefoanelor, arestarea, prelungirea arestarii.Nu exista nici o dispozitie care sa l oblige pe procuror sa inceapa urmarirea penala.parerea mea

# Istratie date 30 May 2012 07:58 +1

Dankh 1: Disp. art.273, alin. 1 ind. 1 - teza finala C.pr.pen. il obliga pe d-l procuror sa binevoiasca a se osteni in privinta faptelor, imprejurarilor precum si, "atansion,"! asupra mijloacelor de proba indicate de judecator. Daca admiti ca, potrivit disp. art. 200 C.pr.pen., probele se strang numai pe timpul urmaririi penale atunci trbuie sa admiti si ca, oricat ar stramba din nasuc, d-l procuror ar cam fi obligat sa inceapa urmarirea penala. In conditiile legii, desigur. Daca inceperea (sic!) n-ar fi posibila tot d-l procuror ar trebui sa si spuna de ce nu. La rezolutie, plangere...etc. Prin urmare, procuroului nu-i mai este ingaduit sa creada ca e... stapan. De unde ai invatat acest cuvant?

# dankh1 date 30 May 2012 09:23 -2

ai spus bine...asupra mijloacelor de proba indicate de judecator..., inceperea urmaririi penale nu e mijloc de proba, ci un act proceasual, pe care il dispune NUMAI PROCURORUL...procurorul e obligat sa administreze mijloacele de proba indicate, nu sa inceapa urmarirea penala...te asigur ca am dreptate..alt argument...daca se ataca o solutie de netrimitere, judecatorul nu poate retine cauza sa o judece, ci doar sa o trimita la parchet...insa daca s-a efectuat urmarirea penala o poate retine cf art 278 ind 1 al 8 lit c...Concluzia e ca numai procurorul poate incepe urm penala, cand considera ca e necesar...

# cicero date 30 May 2012 09:55 +2

Mai multi magistrati au spus ca procurorul este obligat ,conform dispozitivului hot.judecatorest sa inceapa U.P. dar tot el poate pe parcursul cercetarii sa dispuna scoaterea. Dispozitivul unei hot.judecatorest are putere de lege. Daca procurorul nu respecta o hot.judecatoreasca irevocabila,atunci de ce ar fi respecta respectata chiar de judecatori(sunt nenumarate exemple) de celelalte organe ale statului nu mai vorbesc cat despre justitiabilului caruia ii este adresata nici nu se mai ia in discutie,ce el este mai nerod. Si atunci ma intreb,dar si pe dmv. , ce rost mai are justitia,de ce ii mai platim cu salari exorbitante pe magistrati? Este capabil cineva sa raspunda profesional ?

# dankh1 date 30 May 2012 10:40 0

dispozitivul unei hotarari judecatoresti se intemeiaza pe lege...v-am aratat ca nu exista dipozitie legala care sa l oblige pe procuror sa inceapa urmarirea penala...daca ar fi existat ar fi existat si un remediu in caz de refuz al procurorului...ori, nici acesta nu exista... de ex s-ar fi putut prevede ca daca procurorul refuza sa inceapa, judecatorul, pe calea plangerii imp solutiei sa dispuna el insusi...dar nu e asa...pt ca acest atribut apartine procurorului, singurul care poate exercita actiunea penala...Deci aici nu e vorba de nerespectarea unei hot judec, ci pur si simplu fiecare participant la proces actioneaza in limitele conferite de lege

# dankh1 date 30 May 2012 10:44 +1

[quote name="cicero"]Mai multi magistrati au spus ca procurorul este obligat ,conform dispozitivului hot.judecatorest sa inceapa U.P. dar tot el poate pe parcursul cercetarii sa dispuna scoaterea. Dispozitivul unei hot.judecatorest are putere de lege. Daca procurorul nu respecta o hot.judecatoreasca irevocabila,atunci de ce ar fi respecta respectata chiar de judecatori(sunt nenumarate exemple) de celelalte organe ale statului nu mai vorbesc cat despre justitiabilului caruia ii este adresata nici nu se mai ia in discutie,ce el este mai nerod. Si atunci ma intreb,dar si pe dmv. , ce rost mai are justitia,de ce ii mai platim cu salari exorbitante pe magistrati? Este capabil cineva sa raspunda profesional ?[/quote daca ar incepe si ar da scoatere s-ar contrazice pe el insusi...afirmand initial ca sunt indicii iar apoi ca nu sunt...in plus, daca incepe UP, judecatorul poate retine pe calea plangerii imp solutiei , dosarul spre a-l judeca...

# CICERO date 30 May 2012 12:26 +1

Simate domnule "danch 1 " va multumesc ptr.amabilitate,dar nu ati explicat pe deplin situatia ; drept ptr.care va rog daca aveti amabilitatea sa explicati si urmatoarea situatie. Daca procurorul dispune inceperea u.p. in baza disp.art.228 Cpp,apoi tot el dispune scoaterea ,fara ca in dosar sa existe vreo proba prin care sa constate existenta vreunuia din cazurile prev.de art.10 Cpp ce se intampla ? ADICA PROCURORUL RASPUNDE IN VREUN FEL ?

# Istratie date 30 May 2012 17:07 +2

Constat, cu regret, ca dumneata, d-le Danch 1 nu vrei sa intelegi ceea ce, dealtminteri, este elementar. Rogu-te, citeste, atent, art. 273 alin. 1 ind.1, rap. la art. 200, in ref. la art. 228 alin. 1, C.pr. pen. Dupa lectura, neaparat dupa, - nu dureaza mult, - opiniile d-tale se vor schimba. In tot. De nu vei citi, Cicero, precat cunoastem, retor, te va nimici.

# Zoro date 30 May 2012 17:46 0

D-le Danch 1 in comentariul din 30.05.2012 ora 10:40 ati facut o prima afirmatie eronata in sensul ca in cadrul unei cercetari nu poate fi vorba de nerespectarea unei hotarari judecatoresti irevocabile.Dar ce se face procurorul cand petentul ii invoca ca proba tocmai o hot.jud. irevocabila. Afirma ca este gresita,o rastalmaceste o ascunde ?

# dankh1 date 30 May 2012 18:59 +1

pt cicero.normal ca nu raspunde...da o solutie legala, in speta scoatere...dar daca esti riguros nu incepi stiind ca vei da scoatere pt istratie.art 273 al 1 ind 1 spune ca daca instanta admite plangerea imp neinceperii trimite cauza in vederea inceperii urmaririi, adaugand:IN CONDITIILE PREVAZUTE DE LEGE.Adica cele prev la art 228 etc,care confera procurorului posib sa inceapa sau nu,Deci tot procurorul decide daca incepe... Pt zoro.daca partea(nu petentul) depune ca proba o hot jud procurorul o poate respinge sau admite pe criteriile pertinentei,utilitatii, concludentei. O poate respinge ca neutila sau neconcludenta, chiar daca e petinenta si are legatura cu cauza.Hot jud depusa de parte nu e o proba suprema doar nu crezi asta...daca o crezi nu esti jurist.Probele nu au valoare prestabilita, deci acea hotarare poate fi respinsa ca proba.

# dankh1 date 30 May 2012 19:13 +1

subliniez nu e vorba de hatarare prin care instanta desfiinteaza rezolutia de neincepere...aia nu are semnificatia unei probe... e un act procesual prin care se ia o masura in proces...chiar la art 273 al 1 ind 1scrie ca dispoz instantei suunt obligatoriisub aspectul FAPTELOR, IMPREJURARILOR CE URM A FI CONSTATATE SI A MIJL DE PROBA.Deci nu l poate obliga pe procuror obligatia sa dispuna inceperea...Pt simplul fapt ca legiuitorul lasa aceasta masura DOAR LA LATITUDINEA PROCURORULUI...e f simplu...e ilogic sa obligi judecatorul sa intervina pt orice chestiune in faza de UP.cum ar fi IUP.atunci sa l punem sa avizeze si ordonanta de efectuare a expertizei contabile, de ex...In noul cod mi se pare ca IUP se face in rem dupa depunerea plangerii, deci inceperea e o masura care mai mult il ajuta pe faptuitor, devenit invinuit :D si i creeaza posib sa se apere...asta e trendul

# Istratie date 30 May 2012 20:44 0

D-le Dankh 1, n-as vrea sa lungesc ,inutil, dialogul. Starui numai, in a va atrage luarea aminte ca faptele si imprejurarile se stabilesc numai pe baza probelor pe care procurorul le strange dupa (nu inainte de) inceperea urmaririi penale. Activitatile anterioare ale organelor de urmarire penala pot fi acte premergatoare -iertata fiindu-mi tautologia! Ele furnizeaza indicii...etc. Este drept, la precitatul art. 273 C.pr. pen. nu scrie "...d-le procuror X te rog sa incepi,imediat, urmarirea penala!..." Un profesionist ar intelege, tot imediat, ca trebuie sa faca ceea ce legea porunceste. Daca are fumuri de stapan e pericol mare pentru ordinea publica....

# dankh1 date 30 May 2012 20:56 +1

ceea ce afirmi este perfect adevarat...dar nu schimba cu nimic ce am afirmat...iar explicatia cu fumurile este consecinta lipsei argumentelor juridice...ceea ce am spus este interpretarea mea si a multor judecatori si procurori

# zoro date 30 May 2012 23:05 0

Da m-am lamurit,oricum nu sunt de aceiasi parere si am sa exemplific . Un executor judecatoresc executa silit pe un debitor in baza unui titlu executoriu care nu este valid deoarece instanta a anulat titlul, irevocabil. Omul se plange la parchet ptr.abuzul executorului prezentand ca proba tocmai hot.jud.irevocabila care anula titlul. Procurorul,dupa parerea domniei voastre poate sa respinga proba chiar daca este perinenta si are legatura cu cauza. Eventual sa constate cu de la sine putere ca titlul este valid,fara nici o dovada.Doar e procuror nu ? si pe deasupra nici sa nu raspunda ptr.abuzul si falsul ce tocmai le-a comis. Acum sa va vad .

# dankh1 date 31 May 2012 08:35 +1

acea hotarare este o proba, face dovada incalcarii atrib de serviciu de catre executor....deci a elementului material...adica o mica parte din ce insemna infractiunea...procurorul urmeaza a analiza daca executorul a cunoscut existenta acelei hatarari(vinovatia), eventual scopul incalcarii atributiei(care te poate lamuri daca a actionat cu intentie sau culpa) , prejudiciul creat sau vatamarea(adica urmarea produsa) etc Iata ca acea hatarare nu insemana ca va fi apreciata in mod obligatoriu ca o proba suprema de vinovatie a executorului, deci ar putea fi respinsa ca neconcludenta pt simplul fapt ca faptuitorului nu i a fost comunicata.(de exemplu)Dar este adevarat ca procurorul nu se poate substitui sa verifice legalit titlului. In sensul acesta consider eu ca o respinge ca proba... admite ca acea hatarare reflecta adevarul dar nu poate sa o accepte ca proba de vinovatie..

# dankh1 date 31 May 2012 08:39 +1

In facultatate ni se dadea un exemplul clasic:se comite o infractiune intr o adunare numeroasa de oameni....100 de persoane...victima solicita audierea tuturor martorilor...doar nu crezi ca politistul sau procuroul audiaza 100 de oameni.audiaza o parte, restul se respinge ca proba neutila cauzei,...O proba utila si concludenta nu poate fi respinsa.o proba pertienenta poate fi respinsa. art 67 al 2

# Zoro date 31 May 2012 12:37 0

danch 1,imi place cum ai pus problema in comentariul din 31.05.2012 ora o8,39, Din graba ,poate nu am fost destul de explicit.Dar totusi daca nu este cu suparare doresc sa-ti cunosc parerea pana la capat.Evident ca executorul stia de existenta hot. s-a administrat si dovada in fata procurorului.(dovada incontestabila) .Incaz contrar nu mai mergea omul la Parchet. Procurorul chiar s-a substituit si a constatat,fara nici o proba,ca titlul este valid.Cat priveste hot.jud.nu a fost luata in seama, ca si cum nu ar fi existat. Despre disp.art 67 pct.3 Cpp nu are rost sa mai vorbim.In asemenea situatie care este parerea dmv.asupra raspunderii procurorului ?

# dankh1 date 31 May 2012 14:28 +1

daca executorul cunostea hotararea de anulare a titlului a actionat abuziv... iar procurorul nu se poate substitui instantei pt ca in ancheta penala sa spuna ca o hotarare e buna sau nu, si pe cale de consecinta sa o inlature sau sa tina cont de ea.nu acesta este criteriul inlaturarii unei probe.. indiferent de legalit hotararii executorul trebuie sa o respecte.In opinia mea, daca un faptuitor se intemeiaza cu buna credinta pe o hotarare chiar nelegala ar trebui exonerat de raspundere.Dar inteleg ca in speta executorul nu a tinut cont de ea, deci a gresit.Referitor la procuror, nu cred ca ar trebui sa raspunda penal...Un procuror nu poate fi tras la raspundere penala pt maniera in care formuleaza o acuzare sau scoate de sub UP.asa cum un avocat nu poate fi tras la raspund pt ca cere achitarea clientului, iar instanta il condamna pe clientul lui.Asta e esenta justitiei..o dezbatere pro si contra.

# dankh1 date 31 May 2012 14:41 +1

DAR, daca procurorul in mod vadit, flagrant, (adica si un neavizat isi da seama) nu tine cont de niste probe poate fi tras la rasp disciplinara, pt ca e slab profesional. iti dai seama de incompetenta sa pt ca in timp va repeta greselile...iar daca procurorul (probabil in situatii exceptionale)actioneaza cu intentia sa defavorizeze /favorizeze o parte, in ciuda evidentei(ceea ce e greu de dovedit,) atunci ar trebui sa raspunda si penal..... la fel si judecatorul cand da o hotarare vadit neintemeiata.Sa incetam sa privim lucrurile in alb si negru.a gresit procur sau judele gata e abuz in serviciu.Oamenii(si nu ma refer doar la magistrati, orice functionar) gresesc chiar daca sunt foarte bine pregatiti.din multe motive:volum imens de munca,a aflat ca l a inselat nevasta cu o zi inainte sa dea solutia, etc. Parerea mea

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.07.2024 – Alt candidat la revenirea in magistratura picat la psihologic

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva