TRANSFORM@ROMANIA – S-a lansat un nou partid suveranist – Miscarea Sperantei – care militeaza pentru aducerea la carma tarii a oamenilor cu credinta in Dumnezeu si dorinta de schimbare. Liderul oficial al partidului este Ben-Oni Ardelean, care a plecat din PNL pentru noul proiect politic. Strategul politicii financiare este doctorul in economie Gabriel Marin. Cititi viziunea de tara a noii formatiuni (Galerie foto)
Deputatul Ben-Oni Ardelean (foto 1 stanga) – recent plecat din PNL – si-a lansat vineri, 29 septembrie 2023, propriul partid: Miscarea Sperantei. Este o noua formatiune suveranista autohtona, care militeaza pentru aducerea la carma tarii a oamenilor cu credinta in Dumnezeu si dorinta de schimbare.
Strategul politicii financiare a noului partid este doctorul in economie Gabriel Marin (foto 1 dreapta).
Tot vineri, la fastuosul eveniment de lansare tinut la hotelul Marriott din Bucuresti, noua formatiune si-a facut publice liniile directoare ale programului politic, intitulat „Transform@Romania”.
Reforma pentru justitie
In primul rand, in domeniul justitiei, Miscarea Sperantei se angajeaza sa imbunatateasca legile justitiei, pentru a asigura independenta si eficienta sistemului judiciar.
De asemenea, noul partid isi propune sa consolideze independenta judecatorilor si procurorilor:
„Vom continua sa promovam independenta procurorilor si judecatorilor si sa ne asiguram ca procesul de numire si revocare este bazat pe criterii obiective transparente si de competenta. Aceasta va garanta respectarea separatiei puterilor in stat si asigurarea justitiei corecte si impartiale”.
Tot la capitolul „justitie”, Miscarea Sperantei vorbeste despre regandirea sistemului de normare a muncii (prin salarizarea corespunzatoare judecatorilor, corelativ cu reducerea pensiilor la nivelul ultimului salariu in plata), precum si incurajarea medierii ca alternativa la procesele fara miza sau cu miza redusa.
Intarirea luptei impotriva coruptiei, cresterea transparentei in legiferare, evaluarile periodice de impact ale modificarilor legislative, precum si educatia juridica in scoli si universitati sunt alte puncte de la capitolul „Justitie”.
In materie de raspundere a magistratilor, Miscarea Sperantei se angajeaza sa revizuiasca legislatia, concomitent cu „popularea Inspectiei Judiciare cu mai multi profesionisti cu vechime si experienta in domeniu”.
„Romania doreste sa-si consolideze statul de drept si sa asigure ca justitia este echitabila, transparenta si independenta. Acest program de tara ne ghideaza in directia corecta pentru un sistem judiciar mai puternic si pentru promovarea valorilor statului de drept”, conchid cei de la Miscarea Sperantei.
Cercetare si telecomunicatii: statul poate si trebuie sa le tina piept strainilor
In materie de tehnologia informatiei si comunicatiilor, partidul Miscarea Sperantei insista ca statul sa-si mentina controlul asupra infrastructurii de comunicatii, pe care este dator s-o modernizeze urgent, „pentru a mentine o alternativa reala la serviciile electronice de comunicatii, telefonie si multimedia aflate acum aproape integral in proprietatea operatorilor straini”.
Pe partea de cercetare, formatiunea militeaza pentru cresterea pana la 1% din PIB a bugetului alocat pentru cercetare, urmand ca procentajul sa ajunga la 3 la suta pana in 2040. Concomitent, este necesara incurajarea invatamantului care sa pregateasca elevii si studentii pentru tehnologiile de inalta calificare
In ceea ce priveste inteligenta artificiala, Miscarea Sperantei pledeaza pentru reglementarea utilizarii ei, inclusiv prin crearea unui registru in acest sens, pentru asigurarea transparentei si prevenirea abuzurilor.
Banii lichizi inseamna libertate
Foarte important de subliniat este faptul ca Miscarea Sperantei se pozitioneaza impotriva curentului de eliminarea platilor cu numerar in favoarea celor cu cardul sau prin transfer bancar. Astfel, desi precizeaza ca incurajeaza platile electronice (cu cardul sau prin transfer bancar), partidul lui Ben-Oni Ardelean „sub nicio forma nu va contesta sau limita dreptul romanilor de a detine si de a folosi banii lichizi (cash) in toate tranzactiile pe care le doresc, indiferent de dimensiunea tranzactiei”.
„Miscarea Sperantei considera ca banii lichizi reprezinta un element fundamental al libertatii financiare a individului”, subliniaza formatiunea politica.
Totodata, partidul promite ca va abandona proiectul asa-numitului „leu digital”, pe care il catalogheaza drept „un proiect globalist”.
„Singurul scop al unei monede digitale este intentia de control represiv al statului asupra avutiei personale a individului”, avertizeaza Miscarea Sperantei.
„Capacitatea Romaniei de implementa aceste masuri a influenta major calitatea vietii pe va orizontala a tuturor cetatenilor. Chiar daca sectoarele cercetarii inovarii si TIC necesita resurse umane de inalta calificare, acestea exista sau pot fi incurajate sa revina in tara cu rezultate palpabile, spectaculoase pana in 2040 care sa ne asigure unul dintre primele locuri sectoriale la nivelul bunastare nationala”, explica partidul lui Ben Oni Ardelean.
Suveranism economic
Pe partea economica, Miscarea Sperantei opteaza pentru un suveranism concretizat intr-un mai bun control al statului, astfel incat sa fie prevenite abuzurile impotriva consumatorilor.
Pornind de la principiul ca „nu exista suveranitate fara proprietate”, partidul face apel ca Romania „sa abandoneze nefericita strategie a ultimilor 30 de ani de aliniere la modelele altora”. In schimb, Romania „trebuie sa gandeasca global, dar sa actioneze local, sa uite asa-zisele politici economice de grup (in esenta politici unilaterale favorizand alte entitati economice, sub lozinca interesului global sau regional); altfel spus: sa-si eleboreze propriile scenarii de dezvoltare, scenarii excusiv in interesul cetatenilor romani”.
In acest sens, Miscarea Sperantei propune:
„- intarirea accesului la resursele financiare ale natiunii prin promovarea CEC ca banca sistemica a sistemului bancar romanesc si prin recapitalizarea masiva si agresiva a acesteia. Similar, recapitalizarea Exim Bank si extinderea activitatii acesteia pana la stadiul de banca universala. Sprijinirea CEC si Eximbank pentru expansiune regionala si europeana in cel mai scurt timp. Crearea unei entitati bancare specializate pentru sectorul IMM si pentru antreprenoriatul local (baza dezvoltarii durabile Romaniei prin sprijinirea clasei de a antreprenori locali), concomitent cu urgentarea infiintarii Bancii de Dezvolare pentru finantarea locala a marilor proiecte de infrastructura;
- taxarea si impozitarea agresiva a cartelurilor care domina piata bancara romaneasca, in scopul eliminarii abordarii camataresti acestora. Dincolo de a orice explicatii sau justificari 'savante' oferite de 'specialisti' si 'consultanti' sponsorizati de banci, este complet inacceptabil ca dobanzile din Romania sa fie de trei ori mai mari decat in orice alta tara din UE, la fel cum este inacceptabil ca bancile din Romania sa fie, de departe, cele mai profitabile din Europa;
- mentinerea, non-negociabila, controlului statului a asupra infrastructurii strategice de comunicatii, precum si modernizarea urgenta a acesteia pentru a mentine о alternativa reala la serviciile electronice de comunicatii, telefonie si multimedia aflate acum aproape integral in proprietatea operatorilor straini;
- re-evaluarea si re-negocierea agresiva, in interesul exclusiv al cetateanului roman, a tuturor tratatelor si agreement- urilor economice si comerciale actuale si, in cazul neacceptarii renegocierii, chiar denuntarea respectivelor agreement-uri si tratate, dezavantajoase pentru Romania (in viata politica si economica, nimic nu este etern – cu exceptia intereselor natiunilor);
- pentru asigurarea transformarii fundamentale a Romaniei prin sprijinirea efectiva la nivel national a economiei, Miscarea Sperantei propune clasei politice si guvernantilor urmatoarele: rascumpararea in regim de urgenta si instalarea proprietatii directe a statului roman asupra sectorului energetic si al utilitatilor strategice, pe modelul principalelor state din Uniunea Europeana (de exemplu, statul francez a rascuparat integral actiunile ENGIE in 2022, iar in prezent detine 100% din distributiile de utilitati din Franta, similar Germania a cumparat integral Uniper si VNG la finalul lui 2022, Italia anunta inceperea negocierilor de preluare cu ENEL si ENI, iar Grecia detine integral PPC SA monopolul utilitatilor si energiei). Romania va trebui sa se alinieze urgent la acest model de etatizare aplicat deja de state europene si sa isi recapete proprietatea asupra sectorului energetic si al utilitatilor, nu mai tarziu de sfarsitul lui 2025”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Cetateanul 29 September 2023 20:30 +2
# Stoica Gheorghita 29 September 2023 22:51 +6
# maxtor 30 September 2023 00:06 +1
# maxtor 30 September 2023 00:07 0
# santinela 30 September 2023 07:25 +1
# milică 30 September 2023 09:37 +1
# Nae 1 October 2023 15:03 +6