23 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Tribunalul Bucuresti considera ca Dan Fatuloiu nu a fost agent provocator! Mituitorii au fost arestati din cauza “indraznelii” (Hotararea)

Scris de: | pdf | print

22 November 2010 15:37
Vizualizari: 4256

Magistratii Tribunalului Bucuresti si-au motivat luni, decizia de a emite mandate de arestare preventiva pe numele oamenilor de afaceri Catalin Chelu, Gabriel Constantinescu, Antonel Bunu si Stefan Badea, acuzati de procurorii DNA ca au incercat sa ii ofere un milion de euro mita chestorului Dan Valentin Fatuloiu, secretar de stat in Ministerul Administratiei si Internelor. Judecatorul Adina Adriana Radu a precizat ca arestarea celor patru se impunea, printre altele, si pentru ca acestia au vizat mituirea “unui inalt functionar public cu rang de secretar de stat”, iar in discutiile cu acesta au dat dovada de “indrazneala”. De asemenea, magistratul a considerat ca un element agravant in comportamentul celor patru inculpati faptul ca acestia si-au luat masuri de precautie pentru a nu fi prinsi in momentul comiterii infractiunii, agravant fiind si scopul urmarit de acestia, exonerarea de raspundere penala in anumite dosare aflate in curs de cercetare.

 

Statutul de “oameni de afaceri prosperi (…) constituie o circumstanta agravanta”

Judecatorul Adina Radu a apreciat ca argumentul invocat de aparatorii celor patru, conform carora inculpatii sunt oameni de afaceri prosperi nu “poate diminua pericolul concret pentru ordinea publica pe care il reprezinta lasarea lor in libertate, ci, dimpotriva, constituie o circumstanta agravanta avand in vedere ca tocmai folosindu-se de situatia materiala si sociala pe care o au, au tintit mituirea unui inalt functionar public”. Mai mult, magistratul a opinat ca “exista probe ca lasarea inculpatilor in libertate prezinta pericol concret pentru ordinea publica avand in vedere imprejurarile si modalitatea de comitere a presupuselor fapte, perioada indelungata de timp in care s-a desfasurat activitatea infractionala (..) implicarea mai multor persoane care au ajutat la indeplinirea scopului propus”. In plus, judecatorul a aratat ca nu este suficient ca impotriva inculpatilor sa se ia doar o masura restrictiva de libertate, deoarece fata de Stefan Bunu si Gabriel Constantinescu fusese deja luata, de catre procurorii Parchetului de pe langa Trbunalul Bucuresti, masura obligarii de a nu parasi tara, in dosarul cu numarul 1524/P/2010, cauza fara legatura cu cea in care s-a cerut arestarea preventiva. Cu toate acestea, cei doi inculpati nu s-au dat in laturi de la a comite sau de a fi complici la comiterea altei infractiuni.

Instanta sustine ca inculpatii “au initiat, continuat si negociat conditiile si modalitatea de acordare a mitei

Magistratul cauzei a respins apararea inculpatilor, care sustineau ca au fost determinati, prin discutii, de catre chestorul Fatuloiu, pentru a remite sumele de bani cu titlul de mita, in vederea rezolvarii favorabile a unor dosare penale, afirmand ca nu exista indicii care sa conduca la ideea ca Fatuloiu sau fiul sau ar fi intreprins vreun demers in scopul “determinarii” comiterii infractiunii. Mai mult, instanta a retinut ca, din procesele verbale de redare a continutului inregistrarilor audio – video a dialogurilor purtate in mediul ambiental dintre denuntator si mituitori, a reiesit ca acestia din urma “au initiat, continuat si negociat conditiile si modalitatea de acordare a mitei”. In plus, judecatorul a aratat ca: “in perioada august – 12 noiembrie 2010, inculpatul Catalin Chelu, prin intermediul inculpatilor Stefan Bunu, Antonel Badea si Gabriel Constantinescu, a promis, atat direct, cat si prin medierea denuntatorului Alexandru Fatuloiu, suma de un milion euro denuntatorului Dan Valentin Fatuloiu, pentru ca acesta, in calitate de chestor sef de politie si secretar de stat in Ministerul Administratiei si Internelor, sa isi indeplineasca in mod necorespunzator indatoririle sale de serviciu ce decurg din punerea in aplicare a Planului National de Combatere a Evaziunii Fiscale (fundamentat pe cooperarea inter-institutionala dintre ministerul anterior mentionat, Ministerul Public, Agentia Nationala de Administrare Fiscala si alte institutii ale statului), astfel incat sa impiedice cercetarea in sistem integrat a cauzelor penale in care sunt cercetati inculpatii Catalin Chelu, Gabriel Constantinescu si Antonel Badea, si sa le faciliteze acestora solutionarea favorabila a respectivelor dosare. (…) Apararile inculpatului Catalin Chelu, in sensul ca a acceptat de a-i da denuntatorului foloasele respective intrucat acesta i-a solicitat acest lucru insistent si l-a hartuit nu pot fi retinute, fata de probele administrate in cauza”.

Mituitorii stateau prost cu “cash-ul”. S-au oferit sa il mituiasca “in natura” pe Fatuloiu

Instanta a ajuns la concluzia ca, dupa o intalnire intre chestorul Fatuloiu si Catalin Chelu, care a avut loc in data de 12 noiembrie 2010, acesta din urma “a modificat promisiunea initiala, avansata prin intermediul complicilor sai si a oferit aceluiasi denuntator (..) suma de 50.000 euro, in numerar, precum si foloase in suma de aproximativ 270.000 euro, reprezentand fie un teren de 3.000 m.p., la valoarea de 80-100 euro/ m.p., fie un teren de 1.500 m.p., la aceeasi valoare, dar pe care inculpatul sa construiasca o casa, a carei valoare sa fie de circa 120.000 euro. Potrivit celor convenite cu ocazia intalnirii din data anterior mentionata, inculpatul Catalin Chelu s-a obligat sa remita denuntatorului Fatuloiu Dan Valentin transa de 50.000 euro, in numerar, initial, in ziua de 17.11.2010 sau 18.11.2010, iar, ulterior, s-a stabilit ca aceasta prima parte din folosul oferit sa fie data denuntatorului la 19.11.2010. Cu ocazia intalnirii care a avut loc la 12.11.2010, inculpatul Catalin Chelu a oferit denuntatorului Fatuloiu Dan Valentin suma de 300.000 euro, in numerar si suportarea cheltuielilor pentru construirea unei case in valoare de aproximativ 120.000 euro, in scopul ca denuntatorul, folosindu-se de influenta ce deriva din functia de secretat de stat in MAI sa intervina pe langa directorii din conducerea S.C. H. S.A. pentru a-i determina sa intreprinda demersurile necesare pentru inregistrarea oficiala a inculpatului in evidentele Registrului Comertului, in calitate de actionar al respectivei societati comerciale.

Procurorii nu au facut un flagrant ca la carte, dar punga cu banii dati chestorului era transparenta

Instanta a retinut de asemenea ca, in 19 noiembrie 2010, Catalin Chelu, impreuna cu Gabriel Constantinescu si Stefan Bunu, i-au remis lui Fatuloiu 212.850 lei, aproximativ 50.000 de euro, reprezentand prima transa din mita convenita. Procurorii nu au intervenit in momentul in care Fatuloiu a luat banii de la inculpati, dar, conform motivarii instantei, dovada faptului ca in punga luata de chestor se aflau bani sta in “fotografia care il arata pe denuntator (n.n.-chestorul Dan Fatuloiu) deplasandu-se spre sediul Ministerului Administratiei si Internelor avand plasa asupra sa se poate distinge ca in interiorul acesteia se afla bancnote legate, plasa fiind usor transparenta”. Specialistii au recoltat urmele papilare de pe punga inmanata lui Fatuloiu de mituitor, dar urmele “nu contin suficiente elemente dactiloscopice necesare identificarii persoanelor care le-au creat, insa acest aspect nu inlatura existenta indiciilor temeinice privind inmanarea banilor care reiese din probele mai sus amintite”. Cu privire la apararea lui Chelu, care a sustinut ca in plasa nu se aflau bani, ci pixuri si agende, instanta a retinut urmatoarele: “inculpatul Catalin Chelu a negat inmanarea banilor, precizand ca acea plasa continea doua agende, un calendar promotional si cateva pixuri, insa din coroborarea procesului verbal de redare a continutului inregistrarii audio – video a dialogului purtat intre denuntatorul Dan Valentin Fatuloiu si inculpatul Catalin Chelu, a plansei fotografice cu principalele momente cu ocazia intalnirii dintre inculpatul Catalin Chelu si Dan Fatuloiu (…..) rezulta ca inculpatul a venit in biroul denuntatorului cu scopul de a da aceasta transa, exprimandu-si temerea de a o remite in biroul acestuia, astfel ca denuntatorul a coborat in zona din fata sediului MAI unde se afla parcat autoturismul inculpatului Catalin Chelu, acesta i-a dat o plasa din plastic de culoare alba pe care o avea in autoturism, denuntatorul a luat-o in mana si a intrat apoi in sediul MAI, unde, in biroul sau, in prezenta martorilor asistenti, a fost desfacuta punga, constatandu-se ca in interiorul acesteia se afla o suma de bani care a fost numarata, cuantumul fiind de 212.850 lei.”

* Cititi aici integral incheierea Tribunalului Bucuresti prin care au fost arestati Catalin Chelu si prietenii acestuia!

Comentarii

# DOREL date 23 November 2010 08:58 -3

Schizofrenie totala !
Art. 148 lit. f cere indeplinite 2 conditii
- existenta unor probe sau indicii temeinice privind savarsirea unei infractiuni cu pedeapsa mai mare de 4 ani
- existenta de probe ca lasarea in libertate prezinta concret pentru ordinea publica.
Daca, pantru savarsirea unei infractiuni sunt intr-adevar suficiente numai indicii, pentru existenta pericolului concret pentru ordinea publica legea cere probe, nu alegatii sau tautologie (ca infractiunea prezinta pericol pentru ordinea publica prin ea insasi)!
Din incheiere rezulta ca DNA nici macar nu s-a ostenit sa invoce, acolo, de ochii lumii, ca ar exista pericol pentru ordinea publica !
Instanta insa nu trebuia sa se puna la mintea procurorilor, trebuia sa arate ca pericol concret pentru ordinea publica poate exista in cazul infractiunilor de terorism, talharie, omor, viol s.a. asemenea, pericolul concret pentru ordinea publica nu este nici prezumat si nici nu se poate confunda cu pericolul social care tocmai acesta trebuie demonstrat prin procesul penal (si in sensul acesta sunt chiar o multime de hotarari ale ICCJ).
Aici, instanta era obligata sa dispuna interzicerea parasirii localitatii, asociata cu masurile de siguranta legale (daca astea erau incalcate legea prevede ca se dispune automat arestarea) !
Condamnarile la CEDO pentru arestare preventiva nemotivata sau motivata la modul general sau prin insasi gravitatea sau rezonanta infractiunii au curs garla (si) impotriva Romaniei, asa ca ar fi pacat ca din cauza unui Chelu sa platim din nou tot noi, pentru ca e clar ca incheierea nu e motivata pe condtitia esentiala si imperativa (existenta unor probe asupra pericolului concret pentru ordinea publica).
Iar cand vorbim despre probe, e vorba de probe, nu de indicii !
Sau poate ca tocmai asta s-a urmarit, recursul sa cada iar la dna Costiniu ca sa poata fi acuzata de o parte a presei ca tine partea infractorilor ?!
Si toata lumea va fi multumita asa, nu ?

# MASH date 23 November 2010 12:54 -1


Citeza pe DOREL

....
Aici, instanta era obligata sa dispuna interzicerea parasirii localitatii, asociata cu masurile de siguranta legale (daca astea erau incalcate legea prevede ca se dispune automat arestarea) !

interesanta opinie;
daca nu este indeplinita conditia relativa la percolulul social, instanta este obligata sa ia masura obligarii de a nu parasi localitatea/tara/raionul ..etc
Ne doare aceste cuvinte.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 23.07.2024 – Judecatoarea la care a picat gruparea Coldea

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva